Tribuna/Футбол/Блоги/Я не Лукомский, я только учусь/Вільярреал Vs Динамо. Чи уникнуть кияни «іспанського сорому»?

Вільярреал Vs Динамо. Чи уникнуть кияни «іспанського сорому»?

Іспанський Вілярреал став суперником київського Динамо по 1/8 фіналу Ліги Європи. На перший погляд і особливо після останнього матчу з Брюгге, кияни в майбутніх дуелях з іспанцями виглядають приреченими на поразку.

Автор — Dumserfer
27 февраля 2021, 20:36
1
Вільярреал Vs Динамо. Чи уникнуть кияни «іспанського сорому»?

Іспанський Вілярреал став суперником київського Динамо по 1/8 фіналу Ліги Європи. На перший погляд і особливо після останнього матчу з Брюгге, кияни в майбутніх дуелях з іспанцями виглядають приреченими на поразку. Очевидно, що Динамо - андердог цієї пари.

Проте не поспішайте вже зараз "хоронити" команду Луческу. На це є кілька причин.

Перша криється в затертій фразі "на цьому етапі турніру немає слабких суперників". Друга - Вільярреал в чомусь ідеальний противник для Динамо: технічна команда з контролем м'яча від якої можна закритися більш прямолінійним футболом і переграти фізично. Третя причина - Вільярреал далеко не безгрішний в грі, особливо в обороні.

БИТВА ТРЕНЕРІВ

У протистоянні тренерів двох команд є свої паралелі. Обоє зараз виглядають "збитими пілотами". В Унаї відверто не вийшло в лондонському Арсеналі і тренер практично рік відходив від роботи на Туманному Альбіоні. У Містера відверто не вийшло ні в Зеніті, ні в збірній Туреччини. Обидва повернулися в чемпіонати, де їм комфортно і в яких досягали найбільших висот за свої тренерські кар'єри.

І Луческу, і Емері прийняли свої команди одного й того самого дня - 23-го липня 2020-го року. Здається, що іспанському спеціалісту дісталася куди стабільніша команда, ніж румуну. Унаї продовжує розвивати напрацювання попереднього тренера - Хав'єра Ревільї. Зокрема, талант головної зірки команди - 29-річного Жерара Морено.

До того ж, команда мала пряму путівку до Ліги Європи, яку здобув попередник Емері. Тому схоже, що Унаї найняли саме спробувати виграти турнір і таким чином потрапити до Ліги Чемпіонів. Через чемпіонат Іспанії це навряд вийде. Зараз Вільярреал іде на 6-ій позиції з відставанням від першого місця на 20 балів.

Емері тричі підряд вигравав турнір - в 2014, 2015, 2016-му роках, разом із Севільєю. Якраз в 2016-му році Севілья Емері зустрічалася з Шахтарем Луческу в півфіналі ЛЄ. Тоді за сумою двох матчів, "гірники" програли із загальним рахунком 3:5.

Луческу дісталося "понівечене" Динамо. За короткий час, румун розкрив у ньому Шапаренка, знайшов комфортну роль для Буяльського та поступово вселяє дух переможців в молоді "динамівські серця". Зараз Динамо іде на першій позиції в ЧУ, хоча відрив від Шахтаря всього 1 бал.

Порівняння некоректне, але перше місце в ЧУ і 6-те в Примері говорять про приблизно одинаковий рівень команд з усіма їхніми плюсами і мінусами. Проте ще дві речі, яку Містер приніс в Динамо - уміння терпіти і витискати максимум з нічійних поєдинків. Якраз ці якості можуть стати ключем до успіху в грі з іспанцями.

КОМАНДИ - АНТИПОДИ

Перше, що кидається в очі - це команди-протилежності. Технічні іспанці, котрі розігрують м'яч через короткий пас і фланги та намагаються грати в контроль м'яча. Та "прямолінійні" кияни, котрі більше грають вертикально, гра яких зав'язана на "спалахах" окремих футболістів і які більше відбиваються, ніж комбінують.

Головна зірка "жовтої субмарини" - Жерар Морено. Це суміш Буяльського і Циганкова, помножена на 5. За ним потрібна особлива увага - і краще, щоб м'яч до нього взагалі не потрапляв. Ізолювавши Морено, кияни відріжуть півкоманди. Жерар грає на правому фланзі та любить зміщатися в центр. Він - головний конструктор атак, якого треба виключати агресивною грою на випередження та у відборі. Приблизно так, як це робили бельгійці під час гри в Києві.

Інший небезпечний футболіст - лівий захисник Еступіньян. Він чимось схожий на Миколенка, хоча і фізично потужніший за Віталія. Еквадорець полюбляє робити кроси по всій бровці, уміє вкидати аути з лінії в центр поля та непогано обігрується з партнерами "в стіночку". Але захиснику бракує техніки і він достатньо прямолінійний. Тому окрім "фізики", з Еступіньяном можна грати більш "тонкіше".

Вільярреал не любить вибивати м'яч куди-небудь, а тому розігрує короткий пас і часто це робить через воротаря. Гадаю, що це ідеальний шанс для Бєсєдіна, який сьогодні як ніколи націлений на ворота суперника. Артем справді може знайти свій шанс, постійно пресингуючи іспанців. Оборона "жовтої субмарини" далеко не ідеальна. Наприклад, в того ж Ред Булла, в 1/16 було декілька 100% моментів для голів. Не вистачило "наконечника" атаки, який міг би вирішувати ці питання.

Як погана новина для Динамо - цей Вільярреал любить та уміє забивати після стандартів. Наприклад, у першому матчі з Ред Булл так забили перший гол. При чому, іспанці чудово грають на другому поверсі головою - іноді буквально розпасовуючись на другому поверсі. Тому має бути максимальна увага від Бущана і захисту. Ця команда точно не пробачить невпевнену гру на виходах чи програні дуелі вгорі.

За Динамо має зіграти "фізика" і антропометрія. Проти команди Емері потрібно зіграти жорстко, але обережно. В іспанців мало "браку" в передачах, але фізично витривалішими виглядають саме кияни. Особливо хлопці Унаї підсідають в кінцівках таймів. Луческу, котрий буквально вичікує подібні моменти (як у другому матчі з Брюгге), може натиснути на це слабке місце суперника в потрібний час.

ХТО КОГО?

Вільярреал сьогодні досить нестабільно виступає в чемпіонаті Іспанії. В середині лютого програли 1:2 Бетісу, який зараз іде на 7-ій сходинці. Далі зіграли 1:1 з середняком Атлетіко Більбао. Схоже, що Емері робить ставку саме на ЛЄ, а не на внутрішню першість.

Луческу ж, ніби наперед знаючи програшний результат своєї команди, говорить, що "для теперішнього Динамо 1/8 - це вже досягнення". З ним важко не погодитися, але ж ми знаємо, що слова Містера - це часто про провокацію, ніж про справжні сенси.

Думаю, що Динамо по силам пройти цей Вільярреал. Насправді, результат іспанців з Ред Буллом в 1/16 багато в чому фартовий. Так само,як і в Динамо з Брюгге. Тому я б говорив, що шанси команд 50/50. А що виявиться сильнішим - техніка чи фізика - покажуть матчі.

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты