Tribuna/Прочие/Блоги/Hail Mary/Відскок «Балтимора», перестрілка «Індіанаполіса» з «Тампа-Бей» та чергові проблеми «Ремс». Огляд 12-го тижня НФЛ

Відскок «Балтимора», перестрілка «Індіанаполіса» з «Тампа-Бей» та чергові проблеми «Ремс». Огляд 12-го тижня НФЛ

Огляд найбільш цікавих моментів дванадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
1 декабря 2021, 10:15
19
Відскок «Балтимора», перестрілка «Індіанаполіса» з «Тампа-Бей» та чергові проблеми «Ремс». Огляд 12-го тижня НФЛ

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «Hail Mary». Його автор тримає нас в курсі всіх подій НФЛ і іноді розбавляє текстами з цікавими фактами та історіями. Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою!

***

Захист тижня: «Балтимор» переміг «Клівленд» завдяки неймовірній грі захисту

В цій грі команди наробили стільки помилок, що вистачило б на декілька матчів наперед. Якщо від побитих «Браунс», сезон яких летить в прірву, можна було очікувати не надто яскравої гри, то «Балтимор» здивував. «Рейвенс» провели нервовий матч і від сенсаційної поразки їх врятував лише їх захист.

Оборона «круків» провела видатний матч. Зважаючи на всі проблеми Мейфілда зі здоров’ям, було очевидно, що «Клівленд» зробить ставку на виносну гру. «Балтимор» помножив її на нуль. «Рейвенс» дозволили набрати одному з найкращих тандемів раннінгбеків в лізі Чабб-Хант жалюгідні 40 ярдів. Окрім цього «Балтимор» зробив 3 секи та два вимушені фамбли. За весь матч «Клівленд» дійшов до червоної зони усього раз (тоді вони і занесли свій єдиний тачдаун). Захист «круків» витягнув цей матч на собі і надійно прикрив своїх колег з нападу. А вони цього дуже потребували.

Це був один з найгірших матчів для атаки «Балтимору». Якби не надійність Джастіна Такера, який поклав філдголи з 49 та 52 ярдів, «Рейвенс» міг не врятувати навіть їх захист. Ламар Джексон згадав старі-добрі часи, коли всі говорили, що він не вміє пасувати, і накидав 4 перехоплення. Три з них були на трьох драйвах поспіль. А якщо б в Ламара не було Марка Ендрюса – він би взагалі провалився з тріском. Тайт-енд здійснив два вражаючих прийомі на драйві, який закінчився тачдауном «Рейвенс». Звісно, Ламар знову багато бігав, ставши лідером команди по ярдам на виносі (68). Але навряд чи це можна вважати аргументом, який має нівелювати чотири перехоплення.

«Балтимор» в третьому матчі поспіль набирає менше 16 очок в нападі. 6 з 8 перемог були здобуті з розривом в 7 очок або менше. Це неймовірно, до якої перфектності «круки» довели мистецтво відскоку цього сезону. Ніхїто навіть не здивується, якщо вони такими відскоками збережуть першу сходинку в дивізіоні, в потім пролізуть до фіналу конференції. Але сподіватись на відскок – небезпечна тактика. Схоже, що «Рейвенс» цього сезону або зайдуть дуже далеко, або одразу з тріском проваляться в першому ж матчі плей-офф. Іншого не дано.

Прийом тижня: Марк Ендрюс зробив щось неймовірне, зловивши м’яч однією рукою в падінні

Під час цього кидка Джексон сказав під ніс: «Та ну його, Ендрюс має десь там бути». І Ендрюс був. Марк продемонстрував дива концентрації та координації і зумів зловити м’яч однією рукою, вже падаючи на п’яту точку. Після таких розіграшів можна стверджувати, що Ендрюс входить до ТОП-3 тайт-ендів ліги. І він точно не на третьому місці.

Проблеми тижня: «Лос-Анджелес Ремс» поступились «Грін-Бей» та зазнали третьої поразки поспіль

Як все чудово починалось для «Ремс». 6 перемог в 7 матчах. Скальп чинних чемпіонів «Тампа-Бей» в колекції. Стаффорд є одним з головних фаворитів на здобуття MVP. Посеред сезону проводяться трейди-блокбастери заради зіркових ветеранів. І все це зараз виливається в 3-матчеву серію поразок та перебування на межі вильоту з плей-офф. В НФЛівському Голлівуді вже давно щось пішло не так. Матч з «Пекерс» це лише підтвердив.

Весь час в НФЛ домінувала думка, що Стаффорд – елітний квотербек, якого стримує лише нікчемність «Детройта». Цей сезон змушує переглянути погляди і задатись питанням – а чи дійсно проблема була лише в «Детройті»? Метт провалює третій матч поспіль. Він третій матч поспіль кидає пік-сікс (для порівняння – Аарон Роджерс кинув три пік-сікса за всю свою кар’єру). За ці три матчі в нього 5 перехоплень. В матчі з «Пекерс» він ще зробив фамбл. І найголовніша статистика – Стаффорд жодного разу в кар’єрі не переміг команду, яка мала позитивний рекорд після 5 матчів сезону. Цих трьох поразок поспіль «баранці» зазнали саме від команд з виграшним рекордом. «Лос-Анджелес» очікував, що Стаффорд стане останньою частиною пазлу, якої не вистачало для перемоги в Супербоулі. Але поки що Метт не показує тих якостей, які необхідні навіть не для тріумфу в головному матчі сезону, а щоб хоча б туди дістатись.

Варто відзначити, що «Ремс» страждали не просто так. Захист «Пекерс» влаштував для них пекельну прогулянку. Перші очки «Грін-Бей» фактично стали заслугою їх оборони. Лайнбекер Гері зробив сек на Стаффорді, той виронив м’яч і його підібрав інший лайнбекер Сміт, який дійшов до семи ярдів «Ремс». Нападу залишалось лише закінчити справу. Пізніше захист заробив очки й сам. В третій чверті корнер Дуглас перехопив пас на Каппа та пробіг 33 ярди. Разом з цим, «Грін-Бей» припустився двох значних помилок та пропустив 79 та 54-ярдові тачдауни. Але це були поодинокі випадки в цілому дуже крутому матчі.

«Грін-Бей» відправляється відпочивати в ідеальному настрої. Їх захист грає на топ-рівні. Аарон Роджерс навіть попри травму набирає 307 ярдів та 2 тачдауни. Виносна гра працює та тримає опонента без м’яча, спалюючи час. «Пекерс» заслужено знаходяться серед головних фаворитів сезону та вже накидають оком на матч у лютому.

А у «Ремс» настрій діаметрально протилежний. Вони пішли цього сезону all-in. Поки що ставка не працює. «Лос-Анджелес» регресував як в нападі, так і в захисті. Наздогнати «Аризону» стає майже непосильним завданням. А ззаду на п’яти вже наступає «Сан-Франциско», які набрали шалений темп. І при цьому в «Ремс» залишився вбивчий календар – «Аризона», «Балтимор», «Міннесота», «Сан-Франциско». Фінал сезону для «баранців» точно не обіцяє стати легкою прогулянкою.

Мудень тижня: Аарон Дональд спробував задушити лайнмена «Грін-Бей»

Як влучно написали в коментах в Інстаграмі, Аарон Дональд – це Ді Кей Меткаф, якій грає в захисті. Коли в Дональджа не йде гра і його команда програє – він психує та перетворюється на рідкісного мудилу. Ось і в матчі з «Пекерс», який «Ремс» з тріском програли, Дональд не зрадив собі та спробував придушити лайнмена «Грін-Бей». Аарон неймовірний гравець, але такі вчинки начисто вбивають його репутацію.

Перестрілка тижня: «Тампа-Бей» в напруженому матчі здолали «Індіанаполіс»

Цей матч був важливим іспитом для обох команд. «Кольтс» мали довести, що їх перемога над «Баффало» не була випадковістю і вони готові до боротьби з командами рівня плей-офф. «Бакканірс» – що вони повернулись на переможний шлях і можуть вигравати в суперників, які набрали оптимальну форму. У підсумку, якимось чином іспит провалили обидві команди. Бо хоч «Тампа-Бей» і перемогли, не можна сказати, що перемога була саме їх заслугою, а не провалом суперника.

«Індіанаполіс» провів абсолютно дві різні половини. В першій вони демонстрували яскравий футбол, не боялись йти на ризик та створювали своєму опоненту максимум проблем. В другій команда розчинилась на полі та примудрилась перетворити 10-очковий відрив на 7-очкове відставання. Вентц з героя першої половини з трьома тачдаунами перетворився на злодія з двома перехопленнями та фамблом. Захист, який був майже непробивною стіною, дозволив занести три тачдауни на п’ятьох драйвах. А спецкоманда запорола прийом панту та дозволила «Тампа-Бей» розпочати атаку з 19 ярдів «Кольтс».

В першій половині «Інді» були командою, яка здатна битися за плей-офф. В другій – командою, якій нічого не світить. «Кольтс» провокують ще більше питань стосовно себе. Їх точно не назвеш аутсайдерами. Але з такою нестабільністю шлях до плей-офф може виявитися закритим.

«Бакканірс» хоч і здобули перемогу, але не переконали в своїй силі. Якби «Кольтс» не посипались в другій частині, то не факт, що зусиль самих «буканьєрів» вистачило б для перемоги. Гру провалили ресивери «Тампи». Годвін та Еванс набрали всього 40 ярдів на двох. Тому пасову гру довелось рятувати Гронковскі. Тайт-енд грав, як в свої найкращі часи. Гронк легко відкривався на середній дистанції, скидав опіку лайнбекерів та робив важливі прийоми. Роб набрав 123 ярди сімома пасами. Не вистачало лише тачдауну, але за це відповідав інший чолов’яга в нападі «Бакс». І про нього мова піде трохи нижче.

Герой тижня: Леонард Фурнетт

Раннінгбек був головною зіркою «Бакс» та повторив рекорд франшизи по кількості тачдаунів для одного гравця за гру. Фурнетт набрав третину від усіх ярдів команди (131 з 359), заробив декілька критичних перших даунів та заніс переможний тачдаун за 20 секунд до кінця зустрічі. Перемога над «Індіанаполісом» була б неможлива без такого перформанса Фурнетта.

Новачок тижня: Патрік Сюртейн ІІ

Корнербек провів солідний матч та дуже допоміг своїй команді здобути перемогу. Сюртейн зробив два перехоплення, які мали значний вплив на розвиток матчу. Перше – у власній заліковій зоні, чим не дозволив «Чарджерс» зрівняти рахунок. Друге – пік-сікс в середині фінальної чверті, який остаточно закрив гру. Окрім цього Сюртейн додав до свого активу два збитих паси та п’ять теклів. Ну і трошки мімімі – Сюртейн віддав м’яч з гри своєму батькові, який заніс свій останній тачдаун саме на стадіоні в Денвері (він також грав на позиції корнербека, але за «Маямі» та «Канзас-Сіті»). Спадкоємність в НФЛ, як вона є.

Тачдаун тижня: тайт-енд «Джаєнтс» Кріс Мярік прийняв м’яч ногами

Це був якийсь божевільний тачдаун. Перш за все, Мярік мав ловити м’яа руками, але пропустив його повз них. Проте потім він зумів спіймати його стегнами, зафіксувати та втримати! Мабуть, найбільш рандомний тачдаун сезону. І це був єдиний тачдаун «Джаєнтс», завдяки якому вони перемогли.

Провал тижня: «Кароліна» розгромно поступилась «Маямі», а Кем Ньютон показав один з найгірших рейтингів квотербека в сезоні

Пам’ятаєте, як Ньютон в матчу з «Аризоною» кричав, що він повернувся? Так ось, він дійсно повернувся. Повернувся до тієї форми, через яку його й погнали з «Кароліни» першого разу. В якості стартового квотербеку «Кароліни» Ньютон програв 10-й матч поспіль. І програш «Майамі» був особливо провальним.

Якісь ознаки життя Ньютон показував лише на початку матчу. На другому драйві він кинув 64-ярдовий пас на Мура, а потім сам заніс тачдаун. А після цього почалося. Кем за весь поточний матч успішно кинув усього 4 паси в сумі на 28 ярдів та був замінений на Пі Джей Вокера. Він завершив гру з точністю пасів 23,8% та двома перехопленнями. Його рейтинг квотербека дорівнював «фантастичним» 5.8. Це був цілковитий, катастрофічний, ганебний провал. І на прес-конференції йому потім вистачило нахабства говорити, що команда не може перемагати, лише тому що в ростері є Кем Ньютон. Схоже, що це кінець кар’єри для колись неймовірно талановитого квотербека.

Кінець потроху підбирається і до Крістіана МакКефрі. Бо вгадайте що? Так, він знову травмований. І знову до кінця сезону. З «Долфінс» раннінгбек зробив 10 виносів на 35 ярдів та вперше в кар’єрі не прийняв жодного пасу. Крістіан спробував грати через біль, але швидко був прибраний з гри. Подальший медогляд виявив в гравця серйозну травму щиколотки. З колись летальної зброї МакКефрі перетворився на вічнотравмованого, який грає відсотків 30 сезону, а інший час лікується. Це не додає оптимізму «Кароліні». Дарнольд не вражав і навряд чи вразить після повернення з лікарняного. Ньютон скінчився. МакКефрі теж на грані. Атака «Пантерс» зламана і поки що незрозуміло, як її полагодити.

Приниження тижня: «Цинциннаті» знищили «Піттсбург»

Після відпочинку на bye-week «Цинциннаті» зібрались та знову почали доводити, що вони цього сезону не просто у футбол грають. Вони борються за чемпіонство дивізіону. Рознос «Піттсбурга» став гарним доказом того, що в «Бенгалс» є непогані шанси на досягнення мети.

«Цинциннаті» домінували майже весь матч. Вони ударно розпочали зустріч та набрали очки на чотирьох стартових драйвах поспіль. І навіть коли Барроу кинув перехоплення, «Бенгалс» миттєво нівелювали цю помилку. Корнер Хілтон перехопив перший же пас Ротлісбергера та повернув його для тачдауну. На перерву команди йшли за рахунку 31:3 на користь «тигрів».

Барроу, попри перехоплення, провів сильний матч, успішно кинувши 20 з 24 пасів на 190 ярдів та тачдаун. «Цинциннаті» показали різноманітність в нападі та не залежали від зіркового новачка Джа’Марра Чейза. Роль лідера успішно примірив на себе Ті Хіггінс, який набрав 114 ярдів та заніс тачдаун. Відмінно працювала виносна гра. Джо Міксон став головною зіркою матчу, набігавши 165 ярдів та 2 тачдауни. Напад «Бенгалс» повернув свою вибуховість і це стає гарним козирем для «тигрів» на фініш сезону.

«Цинциннаті» були надійними не лише в нападі, а й у захисті. Окрім згаданого пік-сікс в «Бенгалс» було ще одне перехоплення, яке повернули на 50 ярдів, та вимушений фамбл. Хоч напад з цих відборів витиснув усього 6 очок, це ніяк не впливає на той факт, що захист «Бенгалс» надіслав чіткий сигнал майбутнім опонентам. Вони в чудовій формі і готові вигравати матчі.

Стосовно «Піттсбурга», то очевидно, що їх сезон завершено. Захисту не допомогло повернення Вотта та Фітцпатріка (хоч останній і зробив перехоплення). Виносна гра все ще далека від стабільної ефективності. А Бен Ротлісбергер навряд чи стане грати краще. Він провів черговий невдалий матч з точністю пасів трохи вище 50% та двома перехопленнями. В «Стілерз» вистачає талановитих гравців. Новачки Харріс та Фрайєрмут додали значної потужності до нападу «сталеварів». Але їм час шукати нового квотербека. Інакше весь талант на інших позиціях не буде мати значення. Ротлісбергер себе вичерпав. Час це нарешті визнати.

Серія тижня: «Нью-Інгленд» виграв шостий матч поспіль, здолавши «Теннессі»

Хід, який набирають «Петріотс», починає потроху лякати. «Нью-Інгленд» не просто зберігає високий якісний рівень гри, а покращує його. Хто міг подумати, що після рекорду 1-3 на старті сезону «Нью-Інгленд» буде серед лідерів конференції з майже гарантованою путівкою в плей-офф?

Захист «патріотів» продовжує домінувати над опонентами та робити важливі розіграші. Проти «Теннессі» захист «Нью-Інгленда» тричі забрав м’яч після вимушених фамблів та зробив перехоплення у власній заліковій зоні, яке остаточно закрило гру. Пасову гру «титанів» повністю виключили, а роль Теннехілла звелась до вкладання м’яча в руки раннінгбеків. Квотербек «Тайтенс» завершив лише половину пасів та набрав 97 ярдів. Жоден з ресиверів не прийняв більше половини кинутих йому пасів, а лідером команди по ярдам на прийомі став Вестбрук-Икхайн усього з 25 ярдами. Проте захист «Петріотс» все ж не був ідеальним.

«Нью-Інгленд» мав значні проблеми з раннінгбеками «Теннессі». Хілліард та Форман обидва набрали 100+ ярдів, а загалом «Тайтенс» набігали на 270 ярдів, що майже втричі більше, ніж було у «Нью-Інгленда». На щастя для «патріотів», це не завдало їм значної шкоди, але сфера, яка потребує покращення, стає очевидною.

Окремо варто відзначити прогрес Мака Джонса. Очевидно, що в цьому сезоні він найкращий зі свого драфт-класу. Але Джонс не задовольняється званням найкращого серед новачків. Він грає на рівні з досвідченими ветеранами топ-класу. С «Теннессі» він успішно кинув 72% пасів, набрав 310 ярдів та 2 тачдауни. Якщо ж подивитися на його здобутки протягом сезону, то Мак дійсно вражає. Він лідер НФЛ по кількості ігор з точністю пасів 65%+ та рейтингом квотербека 95+ (обганяє Тома Бреді та знаходиться на рівні з Аароном Роджерсом). В цьому місяці він лідер серед квотеррбеків по середнім набраним ярдам за розіграш. І він єдиний серед новачків, хто зміг закінчити гру з рейтингом квотербека 100+. Точніше, в нього шість таких ігор. Це все, хлоп’ята. Белічік знайшов собі нового Бреді. Готуйтесь до ще шістьох Супербоулів «Нью-Інгленда».

Курйоз тижня: Кірк Казінс переплутав центра з гардом та затримав початок атаки, через що «Вайкінгс» довелось брати тайм-аут

Схоже Кірк Казінс так хвилювався через критичний четвертий даун, що забув навпроти якого лайнмена він має стояти. Замість центра, який має відкидати м’яч квотербеку, Кірк підбіг до гарда та почав готуватися приймати ігровий снаряд. Через це непорозуміння «Міннесота» не встигла розпочати атаку та була вимушена взяти тайм-аут. Найсмішніше в цій ситуації те, як всі уявляли, що відчував гард, коли раптом вперше за всю його кар’єру під час матчу хтось погладив його по дупці та став просити м’яча.

Результати дванадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

Ситуація в дивізіонах наступна.

Американська конференція

Національна конференція

 

Наступного тижня відбудеться дуель двух молодих зірок-квотербеків в матчі «Цинциннаті» та «Лос-Анджелес Чарджерс». «Канзас-Сити» спробує спинити «Денвер», що набирає хід. А в центральному матчі нас очікує перша серія битви за Схід АФК – «Баффало» прийматимуть «Нью-Інгленд».

Фото: NFL

Другие посты блога

Все посты