Tribuna/Футбол/Блоги/Динамо-Онлайн/Заруби з «Баварією», труднощі Лобановського в Леверкузені і зустріч з Вороніним: як «Динамо» грало проти німецьких команд

Заруби з «Баварією», труднощі Лобановського в Леверкузені і зустріч з Вороніним: як «Динамо» грало проти німецьких команд

Історія протистояння.

Автор — Ірина Козюпа
23 ноября 2021, 14:30
7
Заруби з «Баварією», труднощі Лобановського в Леверкузені і зустріч з Вороніним: як «Динамо» грало проти німецьких команд

Жереб і турнірна сітка часто зводили «Динамо» з німецькими командами в єврокубках. Tribuna.com разом з Favbet згадує всю історію протистоянь – від часів СРСР до нинішньої епохи.   

Перша зустріч – проти «Штутгарта» в Кубку УЄФА

Все почалося у 1973 році, коли кияни грали зі «Штутгартом» в 1/8 фіналу Кубка УЄФА. У домашньому матчі команда Валерія Лобановського обіграла німців завдяки голами Веремієва та Трошкіна. А от на виїзді сталося те, що німецька преса назвала дивом – перемога 3:0. Там не вірили, що після поразки в першому матчі «Штутгарт» зможе пройти динамівців Києва.

«Динамо» не змогло організувати надійну оборону. Рахунок міг бути більшим, але не раз рятував ворота киян Рудаков. Найбільшого докору заслуговують нападаючі і півзахисники «Динамо». Мунтян і Колотов мали реальні можливості скоротити розрив у рахунку, але незмінно промахувалися під час ударів по воротах. Сухий рахунок неприпустимий для команди, у складі якої грає наш найрезультативніший нападник – Блохін», – писав після матчу «Советский спорт».

Німецькі журналісти назвали цю перемогу найкращою грою «Штутгарта» в сезоні.

Кубок УЄФА-1973/74

«Динамо» – «Штутгарт» 2:0

«Штутгарт» – «Динамо» 3:0

Онищенко забив «Айнтрахту» на 52-й секунді матчу

Наступного сезону кияни теж грали проти німецької команди – «Айнтрахта» з Франкфурта в 1/8 Кубка кубків. Цього разу динамівці перемогли в обидвох матчах, хоча на виїзді пропустили вже на другій хвилині. Та і перевага всього в один м’яч за підсумками першої зустрічі гнала господарів вперед.

Онищенко відкрив рахунок вже на 52 секунді домашнього матчу. Всього він тричі забив «Айнтрахту». А гру «Динамо» преса та експерти називали зрілою. Це була перша велика команда Лобановського.

«Мунтян, Блохін, Колотов, Буряк, Онищенко, Трошкін. Раніше ми знали лише їхні імена, а тепер знаємо, на що вони здатні. Нам треба багато попрацювати, щоб виступати на міжнародній арені так, як динамівці. Бажаю киянам подальших успіхів у європейському турнірі. Тепер ми вболіватимемо за «Динамо», – сказав після матчу головний тренер «Айнтрахту» Дітріх Вайзе.

У тому сезоні кияни вперше в історії виграли Кубок кубків.

Кубок кубків-1974/75

«Айнтрахт» – «Динамо» 2:3

«Динамо» – «Айнтрахт» 2:1

Три голи Блохіна «Баварії»

Перша зустріч «Динамо» з мюнхенцями пройшла в матчах за Суперкубок УЄФА. Тоді трофей розігрували у двох зустрічах. Кияни виграли обидві гри, а всі три м’ячі забив Олег Блохін. Молодий форвард киян отримав того року «Золотий м’яч».

Фантастичний м’яч Блохіна у Мюнхені називали голом століття і найкращим за всю кар’єру футболіста. У Києві Олег оформив дубль на 100-тисячному «Олімпійському».

«У той рік в країні відзначали 30 років перемоги над фашизмом. Нам це перед грою нагадали гості з ЦК партії. Наша перемога входила в число заходів з відзначення цієї дати. На наш матч запросили учасників війни, ветеранів, яким через райкоми партії розіслали квитки. Так що затьмарити свято і програти не можна було», – згадував захисник «Динамо» Стефан Решко.

Після матчу команді вручили Суперкубок УЄФА, в який футболісти залили два ящики шампанського.

Суперкубок УЄФА-1975

«Баварія» – «Динамо» 0:1

«Динамо» – «Баварія» 2:0

«Динамо» вперше вийшло у півфінал Кубка чемпіонів

Друга зустріч киян з «Баварією» пройшла в рамках чвертьфіналу Кубка чемпіонів. На виїзді «Динамо» за грою нічим не поступалося діючим переможцям турніру, але програло через гол, який Лобановський назвав безглуздим.

У Києві кияни відразу пішли в атаку. У першому таймі Блохін заробив пенальті, але не зміг переграти Майера. Цікаво, що перед матчем йому вручили «Золотий м’яч», який він виграв ще минулого сезону. Лише наприкінці зустрічі «Динамо» двічі забило «Баварії». Буряк реалізував пенальті, а за кілька хвилин Слободян головою замкнув навіс Леоніда зі штрафного – 2:0.

«Щиро вітаю киян з чудовою перемогою. До 82-ї хвилини нам, відверто кажучи, просто щастило. Якщо «Динамо» гратиме так і далі, то може здобути цей титул. Такому супернику не соромно програти», – говорив після матчу головний тренер «Баварії» Деттмар Крамер.

«Динамо» стало першим радянським клубом, який вийшов у півфінал Кубка чемпіонів.

Кубок чемпіонів-1976/77

«Баварія» – «Динамо» 1:0

«Динамо» – «Баварія» 2:0

«Боруссія» зупинила за крок до фіналу

Наступним суперником «Динамо» в цьому розіграші Кубка чемпіонів стала «Боруссія» Менхенгладбах. У першому півфіналі команда Лобановського здобула непросту перемогу завдяки голу Онищенка. Підопічні Удо Латтека показали в Києві сильну гру в захисті і гострі контратаки.  

«Загалом, гра мені сподобалася. Щодо результату, то будь-який рахунок у Києві, як на мене, нічого не гарантує на виїзді», – головний тренер киян зберігав холодну голову після матчу.

На виїзді кияни поступилися «Боруссії», яка в ті роки була командою-монстром. Суперник відкрив рахунок з пенальті і відзначився наприкінці матчу. Журналісти у своїх звітах писали, що гру неочікувано провалив Рудаков, а півзахисники не знаходили звичного порозуміння з нападом.

«Ми перемогли, хоча я пережив у другому таймі, мабуть, найважчі хвилини у своєму спортивному житті. «Динамо» – один із найсильніших клубів Європи. Ми безмірно щасливі, бо вперше у фіналі», – говорив Латтек після гри.

Кубок чемпіонів-1976/77

«Динамо» – «Боруссія» М 1:0

«Боруссія» М – «Динамо» 2:0

Нічия з «Айтрахтом», яка дорівнювала поразці

В 1/32 фіналу Кубка УЄФА «Динамо» зустрічалося з «Айнтрахтом» з Брауншвейга. В Києві зіграли внічию 1:1, яка не відображала зміст матчу. Кияни переграли суперника за всіма статтями і виглядали командою вищого рівня. Але кураж спіймав воротар «Айнтрахта», який потягнув мертві м’ячі Колотова та Блохіна. Це надихнуло всю команду.

У Німеччині команди не забили, але Брауншвейг пройшов далі завдяки голу на виїзді. Головний редактор журналу «Kicker» Хайманн відзначив перевагу киян. Але вважав, що важко розраховувати на успіх, коли в такій класній команді є лише один нападник – Блохін.

Вдома цю нічию розцінили, як поразку, а гравцям «Динамо» закидали недооцінку суперника. Лобановський, у свою чергу, скаржився на побутові умови.

«На жаль, керівники клубу вчасно не подбали про розміщення нашої команди у своєму місті. Нам довелося проводити підготовку до гри не так, як хотілося, бо наш готель знаходився за 75 км від міста Брауншвейга. Наша команда більше трьох годин витрачала на поїздки в автобусі на тренування та гру».

Кубок УЄФА-1977/78

«Динамо» – «Айнтрахт» 1:1

«Айнтрахт» – «Динамо» 0:0

Програли майбутньому переможцеві Кубку чемпіонів

Лобановський пішов у збірну СРСР і тренером «Динамо» став Юрій Морозов. Саме він керував командою в матчах чвертьфіналу Кубку чемпіонів проти «Гамбургу», який був тоді в топі європейського футболу. Цікаво, що перший матч грали не в Києві, а у Тбілісі. Напередодні матчу трапився цікавий епізод – захисник киян Олександр Сорокалет знайшов на стадіоні монету номіналом у три копійки: «О, це моє щастя!»

В матчі Сорокалет не втримав данця Баструпа і той поклав з-під захисника три м’ячі у ворота киян. Потім жартували, мовляв, яке щастя, що футболіст знайшов не п’ять копійок.

«Динамо» мало і могло забити гол, а то й більше, але не зуміло цього зробити. Що менше залишалося часу, то простіше ставало наше завдання», – говорив після матчу головний тренер «Гамбурга» Ернст Хаппель.

На виїзді кияни перемогли 2:1, але цього було замало, щоб пройти далі. А «Гамбург» у тому сезоні став найкращою командою Європи і виграв Кубок чемпіонів.  

Кубок чемпіонів-1982/83

«Динамо» – «Гамбург» 0:3

«Гамбург» – «Динамо» 1:2

Дебютний гол Шевченка в Лізі чемпіонів

Це вже період незалежності України. «Динамо» вийшло у груповий етап Ліги чемпіонів і потрапило в одну компанію з «Баварією». На виїзді кияни мінімально програли, а зустріч в Києві припала на завершальний тур і -5 градусів морозу. «Динамо» ще зберігало теоретичні шанси на вихід у плей-оф, але потрібно було перемагати з різницею у два м’ячі.

На 38-й хвилині матчу сталася історична подія – молодий Андрій Шевченко відкрив рахунок у поєдинку.

«За вихід у плей-оф нам обіцяли по 40 тисяч доларів на брата – божевільні гроші на ті часи. Коли Андрій відкрив рахунок, підловивши відскок після кутового, це була така радість. У той момент подумалося: «Ще один гол – і ми це зробимо!» Але пропущений м’яч завів німців, і вони забили нам у відповідь чотири», – згадував Павло Шкапенко.

«Динамо» зайняло останнє місце у групі. Але в команді вже почала сяяти зірка Шевченка, який вперше забив у Лізі чемпіонів у віці 18 років і 68 днів.

Ліга чемпіонів-1994/95

«Баварія» – «Динамо» 1:0

«Динамо» – «Баварія» 1:4

Легендарні 3:3 з «Баварією» у Києві

Лобановський і його грізне «Динамо» були близькими до здійснення мрії – перемоги в Лізі чемпіонів. Але за фінал потрібно було поборотися з «Баварією». В Києві команди зіграли у нічию, яка досі викликає у фанатів біль і ностальгію. Дубль Шевченка вивів «Динамо» вперед, але перед самою перервою Тарнат ударом зі штрафного скоротив відставання.

Після перерви Косовський забив третій гол киян. Андрій і Віталій могли добивати «Баварію», але двічі їм заважав Олівер Кан. В одному з моментів м’яч з порожніх воріт виніс Матеус. Натомість Еффенберг забив зі штрафного, а на останніх хвилинах Янкер зрівняв рахунок.

«У мене склалося враження, що динамівці не уявляли, що можуть забити «Баварії» 6-8 м’ячів. Гра вийшла цікавою: наша команда мала багато гольових моментів, друга команда показала волю і характер. Але якщо говорити про кінцевий результат, то супернику дуже пощастило», – говорив Валерій Лобановський про той результат.

У Мюнхені «Баварія» виграла завдяки єдиному голу Баслера і вийшла у фінал, де програла в епічному фіналі «МЮ». А кияни більше не були такими успішними в Лізі чемпіонів.

Ліга чемпіонів-1998/99

«Динамо» – «Баварія» 3:3

«Баварія» – «Динамо» 1:0

Перемога для Лобановського

Тоді формат Ліги чемпіонів передбачав два групових етапи. «Байєр» став суперником киян саме на першому з них. На виїзді «Динамо» залишилося без Лобановського – лікарі категорично заборонили йому залишати готель. У тренера діагностували гострий бронхіт – в нього піднялася температура і погіршилося самопочуття.  

До всього, по телебаченню транслювали матч дортмундської «Боруссії» з «Русенборгом». А гру «Байєра» і «Динамо» мали показати в записі. Склад на гру Лобановський визначив заздалегідь і навіть провів установку. Контакт з командою тренер підтримував по мобільному зв’язку, але він обірвався на 52-й хвилині і знову почав діяти з 71-ї. І саме в цей проміжок часу відбулися головні події у матчі.

Кияни реалізували свій чи не єдиний удар у площину воріт, тоді як «Байєр» свої моменти запоров. У Києві за добу до звітного матчу проти німців Лобановського госпіталізували із серцевим нападом. Тренера чекав тривалий курс лікування. Але навіть з лікарняної палати він давав вказівки своїм помічникам. Футболісти не хотіли підвести тренера і виграли матч для нього.

Ліга чемпіонів-1999/00

«Байєр» – «Динамо» 1:1

«Динамо» – «Байєр» 4:2

Супергол Деметрадзе через себе

Того ж сезону «Динамо» зіграло з «Баварією» у другому груповому етапі Ліги чемпіонів. На виїзді перемогли мюнхенці, а єдиний гол киян забив Сергій Ребров. «Динамо» вже грало без Шевченка, який перейшов у «Мілан».

Німці гарантували собі вихід до чвертьфіналу, тому зіграли в Києві без особливої мотивації. «Динамо» перемогло завдяки голам Каладзе та Деметрадзе. Георгій забив ефектним ударом в падінні через себе. Це був його дебютний м’яч в офіційних матчах за киян. А ця перемога над «Баварією» стала для «Динамо» першою в історії вже незалежної України.

«Динамівці заслужили цю перемогу. Я ціную тренерський талант Валерія Лобановського, бажаю йому швидкого одужання і щиро шкодую, що «Динамо», незважаючи на сьогоднішню перемогу, не змогло пробитися в чвертьфінал Ліги чемпіонів», – прокоментував результат матчу тренер мюнхенців Оттмар Хітцфельд.

Ліга чемпіонів-1999/00

«Баварія» – «Динамо» 2:1

«Динамо» – «Баварія» 2:0

Дощ на користь Дортмунда і помилки Філімонова

«Динамо» потрапило в одну групу Ліги чемпіонів з «Боруссією» Дортмунд. У Києві динамівці зіграли перший тайм з таким натхненням, що суперник жодного разу не зміг потурбувати Філімонова. Але після перерви «Боруссія» показала характер і відіграла два м’ячі. Свою роль також зіграв проливний дощ. На слизькому газоні німці впевненіше контролювали м’яч, а воротар киян двічі результативно помилився.

«Ми мали реальний шанс вирвати перемогу у суперника, який у другому таймі виглядав стомленим. Якби не воротар, який припустився сьогодні всього двох помилок, і відбив кілька небезпечних ударів під кінець зустрічі, Коллер цілком міг би забити ще один м’яч. Але фортуна відвернулася від нас», – говорив після матчу головний тренер «Боруссії» Матіас Заммер.

На виїзді його команда мінімально перемогла киян – 1:0. Той матч Заммер, який напередодні став батьком, виграв тактично.

Ліга чемпіонів-2001/02

«Динамо» – «Боруссія» Д 2:2

«Боруссія» Д – «Динамо» 1:0

Воронін проти «Динамо»

Це був перший сезон українця у «Байєрі» – Андрій буквально літав на крилах, а в матчах проти «Динамо» грав з особливим завзяттям. У Києві Воронін вийшов на заміну і забив першим доторком до м’яча. Цей гол Сабо назве після матчу подарунком Андрієві від Шовковського. Олександр випустив м’яч із рук після удару Понте і Воронін вже бив фактично у порожні ворота.

Українець продовжив феєрити і віддав результативну передачу на Новотни. Втім, «Динамо» зібралося і вирвало перемогу – 4:2. А Воронін ще й отримав червону картку за порушення в центрі поля. Перед останнім туром кияни були лідером групи, але програли в Леверкузені з рахунком 0:3 і фінішували третіми. На своєму стадіоні Воронін знову забивав м’яч і віддав результативну передачу.

«Найяскравіше із життя часів «Байєра»? Мабуть, протистояння із «Динамо» у Лізі чемпіонів. Для мене зустріч була принциповою, адже я грав на батьківщині», – згадував потім Андрій.

Ліга чемпіонів-2004/05

«Динамо» – «Байєр» 4:2

«Байєр» – «Динамо» 3:0

Фантастичне модульне шоу і вихід в ЛЧ

Між «Динамо» і груповим етапом Ліги чемпіонів стояла «Боруссія». І кияни з Ярмоленком, Гармашем і Михаликом у складі успішно виконали цю місію. На виїзді команда Юрія Сьоміна перемогла і запасу вистачило, щоб пройти Менхенгладбах, який виграв другий матч в Києві.

Гра на «Олімпійському» запам’яталася неймовірним модульним шоу на всі трибуни.

Ліга чемпіонів-2012/13

«Боруссія» М – «Динамо» 1:3

«Динамо» – «Боруссія» М 1:2

***

Після «Боруссії» «Динамо» не перетиналося з німецькими командами в офіційних матчах – до цієї Ліги чемпіонів. У першому матчі команда Мірчі Луческу пропустила від «Баварії» 5 голів. А тепер вдома спробує написати нову історію.

«Динамо» зіграє вдома проти «Баварії» вже 23 листопада – нашій команді потрібна ваша підтримка, щоб продовжити боротьбу за вихід в єврокубкову весну.

А щоб було ще цікавіше дивитися, пропонуємо вам поставити на перемогу київської команди з крутим коефіцієнтом 10,5. Введіть в особистому кабінеті промокод Dynamo – та отримайте бонус 100 гривень без відіграшу.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты