Tribuna/Борьба/Блоги/Дух часу/«В міністерстві купа людей, які тільки щипають гроші». Беленюк – про наш спорт

«В міністерстві купа людей, які тільки щипають гроші». Беленюк – про наш спорт

Фекалії в Ріо, брехня російських ЗМІ, чому не мінятиме громадянство та скільки заробляє.

Блог — Дух часу
28 августа 2016, 22:07
7
«В міністерстві купа людей, які тільки щипають гроші». Беленюк – про наш спорт

Фекалії в Ріо, брехня російських ЗМІ, чому не мінятиме громадянство та скільки заробляє – Tribuna.com вибрала головне з інтерв’ю українського борця ICTV.

Про поразку в фіналі від Давіда Чакветадзе

Поразка заслужена. Просто питання в тому, що простежувалася упередженість. А поразка – часто бувають такі моменти, що судді симпатизують як в одну, так і в іншу сторону. В нашу сторону, як правило, симпатій не буває, тому що за нами нікого немає – у нас немає «даху». До інших країн, де серйозно вкладаюсь кошти у спорт, судді більш прихильні. Атлетів з України це не стосується.

Про умови в Ріо

Номери були далеко не найкращими і нагадували радше гуртожиток, ніж готель. Взагалі коли ми приїхали в олімпійське селище, то склалося таке враження, що там тільки закінчили ремонт. Всюди було будівельне сміття. Більше того, в холі нашого будинку впала стеля, добре, що ніхто не постраждав.

Охорона була досить серйозною. Зі серйозною зброєю стояли. Олімпійське село вважається найбезпечнішим у світі місцем, тому що стороння людина туди не може потрапити, там прохідні пункти, сканують. Але коли ти виходиш за межі олімпійського селища, ти вже сам за себе відповідаєш.

Я сам не виходив за межі селища. Звичайно, ми виходили з тренерами, з хлопцями. Нам відразу ж говорили, що навіть у такій кількості людей – це небезпечно, а самому – взагалі самогубство. У фавелах не був. А ось до статуї Христа піднімався, був на пляжі Копакабана, скупався в океані.

Копакабана нічим не примітна, гадюшник. Тільки океан, сила-силенна людей, стати ніде. Копакабана мені взагалі не сподобалася. Це досить неоднозначне місце, там постійно якісь незрозумілі запахи, каналізація відкрита, фекалії течуть прямо посеред міста. Насправді, це потрібно бачити на власні очі, щоб зрозуміти. Я в Ріо-де-Жанейро жити не хотів би, хоча назва красива. Всі розуміють під Ріо-де-Жанейро якесь веселе життя, карнавали, красиві фігури. Хоча красивих фігур я теж на пляжі не побачив. Усі якісь повні, целюлітні.

Про спілкування з російськими ЗМІ

Після скандалу з нашими спортсменами на шляху до Ріо вже всіх проінструктували. А до того ні з ким не спілкувалися, а можливо, вони без нас когось попереджали. Бачите, я сам зіткнувся з російськими ЗМІ і зрозумів, що вони роблять інформацію із нічого. Самі говорять, що їм потрібно, показують мою фотографію при цьому. Я такої брехні ще не бачив, чесно.

Після фіналу мене зупинили, якраз коли я стояв разом із Давитом. Я сказав, що розраховую на реванш, і, на моє переконання, спорт повинен бути поза політикою. Але вони цього не показали, вони лише показали нашу спільну з Давитом фотографію. Відзначивши при цьому, що Беленюк хоче перейти в російську збірну. Після чого я пошкодував, що взагалі з ними спілкувався. Більше не буду говорити.

Про квартиру в Києві, яку дав Кличко

Це сталося на нагородженні найкращих спортсменів минулого року. Тоді Віталій Кличко презентував сертифікати на квартири мені, Олегу Верняеву та Ігорю Радівілову. Окреме спасибі варто сказати Сергію Бубці, який значно прискорив цей процес. Чесно кажучи, до Олімпіади я взагалі не розраховував на такий сюрприз.

Про зарплату

У мене є зарплата в міністерстві, вона становить 6 тис. гривень. І це при тому, що в мене подвійний оклад, адже є результат на міжнародній арені. Також отримую щомісячну премію за перемогу на чемпіонаті світу – 12 тис. грн.

Про зміну громадянства

Я не говорив, що збираюся міняти громадянство. Якщо б я сказав, що дійсно міняю громадянство, як це показали ЗМІ, то дійсно, мені можна було щось пред’явити. Але я цього не говорив. Хоча це резонне питання. Багато спортсменів після цієї Олімпіади, можливо, будуть переходити в інші країни. Тому що умови дуже слабкі. І ми бачимо це з показаних результатів в Ріо, де було взято на 50% нагород менше, ніж на попередніх Іграх.

Нас розуміють тільки після Олімпіади. Але весь інший час не будуються спортивні об’єкти, не приділяється належної уваги ні тренерам, ні спортсменам. Мені два роки доводилося вибивати цю квартиру, постійно всім про це говорити. І тільки через цей час я добився свого. Думаю, якби постійно не звертався до чиновників, нічого мені не дали б. Але не всі такі, як я. Деякі спортсмени мовчать, живуть, дивляться, а потім розвернуться і підуть. А я не збираюся йти, тому що я люблю свою країну, я люблю своє місто. Чому я повинен кудись іти?

Гроші начебто виділяються, але вони розчиняються всередині, ніби щось робиться, але ніхто не цього помічає. Ну як такий спортсмен, як Верняєв, може отримувати 3000 гривень? Це ганьба. Він свого часу говорив, що йому допомагають лейкопластирями і ще чимось. Мені теж допомагають медикаментами, екіпіровкою та ін. А допомагають ті люди, які просто небайдужі до мене, до нашого спорту, багато друзів, які постійно дають гроші. Мені постійно щось треба, бо моїх грошей не вистачає для повного забезпечення усім необхідним.

Про міністерство

Всі намагаються заробити грошей, але нічого не робиться для того, щоб були умови. Просто йде заробляння грошей і все. Як діти будуть займатися, чиї батьки не можуть дозволити собі заняття? Талановита дитина може просто не потрапити на секцію, тому що батьки повинні заплатити 300 гривень у місяць. То можна зробити квоту платну для тих, хто може. Для когось 300 гривень у місяць – це взагалі не гроші.

Ви ж розумієте, всі скаржаться, що виділяється стільки-то грошей – в міністерстві купа народу, які незрозуміло чим займаються, й нічого хорошого, крім як щипати гроші, вони не роблять – зі зборів, з медикаментів, звідки тільки можна. Там є якісь схеми, я їх не знаю, бо моя справа тренуватися і показувати результат. Люди це бачать – і ті, хто безпосередньо цим займаються, і ті, хто проти цього не можуть сказати, бо якщо ти будеш сильно варнякати, тебе зіллють. Такі люди непотрібні в міністерстві.

Всі вони скаржаться на зарплати, а ви спробуйте хоча б одну людини звідти витягнути – ага, зараз. Тому що вони знають лазівки, де заробити грошей.

Добре, припустимо немає в країни можливості збільшити фінансування, тоді потрібно зробити його максимально ефективним, щоб поки гроші йдуть від міністерства фінансів до спортсменів, з цієї суми нічого не відрізалося.

Другие посты блога

Все посты