Tribuna/Американский футбол/Блоги/Hail Mary/NFL ReView. Week 18: злив «Індіанаполісу», порятунок «Сан-Франциско» та провал «Лос-Анджелес Чарджерс»

NFL ReView. Week 18: злив «Індіанаполісу», порятунок «Сан-Франциско» та провал «Лос-Анджелес Чарджерс»

Огляд найбільш цікавих моментів вісімнадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
10 января 2022, 17:42
40
NFL ReView. Week 18: злив «Індіанаполісу», порятунок «Сан-Франциско» та провал «Лос-Анджелес Чарджерс»

Регулярний сезон завершено. Це був найдовший сезон в історії НФЛ і останній тиждень довів, що його запровадили не дарма. Драм та епіку на ньому вистачало. В цьому огляді я трохи відійду від звичної схеми, тому говоримо лише про ті матчі, які дійсно були важливими та на щось впливали.

«Теннессі» ледь не злились «Хьюстону» проте все одно перемогли та забрали перший номер посіву

«Тайтенс» грали аж занадто розслаблено як для команди, яка претендує на перший номер посіву. Це ледь не зіграло з ними злий жарт. Проте в ключовий момент «титани» все ж зібрались та довели справу до логічного кінця.

Хоч «Теннессі» далеко не пасова команда, перемогу над «Тексанс» багато в чому вдалось здобути саме завдяки пасам. Теннехілл провів дуже впевнений матч із 4 тачдаунами та декілька дійсно важливими розіграшами. Ключовий хайлайт – коли на початку фінальної чверті Райан встояв на ногах в ситуації, яка мала закінчуватися секом, та конвертував третій даун. Пізніше він конвертував ще один третій даун і закінчив драйв тачдауном, який виграв матч для «титанів».

Виносна гра «Тайтенс» трохи здала обертів проти «Тексанс», але свою справу все одно зробила. Форман та Хілліард набрали 126 ярдів на двох та ефективно спалили необхідний час. Обидва раннінгбеки довели свою цінність для команди і навіть після повернення Дерріка Генрі все одно мають отримувати ігровий час. Це має зробити виносну гру «Теннессі» більш потужною.

До речі про Дерріка Генрі. Лідер «Теннессі» відновився від травми та готовий грати. Він міг вийти вже проти «Хьюстону», але його резонно вирішили зберігти на плей-офф. Повернення Генрі та додатковий тиждень відпочинку дають «Тайтенс» серйозний заряд позитиву на плей-офф. Невідомо, чого можна очікувати від «титанів» в плей-офф. В регулярці вони вигравали матчі, які не мали вигравати та зливались таким суперникам, що важко було взагалі допустити можливість їх зливу. Інколи вони вигризали перемоги, інколи – тупо відскакували. «Теннессі» – чи не найбільша загадка цього плей-офф і абсолютно з рівною вірогідністю можуть як програти перший же матч, так і дійти до Супербоулу. Тому буде цікаво спостерігати за їх виступом.

«Індіанаполіс» епічно зганьбився та пролетів повз плей-офф

Я навіть не знаю, про що тут писати. Це такий епік, що важко підібрати слова. «Індіанаполіс» програв найгіршій команді сезону, з путівкою в плей-офф на кону та з трибунами, повними чуваків в костюмах клоунів. «Кольтс» про*рали свій сезон в найбільш ганебний спосіб. Це ганьба, яку важко змити навіть кров’ю.

Перш за все, свою битву програла лінія «Інді», що надзвичайно дивно. Вони не могли ані захистити квотербека (Вентц прийняв 6 секів), ані відкрити дірки для Тейлора (раннінгбек набрав менше 100 ярдів лише вдруге за 9 матчів). І це проти номінально 30-го захисту ліги. По-друге, захист «Кольтс» не зміг зробити жодного відбору м’яча. Тревор Лоуренс, який страждав весь сезон, провів матч без жодного перехоплення, а «Джегс» загалом не допустили жодного фамблу (це при тому, що вони є найгіршою командою ліги за втраченими фамблами). По-третє, самі «Кольтс» двічі втратили м’яч (перехоплення та фамбл) і мають бути вдячні, що не втратили його більше (вони підібрали два своїх фамбли і декілька кидків Вентца дивом не закінчилися перехопленням).

Загалом, «Індіанаполіс» провів жахливий матч та всьоме поспіль (!) поступився «Джексонвіллю» на виїзді. Коли ти до останньої чверті матча, в якому вирішується доля плей-офф, маєш лише 3 очки, а загалом завершуєш матч із 11 очками – в тебе немає виправдань. Що робить проліт повз плей-офф для «Кольтс» ще більш болючим, так це те, що вони віддали «Філадельфії» за Карсона Вентца піки першого і третього раундів. «Філадельфія» в плей-офф і має три піки першого раунду. «Кольтс» не в плей-офф і не мають жодного піка в першому раунді. Цілковитий, тотальний та всеохоплюючий провал.

«Піттсбург» в овертаймі матча з «Балтимором» вирвав останню путівку в плей-офф

Традиційне дербі «Піттсбурга» та «Балтимора» на фініші сезону було дербі побитих команд, для яких за щастя було потрапити до плей-офф. При чому жодна з них до плей-офф не готова. В не надто видовищному, але напруженому матчі трохи більше вдачі було на боці «Стілерс».

«Піттсбург» весь матч, як і весь сезон, висів на волосині, але зумів вижити та здобути перемогу. Попри всі страждання в нападі, «сталевари» зібрались та видали вдалий драйв в середині фінальної чверті, а потім закрили справу в овертаймі. Ротлісбергер зібрав себе до купи та видав 12 точних пасів при 4 промахах на вирішальних драйвах. Кожного разу в ключовий момент він знаходив ресивера та просував свою команду вперед. Бен провів 57-й переможний драйв в своїй кар’єрі та вийшов на друге місце за цим показником.

Щоб напад міг здійснити переможний драйв, на повну відпрацював захист «Піттсбурга». Вони зробили три секи, два перехоплення, фамбл та збили декілька важливих пасів. Ті Джей Вотт повторив рекорд ліги по кількості секів за сезон, а Мінка Фітцпатрік змусив Маркіза Брауна вронити надважливий пас на останній хвилині гри. Захист «Стілерс» знову був на висоті і зробив все, щоб команда досягла успіху. Навряд чи «сталеварам» світить щось в плей-офф (виїзд до «Канзас-Сіті» в такій формі – це вірна смерть), але лише саме потрапляння в ігри на виліт для цих «Стілерс» може вважатися успіхом.

«Балтимор» відверто шкода. Вони заслуговували на плей-офф ані трохи не менше за «Піттсбург». Ключовим стало те, що напад «Рейвенс» не зміг скористатися своїми шансами. Захист «круків» та Джастін Такер зробили для перемоги все. Але перехоплення в червоній зоні та паси, що вронили в заліковій зоні, стали вироком «Балтимора». Можна лише гадати, якою була б ця команда, якби не злива травм. А поки фани «Рейвенс» можуть подякувати своїй команді за те, що вони бились до кінця.

«Сан-Франциско» здійснив 17-очковий камбек та врятував свою путівку до плей-офф в овертаймі

«Найнерс» обов’язково потребували перемоги, щоб потрапити до плей-офф. Сподіватися на поразку «Нью-Орлеана» було не надійно (що і підтвердилось), тому справу треба було робити самотужки. «Сан-Франциско» не шукали легких шляхів і загнали себе у здавалось глухий кут, але знайшли спосіб звідти вибратись.

Перш за все, давайте поаплодуємо Дібо Семуелу. Він знову підтвердив, що на ньому тримається майже весь напад «49х». Номінальний ресивер прийняв 4 паси на 95 ярдів, здійснив 8 виносів на 45 ярдів та навіть кинув 24-ярдовий тачдаун. Зважаючи, що Джиммі Гаропполо також закінчив матч з одним тачдауном, то ефективність Семуела була вражаючою.

Після цього матчу з’явились меми, які зображають весь плейбук «Сан-Франциско» у вигляді розіграшів через Семуела. Якщо чесно – це недалеко від правди. Дібо став цінним універсальним солдатом, який може просувати м’яч будь-яким способом. І він буде головною зброєю «Найнерс» в плей-офф. Звісно, він навряд чи впорається сам, тому допомога від Кіттла, Айюка та Мітчелла буде дуже важливою. Проте якщо всі ці персони зіграють на своєму рівні, то «Сан-Франциско» може здійснити глибокий забіг по плей-офф навіть з такою сумнівною фігурою як Джиммі Гаропполо на позиції квотербека.

Скепсіс стосовно Гаропполо перед плей-офф не зникає. В ключовому матчі сезону він кинув два перехоплення та провів бліду першу половину зустрічі. До його честі, він повністю компенсував свої провтики в другій половині, коли провів ідеальний фінальний драйв для того, щоб відправити гру до овертайму. Та й в овертаймі він конвертував важливий третій даун 34-ярдовим пасом. Але Джиммі все одно не справляє враження людини, якій ви готові довірити свою долю. Гаропполо сильно залежатиме від своїх колег по нападу.

Для «Ремс» цей матч не мав доленосного характеру, проте сенсу позбавлений не був. «Лос-Анджелес» завдяки перемозі міг забрати другий номер посіву та забезпечити собі відносно комфортне життя. Поразка ж відкинула «баранців» на 4 сходинку і трохи ускладнила їх подальше життя. «Ремс» тепер матимуть перевагу домашнього поля лише у вайлд кард. А от стосовно суперника, то може «Лос-Анджелес» отримав більш сприятливу кандидатуру. «Аризона» провалила фініш сезону, програвши 4 з 5 матчів, і знаходиться в далеко не найкращій формі. «Філадельфія», яка фінішувала сьомою, навпаки видала потужний фінальний відрізок з 6 перемог у 8 матчах. Тож можливо, розібратись з «Кардиналс» буде легше, ніж з «Іглз».

Ситуація «Ремс» трохи схожа на ситуацію «Найнерс». Стаффорд знову накидав перехоплень та фактично програв матч з «Сан-Франциско». І його недоліки також мають маскувати колеги по нападу, серед яких особняком стоїть Купер Капп. Ресивер завершив регулярку черговим феноменальним виступом. Купер зловив всі 7 пасів, набрав 118 ярдів та заніс тачдаун. Переоцінити його важливість неможливо. Суперники «Ремс» в плей-офф точно будуть акцентувати свою увагу саме на Каппі. Його будуть намагатися виключити з гри за будь-яку ціну. Якщо це вдасться – «Ремс» буде непереливки.

«Лос-Анджелес Чарджерс» та «Лас-Вегас» дійсно могли катнути договірняк, але «Чарджерс» примудрились все зіпсувати та пролетіли повз плей-офф

Коли здавалось, що бути більш епічними лошарами за «Індіанаполіс» неможливо, «Чарджерс» сказали: «Потримай моє пиво». «Лос-Анджелес» своїми руками зруйнував свою дорогу до плей-офф та викинув квиток до пост-сезону, який вже фактично був у них в кишені.

Весь минулий тиждень були розмови, що «Чарджерс» та «Рейдерс» можуть потрапити до плей-офф удвох. Якщо «Кольтс» програли б, їм треба було зіграти нічию. І яким же було здивування, коли основний час закінчився внічию, а в овертаймі команди обмінялися філдголами і час впевнено добігав кінця. За 38 секунд до кінця, коли «Лас-Вегас» був на третьому дауні, «Чарджерс» взяли тайм-аут. І це змінило план «Рейдерс». В післяматчевих інтерв’ю і Дерек Карр, і в.о. головного тренера Річ Бісаччіа визнавали, що вони збирались злити третій даун і дозволити матчу закінчитися внічию. Але тайм-аут «блискавок» змінив їх настрій і вони вирішили грати третій даун. Вони його зіграли, Джош Джейкобс набрав перший даун і Деніел Карлсон забив переможний філдгол. «Лас-Вегас» – до плей-офф, «Лос-Анджелес» – додому.

Деякі експерти дають більш раціональне пояснення такого закінчення матчу. «Рейдерс» вирішили грати третій даун, щоб здобути більш сприятливий посів в плей-офф. У випадку нічиєї вони мали їхати в гості до «Канзас-Сіті», у випадку перемоги – до «Цинциннаті». Якщо чесно, обидва варіанти не цукор, але з «Бенгалс» дійсно трохи більше шансів на успіх. А «Чарджерс» взяли тайм-аут, щоб обдумати стратегію як відкинути суперника на максимальну відстань та ускладнити пробиття переможного філдголу. Пояснення максимально раціональне, але воно не відміняє підсумкової лошарності «Чарджерс». Коли було очевидно, що «Лас-Вегас» гратиме через винос, «Лос-Анджелес» не зміг зупинити цей розіграш.

Після цього ганебного провалу в складі «Чарджерс» шкода лише одну людину. Джастін Херберт заслуговує набагато кращої долі. Цей хлопець вчергове довів, що він – суперзірка і майбутній член Зали слави. Молодий квотербек в останній чверті конвертував п’ять четвертих даунів. І з яких дистанцій! З шести ярдів, тричі (!) з десяти ярдів та один раз з 21 ярда (оце вже ващє). Херберт був єдиною причиною, завдяки якій «Чарджерс» взагалі дожили до овертайму. І знаєте, хто до останнього зберігав «блискавок» живими в овертаймі? Так, Джастін. Своїм 47-ярдовим пасом на четвертому (ну звісно) дауні. Херберт дає надію «Лос-Анджелесу» на те, що вони зможуть змінити свою долю та перетворитися з головних невдах ліги, які завжди знаходять найепічніший варіант злити сезон, на регулярного учасника плей-офф. Якщо ж «Чарджерс» не зможуть належно підтримати Херберта, то їм краще не псувати квотербеку кар’єру та обміняти його в нормальну команду.

Хвалити треба і квотербека по іншу сторону барикад. Дерек Карр заслуговує респекту навіть не стільки за матч проти «Чарджерс», скільки загалом за весь сезон. «Лас-Вегас» майже весь час перебував в цілковитому хаосі зі скандалів. Відставка Грудена, арешт Раггса та тони іншого лайна весь час супроводжували «рейдерів» та впливали на їх психологічний стан. Але вони вистояли. Багато в чому – завдяки лідерству Карра. Квотербек встановив рекорд франшизи по пасовим ярдам за сезон (4804) та провів багато важливих драйвів, які рятували сезон «Лас-Вегасу». Хоча б згадати минулий тиждень та його пас на Ренфроу на третьому дауні. «Лас-Вегас» заслужив своє місце в плей-офф. І хоч він цілковитий аутсайдер, але їх сезон вже можна вважати успішним. За виліт в вайлд-кард їм ніхто і слова не скаже. Хоча звісно, що «Рейдерс» не збираються здаватись легко.

Результати вісімнадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

Пані та панове, ми підійшли до найцікавішої частини сезону – плей-офф! Ліга не бере жодних пауз і вже цими вихідними на нас чекає супер Wild Card Weekend. В суботу, неділю та понеділок буде зіграно шість матчів. В деяких є очевидні фаворити, в деяких – інтрига на максимумі. Найближчим часом в блозі вийде детальний гайд по плей-офф, в якому буде розібрано всіх учасників матчів на виліт. А поки що, пропоную ознайомитися з сіткою плей-офф. До дуже скорої зустрічі!

Другие посты блога

Все посты