Tribuna/Американский футбол/Блоги/Hail Mary/NFL ReView. Week 17: прощання Ротлісбергера, вибрики Брауна та шалена перемога «Цинциннаті»

NFL ReView. Week 17: прощання Ротлісбергера, вибрики Брауна та шалена перемога «Цинциннаті»

Огляд найбільш цікавих моментів сімнадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
4 января 2022, 17:52
58
NFL ReView. Week 17: прощання Ротлісбергера, вибрики Брауна та шалена перемога «Цинциннаті»

Камбек тижня: «Лос-Анджелес Ремс» дотиснули «Балтимор» в фінальній чверті

«Балтимор» ніколи не здається легко. «Ремс» в цьому впевнились. «Лос-Анджелес» отримав важкий бій та справжню перевірку на міцність. Її він витримав, хоча сигнал перед плей-офф був отриманий не надто обнадійливий. «Ремс» самі створили собі проблеми. Їх вдалось героїчно подолати, але це не може не насторожувати перед головною частиною сезону.

«Ремс» фактично грали лише останню чверть. Саме в ній вони набрали 13 з 20 своїх очок. Багато в чому це була провина Метта Стаффорда. Квотербек не ввійшов в гру і довго намагався віднайти себе. Вже на другому драйві він кинув пік-сікс. Одразу після цього до рук захисників «Балтимору» полетів ще один пас. А на початку другої половини Стаффорд зробив фамбл в червоній зоні суперника. Проте після цього квотербек «Ремс» був синонімом ефективності. Метт показав 100% точність пасів, конвертував надважливий четвертий даун в червоній зоні «Рейвенс» та кинув два тачдауни. Цей перформанс врятував «Лос-Анджелес», але не має їх заспокоювати. В плей-офф навряд чи вдасться виграти матч, граючи лише одну чверть. І в суперниках буде не послаблений травмами «Балтимор». «Баранці» потребуватимуть більшої стабільності від свого квотербека.

Плюсом для «Ремс» є те, що їх напад завжди може підстрахувати захист. Внесок оборони «Лос-Анджелесу» в загальний успіх був неоціненим. Саме він дав можливість нападу провести вирішальну атаку, коли Дональд та Флойд зробили сек на Хантлі у власній червоній зоні, та дозволили «Рейвенс» набрати лише 3 очки замість необхідних 7. І саме він закрив гру, коли на останній хвилині Міллер зробив свій другий сек та позбавив «Балтимор» будь-яких реалістичних шансів на камбек. До загальних п’яти секів захист «Ремс» додав ще перехоплення (після якого «баранці» заробили свої перші очки в грі) та фамбл. Єдиним мінусом була значна кількість пропущених виносних ярдів (165), проте загальне враження це не надто псує. Захист «Ремс» виходить на пікову форму, якої конче потребує команда в плей-офф.

«Балтимор» знову бився до останнього. Їх захист значно покращився після побиття від «Цинциннаті» і йому довгий час вдавалось стримувати значно сильнішого суперника. Насправді, він дав всі карти своєму нападу, щоб виграти матч. Той просто не зумів їх правильно розіграти. Адже єдиним тачдауном «Рейвенс» так і залишився пік-сікс захисту. Цей сезон був занадто важким для «круків». Попри все, вони все ще зберігають шанси на плей-офф. Більш математичні, ніж реальні, але все ж. І це є дуже позитивною оцінкою сезону «Балтимору». Вони мають пишатися, що в таких умовах билися до останнього.

Трилер тижня: «Лас-Вегас» на останніх секундах переміг «Індіанаполіс» та зберіг шанси на плей-офф

Це був матч життя чи смерті для «Лас-Вегасу». Лише перемога зберігала для них шанси на плей-офф. Попри те, що це була далеко не найкраща гра «Рейдерс», вони такі вижили та вимучили необхідний їм результат.

Перш за все, «Лас-Вегас» має дякувати Дереку Карру. Хоч квотербек і кинув два перехоплення, в ключові моменти гри він тягнув команду та робив необхідні розіграші. Карр активно рухався за своєю лінією та втікав від секів, які могли поховати команду. Особливо важливим був розіграш на останній хвилині гри, коли на третьому дауні Дерек встояв на ногах та знайшов Ренфроу пасом на 24 ярди. Зв’язка Карр-Ренфроу взагалі врятувала «Рейдерс» в цьому матчі. Не лише цим розіграшем на останньому драйві, а й перед цим, коли Ренфроу пробіг ідеальний маршрут та прийняв тачдаун на четвертому дауні.

Дякувати за перемогу «Рейдерс» мають і нападу суперника. «Індіанаполіс» більшу частину гри не був на себе схожий. Вся відповідальність знову лягла на плечі Джонатана Тейлора. Той не підвів. В раннінгбека 114 сумарних ярдів та тачдаун. Джонатан в цьому матчі побив рекорд франшизи по виносним ярдам та по загальній кількості тачдаунів за сезон. Проте цей матч Тейлор не зміг витягнути один. Допомоги від Карсона Вентца знову не було. Хоч квотербек не допустив жодної втрати м’яча, він занадто часто мазав пасами та приймав суперечливі рішення. Його єдиний тачдаун був щасливим відскоком, який мав закінчуватись перехопленням. І варто згадати, що захист «Кольтс» зробив два перехоплення. Напад не витиснув з них жодного очка.

В дискусії, яка була в цьому блозі, згадувалась думка, що Вентцу достатньо не обі*ратись, і цього досить для «Кольтс». Матч з «Лас-Вегасом» показав, що цього таки недостатньо. Бо навіть в грі зі 100+ ярдами від Тейлора та двома перехопленнями від захисту, «Інді» потребують, щоб їх квотербек теж робив хоч щось, окрім того, що уникав великих помилок.

«Лас-Вегас» цією перемогою зберіг шанси на плей-офф і тепер має перемагати «Чарджерс» на останньому тижні. Переможець цієї пари гарантує собі місце в плей-офф. Хоча існує ще один дикий варіант з розряду конспірології. Якщо «Кольтс» якимось дивом не зможуть перемогти «Джексонвілль» (виглядає фантастикою, але «Інді» не перемагали «Джегуарз» на їх стадіоні з 2014 року), то «Чарджерс» та «Рейдерс» можуть потрапити до плей-офф удвох. Для цього їм потрібно буде зіграти нічию. Тоді за бортом залишиться саме «Індіанаполіс». «Кольтс» грають свій матч о 8-й вечора за Києвом. «Чарджерс» та «Рейдерс» грають о 3-й ночі. Тож «блискавки» та «рейдери» точно будуть знати результат матчу «жеребців». І якщо ті раптом програють… Шо по договорнякам, посони?

Повернення тижня: «Теннессі» розгромили «Маямі» та повернули перший номер посіву плей-офф

«Теннессі» продовжують шукати шляхи виживання без Дерріка Генрі. Зазвичай, «Тайтенс» мають неабиякі проблеми в нападі без свого пробивного раннінгбека і очки їм даються нелегко. Проте з «Маямі» була протилежна історія. «Титани» весело та невимушено пробіглись по своєму супернику.

Попри відсутність Генрі «Теннессі» не відійшли від свого звичного плану на гру. «Тайтенс» забігали «Долфінс» до смерті. В них було 198 виносних ярдів, 132 з яких набрав Д’онта Форман. Форман став максимально ефективною заміною Генрі. Звісно, що повноцінно замінити Дерріка неможливо, але Д’онта дуже старається. В останніх п’яти матчах він тричі пробивав відмітку в 100+ ярдів та заніс три тачдауни. Теннехілл проти «Маямі» особливо не напружувався (13 з 18 пасів, 120 ярдів), проте встиг кинути два тачдауни.

Варто відмітити і захисні звитяги «Теннессі». Захист «Тайтенс» зробив 4 секи, перехоплення та вимушений фамбл. «Долфінс» конвертували всього 25% своїх третіх даунів та жодного разу не зайшли до червоної зони. Напад «дельфінів» був помножений на нуль.

Ця перемога гарантувала «Теннессі» чемпіонство дивізіону та повернула їм перше місце посіву в плей-офф. «Теннессі» вперше з 2003 року здобувають 11 перемог другий сезон поспіль і вперше з 1962-го вдруге поспіль виграють дивізіон (тоді вони ще були «Хьюстон Ойлерс»). Перший номер посіву має неабияке значення для «Тайтенс». Бо якщо вони пропустять вайлд-кард, то на дивізіонний раунд має повернутися Деррік Генрі. Звісно, що буде великим питанням, в якій формі він повернеться, проте Генрі в будь-якій формі – це значний плюс для команди.

Шаленство тижня: «Цинциннаті» в шаленій перестрілці перемогли «Канзас-Сіті» та стали чемпіонами Півночі АФК

Це був не просто надвидовищний матч. Це був матч одразу з двома сигналами для всієї ліги. Перший – «Цинциннаті» дійсно круті хлопці і можуть надрати дупу будь-кому. Другий – «Канзас-Сіті» не боги. Їх можна перемагати, навіть програючи по ходу зустрічі 14 очок.

Мегатонни респекту відправляються на адресу «Бенгалс». Ця молода та голодна до перемог команда продемонструвала видовищний футбол із ризиком на межі божевілля. Зв’язка Барроу-Чейз зіграла настільки шалено, що про кожного з них варто поговорити окремо. Джо Міксон хоч і не показав яскраву статистику, але декілька важливих розіграшів зробив. І який розворот в своїй грі показав захист «тигрів»! Після 28 пропущених очок в першій половині, в другій вони дозволили супернику набрати всього 3 очки, двічі змусивши «Чіфс» пробивати пант. Звісно, «Цинциннаті» трохи пощастило, бо на останній хвилині «Чіфс» закопали самих себе (причому двічі). Але «Бенгалс» повністю заслужили цю удачу. Везе тому, хто везе. «Бенгалс» везли на повну.

Перемогою над «Канзас-Сіті» «Цинциннаті» гарантували собі чемпіонство дивізіону та участь в плей-офф. В останнє вони з’являлись там в сезоні-2015. У «Бенгалс» дуже несприятлива серія в матчах на виліт. В останнє вони перемагали там, коли особисто мене ще не було на світі – 6 січня 1991 року. Після цього сім поспіль появ «тигрів» в плей-офф неодмінно закінчувались поразкою у вайлд-кард. Але є відчуття, що цього разу все буде інакше. Ця команда готова битись і в неї є величезний потенціал, щоб битись. Їх не можна назвати контендерами, але головною темною конячкою «Бенгалс» точно можна вважати.

«Канзас-Сіті» виграли вісім матчів поспіль і остаточно всіх переконали, що повернули свою гру. Жодних проблем не було у «вождів» і в першій половині гри проти «Цинциннаті». Після швидкого першого драйву, який закінчився пантом, «Чіфс» занесли чотири тачдауни поспіль. Здавалось, що справа зроблена. Але в другій половині все полетіло в пекло.

По-перше, напад перестав робити важливі розіграші. «Чіфс» провалили ключові треті дауни та лише раз дійшли до червоної зони (де також провалились). По-друге, захист повністю розклеївся та дозволив «Бенгалс» набирати необхідні ярди як короткими, так і довгими пасами. Перший тачдаун «тигрів» в другій половині був 69-ярдовим пасом на Чейза. На останньому драйві «вожді» дозволили супернику конвертувати третій даун, на якому треба було набрати 27 ярдів. І по-третє, найголовніше – «Канзас-Сіті» вбили себе своїми порушеннями. «Чіфс» сфолили 10 разів. Один з цих фолів нівелював конвертацію третього дауну, яка щонайменше давала б можливість забити філдгол. Один фол нівелював провал конвертації четвертого дауну «Цинциннаті» на останній хвилині і дав їм ще одну спробу. І одразу після цього «Чіфс» сфолили знову, чим подарували матч «Бенгалс». Це дуже поганий сигнал.

«Цинциннаті» бились відважно і зробили все для перемоги, але «Канзас-Сіті» максимально допомогли їм виграти. Коли захист пропускає 475 ярдів, команда зливає перевагу в 14 очок та абсолютно дурними фолами програє матч – це не може не насторожувати. «Чіфс» можуть радіти, що цей матч стався саме зараз. Хоч вони і втратили перший номер посіву, але в них є час на роботу над помилками. В плей-офф такий спад не припустимий. «Канзас-Сіті» все ще фаворит, але він отримав дзвінкого ляпаса.

Герой тижня: Джо Барроу

Це саме той хлопець, якого ви хочете бачити своїм франчайз-квотербеком. Барроу провів другий геніальний матч поспіль. Після розриву «Рейвенс», Джо так само розірвав нещасних «Чіфс». Квотербек успішно кинув 30 з 39 пасів, набрав 446 ярдів та кинув 4 тачдауни без перехоплень. При цьому Джо не соромився жартувати та в післяматчевих інтерв’ю описував деякі свої розіграші словами «F it, Ja`Marr down there somewhere». Прекрасний матч зіпсувало пошкодження, яке Барроу отримав на останніх секундах гри. Думаю, що зараз не лише фани «Бенгалс», а й всі фани НФЛ щиро сподіваються, що там немає нічого серйозного і Джо повернеться на плей-офф. Бо на цього хлопця приємно дивитись. І в плей-офф він має запалити.

Новачок тижня: Джа’Марр Чейз

В матчі з «Канзас-Сіті» Чейз гарантував собі звання найкращого новачка-нападника сезону. Ресивер «Бенгалс» видав перформанс, якому позаздрить будь-який ветеран ліги – 266 ярдів та 3 тачдауни. Проти «Чіфс» Чейз встановив новий рекорд ліги. 266 ярдів – це найбільший показник для ресивера-новачка в одному матчі за всю історію НФЛ. Також він побив рекорд по кількості ярдів на прийомі для новачка за сезон, який лише рік тому встановив Джастін Джефферсон. І  ви здивуєтесь, але Чейз побив і рекорд франшизи по кількості ярдів в одному матчі. Щоб додати ще більше епічності – в Джа’Марра було більше ярдів на прийомі, ніж пасових ярдів в Махоумса (266 проти 259). Чейза вже можна назвати елітним ресивером. Якщо його оминуть травми – це майбутня суперзірка НФЛ на довгі роки вперед.

Тачдаун тижня: Джа’Марр Чейз прийняв пас в оточені трьох захисників «Чіфс» та пробіг 60 ярдів для тачдауну

Практичний посібник «Як пошити в дурні весь захист суперника». Чейз скористався тим, що йому дали занадто багато простору для прийому, зловив м’яч та врубив п’яту передачу. Фактично, Джа’Марр пошив в дурні вісім захисників «Чіфс». Як можна не захоплюватися цим хлопцем?

Вибрики тижня: Антоніо Браун зняв екіпірування та пішов зі стадіону під час третьої чверті матчу «Тампа-Бей» та «Нью-Йорк Джетс»

Антоніо Брауна поплавило остаточно. Під час третьої чверті матчу з «Джетс» камери вихопили, як ресивер йде з лавки команди без захисного каркасу, знімає майку з рукавичками, кидає їх на трибуни, пробігає через залікову зону, вітає фанів на трибунах і зникає в підтрибунних приміщеннях. Одразу після матчу Брюс Еріанс сказав, що Браун більше не є гравцем «Бакканірс».

Все це було настільки дивно, що виникало лише одне питання – що це в біса було? Як і очікувалось, в кожної зі сторін є своя версія подій. Спочатку повідомлялось, що начебто в Брауна бомбануло через те, що його не випускають на поле, щоб не платити йому додаткові гроші. В контракті ресивера були прописані бонуси за прийоми та ярди. Але цю версію швидко спростували. В «Бакканірс» заявили, що ресивер декілька разів відмовився виходити на поле, хоча Еріанс особисто говорив йому це зробити. Тоді в тренера «Бакс» увірвався терпець і він сказав ресиверу йти геть. Ну той і пішов.

В таборі гравця стверджують, що він дійсно відмовився виходити на поле, але через те, що зазнав пошкодження та не міг грати. І начебто він чітко про це сказав Еріансу, а той відмовився слухати і все одно вимагав від ресивера грати далі.

В якості третьої нейтральної сторони варто вислухати слова інсайдера ліги Йена Рапопорта. Він підтверджує, що ключовим в історії було здоров’я Брауна. Тренерський штаб «Тампи» вважав, що Браун може продовжувати гру, ресивер – навпаки. Тобто Еріанс з тренерами знали про проблеми в ресивера, але не вважали їх суттєвими. І це трохи виправдовує Брауна. Все-таки він відчуває своє тіло краще, ніж будь-який тренер, і може краще визначити ступінь пошкодження та майбутні наслідки.

Як би там не було, а ми стали свідками однієї з найдивніших подій останніх років. І схоже, що це була остання гра Антоніо Брауна в НФЛ. Не думаю, що хтось ризикне підписати ресивера після таких вибриків. Що ж, це був ефектний спосіб закінчити кар’єру, не знаходите?

Прийом тижня: Джонатан Ворд прийняв пас, притиснувши його до шолому суперника

Коли «Аризона» розігрувала цей фейковий пант, навряд чи хтось очікував, що він подарує нам один з найкращих прийомів сезону. Джонатан Ворд не міг зловити м’яч двома руками, тож він просто прийняв його однією та притиснув до шолома суперника, який валив його на газон. Ага, так теж можна. Після такого неймовірного розіграшу в «Кардиналс» не було іншого вибору, окрім як закінчити драйв тачдауном.

Чемпіони тижня: «Грін-Бей» переміг «Міннесоту» та гарантував собі перший номер посіву в плей-офф

Нікого це не здивувало, бо все до цього йшло. «Грін-Бей» після здобуття чемпіонства дивізіону гарантував собі перше місце в конференції, а разом з ним – тижневий відпочинок та перевагу домашнього поля на весь плей-офф.

«Пекерс» здобули чергову домінантну перемогу. Навіть попри послаблений склад суперника варто називати її такою. Вся ліга знову переконалась, що зв’язка Роджерс-Адамс – найкраща в лізі. Саме вона буде головною зброєю «зелено-жовтих» в плей-офф. Даванте знову був відповідальний майже за половину пасових ярдів Аарона і зловив один з двох його тачдаунів. Також свій статус надійного другого номера підтвердив Аллен Лазар. Він спіймав всі шість кинутих йому пасів, набрав 72 ярди та заніс тачдаун. Лазар є дуже гарним аргументом не подвоювати захист Даванте Адамса. Бо залишати Аллена без прикриття – дуже небезпечно.

З кращої сторони показав себе і захист «Пекерс». Оборона «Грін-Бей» дозволила супернику набрати всього 206 ярдів, із яких лише 37 – виносом. Зірковий Джефферсон набрав всього 58 ярдів без тачдаунів, а Дальвін Кук завершив матч з депресивними 13 ярдами. Знову таки, варто робити коректування на рівень опозиції, але цей виступ від захисту «Пекерс» є таким, що вселяє оптимізм у фанів «Грін-Бей».

Стосовно «Міннесоти», то в них не дуже багато приводів радіти. Вони офіційно припинили боротьбу за потрапляння до плей-офф. «Вікінги» втретє за останні чотири роки провалили завдання потрапляння в матчі на виліт. Хоч вони бились весь сезон і в кожному матчі, але все скінчилось розгромною поразкою від принципового суперника по дивізіону. Важко уявити, які аргументи в свій захист може знайти Майк Зіммер. Ще важче уявити, що він залишиться на своїй посаді в майбутньому сезоні. Скоріш за все, на «Міннесоту» чекає багато змін в прийдешнє міжсезоння.

Стосовно «Грін-Бей», то він виграв 13 матчів третій рік поспіль (це перший випадок в історії ліги). Другий рік поспіль «Пекерс» забирають перше місце в конференції. Аарон Роджерс несеться до другого поспіль звання MVP. Це має бути рік «Пекерс». Цього сезону вони перемагали прямих конкурентів. Перемагали контендерів. Перемагали розгромно та вигризали перемоги на останніх хвилинах. Інколи вони просто відскакували, але це все одно перемога. Якщо вони не візьмуть Супербоул цього сезону – не візьмуть його ще дуже-дуже довго. Все або нічого!

Прощання тижня: «Піттсбург» переміг «Клівленд» в останній домашній грі Бена Ротлісбергера

«Піттсбург» мав доволі примарні шанси на плей-офф, але перемагати «Клівленд» був зобов’язаний. Не через збереження цих примарних шансів, а щоб попрощатися зі своєю легендою так, як було треба. Матч в прайм-тайм проти «Браунс» став останньою грою на стадіоні «Піттсбурга» для Бена Ротлісбергера. Квотербек ще не оголосив про це офіційно, проте всі розуміють, що в кінці цього сезону Бен йде на пенсію. «Стілерс» не зіпсували прощання та здобули перемогу.

Попри позитивний результат, ця гра вчергове показала, чому Бену потрібно завершувати з футболом. Квотербек закінчив матч з точністю пасів нижче 50% та одним тачдауном при одному перехопленні. Чесно, якби не вибухова гра від Наджі Харріса, то не факт, що «сталевари» взагалі перемогли б. Новачок-раннінгбек набрав 188 виносних ярдів та заніс тачдаун. Харріс побив рекорд франшизи по кількості виносних ярдів для новачка і в будь-якому разі завершить цей сезон на мажорній ноті. Наджі довів, що є тим самим світлим майбутнім для «Піттсбургу». Проте не варто скидувати на нього відповідальність за весь напад. Допомога від пасової гри йому теж не завадить.

Попри не дуже крутий виступ, прощання Ротлісбергера все одно вийшло красивим. Бейкер Мейфілд був дуже люб’язний та кинув перехоплення за 15 секунд до кінця гри. Це дозволило Ротлісбергеру знову вийти на поле та в останнє стати на коліно з м’ячем. Після цього було коло пошани та інтерв’ю, яке пробивало на сльозу. Останні роки Бена були не надто вдалими, проте це не перекреслює його попередніх здобутків. Він займе своє місце в Залі слави НФЛ.

Та не лише до Ротлісбергера має бути прикута увага. Вчергове сяяв Ті Джей Вотт. Лайнбекер скористався тим, що в цьому матчі проти нього грав новачок-текл, та зробив чотири секи. Загалом за сезон в Ті Джея вже 21,5 сек. Він з великим відривом лідер ліги за цим показником і йому залишилось зробити 1,5 секи, щоб побити рекорд ліги, який належить Майклу Стрехану. Легенда «Нью-Йорк Джаєнтс» назбирав 21,5 сек за 16 матчів в сезоні-2001. І якщо ви раптом скажете, що Вотт отримав несправедливу перевагу у вигляді сімнадцятої гри, то як вам така інформація – Ті Джей пропустив дві гри. Тобто він може встановити рекорд, зігравши 15 матчів. Дайте вже йому нарешті цього грьобаного найкращого захисника сезону!

«Клівленд», який вже не мав за що грати, провів черговий невдалий матч. Він виглядав як співбесіда для Бейкера Мейфілда. Контракт квотербека закінчується і він досі не переконав, що з ним варто укладати нову угоду. Матч зі «Стілерс» в цьому питанні не допоміг. Мейфілд влучно кинув лише 42% пасів та закінчив матч з двома перехопленнями при двух тачдаунах. В такому результаті була не лише провина Мейфілда. Ресивери зовсім йому не допомагали та вронили декілька пасів, а захисту від лінії не було зовсім – бідолашного Бейкера 9 разів валили на газон. Ще й Нік Чабб зіграв не весь матч. Кевін Стефанскі сказав, що в раннінгбека були неприємності з ребрами. Проте все виглядало так, що головний тренер «Браунс» кинув свого квотербека під потяг і подивився, чи виживе він. Мейфілд не вижив. Це буде дуже цікаве міжсезоння для «Клівленда».

Результати сімнадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

 Ситуація в дивізіонах наступна.

Американська конференція

Національна конференція

Ось ми і підійшли до фіналу регулярного сезону. Попереду останній ігровий тиждень. І на ньому вистачає матчів, в яких багато чого стоїть на кону. «Лос-Анджелес Ремс» мають перемагати «Сан-Франциско», щоб зберегти першу сходинку в дивізіоні. На такий підсумок матчу всіма силами сподівається «Нью-Орлеан». Якщо «Сейнтс» переможуть «Атланту» – саме вони займуть місце «Найнерс» в плей-офф. «Індіанаполісу» треба перемагати «Джексонвілль», а «Лос-Анджелес Чарджерс» та «Лас-Вегас» розіграють путівку в плей-офф в очному матчі. Окрім цього, «Баффало» все ще не гарантували собі чемпіонство дивізіону, а «Теннессі» – перше місце в конференції. Тож подивитись буде на що!

Другие посты блога

Все посты