Tribuna/Футбол/Блоги/Записки програміста/Опитування всіх бажаючих - а чи треба Трибуні новий інтерфейс для таблиць із результатами ліг?

Опитування всіх бажаючих - а чи треба Трибуні новий інтерфейс для таблиць із результатами ліг?

Розбираємось чи потрібні Трибуні зміни у користувацькому дизайні

23 сентября 2020, 10:17
7

Вчора на сайті з'явилась наступна стаття від користувача Вікінг:

Цікава статистика і місцями доволі несподівана, раджу заглянути. З легкої руки я написав там коментар про те, що якби на Трибуні з'явились кращі інтерфейси для перегляду таблиць із результатами - тоді в мене не було б потреби заходити на фут.уа.

Пан Дмитро Клименко вирішив уточнити що з ними не так. Спробую пояснити і віддати на розсуд користувачам сайту. Заголосуємо зміни до UX інтерфейсу, колеги!

Інтерфейс як він є зараз

Почну із короткого запису екрану. Саме так зараз доводиться користуватись таблицями:

А що не так, можете спитати ви. Погнали розбиратись:

  • Випадаючий список не відсортований. Ліги розкинуто як-небудь, знайти вишку і першу лігу з однієї країни не завжди просто.
  • Кожного разу, коли ви обираєте пункт меню зі списку - сайт кожного разу підвантажує дані з серверу. Це затримка у часі відповіді, інколи по декілька секунд. Дані не кешуються, то ж чекати треба навіть якщо ви вже переглядали лігу (ААААА!!! один раз)
  • Кусок інформації з результатами ігор, що знаходиться під таблицями - закритий по замовчуванню. Якщо ви його відкриваєте, а потім змінюєте лігу - він знову буде закритим (АААААА!!! два рази)
  • Емблеми країн у таблиці ліги не несуть ніякого інформаційного навантаження. Коли я відкриваю лігу чемпіонату України - навпроти назв команд показується прапор України. Дякуємо, капітане.

А тепер простий кейс для користувача. У вихідні проходять тури різних чемпіонатів в Європі. Ви приходите в понеділок на роботу, берете філіжанку кави, сідаєте за монітор із думками переглянути результати матчів та дані по турнірній таблиці. Заходите на Трибуну... і починаєте совати мишкою. На меню, на вибір пункту меню, потім вниз до результатів, там робите 3й(!) клік, щоб відкрити результати.

Для того щоб переглянути результати в лігах - вам на кожну лігу треба зробити 3 (!!!) операції мишкою. Відкрити меню (1), знайти пункт, клікнути на лігу (2), спуститись вних до результату і відкрити панель з результатами (3).

Мене, як правило, вистачає на 2 ліги. Далі, як заповідав Тарас Григорович, я незлим, тихим поминаю цей інтерфейс, і йду на інший сайт, де можна інформацію переглянути без нервів і совання мишкою туди-сюди.

Інтерфейс як він міг би бути

Написав я там пару коментарів, серед яких було запропоновано зробити слайдер із підвантаженням даних. Як виявилось - непереконливих. Пан Дмитро вирішив зупинитись на резюме - "на вкус и цвет" між випадаючим списком та слайдером.

Але мене вже було не спинити. Виділив крихту часу, щоб наявно продемонструвати переваги нового підходу, будь ласка:

Що ми маємо у результаті:

  • Із трьох натискань ми переходимо до одного. За яким "красіво" переміщуються усі таблиці.
  • Дані не підвантажуються кожного разу. Вони статичні і кешовані. Їх можна вигрузити одним запитом і забути.
  • Таблиця результатів завжди відкрита, не треба клікати на оцей нещасний мінус біля слова "Результати" кожного разу.
  • Емблеми країн замінено на емблеми клубів. Візуально сприймати інформацію значно легше, а якщо вона ще й у вигляді певного образу/емблеми - тим паче. Як результат, знаходити клуб в таблиці виходить швидше. (На відео емблеми додано тільки до прем'єр ліги України. Пробачте, було лінь вишукувати далі.)

Можна було б довго далі розписувати про переваги з точки зору клієнтського інтерфейсу, чому чим менше зайвих совань і натискань - тим більш лояльний до вас користувач, і так далі. Але то все таке. Замість усієї цієї нудотної теорії - краще отримати фідбек від живих користувачів. Так що ваші обговорення і думки в цьому пості вітаються з оваціями. Якщо всім зайде - то може вдасться переконати і Трибуну.

Замість висновку - Зробіть нам так, шоб було "пі*дато". Будь ласка. :)

Лучшее в блогах
Больше интересных постов