Tribuna/Футбол/Блоги/Про Динамо Київ/Динамівський «Орел»

Динамівський «Орел»

З гравця академії до лав національної збірної. Віталій «Орел» Миколенко.

Автор — Makswel9524
22 сентября 2020, 12:12
8
Динамівський «Орел»

« Не было бы счастья, да несчастье помогло»

Цей крилатий вислів чітко описує початок кар’єри молодого українця. Віталій Миколенко завдяки такому випадку перейшов із перспективних у ТОП гравців України.

А як все починалося?....

Юний талант з Черкащини захоплювався футболом з малечку, тому коли побачив оголошення про набір в академію "Динамо" Київ маленький Віталій вмовив батьків і ті відвезли його на перегляд. У той час тренером, який відбирав дітей, був Хвоя Олег Михайлович. Маленький Віталя відразу ж йому припав до душі. Як згадує сам Миколенко про своє попадання в "Динамо":  «Прочитали в інтернеті, що був набір у "Динамо" на базі на Нивках. Я поїхав, мене Хвоя приймав, сказав, що я золота рибка. Набір провели, за парканом стояли наші батьки. Ми вийшли, а у Хвої запитав інший тренер: «Є щось?». Той відповів: «Так, золота рибка» і взяв мене.

Весь свій шлях на дитячому рівні він пройшов у складі киян, граючи за різні вікові групи, зігравши у ДЮФЛУ 85 матчів і забив 5 голів.

Так почалась історія молодого хлопця в "Динамо".

Дебют у Динамо U-19

Так сталося, що «золота рибка» провів свій дебютний матч ще до випуску з академії. Це трапилося 29 травня 2016 року в матчі 30 туру чемпіонату серед юнаків проти "Іллічівця". Хоч тей матч нічого і не вирішував, оскільки був останнім в сезоні, але для молодого Віталія він був особливим. Особливість була у тому, що матч припадав на його 17-річчя, це був найкращий подарунок на той момент, який дав змогу проявити себе і вже у наступному сезоні він став основним гравцем "Динамо" U-19.

Перша поява в дорослому футболі.

Сезон 2017/2018 київський клуб розпочав вдало після зіграних 5 турів в активі киян 13 залікових балів. Йде підготовка до матчу 6 туру проти Кам’янської "Сталі". І ось в заявку на матч потрапляють відразу двоє гравців які можуть дебютувати у складі киян. Це новачок Йосип Піваріч, який з вірогідність 99% вийде в старті і юний Віталій Миколенко, для якого це перше попадання в заявку і швидше всього аванс, щоб не зупинявся і прогресував. Але вже на 7 хвилині матчу зазнає травми у дебютному матчі Піваріч і на полі з’являється 18 річний Миколенко. Той матч Віталій провів непогано, хоч і допустив декілька помилок.

У тому сезоні він грав в основному за дубль, лише зрідка підміняючи лідерів Морозюка і Піваріча.

Гравець основи

Розпочинало сезон 2018/2019 "Динамо" маючи у своєму складі трьох номінальних лівих захисників Піваріча, Сідклея і Миколенка. В основному грав Йосип, а коли у того були проблеми його підміняв Морозюк. Сідклея ж тренери бачили на місці лівого вінгера. Тренери начебто боялися ризикувати і довіряли місце в старті більш досвідченому гравцеві. Але все ж таки вони були змушені йти на ризик, випускати молодого гравця. Спочатку травма Піваріча, а потім не виразна гра Морозюка, який все більше і більше помилявся фактично змусили тренерів робити ставку на Віталія Миколенка. У свою чергу 19 річний Віталій не втратив свого шансу і з гравця, який на початку сезону програвав конкуренцію став основним лівим захисником "Динамо". Трапилося це після матчу 11 туру проти "Олімпіку", в якому Миколенко довів тренерам, що саме він має бути основним лівим захисником "Динамо". У тому ж сезоні він забив свій дебютний гол у складі киян у ворота французького "Ренна" у матчі Лігі Європи, замкнувши подачу точним ударом головою.

По закінченню сезону отримав нагороду найкращого молодого гравця України.

 

Кар’єра в збірній

Своєю впевненою грою за "Динамо" Віталій заслужив на виклик до лав головної команди країни. І вже 20 листопада 2018 року він з’явився у старті товариської гри проти Туреччини. Було очікувано, що гравець отримає виклик і на відбіркові матчі до чемпіонату Європи, але більшість вважали, що у матчі з Португалією зіграє Соболь або ж Матвієнко, оскільки протистояти потрібно було зіркам світового футболу, Чемпіонам Європи, технічним фланговим гравцям Бернардо Сілві і грізному Кріштіано Роналду.

Тренери зробили ставку на гравця "Динамо" і не прогадали, він буквально вигризав землю з під ніг володаря Золотого м’яча. Навіть Роналду говорив після матчу, що лівий захисник трохи грубуватий і ледь не відірвав йому ноги. Саме після цього матчу він заявим про себе на весь світ. Віталія почали сватати у різні клуби Європи. А він продовжував насолоджуватись грою. Провів ще декілька крутих матчів за збірну. Особливо крутим видався матч відповідь проти Португалії, в якому Віталій видав яскравий сольний прохід і гольовий пас на Ярмоленка.

Тепер можна на 100% сказати, що Віталій, якщо йому не завадять травми, буде в заявці збірної України на Євро 2020, яке перенесли в зв’язку з пандемією.

Можливість переходу і Капітанська в "Динамо".

Заявивши про себе, як одного з найталановитіших молодих гравців України, він підігрів інтерес до своєї персони зі сторони ЗМІ. Багато різних інсайдів звучало з різних джерел не тільки українських, а й світових, що лідером захисту "Динамо" цікавляться провідні світові клуби.

У різний час спливали чутки про інтерес до гравця італійських "Наполі", "Роми", "Мілана", англійських "Вест Гему", "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед" та французького "Марселю". Відомий портал transfermarkt оцінює гравця "Динамо" у 13 мільйонів євро. Досить непогана ціна за захисника. Але чи знайдеться клуб, який захоче заплатити таку суму за гравця, поки невідомо.  

Незважаючи на всі слухи Віталій продовжує тренуватись і віддавати всього себе футбольному клубу "Динамо". Завдяки своїм зусиллям він заслужив вивести команду на поле в якості капітана у недавньому матчі 3 туру Чемпіонату України проти ФК "Львів". Ставши при цьому другим наймолодшим гравцем, який виходив на поле з капітанською пов’язкою у складі "Динамо".

Таким чином крилатий вислів « Не было бы счастья, да несчастье помогло» чітко описує розвиток кар’єри Віталія. Тому що як би не невдачі захисників "Динамо", травми, не виразна гра, помилки, ми б могли так ніколи й не отримати гравця такого рівня, якого хочуть бачити у своєму складі команди топ чемпіонатів.

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов