Tribuna/Прочие/Блоги/Hail Mary/Домінація «Канзас-Сіті», чергова перемога Роджерса та драма «Піттсбурга». Огляд 14-го тижня НФЛ

Домінація «Канзас-Сіті», чергова перемога Роджерса та драма «Піттсбурга». Огляд 14-го тижня НФЛ

Огляд найбільш цікавих моментів чотирнадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
15 декабря 2021, 12:56
28
Домінація «Канзас-Сіті», чергова перемога Роджерса та драма «Піттсбурга». Огляд 14-го тижня НФЛ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «Hail Mary». Його автор тримає нас в курсі всіх подій НФЛ і іноді розбавляє текстами з цікавими фактами та історіями. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Драма тижня: «Піттсбург» ледь не відіграв 29-очкове відставання, але все ж поступився «Міннесоті»

Не знаю, чого в цьому матчі було більше – відчайдушної спроби врятуватись від «Стілерз» чи здатності злити будь-який матч від «Вайкінгс», але у підсумку ми отримали незабутнє шоу. І нехай пробачать мені фани «вікінгів», але дуже шкода, що «Піттсбург» не завершив свій камбек.

Перша половина гри була катастрофою для «Стілерз». Дірок що в захисті квотербека, що в захисті проти виносної гри в «сталеварів» було більше, ніж в швейцарському сирі. Ротлісбергер зі своєю мобільністю дерева (хоча він видав один скрембл на 10 ярдів) найбільше в лізі потребує чистого карману та надійного захисту від лайнменів. В першій половині гри цього не було взагалі. Бен кинув лише 8 пасів та прийняв 4 секи. Його не підстрахувала і виносна гра, бо для неї не було жодної допомоги від лайнменів. За всю половину Харрісу вдався лише один крутий винос на 24 ярди і все.

З іншої сторони м’яча страждав захист проти виносу «Стілерз». В них не було жодних ліків від Дальвіна Кука. Він залюбки користувався величезними дірками та чистим полем без жодних ознак секондері. «Стілерз» не зробили жодного секу та дозволили супернику набрати очки на 4 з 6 драйвів. Тож не дивно, що на перерву команди йшли за рахунку 29:0. І дивно, як «Піттсбург» знайшов в собі сили зібратися та ледь не перевести гру в овертайм.

По-перше, запрацювала лінія нападу. Ротлісбергер отримав достатньо часу для пасів і почав роздавати на дальню дистанцію. В ключові епізоди Бен не боявся кидати вглиб поля, де паси ловили Вашингтон, Джонсон та Фрайермут. По-друге, прокинувся захист. Вони зробили два надважливі перехоплення та встояли в червоній зоні, змусивши «Вайкінгс» пробити філдгол. «Піттсбург» зробив все, щоб камбечнути. І як прикро було бачити, як м’яч вислизнув з рук Фрайермута в заліковій зоні. Це була б неймовірна історія. Але, але…

Стосовно «Вайкінгс», то вони мають дякувати Дальвіну Куку, який прикрив собою Кірка Казінса. Квотербек провів черговий невпевнений матч та ледь не коштував «Міннесоті» перемоги своїми перехопленнями. Він все ж провів важливий розіграш, кинувши 62-ярдовий тачдаун в фінальній чверті, проте це не має заспокоювати «Вайкінгс». Коли ти йдеш на перерву, маючи перевагу в 29 очок, а в фіналі гри відчайдушно захищаєшся від пасу, який може перевести гру в овертайм – ти точно не можеш заспокоїтися. Тож ця перемога викликає більше занепокоєнь, ніж додає впевненості в тому, що «вікінги» зможуть протиснутися в плей-офф.

Ідіот тижня: Чейз Клейпул святкував перший даун, коли «Піттсбургу» необхідно було якомога скоріше зупинити час

Хоч до завершення сезону ще два місяці, Клейпул отримує почесне звання «Ідіот сезону». На фінальному драйві, коли в «Піттсбурга» не залишилось тайм-аутів, ресивер почав святкувати конвертацію четвертого дауну, замість того, щоб швидко віднести м’яч на центр та дозволити зробити снеп, щоб зупинити час. Коли центр «Стілерз» побачив це, він побіг до Клейпула та намагався відібрати в нього м’яч. Той вислизнув з рук Чейза і «сталевари» втратили ще більше часу. Вся ця клоунада коштувала «Піттсбургу» часу, якого точно вистачило б принаймні ще на один розіграш.

Більше того, Клейпул такий ідіот, що навіть не зрозумів, як він налажав. На питання журналіста після матчу, що можливо не варто було святкувати перший даун, Чейз звинуватив лайнмена, який намагався забрати в нього м’яч. Типу він вибив його з рук ресивера через що команда втратила час. Ну просто казковий довбограй.

Герой тижня: Дальвін Кук

«Вайкінгс» мають сказати велике дякую своєму раннінгбеку за перемогу над «Стілерз». Його внесок був неоцінений. Кук закінчив матч з сумарними 222 ярдами та 2 тачдаунами. Першим же виносом він набрав 20 ярдів і потім продовжував стабільно збирати важливі виноси. Кук повторив рекорд Адріана Пітерсона по кількості ігор з 200+ виносними ярдами та 2 тачдаунами та розвіяв усі побоювання стосовно своєї травми плеча. Кук в порядку і готовий тягнути «Міннесоту».

Безнадія тижня: «Джексонвілль» насухо поступився «Теннессі» та продовжує летіти в прірву

Знаєте, я навіть не хочу зупинятися конкретно на цьому матчі. Було очевидно, що «Теннессі» переможе, бо навіть таким страждаючим «Тайтенс» «Джексонвілль» не в змозі створити проблеми. Варто говорити про те, що «Джегуарз» повністю зруйновані і цей матч став лише додатковим доказом цього.

Висновок для «Джексонвілля» один – Урбан Майер має піти. Запросити успішного в університетському футболі тренера, але який не має жодного досвіду в НФЛ, було цікавим експериментом. Зараз можна говорити, що експеримент з тріском провалився. Майеру не просто не вистачило досвіду в НФЛ. Йому не вистачило навіть банального розуміння, де він опинився. Після матчу з «Ремс» багато з гравців «ягуарів» жалілись своїм колегам з «Лос-Анджелесу», що Урбан не відноситься до них, як до дорослих чоловіків. Він тренує НФЛівську команду так, наче він досі в університеті.

Майер не розуміє, що він в іншій лізі і відмовляється це розуміти. Що й не дивно, зважаючи на його его. Витоки в пресу з табору «Джексонвілля» змушують пробити собі фейспалм та відчути іспанський сором. Повідомляється, що Майер прямо заявив своїм асистентам, що вони лузери і почав вимагати від кожного сказати, коли вони взагалі в останнє перемагали. Бо бачте він переможець по натурі і якщо команда програє, то це через асистентів.

Ще один епізод. Постійна критика на адресу ресиверів від Майера так допекла ветерана Марвіна Джонса (якого, за словами розуміючих людей, дуже важко вивести з рівноваги), що він залишив тренувальну базу команди і повернувся лише після того, як його вмовили інші члени тренерського штабу.

Майер так дістав гравців «Джегз», що вони не хочуть за нього грати. Останнє бажання відбив епізод з Джеймсом Робінсоном, якого всадили в запас через фамбл в матчі з «Ремс». Робінсон – один з найкращих гравців «Джексонвілля». І така відверта зневага до гравця, якого покарали за одну помилку, добила футболістів. В «Джексонвілля» немає майбутнього з Майером. В Тревора Лоуренса немає майбутнього з Майером. Зірковий талант проводить жахливий перший сезон. Він є лідером ліги по перехопленням і не кинув жодного тачдауну в 5 з 6 останніх матчів. «Джегуарз» повністю зруйновані. І як би власник франшизи Шахід Хан не захоплювався Урбаном Майером, він має його звільнити. Бо інакше «Джексонвілль» втратить і наступний сезон.

Майже камбек тижня: «Балтимор» без Ламара Джексона ледь не відскочив в матчі з «Клівлендом»

Якби «Балтимор» відскочив в цьому матчі, я б точно зробив шаблон «відскок тижня» на весь подальший сезон, як пропонував пан Adlen Mouats. Але «Рейвенс» не вистачило зовсім трошки, щоб зробити головну сенсацію тижня.

Сезон «Балтимора» був проклятий травмами гравців стартового складу. Маскувати втрати дозволяли лише геройства Ламара Джексона, Марка Ендрюса та Джастіна Такера. Проти «Клівленда» випала одна ланка і маскувати втрати далі «круки» були не спроможні. На самому початку другої чверті травму ноги отримав Ламар Джексон. Квотербек не зміг повернутися до гри і рятувати «Рейвенс» довелось другогодці Тайлеру Хантлі. Бекап поклав на полі душу й тіло, тягнучи команду до фантастичного камбеку, але йому банально не вистачило класу. Попри всі зусилля саме помилки Хантлі нанесли значний удар по спробам камбеку. Два його фамбли потенційно коштували «крукам» 14 очок. Один фамбл був в червоній зоні «Клівленда», інший – у власній червоній зоні, який Майлз Гарретт повернув для тачдауну. Ще було перехоплення при спробі 2-очкової конвертації, яку, як на мене, «Рейвенс» спробували провести занадто рано. Все це наклало відбиток на гру і призвело до незадовільного результату.

Взагалі диво, що «Балтимор» програв цей матч лише в два очки, зважаючи на всі травми. Проте це слабка втіха для команди. З позитиву для «Рейвенс» варто виділити, що травма Ламара Джексона виявилась несерйозною і він може повернутися вже цього тижня. Також позитивом є програш «Бенгалс», які втратили свій золотий шанс повернутися на верхівку дивізіону. Але гра «Балтимора» не може не викликати занепокоєнь. Схоже, запас удачі «круків» закінчився і їм доводиться дивитися в обличчя жорстокій реальності. Вони все ще лідери дивізіону. Але вони не грають, як лідери дивізіону. І зважаючи на перемогу «Клівленда», позаду утворюється занадто загрозлива черга бажаючих скинути «Рейвенс» з вершини гори.

«Клівленд» переміг і має дякувати за це своєму захисту. Вони провели видатний матч. «Браунс» дозволили супернику конвертувати всього один третій даун з 12 спроб, зробили два фамбли, один повернули для тачдауну та зробили чотири секи, один з яких виграв матч для «коричневих». Майлз Гарретт продовжує цементувати свої претензії на звання найкращого захисника сезону та стабільно залишається лідером оборони «Клівленда». Саме на таку гру своєї оборони і розраховують «Браунс». Бо це їх єдиний шанс потрапити до плей-офф. Від нападу допомоги чекати не доводиться.

Атака «Клівленда» все ще далека від норми. Їм не вистачає стабільності та надійності. В першій половині гри набирати очки «Браунс» допомагав сам «Балтимор», який занадто багато фолив. А в другій «коричневі» не набрали жодного очка. Коли на кону стояла гра, все ще зробив напад «Клівленда» – це два панти після трьох даунів. «Браунс» терміново потребують повернення свого нападу. Якщо це станеться – їх шанси на продовження сезону в плей-офф значно зростуть. В іншому ж випадку – в АФК вистачає претендентів на путівку до wild card.

Приниження тижня: «Канзас-Сіті» розтрощили «Лас-Вегас»

Перед початком цього матчу відбулась цікава подія. Гравці «Лас-Вегасу» зібрались в центрі поля на лого «Канзас-Сіті», демонструючи таким чином зверхність до суперника. Нічим гарним це закінчитися не могло. І не закінчилось.

«Лас-Вегас» зробив фамбл на своєму першому ж розіграші. «Канзас-Сіті» повернули його для тачдауну. Після цього пішло-поїхало. «Рейдерс» за весь матч лише двічі дійшли до червоної зони. Перші очки вони набрали перед самою перервою, пробивши філдгол. За весь матч «Лас-Вегас» втратив м’яч 5 разів (4 з них – фамбли). І як вишенька на торті – після єдиного тачдауну кікер Даніель Карлсон, з яким команда тільки-но уклала новий контракт, промазав екстрапоінт. «Рейдерс» були розтоптані, знищені та принижені. Ця поразка стала не лише болючим ударом по самолюбству, а й по шансам «чорно-сріблястих» на потрапляння до плей-офф. Історія повторюється вже третій рік поспіль. Після потужного старту «Лас-Вегас» безбожно зливає фініш сезону. Тут вже мабуть варто розібратися з психологією.

З попереднього абзацу ви зрозуміли, що захист «Канзас-Сіті» божив. Оборона «Чіфс» не лише 5 разів відібрала м’яч в суперника. Вони постійно тероризували Дерека Карра та створювали на нього шалений тиск. Кожного разу, як «Рейдерс» тільки збирались з силами та намагалися зробити важливий розіграш, захист «Чіфс» їх обламував. За 6-матчеву переможну серію «вождів» їх оборона пропустила в одному матчі максимум 17 очок. Можливо, це ще не захист рівня Супербоулу, але захист, з яким точно варто рахуватися.

Зважаючи на таку гру захисту, напад «Канзас-Сіті» міг навіть не напружуватися. І коли з нього зняли весь тиск, він заграв легко та невимушено. «Чіфс» занесли тачдауни на 4 з 5 драйвів в першій половині. Кожен ресивер «вождів» зловив хоча б один пас на 20+ ярдів. Махоумс кинув паси на 8 різних гравців нападу. Тачдаун заніс навіть такий персонаж, як Джош Гордон. Ми все ще не можемо стверджувати, що напад «Чіфс» повернувся (бо треба зважати на опозицію), але можна сказати, що вони близькі до того, що від них очікують. Схоже, що дорога до плей-офф для «Канзас-Сіті» широко відкрита.

Новачок тижня: Міка Парсонс

Лайнбекер «Далласу» демонструє стабільно високий рівень гри весь сезон. Матч з «Вашингтоном» не став виключенням. Міка зробив два секи, один вимушений фамбл та один текл з втратою ярдів. Загалом в нього вже 12 секів та 3 вимушені фамбли. «Ковбойс» знайшли собі нову зірку захисту. І якщо так піде далі, то Парсонс по праву займе свою місце в лізі поряд з Дональдом, Гареттом та Ті Джей Воттом.

Тачдаун тижня: Джастін Херберт кинув 65-ярдовий тачдаун, отримавши удар від захисника

Скільки ж сили в руці у Херберта! Квотербек «Чарджерс» буденно так взяв і швиронув м’яча на 65 ярдів. І це під тиском захисників, один з яких влетів в Джастіна секундою пізніше після кидка. Думаю, не буде перебільшенням сказати, що в Херберта найбільша сила кидка в лізі.

Трилер тижня: «Тампа-Бей» в овертаймі дотиснули «Баффало»

Готовий побитися об заклад, що ніхто не очікував в цьому матчі овертайму. «Баффало» отримали такий удар в першій половині, що їх камбек здавався дивом. Тим не менш, «Біллс» билися до кінця. І за це їм велика повага.

«Баффало» жахливо розпочали матч, але дуже серйозно додали в його другій частині. Особливо це стосувалось Джоша Аллена. Граючи через травму, квотербек зібрав до купи напад та привів свою команду до трьох тачдаунів на останніх п’яти драйвах. Аллен не лише грав через пас, а й традиційно набирав дуже багато ярдів ногами. Проти «Тампи» він став лідером команди по ярдам на виносі, набігавши 109 ярдів. Це була гідна спроба врятувати матч. Але на овертайм Джоша не вистачило. Пант після трьох даунів і до побачення.

«Біллс» заслуговують на повагу, але їм від цього не легше. Поразка «Бакканірс» ставить під сумнів не лише можливість наздогнати «Нью-Інгленд», а й взагалі шанси «буйволів» потрапити до плей-офф. На щастя для «Біллс», в них залишився легкий календар. Вони точно мають перемагати в 3 з 4 матчів – проти «Кароліни», «Атланти» та «Нью-Йорк Джетс». Але навіть це може не гарантувати їм участі в матчах на виліт. «Баффало» загнали себе в дуже складну ситуацію і мають шукати з неї вихід.

Для «Тампи» часто проблемою був початок матчу, коли вони занадто відпускали суперника або не могли заробити собі перевагу. З «Біллс» вийшло навпаки. Після 24 очок в першій половині, «Бакканірс» в другій змогли набрати лише 3 очки. Бреді успішно кинув лише половину пасів, а виносна гра, окрім поодиноких випадків, не працювала. «Бакканірс» не мали давати шансів супернику повернутися в гру. Якби не перешкода пасу в овертаймі, то «Тампа» взагалі могла злити вже фактично виграний матч. В регулярному сезоні такі помилки допускати можна. Але в плей-офф за таке будуть карати.

Шаленство тижня: «Грін-Бей» переміг «Чикаго» в шалений перестрілці на 75 очок

Перед цим матчем в Аарона Роджерса спитали, чи не шкодує він про свою відому фразу «I still own you», сказану на адресу фанів «Чикаго». Квотербек сказав, що ні. І правильно зробив. Бо чого шкодувати, якщо він дійсно робить «Беарс» своїми сучками протягом всієї кар’єри.

Хоч «Беарс» неочікувано довго зберігали шанси на перемогу (на перерву взагалі лідерами пішли), мало хто сумнівався, що «Пекерс» візьмуть своє. Бенефісом «Грін-Бей» стала третя чверть, протягом якої вони набрали 17 очок без жодної відповіді з боку суперника. А загалом в другій половині «Пекерс» перестріляли «Беарс» з рахунком 24:3. Роджерс, на підтвердження своїх слів, провів сильний матч з 341 ярдом та 4 тачдаунами без перехоплень. Аарон виграв 23 матч проти «Чикаго» з 28-ми. He still owns you.

Вихваляючи Роджерса не варто забувати про його вірного зброєносця. Даванте Адамс був головним плеймейкером нападу, прийнявши 10 пасів на 121 ярд. На його рахунку також два тачдауни. Коли дивишся на гру Адамса – отримуєш естетичну насолоду. Він робить все настільки легко і невимушено, що цим неможливо не захоплюватися. Його здатність відклеюватися від захисників та приймати майже будь-який пас робить зв’язку Адамс-Роджерс найнебезпечнішою в лізі. Цей дует вже точно приведе «Грін-Бей» до третього поспіль титулу чемпіонів дивізіону. Але їх ціль значно вища. Якщо Даванте та Аарон не дістануться Супербоулу цього року, то мабуть вже не дістануться ніколи.

Збій в матриці тижня: Двійник Аарона Роджерса дивився з трибун, як Аарон Роджерс перемагав «Чикаго»

Поки Аарон Роджерс розкладав «Беарс» на полі, телевізійні камери знайшли на трибунах… Аарона Роджерса! Виглядало це дуже кумедно.

Результати чотирнадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

 Ситуація в дивізіонах наступна.

Американська конференція

Національна конференція

Варто відзначити, що вперше з кінця 70-х років минулого сторіччя, жодна команда все ще не гарантувала собі місце в плей-офф після чотирнадцятого ігрового тижня. І це зайвий раз доводить, наскільки неймовірний та непередбачуваний сезон ми зараз дивимось.

Наступного тижня «Канзас-Сіті» та «Лос-Анджелес Чарджерс» визначать чемпіона Заходу АФК. «Нью-Інгленд» пройде непросте випробування виїзним матчем з «Індіанаполісом». А «Балтимор» спробує відскочити в матчі з «Грін-Бей».

Фото: NFL

Другие посты блога

Все посты