Tribuna/Американский футбол/Блоги/Hail Mary/NFL ReView. Week 11: неперевершений захист «Нью-Інгленда», домінація «Індіанаполіса» та провал «Теннессі»

NFL ReView. Week 11: неперевершений захист «Нью-Інгленда», домінація «Індіанаполіса» та провал «Теннессі»

Огляд найбільш цікавих моментів одинадцятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
23 ноября 2021, 18:35
30
NFL ReView. Week 11: неперевершений захист «Нью-Інгленда», домінація «Індіанаполіса» та провал «Теннессі»

Захист тижня: «Нью-Інгленд» насухо переміг «Атланту», зробивши 4 перехоплення поспіль

«Нью-Інгленд» зараз є однією з найкращих команд в НФЛ. «Петріотс» набрали вражаючий хід і їх черговою жертвою стала «Атланта». «Патріоти» не просто перемогли суперника, а принизили його своєю грою в захисті.

Про захист «Петріотс» багато говорять цього сезону. Говорять заслужено. З «Атлантою» вони довели, що є однією з найкращих груп в лізі. Напад «патріотів» для перемоги зробив не так вже й багато. Один тачдаун від Мака Джонса (разом з одним перехопленням) та 4 філдголи. А ось захист – це інша справа. «Нью-Інгленд» не дозволив набрати «Фелконс» жодного очка. В нападі «соколи» набрали усього 165 ярдів. Але головний перформанс стався у фінальній чверті. «Нью-Інгленд» перехопив м’яч на чотирьох (!!!) драйвах поспіль. І ці паси кидали три різні квотербеки «Фелконс»! Одне з перехоплень ще й для тачдауну повернули. Це був знак тотальної домінації.

«Нью-Інгленд» перемагає в п’ятому матчі поспіль. Вони перестріляли своїх суперників з рахунком 175:50 в цих п’яти матчах. Сім чвертей поспіль «Петріотс» не дозволяє своїм суперникам набрати очки (три чверті з «Браунс» і весь матч з «Фелконс»). І вони повернулись на першу сходинку Східного дивізіону. Ця команда стає все більш небезпечною. Недарма букмекери вже називають «патріотів» головною темною конячкою в перегонах за Супербоулом. Вони готові наробити шуму в плей-офф.

Розгром тижня: «Індіанаполіс» знищив «Баффало»

Чи можна було очікувати, що «Індіанаполіс» переможе «Баффало»? Так. Чи можна було очікувати, що він переможе з розгромним рахунком та винесе суперника в одну хвіртку? Точно ні. Але це сталося. «Кольтс» не просто перемогли. Вони знищили одного з головних фаворитів сезону та надіслали чіткий сигнал, що не варто ставити на них хрест.

«Інді» провели фантастичний матч як в нападі, так і в захисті. В нападі їм вдалося набрати очки на 7 з 9 драйвів. І лише двічі це було зроблено завдяки філдголу. Захист «Біллс» був безпорадний та отримав найбільше побиття цього сезону. Лише раз в цьому сезоні «Біллс» пропустили 30+ очок. Тут вони отримали 30 очок від одного гравця (про якого ми обов’язково поговоримо).

Захист «Кольтс» робив все, щоб тримати «Баффало» подалі від червоної зони. Вони контролювали ресиверів суперника та не давали їм багато простору. І вони були безжальні до Джоша Аллена. Його ризиковані паси двічі були перехоплені, а для виносів було не так вже й багато можливостей. Нападу «Біллс» перекрили кисень та методично задушили.

Після цього матчу команди знаходяться в діаметрально протилежних станах. «Індіанаполіс», який стартував з трьох поразок, виграв свій шостий матч та вперше в сезоні має позитивний рекорд (6-5). Вони поки знаходяться за межами плей-офф, але темп «Кольтс» набрали чудовий. Календар в «жеребців» не з найлегших («Тампа-Бей», «Нью-Інгленд», «Аризона»). Проте навряд чи хтось наважиться безапеляційно сказати, що «Інді» в цих матчах нічого не світить.

А ось «Баффало» неочікувано для себе опинилось на межі вильоту з картини плей-офф. Вони втратили лідерство в дивізіоні на користь «Нью-Інгленда». І на них чекають два матчі проти «Петріотс». Навіть якщо «Біллс» збережуть місце в плей-офф, з такою грою вони навряд чи надовго там затримаються.

Герой тижня: Джонатан Тейлор

Що виробляє цей хлопець! Тейлор провів суперматч проти «Баффало». На його рахунку 5 тачдаунів та 204 сумарні ярди. Він одноосібно набрав 30 очок. Стільки проти «Баффало» не набирали 9 команд в 10 матчах. Лише «Тайтенс» змогли набрати 34 очки. І за весь сезон всі раннінгбеки, які грали проти «Біллс» занесли 5 тачдаунів. Тейлор просто розриває лігу та вривається в боротьбу за звання найкращого гравця нападу сезону.

Трилер тижня: «Міннесота» на останніх секундах вирвала перемогу в «Грін-Бей»

За два роки, що Метт ЛаФльор очолює «Грін-Бей», він програв лише один матч суперникам по дивізіону. Відзначилась «Міннесота». І ось коуч «Пекерс» отримав другу поразку від суперника по дивізіону. І знову лящів надавали ці пурпурові чуваки з Міннеаполісу. Хоча «Пекерс» були дуже близькі до камбеку.

Не применшуючи заслуг «Вайкінгс» варто відзначити, що «Грін-Бей» сам багато чого зробив для своєї поразки. Перш за все «Пекерс» знову підвела їх спецкоманда. Кросбі промазав 15-й філдгол в цьому сезоні. За весь сезон він не мазав лише в двох матчах (при чому з «Детройтом» він взагалі не бив філдголи). Якщо до цього помилки кікера вдавалося прикрити решті команди, з «Вайкінгс» його промах став вирішальним. Якби не Мейсон, то «Грін-Бей» принаймні мав би шанси на овертайм.

Не на рівні зіграв і захист «Пекерс». Вся секондері «зелено-жовтих» нічого не могла зробити з Джастіном Джефферсоном. Ресивер-другогодка розірвав суперників, прийнявши 8 з 10 пасів на 169 ярдів та два тачдауни (мало бути три, але Джастіну не вистачило одного ярду). На вирішальному драйві захист міг реабілітуватись за все, але Саведж не втримав м’яч після перехоплення.

І як не дивно це казати, але тактичну помилку зробив і Аарон Роджерс. Він залишив дуже багато часу для «Вайкінгс» на камбек. Хоча може і не варто вважати це помилкою. Бо коли ти бачиш розвалене прикриття суперника та запускаєш свого ресивера в 75-ярдовий результативний забіг – це не твоя проблема, що захист не може протриматися фінальні дві хвилини.

«Міннесота» цим матчем отримала промінь надії. Вони, як і «Грін-Бей», дуже погано зіграли в захисті (одразу два ресивери «Пекерс» набрали 100+ ярдів), але вони встояли в рубці з більш сильним суперником. Перестріляти Аарона Роджерса, який за матч набрав 385 ярдів та 4 тачдауни при нулі перехоплень – це чогось та вартує. І неможливо не відзначити статистику Кірка Казінса. Так, він все ще не вміє грати в матчах в прайм-тайм. Але цього сезону в нього 21 тачдаун при усього лише двох перехопленнях. Це найкраще співвідношення в історії «Вайкінгс». «Міннесота» грає та виглядає набагато краще, ніж показує їх рекорд. «Вікінги» ще не склали зброї і будуть битися за плей-офф до кінця.

Резерв тижня: «Балтимор» без Ламара Джексона переміг «Чикаго»

Перед грою з «Чикаго» стало відомо, що Ламар Джексон пропустить матч через хворобу. Замінити його мав Тайлер Хантлі. Квотербек, на якого очевидно не дуже розраховували, у підсумку став одним з головних героїв переможного матчу.

Хантлі майже весь матч грав так, як ви і очікуєте від бекапа з мінімальним досвідом в лізі. «Балтимор» не міг організувати якусь притомну атаку протягом майже всього матчу. На пасовій грі давалась в знаки відсутність досвіду Хантлі та взаєморозуміння з ресиверами. Виносна гра теж не дуже допомагала. «Рейвенс» набирали в середньому всього 3,9 ярдів за розіграш. Проте коли в них не залишалось вибору в кінці матчу і вони потребували тачдауну, щоб перемогти, Хантлі зібрався та видав феноменальний відрізок. На фінальному драйві він заробив 21 ярд завдяки перешкоді пасу, а потім кинув паси на 21 та 29 ярдів (на третьому дауні, до речі). Ці паси створили всі умови для доволі легкого 3-ярдового тачдауну Фрімена.

«Балтимор» переміг і показав дві важливі речі. Перша – вони вміють виживати, коли обставини грають проти них. Попри всі негаразди в нападі та провальний розіграш в захисті, який мав поховати шанси на перемогу «круків», вони вистояли та вигризли перемогу. Саме так має грати команда, яка ставить собі за мету здобуття трофеїв.

Друга річ не настільки приємна. Матч з «Чикаго» показав, що Ламар Джексон – не просто половина нападу команди. Він – це 80% щонайменше. Команди рівня «Чикаго» можна перемогти без нього. Але якщо «Балтимор» раптом втратить свого основного квотербека в плей-офф – це буде фіаско.

Про «Чикаго» казати особливо немає чого. Вони втратили Джастіна Філдза на певний час через травму. Вони втратили останні надії на успішний сезон. І схоже, що вони втратили будь-яку віру в те, що Метт Негі ще на щось здатен. Фани «Беарс» в кінці матчу скандували «Звільніть Метта Негі», а інсайдери кажуть, що футболісти «ведмедів» вже наїлися методами тренера та не вірять, що він приведе їх до успіху. Дні Метта Негі в «Чикаго» добігають кінця.

Мегасенсація тижня: «Хьюстон» переміг «Теннессі»

«Теннессі» дуже логічні цього сезону. Вони виграли в кожної команди, яка грала в плей-офф минулого сезону, і зазнали лише двох поразок. Зазнали від таких мастадонтів, як «Джетс» та «Тексанс». Хоча язик не повернеться назвати ці поразки незаслуженими.

Відсутність Дерріка Генрі остаточно наздогнала напад «Тайтенс». Без свого пробивного раннінгбека «титани» зганьбились проти одного з найгірших захистів ліги. В першій половині їм не вдалось набрати бодай хоч якісь очки. А в другій ми стали свідками «феноменального» перформансу Райана Теннехілла, який кинув три перехоплення. Кожне з них помножило на нуль всі зусилля захисту, який чотири рази поспіль змусив «Хьюстон» пробивати пант після трьох даунів. Витисни з цих драйвів хоча б ще 7 очок – і «Теннессі» знову могли б відскочити, як це було минулого тижня. Але ніт. Це був грандіозний провал «Теннессі». Який ще раз доводить, що хоч «Тайтенс» і посідають перше місце в конференції, назвати їх справжніми контендерами язик не повернеться.

«Тексанс» не мають за що грати в цьому сезоні, окрім своєї честі. І в матчі з «Теннессі» вони несподівано вирішили відстоювати її всіма силами. Особливо старався Тайрод Тейлор. Квотербек не вразив статистикою (14 з 24 пасів, 107 ярдів), але яким же лідером він був для своєї команди. Тейлор особисто заніс два тачдауни та набрав своїми ногами декілька важливих перших даунів. І все це проти лінії «Теннессі», яка запалювала всі останні тижні та робила результат для команди. Тейлор навряд чи буде розглядатися на роль франчайз-квотербека. Але очевидно, що з ним «Тексанс» виглядають менш безнадійними, ніж без нього.

Тачдаун тижня: Тайрод Тейлор перестрибнув захисника на шляху до залікової зони

Окей, Тейлор не повноцінно перестрибнув суперника, але забіг все одно був вражаючим. Такої віддачі не вистачало «Тексанс» протягом всього сезону.

Новачок тижня: Елайджа Мур

«Джетс», як завжди, далекі від ідеалу і не показують вражаючий футбол, але з «Майамі» вийшла непогана гра. Багато в чому завдяки новачку-ресиверу Елайджі Муру. Мур прийняв 8 з 11 пасів на 141 ярд та заніс один тачдаун. Поки що це була його найкраща гра в НФЛ. І вона дає оптимізм фанам «Джетс», що в майбутньому з Мура вийде гарний ресивер №1. Звісно, якщо фани «Джетс» взагалі знають, що таке «оптимізм».

Неочікуваність тижня: «Канзас-Сіті» завдяки захисту обіграв «Даллас»

Матч з «Далласом» мав стати тестом на міцність для «Канзас-Сіті». Саме він мав показати, чи дійсно «Чіфс» повернулись до своєї звичної форми. Результат вийшов неочікуваним. «Вожді» перемогли. Але не завдяки нападу, як зазвичай. А завдяки захисту, який був слабкою ланкою команди майже весь сезон.

Захист «Чіфс» домінував над суперником. «Даллас» не міг перевести подих та скоординуватись хоч для одного ефективного розіграшу. Лінію «ковбоїв» розривали. Особливо відзначився Кріс Джонс, який став нічним жахіттям Дака Прескотта. Ді-енд зробив 3,5 секи, збив пас, який потім перехопили, зробив вимушений фамбл та підібрав м’яч після фамблу. Саме такого лідера потребував захист «Чіфс». «Канзас-Сіті» дозволив набрати вибуховому нападу «Ковбойс» усього 276 ярдів та 9 очок (усі з філдголів).

А ось напад «Чіфс» все ще далекий від оптимальної форми. Проте їх вистачило на швидкий старт, який й забезпечив підсумкову перемогу. 16 з 19 очок «Канзас-Сіті» набрали на перших трьох драйвах, провівши фірмові обманні розіграші з Хіллом та Келсі в головних ролях. Після цього почались страждання. Махоумс знову завершив гру з втратами м’яча (перехоплення та фамбл). За три чверті до червоної зони «Чіфс» зайшли всього раз. «Канзас-Сіті» перемогли, зберегли лідерство в дивізіоні та досі не переконали, що їх проблеми вирішено. Сенсації не станеться і «Чіфс» вийдуть до плей-офф. Але що вони там будуть робити – це гарне питання.

«Даллас» провалив гру в нападі. І причиною цього був не лише захист «Чіфс», а й проблеми самих «Ковбойс». Техасці грали без Амарі Купера (ковід), а в середині гри вибув СіДі Лемб (підозра на струс мозку). В Прескотта було не так багато варіантів. Вийти на перші ролі намагались Галлоп та Шульц, проте дійсно важливі розіграші так і залишились недосяжною метою для «ковбоїв». Лише на трьох драйвах «Даллас» зумів набрати 25+ ярдів. Прескотт, знаходячись під постійним тиском, кинув два перехоплення та лише тричі кинув пас на 10+ ярдів. Це був поганий матч, який не змогла скрасити навіть доволі впевнена гра захисту. «Даллас» може дозволити собі цю поразку. Проте її варто розібрати та створити сценарії на майбутнє, коли гра в нападі йде не дуже. В плей-офф (а мало хто сумнівається, що «Даллас» потрапить туди) такі сценарії точно не завадять.

Гойдалки тижня: «Піттсбург» ледь не здійснив вражаючий камбек, але все ж поступився «Лос-Анджелес Чарджерс»

«Чарджерс» та «Стілерз» видали вражаючу гру, гідну слоту в прайм-тайм. Обидві команди пройшли через піднесення та занепад, але успіх все ж був на стороні команди з Каліфорнії. Бо вона потребувала його більше. Після серії поганих матчів «Чарджерс» потрібна була перемога, щоб повернути свій сезон на правильні рейки. Їм це вдалось. І особливо дякувати за це потрібно Джастіну Херберту та Остіну Екелеру.

Тандем «блискавок» провів вражаючий матч. Квотербек знову нагадав, чому його так високо цінують та вважають найкращим з його драфт-класу. Джастін не лише демонстрував пасові здібності, а й виносні. Землею Херберт набрав 90 ярдів. Це не лише особистий рекорд, а й рекорд франшизи. Жоден квотербек в історії «Чарджерс» не набирав стільки виносних ярдів. І Херберт знову показав високі навички розуміння та читання гри. Вирішальний тачдаун став результатом не лише провалу захисту «Стілерз», а й заслугою Херберта, який цей провал побачив та повністю ним скористався.

Всіма силами свого квотербека підтримував Екелер. Остін був всюди і не лише просував м’яч виносами, а й відкривався під паси. Та й як відкривався. Раннінгбек прийняв 6 з 7 пасів на 65 ярдів. 2 з 3 тачдаунів Херберт кинув саме на Екелера. До двох пасових раннінгбек додав два виносних тачдауна, тож 24 очки «Чарджерс» на рахунку Остіна.

Для «Піттсбурга» цей матч був нетиповим. Всі звикли, що «сталевари» надійно грають в захисті та страждають в нападі. С «Чарджерс» було навпаки. Напад видав незвично ефективний матч. В Ротлісбергера було 273 ярди та 3 тачдауни. Виносом вдалося набрати усього 55 ярдів, проте Харріс свій тачдаун все одно вирвав. А ось в захисті все було не так чудово. Через травми матч пропускали Ті Джей Уотт та Мінка Фітцпатрік. Їх відсутність відчувалась протягом всього матчу. Без Уотта «Піттсбург» дозволяв супернику набирати важливі ярди на третіх даунах. Без Фітцпатріка «Стілерз» провалювались в секондері, апогеєм чого став переможний тачдаун «Чарджерс». Взагалі важко пригадати, коли захист «сталеварів» дозволяв супернику набрати 533 ярди. Уотт та Фітцпатрік конче потрібні «Піттсбургу». І якомога скоріше.

Результати одинадцятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

 Ситуація в дивізіонах наступна.

Американська конференція

Національна конференція

 

Наступного тижня на нас чекає одразу три матчі в четвер. В США святкуватимуть День подяки і весь день гратимуть в футбол. На святковому столі матчі «Детройта» з «Чикаго», «Далласа» з «Лас-Вегасом» та «Нью-Орлеана» з «Баффало». А в неділю «Теннессі» в ранзі аутсайдера зустрінуться з «Нью-Інглендом». «Грін-Бей» прийматимуть вдома відпочивших «Лос-Анджелес Ремс». А в центральному матчу «Індіанаполіс», що набрав хід, прийматиме вдома «Тампа-Бей».

Другие посты блога

Все посты