Tribuna/Хоккей/Блоги/HockeysFuture/Таланти та шанувальники. За ким варто слідкувати на юніорському чемпіонаті світу

Таланти та шанувальники. За ким варто слідкувати на юніорському чемпіонаті світу

В Сочі стартує вирішальний етап Чемпіонату світу серед хокеїстів до 18 років. Вашій увазі суб’єктивна точка зору про те, на кого варто звернути увагу на цій першості.

Блог — HockeysFuture
Автор — Sobotka
25 апреля 2013, 12:58

В Сочі розпочинаються вирішальні матчі в рамках Чемпіонату світу серед хокеїстів до 18 років. Вашій увазі суб’єктивна точка зору про те, на кого варто звернути увагу на цій першості.

Прогнозовано в чвертьфінал пробились господарі турніру, які на одному диханні провели груповий турнір. Росія, незважаючи на сварки навколо приїзду своєї головної зірки Валерія Нічушкіна (про нього ми ), почергово обіграла американців, фінів, чехів і латишів.

Першу скрипку в атаках триколорів зіграв нападник Владімір Ткачов з «Омських Яструбів» (не плутати з уродженцем України Владіміром Ткачовим, який на два роки старший, і взимку захищав кольори Росії на молодіжному чемпіонаті в Уфі), який в чотирьох матчах набрав 9 (4+5) очок. Незважаючи на досить скромні габаритні дані, Ткачов блискуче грає в відборі в стилі Паші Дацюка, а також володіє класним пасом. Більше того, Ткачова, який приніс перемогу росіянам в матчі проти США, дехто вже порівнює з малюком Мартеном Сан Луї.

Ще однією світлою головою в збірній Росії є форвард Іван Барбашов, який уже записав на свій рахунок 6 (3+3) балів. Іван в цьому сезоні феєрить в Молодіжній лізі Квебека за «Монктон Вайлдкетс»: в 68 матчах у нього солідні 62 (18+44) очки. Форварда вирізняють досить пристойні габарити, бачення майданчика і хороший кидок. Бонус для українських любителів хокею: захисник Владислав Лисенко – вихованець київського «Соколу», який в свій час вирішив змінити громадянство і поповнив список наших земляків, які захищали кольори Росії на світових першостях. На турнірі в Сочі Лисенко, який поточний сезон без особливих успіхів провів в Лізі Квебека за «Шербрук Фінікс», очок ще не набирав.

Не відкрию Америки, якщо скажу, що ще одним фаворитом турніру в Сочі є збірна Канади. В складі «Кленових» є ціла низка перспективних хокейних діамантів, але особливої уваги заслуговують, на мій погляд, декілька гравців. Звичайно, це Коннор МакДевід (народився в 1997 році, навідміну від більшості гравців, які родились в 1995), який в чотирьох матчах наколотив 11 (5+6) очок.

Юний МакДевід проводить досить успішний сезон в Лізі Онтаріо за «Ері Оттерс», де записав на свій рахунок 66 очок в 63 матчах. При цьому мінусом Коннора є вкрай невдалий показник корисності (-24). В складі канадської дружини є два бонуси для української аудиторії: Морган Климчук і Зак Настасюк.

Судячи з прізвищ, можна здогадатись звідки приїхали їхні предки. Габаритний Климчук в Сочі набрав 5 (2+3), а швидкий Настасюк – 4 (2+2) результативні пункти. В оприлюдненому 24 квітня фінальному рейтингу хокеїстів, які в червні вийдуть на драфт в NHL, Настасюк, який виступає за «Оуен Саунд» в Лізі Онтаріо, займає високе 13 місце, а Климчук з «Регіна Петс» (Західна ліга) – 25 позицію. 

Звичайно, сильну збірну привезли в Сочі і американці. Незважаючи на те, що США на груповому етапі поступились Росії та Фінляндії, їх не варто викреслювати зі списку претендентів на золото. Лідерами американської команди є Тайлер Мотте і Джей Ті Комфер, які вже набрали по шість залікових очок. Комфер навіть виклав в Твіттер фото околиці Сочі, де він разом з партнерами прогулювались перед матчем з Росією. Як відомо, прогулянка не пішла на користь американцям, які в присутності Владіміра Путіна поступились росіянам з рахунком 3:4. 

В традиційно сильній шведській юніорській збірній варто звернути увагу на Андре Бураковського, батько, дід і дядько якого теж грали в хокей. Наймолодший з плеяди Бураковських (сім’я походить з Росії і має єврейське коріння) в свої 18 є повноправним гравцем шведського «Мальмо», що виступає в другій за рангом шведській лізі. В Сочі Андре уже закинув чотири шайби в ворота суперників і є одним з гравців, за яким пильно стежать скаути з різних країн світу.

Є своя зірка і у фінів. Мова про Каспері Капанена, який також походить з відомої хокейної сім’ї. Його батько Самі провів свої кращі роки в NHL (458 очок в 831 матчі), виступаючи за Хартфорд, Кароліну і Філадельфію. В січні цього року батько і син Капанени разом вийшли на лід в складі «KaлПа». До речі, дід і два дядьки Каспері теж грали в хокей на високому рівні. Юний Капанен гідно продовжує сімейні традиції в Сочі: в перших чотирьох матчах лідер фінської збірної уже набрав 6 (4+2) очок і зупиняться, схоже, не збирається.

Матчі юніорської першості світу можна переглянути на каналі «Россия 2». В четвер, 25 квітня, відбудуться чвертьфінали, в п’ятницю – півфінали, а вирішальний матч пройде в неділю, 28 квітня.