Tribuna/Футбол/Блоги/Blog Blog/Досить хайпу навколо збірної U-20. Це успіх, але відносний

Досить хайпу навколо збірної U-20. Це успіх, але відносний

Збірна України U-20 - молодці. Але не потрібно перебільшувати

Блог — Blog Blog
Автор — qw
17 июня 2019, 21:19
4
Досить хайпу навколо збірної U-20. Це успіх, але відносний

Враховуючи переможців попередніх розіграшів турніру, а також саму назву - чемпіонат світу, - не дивно, що голодне до успіхів наше футбольне суспільство на суботній здобуток відреагувало максимальним вибухом емоцій та хайпу навколо збірної України U-20. Хлопцям співають заслужені оди, успіхи хорошого тренера нарешті визнали на всеукраїнському рівні, а один легендарний коментатор в післяматчевій студії закинув навіть, що наша система виховання молодих футболістів ого-го, і нічого, мовляв, заїкатись там за розвалену радянську. Воно то, може, й нічого, але як аргумент абсолютно повз - більшість цих гравців виховані фінансованими олігархами клубами, деяких з яких уже немає. Та зараз не про це.

Радіючи перемозі збірної України на чемпіонаті світу, ми не забуваємо додати про тренерів, які зіпсують талановитих пацанів, про суспільство, якому начхати на таку велику перемогу, ми будуємо очікування стосовно майбутнього цих хлопців, розкидаючи їх по топ-лігах Європи, чи, принаймні, вимагаючи для них основи Шахтаря й Динамо вже та зараз.

Безумовно, Цитаішвілі, Булеца чи Конопля  - талановиті футболісти. Звичайно, вони мають всі шанси стати зірками, можливо, навіть європейського масштабу. Але, по-перше, таких одиниці (інакше кожного року нові футболісти масово змінювали б старих, чого не відбувається ні в одній країні), а по-друге, їм банально потрібно пройти ще дуже довгий шлях.

Можливо, хтось забув, але ми вже перемагали на великому турнірі молодіжних команд. І в фіналі нашим тоді протистояла не постмодерністська Південна Корея, а цілком собі традиційна Англія. Найяскравішими тепер гравцями тої команди є Сергій Кривцов, Денис Гармаш та Богдан Бутко.

Можна пригадати, що молодіжні турніри як такі мало що означають, можна навести приклади сотень футболістів, які губилися при переході до дорослої гри, можна згадати, приміром, все ще талановитого Віктора Коваленка, що ставав кращим бомбардиром аналогічного чемпіонату, але навіть цього не потрібно. Ця команда - не набір суперзірок міжнародного рівня, не нові Мбаппе та Жезуси, а радше - добре організований гурт хороших виконавців, що використав свій шанс і вписав імена в історію.

Збірна України U-20 - молодці. Вони пройшли довгий шлях, перебороли труднощі і не зламалися у важкі моменти (як от 0-5 від Португалії минулого року), вони справді зробили велику справу. Проте, не слід робити висновки про підйом футболу в цій країні, не слід сподіватися, що усі ці таланти стануть великими (хоча б навіть добре помітними) гравцями, просто шкідливо для вашого самопочуття фантазувати про перспективи будь-кого з чемпіонів світу - занадто багато нюансів, занадто багато об'єктивних причин, чому ні.