Tribuna/Футбол/Блоги/Англія, Англія/В АПЛ повернулася потужна інтрига – «Ліверпуль» відіграв 11 очок у «Ман Сіті», очна зустріч вже сьогодні

В АПЛ повернулася потужна інтрига – «Ліверпуль» відіграв 11 очок у «Ман Сіті», очна зустріч вже сьогодні

Автор — Volоdymyr Harets
10 апреля 2022, 10:48
11
В АПЛ повернулася потужна інтрига – «Ліверпуль» відіграв 11 очок у «Ман Сіті», очна зустріч вже сьогодні

На початку січня букмекерська компанія BetFred виплатила ставки на перемогу «Манчестер Сіті» в АПЛ – хoча до кінця чемпіонату залишалося ще 18 турів.

«Я сплачую ставки. Це коштуватиме мені 750 тисяч фунтів, але фанати «городян» можуть святкувати із шампанським», – сказав власник BetFred Фред Дан. В нього були на те причини: команда Пепа Гвардіоли на той момент випереджала «Челсі» на 11 очок, а «Ліверпуль» – на 12. І хоча у обох суперників були матчі в запасі, в їх камбек тоді дійсно ніхто не вірив. 

Вже наприкінці січня поточна серія «Сіті» становила дванадцять перемог поспіль в АПЛ з загальним рахунком 34:8. «Чесно кажучи, я не впевнений, що ми можемо змусити «Ман Сіті» напружитися. Але це не так важливо зараз», – розводив руками Юрген Клопп.

Але коли Пепа Гвардіолу запитували про завершення чемпіонської гонки, він іронічно посміхався: «Віддайте мені чемпіонство. Вручіть титул моїй команді, і ми щасливі та задоволені поїдемо у відпустку на Мальдіви. Але мені чомусь здається, що цього не станеться».

Здається, він щось знав. 

Зараз в квітні лише відчайдухи можуть говорити, що «Ман Сіті» вже точно чемпіон. Бо «Ліверпуль» скоротив своє відставання всього до одного очка. І все лише починається.

У «Ліверпуля» вже 10 перемог поспіль в АПЛ, а Клопп в 2022 році змінив баланс в команді на користь оборони

Юрген Клопп з початку січня часто повторював свою основну думку, яку можна сформулювати в одне речення: «Так, ми навряд чи поборемося за чемпіонство, але це не означає, що ми не маємо провести якнайкраще другу половину сезону». 

Звучало не дуже обнадійливо навіть для вболівальників клубу. Але у тренерського штабу були причини на сумніви – і це було пов’язано насамперед з виступом Мо Салаха та Садіо Мане на Кубку Африки. Так, всього вони мали пропустити не більше двох-трьох матчів саме в АПЛ, але січень – це місяць з традиційно важким календарем. Крім внутрішнього чемпіонату додаються ще Кубок Англії та Кубок Ліги – а саме в атаці у «Ліверпуля» був на папері обмежений ресурс. 

Багато проблем вирішило підписання у «Порту» вінгера Луїса Діаса за 45+15 мільйонів євро – для цього спортивний директор Майкл Едвардс активізував інтерес на фоні неочікуваної пропозиції «Тоттенгема». «Ліверпуль» слідкував за колумбійцем декілька сезонів, але не планував витрачати гроші цього трансферного вікна. 

Проте довелося переграти власні плани – і Клопп отримав ще одного топового гравця на фланг атаки (здебільшого, лівий – там, де виступає Садіо Мане), який влився в склад команди чи не з першого тренування. «Його футбольний інтелект просто фантастичний, тому він так швидко пристосувався до того, що від нього хоче Юрген Клопп», – радіє колишній гравець клубу Луїс Гарсія.

Діас забив поки що всього два голи за шість матчів в АПЛ, але один з них був надзвичайно важливим – в матчі з «Брайтоном» голкіпер на повній швидкості влетів у плече колумбійця, але той залишився на ногах та пропхнув м’яч у ворота. І це був переможний гол в матчі з дуже кусючим суперником.

Хоча варто відзначити, що в березні «Ліверпуль» все ж трохи втратив у своїй атакуючій потужності – зараз команда йде по графіку «всього» в два голи за матч. Всього – це тому що «Ліверпуль» цього сезону міг демонструвати цілі відрізки, коли команда забивала 3-4 голи за зустріч. Салах та Мане пройшли повний Кубок Африки та тягнули свої збірні до фіналу, і тому зараз ще не відновилися у повній мірі. На єгиптянина ще й впливає ситуація з продовженням контракту з клубом – Мохаммед та його агент вимагають значного підвищення, а «Ліверпуль» ніколи не славився переплатами навіть своїм лідерам. Перемовини зайшли в глухий кут і морально впливають на всі сторони. 

Але в момент, коли атака зовсім трохи здала, на авансцену вийшов захист «червоних».

Один з найближчих журналістів до «Ліверпулю» Джеймс Пірс розповідав: «Клопп докладно розповів своїм гравцям на командних зборах у Кіркбі на початку січня про необхідність колективного зміцнення. Він хотів, щоб вони були агресивнішими, коли не володіють м’ячем. Він відчував, що баланс між атакою та захистом був неправильним; було занадто багато вільних місць, які можна було розкрити». Результат прийшов швидко – «Ліверпуль» не пропустив жодного гола в першому таймі в 17 матчах у всіх турнірах з того часу, як «Шрусбері Таун» відкрив рахунок у січневому матчі Кубка Англії.

Звісно, знову варто відзначити роботу Вірджила Ван Дейка, але в цьому сезоні величезні овації заслуговує і Жоель Матіп. Його навіть обрали найкращим гравцем всієї АПЛ у лютому. За 10 років центральний захисник бере цю нагороду лише втретє: до Матіпа були Вертонген у березні-2013 та Ван Дейк у грудні-2018. Легенда «Ліверпуля» Джеймі Каррагер віддає належне камерунцю:

«Насправді я думаю, що Матіп краще за Ван Дейка цього сезону. Його часто недооцінюють, бо в нього не таке зіркове ім’я, він прийшов не за рекордні гроші, а як вільний агент, він уже давно в команді, і всі звикли до його травм. Але щоразу, коли Жоель виходить на поле, він показує топ-рівень. Їхня зв’язка з Ван Дейком неймовірно хороша». Ще яскравіше сформулював сам Ван Дейк: «Ми називаємо його не Матіп, а Матоп – через те, наскільки він крутий!»

Але найголовніше в цьому «Ліверпулі» – кількість людей, які здатні давати результат. Вже 18 гравців основного складу зіграли більше 10 матчів в цьому сезоні, а взагалі на поле виходило вже 26 футболістів.

У Клоппа є можливість розвернути активну ротацію на всіх позиціях задля збереження свіжості та інтенсивності. Запасний воротар Кевін Келлехер приніс команді перемогу в Кубку Ліги, реалізувавши переможний удар у серії післяматчевих пенальті проти «Челсі». Грек Цимікас добротно підмінює Робертсона на лівому фланзі захисту, а Конате та Гомез – це значний апгрейд в резерві центральних захисників порівняно з минулим сезоном. В центрі поля багато ігрового часу отримує молодь – Кертіс Джонс та Харві Еліотт, який надзвичайно швидко відновився після травми, отриманої в матчі з «Лідсом» восени. Традиційно неможливо визначити, хто з пари Фірміно – Жота основний, а хто запасний. Інколи вистрілює Дівок Орігі, як в тому ж грудні, коли за три дні він приніс перемогу над «Вулвз» та «Міланом». 

Клопп вірить в кожного з власних гравців. І разом з ними готовий до вже завойованого Кубка Ліги додати перемогу в АПЛ, Кубку Англії та ЛЧ. «Це мій найсильніший склад за історію роботи в «Ліверпулі», у цьому немає жодних сумнівів. У нас завжди був сильний склад, але раніше нам не вдавалося боротися за всі чотири змагання з низки причин», – Клопп готує команду до останнього відрізку сезону. 

«Ман Сіті» досі лідер АПЛ, але необов’язкові втрати очок нагадують про відсутність топового форварда

Незважаючи на втрату такого гандикапу, «Манчестер Сіті» однаково залишається фаворитом гонки. Навіть в очах принципових суперників, таких як Рой Кін: «Я все ще називаю «Сіті» [фаворитом на чемпіонство]. Ми згадуємо Клоппа, але наче Пеп не знає, як завершити розпочате у важливих іграх та у чемпіонатах. Не забуваймо, який він неймовірний тренер, я все ще думаю, що «Сіті» зробить це».

Невеликий відступ – варто згадати потужну підтримку «Ман Сіті» Олександра Зінченка та України. «Ми намагаємося дати Зінченку сили та трохи розвеселити, але знаємо, як це важко. Сподіваюся, все вирішиться і країна зможе повернутися до нормального життя. Буде дуже важко через завдану шкоду, кількість невинних людей, які гинуть через війну, яка до них не має жодного стосунку», – розповідав голкіпер «Сіті» Едерсон.

А Гвардіола – так і зовсім бушував: «Де НАТО? Де Сполучені Штати? Де Європейський Союз? Пізно намагатися знайти мирне рішення. Це синонім абсолютного провалу політичних організацій. Здається, що вони існують лише для того, щоб ми могли жити трохи краще, а насправді це провал. Зрештою, ми ті, хто працює та сплачує податки всього світу. Їм потрібно турбуватися про те, щоб ці речі не відбувалися. Усі вони невдахи».

Зінченко став послом України в АПЛ – це не якась офіційна посада, а просто формулювання сенсу життя Олександра останній місяць. Завдяки йому в чемпіонаті багато хто може побачити справжню картину війни в Україні. І клуб, здається, робить все, щоб гол Зінченка лунав гучніше. Навіть якщо з футбольної точки зору Олександр вже не так вражає в другій половині сезону, як раніше. 

Воно-то й не дивно.

У «Сіті» був зовсім невеличкий провал у січні-лютому – дуже необов’язкова нічия з «Саутгемптоном», а потім і поразка в епічному матчі з «Тоттенгемом» та переможним голом Гаррі Кейна на 95-й хвилині матчу. У березні команда Гвардіоли примудрилася двічі зіграти по нулях (стільки ж, скільки за всі попередні місяці). Але 0:0 зі «Спортінгом» у ЛЧ взагалі нічого не вирішували, а нічия з «Крістал Пелас» в АПЛ – теж сильна випадковість: втратили три явні моменти (два з них – удари по порожніх воротах) і ще двічі потрапили в каркас чужих воріт. Таких втрат однаково б вистачило з головою, щоб продовжувати комфортно лідирувати в інших топ-чемпіонатах, але не в Англії, де у «Ліверпуля» був ідеальний відрізок.

Чого не вистачає «Ман Сіті» в цих матчах? Свого «Гаррі Кейна» чи «Мо Салаха» – гравця групи атаки, який був би максимально націлений на чужі ворота. Зараз в команді окрім Габріеля Жезуша немає стандартного центрального нападника, і це трохи сковує «Ман Сіті» в матчах, де не працює план «А» з Фоденом, Стерлінгом або навіть Де Брюйне в якості «фальшивої дев’ятки». Гвардіола і не приховує, що сильний нападник йому потрібен ще на вчора:

«Я думаю, клубу однозначно потрібний форвард. Вибачте, можливо, я помиляюся, але не можу погодитись з тими, хто вважає інакше. Кажуть, ми чудово справляємось без форварда, але це лише тому, що ми перемагаємо. Бо коли ми не виграємо, ви кажете, що нам потрібен нападник, що я наївний. «Як ці хлопці грають без форварда?» Для гри в Прем’єр-лізі потрібен нападник».

Влітку «Ман Сіті» точно спробує виграти гонку за Ерлінга Голанда, навіть якщо для цього треба буде витратити сотні мільйонів фунтів. Якщо не вийде, то точно «містяни» прийдуть за кимось ще – ще одного трансферного вікна як минулого літа не потерпить вже сам Гвардіола. Але в цьому чемпіонаті прийдеться вирішувати цю проблему внутрішніми резервами. Попереду у «Сіті» ще багато матчів, де знадобиться вміння розкривати чужу оборону. 

Що буде далі

Вже сьогоднів, 10 квітня, відбудеться кульмінаційний матч сезону для АПЛ: «Ман Сіті» – «Ліверпуль» на «Етіхаді». Перемога в матчі буде важити дуже багато. В першу чергу для «червоних», яким обов’язково треба перемагати і отримати невеличкий гандикап. 

«Ман Сіті» може задовольнитися і нічиєю, а перемога зовсім може розв’язати руки команді Гвардіоли на інші турніри. Вся справа в календарі на останній відрізок сезону – у «Ліверпуля» він набагато важчий з набагато більшою ймовірностю втрат очок. Навіть з такою суперформою, яка нині у команди Клоппа.

Також можна розглянути модель від FiveThirtyEight. Це сайт, який виріс із блогу і став мегапопулярним у США через прогнози на президентські вибори (20 млн унікальних відвідувачів на місяць).

FiveThirtyEight досить потужно слідкує і за футболом – їх модель надає кожній команді головних європейських чемпіонатів власний рейтинг, а на його основі вираховується ймовірність результату кожного матчу (виходячи з турнірної важливості та сили суперника). Далі – 20 тисяч симуляцій усіх ігор сезону за методом Монте-Карло. На даний момент виходить ось така підсумкова таблиця:

Перевага «Ман Сіті» на рівні статистичної похибки. Але очевидно, що це вкотре сезон АПЛ, де відверто домінують саме ці дві команди.

***

На битві за АПЛ суперництво «Ліверпуля» та «Манчестер Сіті» не зупиняється. Вже 16 квітня вони зіграють півфінал Кубку Англії на «Вемблі», а це той самий єдиний внутрішній трофей (якщо винести за дужки Суперкубок Англії), який ще не підкорювався Юргену Клоппу. Тому мотивація буде зашкалювати у обидвох сторін. 

А ще не забуваємо і про Лігу чемпіонів – після жеребкування «Ліверпуль» та «Ман Сіті» можуть зустрітися саме у фінальному матчі. Оце б для них був сезон, так?

Фото: інфографіка Tribuna.com, «Ліверпуль», Getty Images

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты