Tribuna/Хоккей/Блоги/HockeysFuture/Парубки моторні. 10 майбутніх зірок драфту НХЛ-2013

Парубки моторні. 10 майбутніх зірок драфту НХЛ-2013

Огляд найбільш перспективних хокеїстів світу, яких скоріш за все виберуть в першому раунді драфту-2013, – у блозі Hockeys Future.

Блог — HockeysFuture
Автор — Sobotka
8 апреля 2013, 17:37

Став відомий список потенційних юних хокеїстів, яких скоріш за все виберуть в першому раунді драфту-2013. Пропонуємо ближче познайомитись з майбутніми зірками НХЛ. До речі, цього року драфт вперше буде проводитись за новою формулою: кожна команда, яка не потрапила в плей-офф Кубка Стенлі, матиме шанси (хтось вищі, хто нижчі) під час жеребу отримати право вибору під першим номером в першому раунді.

1. Сет Джонс (Seth Jones), захисник, США

Більшість аналітиків перший номер драфту віддають фактурному американському захиснику Сету Джонсу, який зараз виступає за «Portland Winterhawks» в WHL. В регулярці син колишнього баскетболіста Папайі Джонса набрав 56 (14+42) очок в 61 матчі.

«Атлетизм Джонса дозволяє йому дуже класно кататись при його фізичних даних. Він мобільно і солідно виглядає як в обороні, так і в атаці. Джонс володіє прекрасним першим пасом, чудовими задатками для гри в більшості і потужним кидком», – розсипають компліментами на адресу Джонса північноамериканські спеціалісти. Дехто взагалі бачить Джонса майбутнім тріумфатором Norris Trophy як кращого захисника НХЛ. Українські любителі хокею не могли не звернути увагу на Сета взимку на чемпіонаті світу U-20 в Уфі, де американці виграли золото, а Джонс набрав 7 очок в 7 матчах.

2. Валерій Нічушкін, лівий форвард, Росія

Серед юних форвардів варто виділити вундеркінда з Челябінська. 18-річний Нічушкін – новий продукт російської фабрики по штампуванню майбутніх зірок. Суперталант нинішній сезон розпочав в МХЛ, потім добре зарекомендував себе в «Челметі» у ВХЛ, а зараз радує челябінських фанатів в формі «Трактора» в фіналі Кубка Гагаріна. Всього в трьох лігах Нічушкін провів 43 матчів, записавши на свій рахунок 24 очка. Окрім того, в ПО Кубка Гагаріна станом на 7 квітня юний форвард набрав 8 очок в 19 матчах. Для багатьох юний нападник запам’ятався тим, що приніс Росії бронзу в матчі проти Канади на чемпіонаті світу серед молодіжок в Уфі.

Габаритний Нічушкін (192 см, 91 кг) багатьом нагадує Євгена Малкіна, часто наважуючись на сольні проходи, які закінчуються закинутими шайбами. «Нічушкін безперечно має талант рівня перших двох ланок НХЛ і має всі шанси стати елітним форвардом. Єдине питання – це російський фактор», – пишуть про обдарованого гравця американські спеціалісти, маючи на увазі вірогідність того, що навіть обраний в першому раунді Нічушкін може залишитись в КХЛ. За прикладом далеко ходити не потрібно – одноклубник Нічушкіна Євген Кузнецов не спокусився на запрошення «Washington Capitals» і залишився на два роки в Челябінську.

3. Натан МакКіннон (Nathan MacKinnon), центрфорвард, Канада

Конкурентом Нічушкіна в ТОП-3 зірок драфту-2013, безперечно, є зірка «Halifax Mooseheads» Натан МакКіннон. «Швидкий, мудрий і вишколений гравець однаково корисний у всіх трьох зонах. Він вміє творити неймовірні речі на максимальній швидкості, пошиваючи в дурні захисників суперника», – хвалять талановитого канадця. На чемпіонаті світу в Уфі 17-річний Натан особливо нічим не відзначився, зате регулярний сезон в QMJHL МакКіннону вдався на славу: 75 (32+43) очок в 44 матчах, показник корисності +40.

Юне дарування навряд чи буде колотити по 50 голів за сезон, як Сідні Кросбі і Стівен Стемкос, але по 30 шайб за сезон закидатиме. Деякі оглядачі зазначають, що Натан може вирости не тільки в забивного форварда, а й в класного плеймейкера, і для багатьох хокеїстів буде за щастя грати поряд з МакКінноном. Окрім того, не треба забувати, що Натан не цурається силової боротьби, часто застосовуючи хіти. Це ще один бонус до колекції достоїнств майбутньої зірки.

4. Джонатан Друен (Jonathan Drouin), лівий форвард, Канада

Не варто забувати і про лівого крайнього, одноклубника МакКіннона Джонатана Друена, креативного таланта, якого вже зараз порівнюють з Павлом Дацюком. Сказати, що показники Друїна в Молодіжній лізі Квебека вражають – це нічого не сказати. Судіть самі: в 49 матчах Джонатан набрав 105 (41+64) очок.

Аналітики виділяють цілу низку позитивних якостей юного таланта: «Динамічний, креативний хокеїст з прекрасним катанням. Друен має фантастичні руки і чудово бачить майданчик. Незважаючи на хороший кидок, Друена краще використовувати в ролі плеймекера, особливо в грі в більшості. Джонатан не є габаритним чи швидким форвардом, але він дуже креативний, вміло позбуваючись опіки суперників».

5. Александр Барков (Aleksander Barkov), центрфорвард, Фінляндія

Ще одним топ-проспектом хокейного світу є син і (майже) тезка російського хокеїста Олександра Баркова. В свої 17 років Барков-молодший встиг стати одним з лідерів своєї рідної «Tappara» з Тампере, за яку ще в 90-х виступав його батько, а також взяти участь в молодіжному чемпіонаті світу. До речі, на чемпіонаті в Уфі Барков не злякався більш старших суперників і в 6 матчах набрав пристойні 7 залікових балів.

«Прекрасна техніка володіння шайбою, вміння віддати гостру передачу разом з прекрасними руками і хокейним чуттям автоматично роблять Баркова грізною силою в атаці», – пишуть про юне обдарування хокейні аналітики. Цілком ймовірно, що Саша Барков вже наступного сезону поїде підкоряти NHL, хоча приклад ще одного обдарованого співвітчизника Мікаеля Гранлунда показує, що одразу це зробити буде дуже непросто.

6. Дарнелл Нерс (Darnell Nurse), захисник, Канада

Ще одним чудовим бонусом на синій лінії для будь-якого клубу НХЛ, безумовно, буде захисник «Sault Ste. Marie Greyhounds» Дарнелл Нерс. Окрім яскравих бійцівських якостей (118 хвилин штрафу в звітному сезоні), 18-річний захисник в своєму резюме може записати непоганий очковий доробок: в 68 матчах прізвище Нерса 41 раз потрапляло до Boxscores.

Незважаючи на те, що Дарнелл викликаний до табору юніорської збірної Канади, яка розпочала підготовку до чемпіонату світу в Сочі, участь Нерса в світовому форумі під великим питанням.

7. Шон Монахан (Sean Monahan), центрфорвард, Канада

Блискучу кар’єру в NHL пророкують і форварду «Ottawa 67’s» Шону Монахану. «Фактурний, мобільний центр одинаково корисний як в атаці, так і в обороні. Є більш талановиті хокеїсти цього віку, але Монахан є універсальним гравцем, який вміє виконувати будь-яку роботу на льоду», – пишуть про Монахана канадські аналітики.

Окрім того, Шон може похвалитись високою результативністю впродовж двох останніх сезонів: Монахан двічі поспіль записав на свій рахунок 78 пунктів.

8. Расмус Рістолайнен (Rasmus Ristolainen), захисник, Фінляндія

18-річний уродженець фінського Турку, на думку багатьох, вже готовий розпочати кар’єру гравця в NHL. А поки що захисник TPS наводить страх на форвардів в SM-Liga. Незважаючи на низьку результативність, Расмус потрапив на олівець багатьом клубам найсильнішої ліги світу.

Скаути відзначають його вміння контролювати шайбу, гру в обороні, а також солідну гру під час Power Play. Рістолайнен має досвід виступів на міжнародному рівні: на молодіжному чемпіонаті в Уфі юний фін записав на свій рахунок 6 очок в 6 матчах. Тепер настала черга підкорювати НХЛ.

9. Еліас Ліндхольм (Elias Lindholm), центрфорвард, Швеція

Еліас Ліндхольм був приречений стати професійним хокеїстом. Батько Мікаель має досвід виступів в НХЛ і Elitserien, брат Олівер торує шлях до зірок через нижчі американські ліги, а кузен Кален Ярнкрок зробив собі ім’я в Швеції і зараз пробивається в «Detroit Red Wings» крізь АХЛ.

Про Еліаса як майбутню зірку почали говорити під час згаданого вже молодіжного чемпіонату в Уфі, коли шведський форвард закинув дві шайби, в тому числі в півфіналі проти Росії. Ті, хто регулярно дивляться огляди Elitserien, теж не могли не звернути увагу на креативного форварда «Brynas». 18-річний Ліндхольм набрав 30 очок в 48 матчах регулярного чемпіоната, хоча в першому раунді клуб з Євле припинув боротьбу за чемпіонство.

10. Хантер Шинкарук (Hunter Shinkaruk), лівий форвард, Канада

Закінчу свій ТОП-10 природженим снайпером, форвардом і капітаном «Medicine Hat Tigers» Хантером Шинкаруком. 18-річний нападник лише в останній момент був викреслений з фінального ростеру молодіжної збірної Канади на чемпіонаті в Уфі.

Можливо саме відсутність Хантера завадила канадцям завоювати медалі. Судіть самі: в сезоні 12/13 хокеїст з українським корінням записав на свій рахунок досить пристойні 86 (37+49) балів в 64 матчах. Незважаючи на скромні антропометричні дані, можу з впевненістю сказати, що Шинкарука виберуть досить високо на драфті-2013 в Лас-Вегасі.