Tribuna/Футбол/Блоги/Про Динамо Київ/Ретро/ 25 років матчу Динамо - Панатінайкос

Ретро/ 25 років матчу Динамо - Панатінайкос

Динамо – Панатінайкос. 25 років скандальному матчу.

Автор — Makswel9524
13 сентября 2020, 00:26
7
Ретро/ 25 років матчу Динамо - Панатінайкос

Динамо – Панатінайкос. 25 років скандальному матчу.

13 вересня виповнюється 25 років матчу, після якого киян відсторонили від Єврокубків.

Єврокубковий сезон починався для киян дуже добре, після жеребкування кваліфікаційного раунду в суперники отримали данський «Ольборг», не самий складний суперник, якого могли отримати кияни. Перше протистояння проходило на Республіканському стадіоні (нинішній НСК «Оліймпійський) і завершилося перемогою господарів 1-0, голом відзначився Євген Похлебаєв. Матч відповідь тільки підтвердив плани Динамівців, виступи у фінальній частині Ліги Чемпіонів, кияни виявились сильнішими і в гостях, дубль Шевченка і гол Калитвинцева відправили Динамо у груповий етап..

Але все трапилося не так, як гадалось…

Після жеребкування Динамо Київ потрапило до групи А, де їх чекали грецький «Панатінайкос», французький «Нант» і португальський «Порту».

13 вересня 1995 рік. Старт киян в Лізі Чемпіонів. Суперник «Панатінайкос» Греція. Матч зібрав на трибунах 98 000 глядачів, справжній аншлаг. Вболівальники невпинно гнали свою команду вперед.

Динамо Київ вийшло на поле у такому складі: Шовковський – Лужний, Беженар, Головко, Максимов – Дмитрулін, Калитвинцев, Похлебаєв, Косовский – Ребров, Шевченко

Запасні: Ковтун, Шкапенко, Шматоваленко, Мізин,    Скаченко.

Тренер: Йожеф Сабо

Панатінайкос: Антоніс Нікополідіс – Стратос Апостолакіс, Маріос Узунідіс, Дімітріс Маркос, Гіоргос Капураніс – Георгіос Георгіадіс, Хуан Хосе Борреллі, Алексіс Алекудіс, Крістоф Варжиха – Спірос Марагос  Гіоргос Доніс.

Запасні: Константінос Халкіас, Джанніс Гумас, Георгіос Кафес, Леонідас Хрістодулу, Андреас Лагонікакіс

Тренер: Хуан Рамон Роча.

Арбітри: Антоніо Хесус Лопез Н’єто (Іспанія), Вікторіано Хіральдес Каррско (Іспанія), Сальвадор Чіріно Рівера (Іспанія)

Хоча матч складався в напруженій боротьбі, перемогу могли отримати обидві команди, оскільки кожен гравець віддавав себе на всі 100%, як в складі українців так і в складі греків. Але все ж таки героєм матчу став Віталій Косовський гравець Динамо Київ, який забив на 61 хвилині. Матч так і завершився з мінімальною перевагою киян.

Емоції не вщухали досить довго, вся Україна ще тиждень обговорювала вдалий старт українського гранду в ЛЧ. Кияни грали свої матчі в чемпіонаті України і готувалися до наступного матчу з «Порту», який мав відбутися 27 вересня 1995 року.

І тут прийшла біда звідки не чекали. 21 вересня голова Дисциплінарного комітету УЄФА приймає рішення виключити українську команду з турніру не тільки на цей сезон, а й на два наступних. Причиною такого рішення була заява головного арбітра матчу Антоніо Н’єто у підкупі зі сторони керівників Динамо, які напередодні матчу пропонували йому хабар.  Результат гри був анульований.

Динамо в свою чергу подало апеляцію в Дисциплінарний комітет УЄФА. Керівництво киян було запрошено на засідання комітету, але доказати свою правоту так і не вдалося, як згадує Григорій Суркіс ««Засідання було схоже на спектакль. Питання ставилися виключно Н’єто, він путався в показах, зруйнувати його версію не склало б труднощів. Але нам для виступу надали лише одну хвилину». Цього б могло і не трапитися оскільки президент Динамо особисто повідомляв УЄФА про інцидент, який трапився напередодні матчу, але йому відповіли, щоб матч проводили. Також про це головний арбітр повідомляв делегату матчу від УЄФА, але той дозволив провести поєдинок і тільки по завершенню матчу і поверненню бригади арбітрів до Іспанії заява про підкуп опинилася на столі комітету.

Суть історії полягала у тому, що іспанська бригада арбітрів прибувши в столицю України попрохала представників клубу від везти їх на речовий склад, аби закупитися, оскільки при колишньому керівництві Динамо він там уже купував необхідні речі. Причиною скандалу став чек, який отримав арбітр за дві шуби. Він очікував побачити там суму набагато меншу, а не реальну і тому заявив про спробу підкупа.

Все це виглядало зі сторони, наче проти киян йде якась війна, оскільки Дисциплінарний комітет не хотів, щоб старт групового турніру був під загрозою, тому повірив на слово арбітру. І 24 вересня вердикт так і залишився в силі. Відсторонення Динамо Київ з Єврокубків на цей сезон  і два наступних.

З Динамо все ж таки зняли всі санкції 19 квітня 1996 року й дозволили приймати участь у Єврокубках оскільки була доведена їх невинність…

Матч, який відбувся 13 вересня 1995 року, увійшов назавжди в історію Динамо Київ, хоч і з негативним відтінком…

Лучшее в блогах
Больше интересных постов