Tribuna/Прочие/Блоги/Hail Mary/Сенсація від «Хьюстона», домінація «Цинциннаті» та помста «Баффало». Огляд 16-го тижня НФЛ

Сенсація від «Хьюстона», домінація «Цинциннаті» та помста «Баффало». Огляд 16-го тижня НФЛ

Огляд найбільш цікавих моментів шістнадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
28 декабря 2021, 21:03
33
Сенсація від «Хьюстона», домінація «Цинциннаті» та помста «Баффало». Огляд 16-го тижня НФЛ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «Hail Mary». Його автор тримає нас в курсі всіх подій НФЛ і став топ-блогером нашого сайту за підсумками 2021 року. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Провал тижня: «Клівленд» поступився «Грін-Бей» після чотирьох перехоплень від Бейкера Мейфілда

Для «Клівленда» це була важлива гра. Саме в ній вирішувалось чи буде команда контролювати свою подальшу долю сама. І «Грін-Бей» дав «Браунс» дуже багато шансів, щоб перемогти. Але «коричневі» змарнували їх всі. Ця гра поставила під сумнів не лише шанси «Клівленда» на плей-офф, а й кар’єру Бейкера Мейфілда в Огайо.

Квотербек «Браунс» провів жахливий матч. Мейфілд накидав три перехоплення лише в першій половині. Після кожного з перехоплень «Грін-Бей» занесли тачдаун. Як потім Бейкер не намагався врятувати команду – в нього нічого не вийшло. Звісно, що ми маємо говорити про поганий арбітраж, який зіграв проти «Браунс» (очевидна перешкода пасу під час четвертого перехоплення та фантомний фальстарт на Теллері). Але арбітраж не виправляє того факту, що Мейфілд так і не виріс в надійного квотербека, на якого готові покластися у вирішальний момент. Захист «Клівленда» всіма силами рятував команду та дозволив «Пекерс» набрати всього 3 очки у другій половині. Він дав достатньо шансів своєму нападу, щоб врятувати матч. А він не врятував. І багато в чому – саме через Мейфілда. В «Клівленді» буде дуже цікаве міжсезоння.

Для «Пекерс» це була не надто красива та впевнена перемога. Проте «Грін-Бей» довів, що він здатен вигравати дуже важкі матчі, де їх гра далека від ідеалу. Роджерс з Адамсом хоч і грали лише першу половину (в другій вони просто відбували номери) все одно довели, що є найбільш небезпечним дуетом в лізі. Даванте прийняв майже половину пасів Аарона та заніс 2 з 3 тачдаунів. Роль другого ресивера непогано відіграв Аллен Лазар. В нього 2 прийоми на 45 ярдів та тачдаун.

Побоювання у фанів «Пекерс» можуть викликати провальна для нападу друга половина гри та травма мізинця на нозі в Роджерса. Квотербеку двічі наступили саме на пошкоджену ногу і обидва рази Роджерс всім своїм виглядом показував, що йому доволі боляче. Як вдало сказали коментатори під час гри, уявіть, що ви довбанулись мізинцем об кут шафи. От саме з цим відчуттям Роджерс мав грати. Хоч Аарон й провів гарний матч, це пошкодження все одно варто тримати в голові. Воно може вплинути на плей-офф «Пекерс».

Ще одним тривожним дзвіночком для «Грін-Бей» став їх захист проти виносу. Вони дозволили набрати «Клівленду» аж 219 ярдів землею. Чабб в середньому за виніс набирав 7,4 ярди, що дуже багато. Щастя «Пекерс», що «Браунс» витиснули з цих виносних успіхів всього 10 очок. Але в плей-офф такі ігри дозволяти собі не можна. Тож сфера для покращення гри в «Гірн-Бей» намічена дуже чітко.

Досягнення тижня: Аарон Роджерс обігнав Бретта Фарва по кількості тачдаунів за «Грін-Бей»

Перший тачдаун в грі з «Клівлендом» став особливим для Аарона Роджерса. Він обійшов легенду «Пекерс» Бретта Фарва по кількості тачдаунів у футболці «Грін-Бей». Попередній рекорд становив 442 тачдауни. В Роджерса їх тепер 445. Особливо варто відзначити кількість перехоплень. Фарв закінчив свою кар’єру в «Пекерс» з 286 перехопленнями. В Роджерса поки що їх всього 93. Точність пасів Аарона завжди буде об’єктом для захоплення.

Якщо по тачдаунам за «Пекерс» Роджерс вже обігнав свого легендарного попередника, то по тачдаунам за кар’єру в Аарона попереду багато роботи. Фарв пішов з НФЛ з 508 тачдаунами. Якщо Роджерс раптом не вирішить плюнути на все в кінці сезону та не піде вести ТБ-шоу, то в нього є всі шанси взяти і це досягнення Фарва.

Лідери тижня: «Цинциннаті» рознесли «Балтимор» та закріпились на першому місці Півночі АФК

Цей матч майже напевно мав визначити майбутнього чемпіона Півночі АФК. І як прикро, що його доля була відома ще до початку. Злий рок, який переслідував «Балтимор» майже весь сезон, остаточно наздогнав команду та позбавив її майже всіх шансів в матчі з прямим конкурентом за лідерство в дивізіоні.

«Рейвенс» долали майже всі негаразди зі складом та нав’язували бій в кожному матчі. Але з «Цинциннаті» вал проблем зібрався такий, що команда не витримала. З номінально третім квотербеком в старті, розібраним нападом та абсолютно розваленим секондері «Балтимор» тримався до кінця другої чверті. «Круки» майже не відпускали суперника та не дозволяли тримати великий розрив в рахунку. Але на другу половину сил не вистачило. Барроу&Ко повністю скористались ситуацією та добили «Балтимор».

Звісно, що стан суперника дуже допоміг «Цинциннаті» перемогти в матчі. Але ви не можете казати, що це була єдина причина успіху «Бенгалс». «Тигри» демонстрували потужний футбол як в нападі, так і в захисті. Виносна гра проти «Балтимору» працювала не дуже, але її відсутність повністю компенсували Барроу, Чейз та Хіггінс. Про квотербека мова піде окремо, а про ресиверів варто сказати, що на двох вони набрали 319 ярдів (розумієте рівень розваленності секондері «Балтимора», еге ж?). Захист виключив з гри раннінгбеків суперника та максимально тримав напад подалі від залікової зони. «Бенгалс» зробили лише один сек, але він був особливий. Це був 14-й сек Трея Хендріксона і це новий рекорд франшизи. Нагадаю, що Трей приєднався до «Цинциннаті» лише цього сезону.

«Бенгалс» здобули надважливу перемогу та тепер є головним фаворитом на чемпіонство дивізіону. Вони показали свою силу в усі можливі способи. Вони мають молодий, але вже досвідчений та дуже талановитий склад. І хоч в них попереду не найлегший фініш сезону («Канзас-Сіті» та «Клівленд») чомусь не віриться, що «тигри» впустять лідерство. Для «Балтимора», попри поразку, сезон також не завершений. Вони все ще зберігають шанси на плей-офф. Але з таким побитим складом встояти та пробитись до плей-офф буде справжнім дивом для «Рейвенс».

Герой тижня: Джо Барроу

Барроу – майбутня зірка ліги та готовий франчайз-квотербек. Матч з «Балтимором» став зайвим підтвердженням цього. Джо пішов в абсолютний рознос та набрав 536 сумарних ярдів і кинув 4 тачдауни. Він встановив надійний зв’язок з Хіггінсом та одразу порозумівся з Чейзом вже на рівні НФЛ. Він не просто не боїться дальніх пасів, а намагається грати саме ними. З «Рейвенс» лічені паси пролітали менше 10 ярдів. Так, йому ще варто попрацювати над точністю та зменшити кількість перехоплень, але було б дивно, якщо другогодка вже все вмів би. Барроу – майбутнє «Цинциннаті» та хлопець, за якого вони мають триматися всіма силами.

Сенсація тижня: «Хьюстон» впевнено здолав «Лос-Анджелес Чарджерс»

От чого точно ніхто не очікував, так це перемоги «Хьюстону» над «Лос-Анджелес Чарджерс», які ведуть боротьбу за плей-офф. Тим паче – такої впевненої перемоги. В «блискавок» були значні проблеми зі складом, але навряд чи це може бути виправданням для такої жахливої гри.

У складі «Чарджерс» не було Екелера, Вілльямса та Гайтона, тож це не могло не позначитися на атаці. Проте «блискавки» все одно провели стабільну першу частину та результативно завершили три перших драйви поспіль (два філдголи та тачдаун). А от перед перервою почались проблеми. Спочатку було перехоплення від Херберта. Після нього «Хьюстон» пройшов 94 ярди та заніс тачдаун. Потім «Лос-Анджелес» витратив 6 хвилин, щоб лише забити філдгол. Потім був фамбл, який дозволив «Хьюстону» піти у відрив і остаточно гру закрив пік-сікс від Херберта.

Захист «Чарджерс» також не допоміг своєму нападу. Особливо коли мова йшла про виносну гру. Ветеран Рекс Буркхед провів найкращий матч в кар’єрі, набравши 149 ярдів та 2 тачдауни. Не міг встояти захист і на третіх даунах. «Тексанс» конвертували 69% спроб. І через це «Хьюстон» провів набагато більше часу в нападі, що також не допомагало «Чарджерс». Це був ганебний матч, який може коштувати «Лос-Анджелесу» не лише гідності, а й місця в плей-офф. Попереду два матчі з прямими конкурентами по дивізіону. І якщо «блискавки» програють хоч один з них – до побачення.

Новачок тижня: Девіс Міллс

Навряд чи ви взагалі чули про Девіса Міллса. «Хьюстон» взяв його у третьому раунді під 67-м піком і готував роль бекапа для Тайрода Тейлора. А в підсумку Девіс відбив місце в старті і напевно ставить за мету залишитись стартером в наступному сезоні. Проти «Чарджес» квотербек-новачок провів один зі своїх найкращих матчів в лізі. Міллс кинув два тачдауни без перехоплень та завершив 21 пас при 27 спробах на 254 ярди. До речі, серед усіх квотербеків з драфту-2021 лише Мак Джонс за сезон кинув більше тачдаунів, ніж Міллс. В Девіса 10 тачдаунів і це більше ніж в Лоуренса (9), Вілсона (7) та Філдса (7). Так навіщо платити більше?

Помста тижня: «Баффало» взяли реванш в «Нью-Інгленда» та повернулись на перше місце Сходу АФК

Ставки в цьому матчі були надзвичайно високі. Зважаючи на подальший календар, саме в цьому матчі розігрувалась корона Сходу АФК. І коли це було життєво необхідно, «Баффало» зібрались та видали потужний матч, не залишивши жодних шансів супернику.

«Біллс» очевидно провели роботу над помилками після принизливої поразки «Нью-Інгленду». Перш за все, вони значно покращили гру проти виносу. «Петріотс» все одно змогли набрати 149 ярдів, а Дамьєн Харріс заніс три тачдауни, проте це не мало такої вирішальної ролі, як під час минулої зустрічі команд. Натомість, «Біллс» намагались створювати такі ситуації, в яких «Петріотс» мали грати через пас. «Баффало» навантажували Мака Джонса і той не витримав. Новачок успішно кинув менше половини пасів (14 з 32), не кинув жодного тачдауну і кинув два перехоплення. Жахливою ситуація була і з третіми дунами. «Петс» конвертували всього одну спробу з 10-ти. Хоч в фіналі «Нью-Інгленд» ледь не викарабкався з цього матчу живим, загальний підсумок не змінюється – «Петріотс» програли головний матч сезону. Вони все ще проходять в плей-офф і навряд чи втратять своє місце там, але подальше життя тепер стає значно складнішим.

«Баффало» зробили висновки не лише в захисті, а й в нападі. Джош Аллен був готовий тягнути команду і тягнув її весь матч. Квотербек провів матч на рівні близькому до MVP. Аллен набрав 314 ярдів, кинув три тачдауни та жодного разу не втратив м’яч. І він зробив це з послабленим корпусом ресиверів (не грали Бізлі та Девіс). Джош знайшов надійну ціль для пасів в особі Айзаї МакКензі. Швидкісний ресивер легко знаходив шпарини в захисті «Нью-Інгленда» та безжально шматував його своєю швидкістю. МакКензі набрав 125 ярдів та заніс тачдаун.

Відтепер «Біллс» повністю контролюють свою долю. Їм достатньо перемогти «Атланту» та «Нью-Йорк Джетс» і чемпіонство у них в кишені. Погодьтесь, завдання більш ніж посильне. Знаходячись на краю прірви, «Баффало» відскочив від неї. І тепер «Біллс» сподіваються, що такий матч, як з «Петріотс», вони зіграють і в плей-офф.

Приниження тижня: «Даллас» розгромив «Вашингтон, набравши 42 очки за одну половину

Серед фанів «Вашингтону» був дуже популярний чант «Ми хочемо Даллас». Вони були впевнені в своїй команді та в тому, що «Ковбойс» не встоять під натиском «Футбольної команди». Що ж, вислів «будь обережним в своїх бажаннях» ще ніколи не був настільки актуальним.

«Даллас» навіть не потребував в цьому матчі перемоги за будь-яку ціну. Вони вже гарантували участь в плей-офф після поразки «Сан-Франциско» в четвер. Проте «Ковбойс» все одно вирішили обрати насилля. «Вашингтон» був знищений за 30 хвилин. «Ковбої» пробили пант лише на першому драйві, а потім – 5 тачдаунів поспіль. «Даллас» грав в свою насолоду та робив все, що заманеться. Прескотт набрав 330 ярдів та кинув по тачдауну на ресивера, раннінгбека, тайт-енда та навіть на лайнмена. Захист зробив 5 секів та 2 перехоплення, одне з яких повернули для тачдауну. Спецкоманда заблокувала пант та занесла тачдаун. Це був домінантний виступ від «Далласу», після якого всі одразу записали їх до легитимних контендерів. Як на мене, це перебільшення, але в такій формі «Ковбойс» однозначно будуть становити серйозну загрозу в плей-офф для будь-якої команди.

«Вашингтону» цей матч варто забути як страшний сон. Вони були абсолютно безпорадні та мріяли про те, щоб все це скінчилось якомога швидше. Тейлор Хайнікі успішно кинув лише 7 пасів з 22 та закінчив матч з жахливим рейтингом квотербека 28.8. Захист не міг спинити жодну атаку суперника і через це навіть влаштував бійку між собою на лаві запасних. Все, що могло піти не так – пішло не так. «Футбольна команда» остаточно втратила всі надії на плей-офф і отримала цілий список речей, над якими їм варто працювати. В міжсезоння «Вашингтону» доведеться вирішувати багато проблем, якщо вони сподіваються бути більш успішними наступного сезону.

Успіх тижня: «Лос-Анджелес Ремс» обіграли «Міннесоту» та захопили лідерство на Заході НФК

Перемога над «Міннесотою» стала знаковою для «Ремс». Не лише тому що дозволила захопити лідерство в дивізіоні та гарантувати місце в плей-офф. А тому що показала, що ця команда здатна перемагати, навіть якщо її квотербек для перемоги особливо нічого не зробив.

Стаффорд провів дуже слабкий матч. Метт набрав всього 197 ярдів, кинув аж 3 перехоплення та часто мазав пасами. Не було й знакових дальніх пасів. Найдовший пас Стаффорда пролетів 19 ярдів. Квотербек практично нічого не зробив для своєї команди. І йому дуже повезло, що команда впоралась без нього.

Основну частину роботи виконав Соні Мішель. Раннінгбек здійснив 27 виносів, якими набрав 131 ярд та заніс один тачдаун. На рівні, як завжди, був і Купер Капп. Ресивер продовжує демонструвати неймовірний футбол. Проти «Міннесоти» він прийняв 10 пасів на 109 ярдів. І варто згадати, хто прийняв єдиний тачдаун Стаффорда. Оделл Бекхем-молодший. Це вже четвертий тачдаун ресивера за «Ремс». За три роки в «Клівленді» Оделл заніс 7 тачдаунів. Схоже, що обмін пішов на користь Бекхему.

Багато для успіху зробив й захист «Лос-Анджелесу». Пішла гра в Аарона Дональда, який легко проходив через блоки «Вайкінгс» та постійно добирався до Кірка Казінса, змушуючи того поспішати з кидками. Секондері хоч і не виключила з гри Джастіна Джефферсона, проте суттєво ускладнила йому життя. Ресивер «вікінгів» набрав 116 ярдів, але завершив гру без тачдауну. Гарно відпрацював і захист проти виносної гри. «Міннесота» набрала всього 66 ярдів землею.

«Ремс» показали себе як всебічно розвинену команду, частини якої здатні страхувати одне одного. Вони знову повернулись до списку контендерів і хоч навряд чи є фаворитами на здобуття Супербоулу, але точно мають затриматися в пост-сізон. А от «Міннесота» навряд чи туди потрапить. Теоретичні шанси на плей-офф у «Вайкінгс» ще є, але вони більше з розряду фантастики. «Міннесота» вже може готуватись до наступного сезону. І шукати нового тренера. Буде дуже дивно, якщо Майк Зіммер збереже посаду ще на один сезон.

Тачдаун тижня: Девонта Сміт здійснив неймовірний прийом на краю залікової зони

Рефері навіть не були впевнені, що Сміт зумів залишити обидві ноги в заліковій зоні. Але він зміг. Ресивер «Філадельфії» здійснив неймовірний розіграш, який був найефектнішим цього тижня.

Серія тижня: «Маямі» виграли сьомий матч поспіль після серії з семи поразок

«Маямі» здійснили неймовірний розворот на 180 градусів. Після жахливого старту з рекордом 1-7 та семи поразок поспіль, «Долфінс» видали 7-матчеву переможну серію та застрибнули в плей-офф. Якщо чесно, то здобути сьому перемогу їм було дуже й дуже легко.

Ми вже згадували, наскільки побитий цього сезону «Балтимор». «Нью-Орлеан» знаходиться ще в більш складній ситуації. «Сейнтс» просто знищені травмами та епідемію коронавірусу. Проти «Долфінс» команда не змогла задіяти 22 гравці через ковід. Це на додачу до значного списку травмованих. 25 відсотків ігрового ростеру «святих» складали терміново підписані гравці на заміну. Фактично – чуваки з вулиці, які не мають жодного відношення до команди. Якщо захист «Сейнтс» ще якось тримався, то напад взагалі не починав грати. На позиції квотербека зіграв новачок Йен Бук і він точно хоче забути свій дебют. Бук набрав 135 ярдів, кинув два перехоплення та прийняв вісім секів. Альвін Камара не мав ніяких варіантів для проривів і набрав всього 52 ярди. Якщо б можна було, «Нью-Орлеан» майже напевно погодився би, щоб їм зарахували поразки в двох матчах, що залишились, та почав би підготовку до нового сезону. Цей був абсолютною катастрофою.

«Маямі» сповна скористались ситуацією в стані суперника, хоча все одно були моменти, які мають насторожити «Долфінс». По-перше, їх напад занадто залежить від новачка-ресивера Ваддла. Він неймовірний і має велику цінність для атаки «дельфінів», але він не має тягнути напад один. Йому необхідна підтримка, яку він отримує далеко не завжди. По-друге, навіть проти розбитого захисту «Сейнтс» «Маямі» занадто довго запрягали. Гру вдалось закрити лише в третій чверті і лише завдяки нестандартним розіграшам, на які оборона «Нью-Орлеана» не могла реагувати через відсутність досвіду. Попереду в «Маямі» справжнє випробування матчами з «Теннессі» та «Нью-Інглендом». І там їм треба зіграти в свій найкращий футбол. Якщо «Долфінс» все-таки пролізуть в плей-офф – це буде найбільш неймовірна історія цього сезону.

Результати шістнадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

 Ситуація в дивізіонах наступна.

Американська конференція

Національна конференція

Наступного тижня побитий «Балтимор» спробує встояти проти «Лос-Анджелес Ремс». «Індіанаполіс» буде намагатись продовжити свій переможний шлях в матчі з «Лас-Вегасом». А в центральному матчі зустрінуться два важковаговики АФК – «Цинциннаті» прийматимуть «Канзас-Сіті».

***

Друзяки, так як це останній огляд в цьому році, щиро вітаю вас з прийдешнім Новим роком! Я неймовірно вдячний, що цей рік ви провели зі мною. Я неймовірно вдячний, що ви продовжуєте читати та активно коментувати пости. Я неймовірно вдячний, що наша спільнота залишається міцною і з кожним роком лише розширюється. Щиро бажаю вам весело відсвяткувати Новий рік та повернутись на плей-офф живими :)

І якщо ви раптом ще не маєте планів на 13 лютого, то сподіваюсь побачити вас на другій SuperBowl Party! Вона обов’язково буде і дуже сподіваюсь, що в офлайн-режимі.

Фото: NFL

Другие посты блога

Все посты