Tribuna/Американский футбол/Блоги/Hail Mary/NFL ReView. Week 5: падіння «Чіфс», епічна заруба «Чарджерс» з «Браунз» та неймовірний камбек «Рейвенс»

NFL ReView. Week 5: падіння «Чіфс», епічна заруба «Чарджерс» з «Браунз» та неймовірний камбек «Рейвенс»

Огляд найбільш цікавих моментів п’ятого ігрового тижня НФЛ

Блог — Hail Mary
Автор — awesome_ukr
12 октября 2021, 18:08
21
NFL ReView. Week 5: падіння «Чіфс», епічна заруба «Чарджерс» з «Браунз» та неймовірний камбек «Рейвенс»

Виїзд тижня: «Атланта» та «Нью-Йорк Джетс» зіграли перший матч НФЛ в Лондоні за два роки

Після майже дворічної паузи до нас повертаються лондонські ігри. І честь першими в цьому сезоні зіграти в столиці Великобританії випала «Атланті» та «Нью-Йорк Джетс». Вивіска звісно така собі, але футбол – це в будь-якому разі футбол.

Якщо минулого тижня «Джетс» та особисто Зак Вілсон дали своїм фанам надію, цього тижня її відібрали. Новачок-квотербек провів жахливу першу половину гри. Коли «Джетс» вперше змогли набрати перший даун, в «Атланти» вже було 17 очок. За перші три драйви Вілсон успішно кинув лише один пас. І одне перехоплення. «Нью-Йорк» пізніше зумів повернутися в гру і за це варто подякувати виносній грі. Але шанси на камбек поховав Вілсон, прийнявши 17-ярдовий сек, який викинув «Джетс» з червоної зони «Фелконс». Поки що схоже, що перемога над «Теннессі» була випадковістю. «Джетс» залишаються тими самими «Джетс».

«Атланта» нарешті отримала дивіденди від свого першораундового новачка – тайт-енда Кайла Піттса. Вийшовши на гру без двох провідних ресіверів, у «Фелконс» не було особливого вибору. Тож першим вибором Метта Райана став саме новачок-тайт-енд. Піттс провів впевнений матч, набравши 119 ярдів та занісши свій перший тачдаун в НФЛ. Зусилля Кайла підтримав Кордеррелл Паттерсон, який неочікувано перетворився на лідера атаки «Фелконс». Сумарно він набрав 114 ярдів та заніс тачдаун.

Справи в «Атланти» все ще йдуть не дуже і майже напевно цей сезон вони також витратять на перебудову. Проте явним позитивом є те, що Метт Райан нарешті побудував хімію з новачками команди. А отже від Піттса, Паттеррсона та всього нападу «Фелконс» можна очікувати нових звершень. Аби тільки захист не підкачав.

«Точність» тижня: кікери «Грін-Бей» та «Цинциннаті» промазали 6 ударів на двох

Погода в Огайо внесла свої корективи в цей матч і подарувала абсолютно незабутній фініш. Через сильний вітер кікери команд примудрились промазати п’ять (!) філдголів поспіль. Три з них могли завершити матч в основний час. Ще два промахи стались в овертаймі. І лише наприкінці додаткового часу Кросбі (який ще і екстрапоінт промазав на початку гри) нарешті влучив та закінчив матч перемогою «Грін-Бей».

Якщо залишити страждання кікерів в стороні, то можна зробити по одному головному висновку для кожної команди. Для «Грін-Бей» – вони дуже залежні від Даванте Адамса. З 466 ярдів нападу «Пекерс» 206 було на рахунку ресівера. І це ще в Роджерса не зовсім пішла гра. Адамс відкривався під важливі паси і знаходив можливість прийняти м’яч, навіть коли весь захист «Бенгалс» знав, що пас кидатимуть саме на Даванте. Адамс залишається одним з найкращих ресіверів ліги та головною ударною силою «Пекерс».

Висновок для «Цинциннаті» – зв’язка Барроу-Чейз виграє для них багато матчів. Джа’Марр на початку сезону є головним претендентом на звання найкращого новачка сезону і цементує свої претензії з кожним новим матчем. Ресівер назбирав 159 ярдів та тачдаун. В жодного іншого ресівера «тигрів» не було більше 32 ярдів. Чейз став улюбленою ціллю Барроу і саме через нього робляться всі значні розіграші. І ця зв’язка почала справжній перезапуск франшизи. «Бенгалс» більше не є аутсайдерами. І вони будуть битися з кожним суперником.

Емоції тижня: тренер «Детройту» Ден Кемпбелл заплакав на прес-конференції після чергової поразки на останніх секундах

«Детройт» залишається найнещасливішою командою ліги. Мало того, що вони програли всі 5 матчів, так вони переважно були програні на останніх хвилинах. І вже вдруге «Лайонс» програють через філдгол на останній секунді гри. Не витримавши такої сумної долі, головний тренер «левів» Ден Кемпбелл заплакав на прес-конференції. З одного боку, його можна зрозуміти. Адже дійсно шкода так програвати. З іншого – в «Детройта» були можливості, щоб перемогти, але вони чи не скористались ними, чи просто не захотіли ризикувати. Але одне можна сказати точно – Кемпбеллу не начхати і він живе футболом. Сподіваюсь, що керівництво «Лайонс» не поспішатиме з висновками та дасть Дену попрацювати принаймні ще наступний сезон.

Стабільна нестабільність тижня: «Нью-Орлеан» переміг «Вашингтон» в типовому стилі Джейміса Вінстона

Насправді, Вінстон дуже непогано справляється з роллю основного квотербека. Поки що він демонструє найкращий футбол в своїй кар’єрі і має доволі солідне співвідношення тачдаун-перехват на рівні 12-3. Але наскільки ж типовим для Джейміса був матч проти «Вашингтона».

Колись, ще в часи Вінстона в «Тампа-Бей», прочитав в коментах жарт: «Якщо зробити Джейміса нянькою, то в кінці дня ваша дитина або буде вільно розмовляти китайською, або буде мертва. Варіанту посередині не існує». Який ще квотербек може на першому драйві кинути перехоплення, на другому – 72-ярдовий тачдаун, а на третьому – зробити фамбл? І потім прикрасити все це абсурдним тачдауном, шанс на який був мінімальним (про це поговоримо нижче). Це був еталонний приклад тієї самої стабільної нестабільності Джейміса Вінстона. Але жарти в бік. Вінстон дійсно круто справляється з роллю основного квотербека «Сейнтс». Зважаючи, що майже половина нападу «Нью-Орлеану» знаходиться в лазареті, а головним ресивером Вінстона є незадрафтований вільний агент Каллавей – квотербек робить свою роботу напрочуд гарно. Дуже цікаво буде поглянути на Джейміса, коли повернеться Майкл Томас.

«Вашингтон» міг витиснути з цього матчу перемогу, але банально не зміг розвинути успіх, коли гра починала налагоджуватися. Зважаючи на те, що Латтімор повністю вимкнув з гри Террі МакЛоріна, столичній команді довелось шукати інші варіанти атаки. Якщо пасова гра на інших ресиверів себе не надто виправдала (0 тачдаунів та 2 перехоплення), то з виносом був порядок. Антоніо Гібсон заніс два тачдауни і в цілому «Футбольна команда» перебігала опонентів на 30 ярдів. Проте для перемоги цього було замало. І знову не вразив захист «Вашингтону». Секондері пропустила два тачдауни, які були повністю на їх совісті, а передня лінія не знайшла протидію Камарі. Тож «Вашингтон» йде з негативним рекордом, а «Нью-Орлеан» реабілітується за жахливу поразку від «Джайентс».

Тачдаун тижня: Маркіз Каллавей прийняв 49-ярдову Hail Mary на останній секунді другої чверті

Згідно зі статистикою у цього пасу була вірогідність в 9,9%, що його прийме ресівер. Це найбільш нелогічний з точки зору статистики тачдаун цього сезону. Будь-яка успішна спроба Hail Mary є справжньою подією в лізі. І взагалі не дивно, що найбільш нелогічний тачдаун сезону кинув саме Джейміс Вінстон – король кидків «до біса все, там хтось має бути» за версією соцмереж.

Махач тижня: Кадаріус Тоні влаштував бійку з корнером Кейзі в матчі «Джайентс» та «Ковбойс»

Ресівер «Джайентс» запалював у матчі з «Далласом». Спочатку він побив рекорд Оделла Бекхема, набравши 189 ярдів, що є найбільшим показником для ресівера-новачка «Джайентс» в історії франшизи. А потім він побив корнера «Ковбойс» Дамонте Кейзі, чим спровокував велику заварушку. За рекорд по ярдам Кадаріус отримав респект та повагу. За бійку – вилучення до кінця гри.

Прийом тижня: Рондал Мур здійснив неможливий прийом на краю поля

Корпус ресіверів «Арізони» просто нечесний. Ладно якщо б лише Хопкінс такі прийоми робив. Але ніт. От таку красу в «Кардіналс» зробив номінально третій ресівер команди – новачок Рондал Мур. Коментатори навіть не повірили, що це був  прийом. В хлопця є майбутнє.

Новачок тижня: Наджі Харріс

Напад «Піттсбурга» нарешті почав показувати ознаки життя. Значну роль в перемозі «Стілерз» над «Денвером» зіграв новачок-раннінгбек Наджі Харріс. Він завершив матч зі 142 сумарними ярдами та тачдауном. Поки що це найкращий матч Харріса в лізі. Саме заради таких матчів його і обрали в першому раунді. Тож тепер для Наджі головним завданням буде віднайти стабільність в своїй грі та продовжувати демонструвати перформанси близькі до того, що глядачі побачили в матчі з «Бронкос».

Шаленство тижня: «Лос-Анджелес Чарджерс» перемогли «Клівленд» у матчі з 12 тачдаунами

Три чверті ця гра йшла за сценарієм звичайної непоганої результативної гри. А в фінальній чверті обидві команди вибухнули. 6 тачдаунів та 3 зміни лідера – це було справжнє видовище.

«Чарджерс» вчергове підтверджують, що в цьому сезоні з ними варто рахуватися. Попри невдалий старт та відставання у 14 очок, «блискавки» видали вражаючий спурт та не лише наздогнали суперника, а й перемогли його. Головною рушійною силою «Лос-Анджелеса» як завжди був Джастін Херберт. Квотербек видав черговий крутий матч із 398 ярдами та 4 тачдаунами. Херберт робив все, що від нього вимагали. Він стріляв тачдаунами на 72 ярди. Він влучав короткими пасами, які набирали перші дауни. Він конвертував всі четверті дауни (що вчергове підтверджує наявність залізних нервів). Якщо Херберт ще не був в розмові про MVP, то після цього матчу точно має там з’явитись. Навіть важко уявити, про що зараз думають фани «Майамі», дивлячись як грає Херберт і як грає (а точніше не грає) Танговаілоа.

«Клівленд» зробив все, щоб перемогти, але цього виявилось недостатньо. І це просто фантастика, як часто «Браунз» потрапляють в такі ситуації. В 2018-му вони примудрились програти «Окленду» 42:45. Минулого сезону вони програли «Балтімору» 42:47. І ось поразка «Лос-Анджелесу» з аналогічним рахунком. Що робить її ще більш унікальною, так це те, що «Браунз» жодного разу не втратили м’яча в цій грі. За всю історію НФЛ команди набирали 40+ очок та не втрачали м’яч 442 рази. Вони перемогли в усіх 442 випадках. І ось «Клівленд» робить історію. Не таку, якою можна хизуватися, але вже як є. І в усіх трьох перелічених вище випадках квотербеком «Браунз» був Бейкер Мейфілд. Він єдиний квотербек, який програв більше одного матчу, в якому його команда набрала 40+ очок.

Попри поразку «Браунз» все одно залишаються серед найкращих команд ліги. Це просто нещасний випадок, що вони програли. Хоча Кевіну Стефанскі варто зробити певні висновки та більше не намагатись тягнути час у фінальній чверті, маючи перевагу всього в одне очко. А «Чарджерс» лідирують в дивізіоні. І з такою грою мають всі шанси закінчити регулярку саме на першому місці. Скоріш за все, в цьому фантастичному матчі ми побачили двох майбутніх учасників плей-офф. Не виключено, що саме там ми побачимо другу серію цього захоплюючого екшену.

Відставка тижня: Джон Груден залишив посаду головного тренера «Лас-Вегаса»

«Лас-Вегас» програв другу гру поспіль. Програв по ділу, бо «Чикаго» були краще та більше заслуговували на перемогу. І тепер «Рейдерс» мають не лише негативну серію, а й залишились без головного тренера. Джон Груден оголосив про відставку та залишив «Лас-Вегас». Хоча довелось йому це зробити не через ігрові причини.

Напередодні в пресу злили старі е-мейли Грудена, в яких той взагалі не підбирав висловів. Він зневажав гравців, які ставали на коліно під час гімну, та вважав, що їх треба гнати з ліги. Сипав гомофобними заявами та жорстко критикував комісіонера ліги Гуделла за те, що той почав допускати жінок до арбітражу в лізі. Його, до речі, Груден називав «пе*іком» та «безглуздою антифутбольною п*здою». Дісталось і першому відкритому футболісту-гею в лізі – Майклу Сему, якого задрафтували «Ремс»в 2014 році. Груден писав, що в нього губи, як автомобільні покришки. Це взагалі комбо – гомофобія та расизм разом узяті. Навіть була інформація, що Груден отримував відео чірлідерш «Вашингтону», яких примушували позувати топлес.

Так як всі ці листи Груден писав, коли не займав жодну посаду в НФЛ, його не могли відсторонити згідно політикам ліги. Але було зрозуміло, що «Рейдерс» дуже ввічливо попросять більше не мати справ з Груденом. Тож доля Джона була вирішена. Навряд чи хтось очікував саме такої першої відставки цього сезону. Виконуючим обов’язки головного тренера «Лас-Вегаса» призначено координатора спецкоманди Річа Бісачча. Стосовно кандидатів на роль постійного головного тренера говорити ще зарано.

Домінація тижня: «Баффало» впевнено перемогли «Канзас-Сіті»

Чомусь абсолютно всі вважали «Канзас-Сіті» фаворитом в цьому матчі. Попри жахливий захист та явні проблеми в нападі «Чіфс», в очах багатьох, все одно мали перемагати. Перемагати «Баффало», у якого 4-матчева переможна серія і дві гри в захисті на нуль. Що ж, очікування трошки розійшлися з реальністю.

Нехай це і лише п’ятий ігровий тиждень, але «Біллз» роблять серйозну заявочку. Вони не просто перемогли минулорічного учасника Супербоула, а перевершили його за всіма статтями. Джош Аллен з радістю користався помилками секондері «Чіфс» та розривав їх дальніми пасами, як то 53-ярдовий тачдаун на Доусона Нокса, наприклад. Аллен не забував і про виносну гру. Квотербек став лідером команди по ярдам на виносі, набігавши 59 ярдів, 1 тачдаун та 1 ефектний стрибок над захисником для першого дауна. «Буйволи» методично вбивали час та варіювали темп гри так, як їм було потрібно. У захисту «Чіфс» не було відповіді на те, що їм запропонували «Біллз».

А от у захисту «Баффало» було багато відповідей для Махоумса&Ко. «Біллз» гарно вивчили суперника та перекривали всі варіанти для розвитку атаки. Ресівери не могли відклеїтись від опіки, а раннінгбеки хоч і набирали ярди, але не могли зробити дійсно важливий прорив. Навіть попри те, що «Біллз» жодного разу не розігрували бліц, вони все одно зробили два секи на Махоумсі. Ну й найголовніше – це два перехоплення. Одне з них Міка Хайд повернув для тачдауну. Цей захист виглядає майже непробивним. І саме про такий захист кажуть, що він виграє чемпіонства.

Пригадуючи відому приказку про три рази, можна впевнено констатувати, що «Канзас-Сіті» має значні проблеми. І проблеми є по обидві сторони м’яча. Про жахливість захисту «Чіфс» не казав тільки ледачий. Матч з «Баффало» став черговим підтвердженням, що оборона «вождів» має більше дірок, аніж швейцарський сир. Як не намагався Тайренн Месью зібрати до купи розгублену секондері «Чіфс», йому нічого не вдалося. «Біллз» набрали пасом 315 ярдів. А загалом в нападі у них було 436 ярдів. Щоб компенсувати такі провали захисту, напад команди має діяти бездоганно. Проте вибухова атака «Канзас-Сіті» теж переживає велетенські проблеми.

Не знаю, чи можна казати, що команди НФЛ навчились протидіяти Патріку Махоумсу, але ефективність квотербека впала. Він так само кидає багато тачдаунів і поки є лідером ліги за цим показником (16). Але разом з тим в Махоумса вже 6 перехоплень. Більше кинули лише новачки Зак Вілсон та Тревор Лоуренс. Минулого року Патрік за весь сезон кинув 6 перехоплень. А позаминулого взагалі було 5 перехоплень на сезон.

До перехоплень варто додати ще й статистику фамблів. І тоді картина для «Чіфс» стає жахливою. Вони втрачали м’яч 11 разів. Це найбільший показник в лізі (стільки ж втрат у «Джексонвілля»). «Канзас-Сіті» в кризі. Це очевидно. Вони єдина команда свого дивізіону з негативним рекордом. І звісно вони на останньому місці. Час на виправлення помилок є, але «Чіфс» потрібно зібратися якомога скоріше. Інакше не виключений варіант з прольотом повз плей-офф.

Камбек тижня: «Балтимор» відіграв 19 очок та переміг в овертаймі «Індіанаполіс»

Після цього матчу у фанів «Кольтс» є лише три емоційні стани – біль, смуток та відчай. Ця гра мала закінчитися неочікуваною перемогою «Індіанаполісу». Навіть сенсаційною, бо рахунок мав бути розгромним. Але «Балтімор» створив диво. Вже вдруге за сезон «Рейвенс» рятуються у фантастичній манері. Спочатку був рекордний філдгол Такера. А тепер – магічний Ламар Джексон.

«Рейвенс» страждали майже весь матч. В першій половині гри з п’яти драйвів їм вдалось витиснути лише один філдгол. Перший же драйв другої половини завершився фамблом. Наприкінці третьої чверті «круки» програвали 3:22. Це був майже кінець. Проте Ламар Джексон був іншої думки.

Квотербек «Балтимора» провів елітну чверть. Він проявив себе саме як класичний квотербек, який грає через пас. Ламар не припускався помилок та розривав виснажений захист «Кольтс» з жахаючою методичністю. За всю фінальну чверть та овертайм в Джексона було усього два невдалих паси. Напарником квотербека по камбеку став перевірений тайт-енд Марк Ендрюс. Він прийняв 11 пасів на 147 ярдів та заніс два тачдауни. І найголовніше – реалізував дві життєво важливі 2-очкові конвертації.

Вихваляючи героїв нападу не можна забувати і про героїв захисту. Конкретно – про Калаїса Кемпбелла. Саме ді-енд дотягнувся та збив з траєкторії філдгол Бланкеншипа у фінальній чверті. Якби він залетів – «Рейвенс» гарантовано би програли. А так Кемпбелл дав шанс своїй команді. І вона ним скористалась. Схоже, що «Балтимору» нудно просто перемагати в цьому сезоні. Їм треба робити це в захоплюючому для нейтральних фанів та інфарктному для фанів «круків» стилі.

Для «Індіанаполісу» важко підібрати якісь слова після такої гри. Вони грали на елітному рівні майже всю гру. Вентц провів свій найкращий матч у футболці «Кольтс», а Даріус Ленард був справжньою зіркою захисту. Проте це ніхто не запам’ятає. Запам’ятають провальну фінальну чверть, неможливість зупинити суперника в критичний момент та влуплений далеко вліво від воріт філдгол Бланкеншипа, який міг вирвати перемогу для «жеребчиків». «Індіанаполіс» програли четвертий матч сезону і справи стають дійсно кепськими.

Герой тижня: Ламар Джексон

Джексон творив магію у фінальній чверті матчу з «Кольтс». Та й в цілому він провів майже ідеальний матч. Попри фамбл в квотербека було 442 ярди пасом, 62 ярди на виносі, 4 тачдауни та дві успішні 2-очкові конвертації. Ламар вчергове довів, що він не «просто раннінгбек». З такими іграми квотербек «Рейвенс» може замахнутися на MVP.

Результати п’ятого ігрового тижня виглядають наступним чином.

 Ситуація в дивізіонах наступна.

Наступного тижня «Канзас-Сіті» спробує повернутись на шлях перемог в матчі з «Вашингтоном». «Клівленд» після болючої поразки зустрінеться з непереможною «Арізоною». А в центральному матчі зійдуться дві найбільш драматичні команди сезону – «Балтимор» прийматиме «Лос-Анджелес Чарджерс».

Другие посты блога

Все посты