Tribuna/Футбол/Блоги/ФутЛогоБлог/Історія емблем Федерації футболу України

Історія емблем Федерації футболу України

Історія збірної як і керівних органів українського футболу веде свій початок з 20-30-их років. Цікаво, а які ж були емблеми збірної і федерації починаючи з тих часів. В цій статті я спробував систематизувати розрізнену інформацію, що на даний момент є в інтернеті. Також до вашої уваги декілька цікавих фактів.

10 февраля 2019, 16:51
16
Історія емблем Федерації футболу України

Від радянських часів до наших днів. Згадує автор блогу «ФутЛогоБлог».

Історія збірної як і керівних органів українського футболу веде свій початок з 20-30-х років. Цікаво, а які ж були емблеми і форма збірної, починаючи з тих часів. В цій статті я спробував систематизувати розрізнену інформацію, що на даний момент є в інтернеті. Про все по порядку

Емблеми Федерації Футболу УРСР

Першою відомою емблемою є так звана «Емблема збірної УСРР на футболках». Невідомо чи це нашивка футбольної збірної чи збірної з інших видів спорту на спартакіадах. Не видно цієї емблеми й на футболках футбольної збірної на нечисленних фотографіях. Тому з повною мірою обережності я включив її до списку. Слід зазначити, що республіка носила назву УСРР до 1936 року. Потім було змінено назву на УРСР.

Стилізована зірка нагадує візерунок офіційного м’яча Tango чемпіонатів світу 1978-1998 років. Хто зна, може дизайнери Adidas почерпнули ідею дизайну саме з цієї емблеми.

Трохи хронології з історії керівних органів футболу.

1932-1934 – Всеукраїнська футбольна секція

1934-1947 – Футбольно-хокейна секція УРСР

1947-1959 – Секція футболу УРСР

1959-1991 – Федерація футболу УРСР

Ні в якому разі не можна обійти стороною події, які сталися вже 1962 року. Федерація футболу УРСР у зв’язку з високим рівнем розвитку українського футболу почала ставити питання щодо можливості вже в недалекому майбутньому створення в республіці свого вищого ешелону, а потім навіть, що особливо дивно, й питання подачі заявки на входження УРСР до ФІФА, як самостійного члена цієї організації (аналогічно входженню УРСР до ООН).

Голова Федерації футболу УРСР М.С. Кузнєцов скрізь усіх повідомляв, що це питання вже погоджено з Федерацією футболу СРСР, і що на черговому конгресі ФІФА делегація СРСР збирається поставити його до розпорядку дня. Було ясно, що футбольна кар’єра Кузнєцова  завершилася. Так воно й сталося.

Саме в ці часи з’являється перша офіційна емблема. А через декілька років для членів Федерації футболу УРСР були замовлені значки з цією емблемою.

Це найрозтиражованіший варіант емблеми федерації радянських часів. Він навіть зустрічається в друкованих виданнях 80-их років коли офіційною еблемою була вже інша. Звертає на себе увагу наявність оливкової вітки. Вона є символом миру, воїнської перемоги, слави і мабуть символізувала великий вклад України в перемогу в Великій Вітчизняній Війні.

Також цікаве поєднання жовтого і блакитного кольорів. Звісно не ставилося за мету зобразити національні кольори в радянські роки. Тут блакитний колір це є блакитна полоска прапору радянської України. А жовтий колір є золотистим, яким полюбляли оформлювати значки того часу. Ще правильним написанням назви вважалося «Федерація футболА» а не «футболУ». Тоді правила граматики підганяли під правила російської мови.

На початку 80-х років Федерацією футболу УРСР була змінена офіційна емблема. Вона мала хоча й спрощений вигляд, але все ж більш сучасний – вже з смугастим м’ячем і прапором УРСР. У багатьох друкованих виданнях, у тому числі й міжнародних, саме це зображення займало чільне місце як офіційна емблема федерації.

Нова емблема стала трохи схожою на емблему Федерації футболу СРСР. До вашої уваги для порівняння емблеми союзної федерації і СНД.

Цікаво глянути на емблеми інших радянських республік.

Емблеми Федерації футболу України

В 1991 році була гостра полеміка навколо нової символіки ФФУ. У Банникова запитували, чому на емблемі ФФУ возвишається тризуб. І Віктор Максимович вперто доводив, що тризуб, який тоді ще не був малим гербом незалежної держави, історичний символ України, її свободи, життя, сили. Тризуб відстояли.

Оскільки Україна – космічна держава, тризуб зробили у вигляді ракетно-пускового стола. Але і в цьому був свій сенс; ракета символізує постійне прагнення українських збірних, клубів, всього вітчизняного футболу до нових вершин.

«Ескізів надсилали багато, але все було не те, – згадує Анатолій Біденко, який тоді був віце-президентом ФФУ. – А незадовго до цього ми з Банніковим були з робочим візитом в Москві, де мені на очі потрапила книга з емблемами клубів і національних асоціацій. Купив її, а коли не могли визначитися з логотипом ФФУ, вирішив вдумливо її перегорнути. Сподобалася емблема Канади – м’яч з кленовим листом. Показали її художникам, вони і намалювали нинішній варіант, поєднавши тризуб з м’ячем»

 

І до речі напис «Україна» на емблемі зроблено шрифтом Times New Roman.

Не можна оминути і мабуть найанекдотичніший логотип збірної України, який використовувався як тимчасова нашвидкоруч зроблена нашивка на спортивній формі 1992 та ігровій формі 1994 року. Звертає на себе увагу напис російськой мовою та ще й з помилками. Та американський варіант назви футболу soccer.

До речі, в 1990-і ходили чутки, що першу ігрову форму збірної подарував італійський «Інтер». Насправді, доля правди в них була. І вона стосувалась спортивних костюмів.

Перший капітан збірної Юрій Шелепницький ось що говорить про це: «Чорного кольору спортивні костюми з синьо-жовтими смугами, які нам видали перед поєдинком в Ужгороді, схоже, дійсно призначалися для «Інтера». Це підтверджують і бірки з назвою італійського клубу поруч з назвою фірми-виробника – Umbro. І думаю, що якщо відпороти емблему Федерації футболу України, то можна було б побачити емблему «Інтера»

Порівняйте самі:

Збірна України перед польотом в США 1992 року.

Тренер «Інтера» Освальдо Баньолi на початку 90-х років в тому самому спортивному костюмі.

Наступний варіант емблеми з’явився на футболках і в друкованих виданнях в 1996 році. В пресі він ще деякий час використовувався в 1997 році. Тут зберігся в написі «Україна» шрифт Times New Roman, тільки він зроблений вже курсивом. Звертає на семе увагу недоречна тавтологія, двічі вказано назву України. 

В наш час схожий концепт використовується в емблемі Федерації футболу Київської області

В 1996 році з’являється також більш звичний вже для нас варіант емблеми, який проіснував аж 20 років. Він краще читався на футболках, ніж попередні варіанти. Але із-за контура навколо тризуба, його стали порівнювати із шапкою блазня.

   

Автор цього мема помилково вважає, що на емблемі тризуб стилізований під корону.

Цікаво, що в одному з супермаркетів Києва помічено пляжні тапки китайського виробництва з плагіатом емблеми ФФУ.

В 2016 році презентовано новий логотип, який було створено ірландським рекламним агентством.