Tribuna/Биатлон/Блоги/О том, что я люблю/Реалістичний прогноз на виступ збірної України з біатлону на Олімпіаді-2022

Реалістичний прогноз на виступ збірної України з біатлону на Олімпіаді-2022

Близько чотирьох років тому, в олімпійському Пйончані, збірна України з біатлону не зуміла вибороти жодної медалі.

Автор — dreamer1976
28 декабря 2021, 19:43
11
Реалістичний прогноз на виступ збірної України з біатлону на Олімпіаді-2022

Близько чотирьох років тому, в олімпійському Пйончані, збірна України з біатлону не зуміла вибороти жодної медалі. Найвищим результатом наших в особистих гонках стало 14 місце Віти Семеренко у спринті, а в командних змаганнях – 7-й результат у змішаній естафеті. Чи є в нас шанси на подіум або хоча б на «квіткову» церемонію в Пекіні? Розбираймося.

А розпочну я цей матеріал з прогнозу на те, хто захищатиме честь нашої країни на біатлонній арені Китаю.

З чоловіками все більш-менш зрозуміло. Основна четвірка – це Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко та Богдан Цимбал. На останнє місце, як мені здається, претендують Артем Тищенко та Тарас Лесюк. Гадаю, що Юрай Санітра віддасть перевагу більш досвідченому Тищенку.

У жінок все дещо складніше – тут тільки Юлія Джима, Олена Білосюк та Дар’я Блашко забронювали собі місце в команді. Тривають проблеми зі здоров’ям в Ірини Петренко та Анастасії Меркушиної (днями стало відомо, що вони пропустять етап Кубка світу в Обергофі). Саме через це припущу, що Урош Велепець не стане ризикувати й до складу потраплять Валентина Семеренко та Настя, яка навіть у своєму нинішньому стані викликає більше довіри, ніж надто нестабільна на рубежах Катерина Бех.

Змішана естафета

Єдина дисципліна з олімпійських, змагання в якій в нинішньому сезоні ще не проходили. Перша з двох цих естафет на етапах Кубка світу пройде в німецькому Обергофі 8 січня й, скоріш за все, саме вона дасть відповідь на питання, яка ж команда буде головним претендентом на перемогу в першій гонці Олімпіади.

У лютому 2018 року наша команда у складі Ірини Петренко, Юлії Джими, Дмитра Підручного та Артема Прими фінішувала сьомою, з п’ятьма промахами відставши від переможця на 1 хвилину 12 секунд.

Якими ж були наші результати минулого року? 10 місце в Обергофі, 5 в Нове-Мєсто та прикре 4 на чемпіонаті світу у словенській Поклюці. Напевно, більшість з біатлонних вболівальників пам’ятає, як Олена, тоді ще Підгрушна, програла на фініші Ганні Еберґ 0,4 секунди.

Орієнтовний склад збірної України: Дар’я Блашко, Юлія Джима (Олена Білосюк), Дмитро Підручний, Артем Прима.

Місце нашої команди в рейтингу Кубка світу (тут і далі – в нинішньому та минулому сезонах відповідно): - ; 7.

Прогноз: 5-7 місце у підсумковому протоколі. Блашко та Прима тільки набирають оптимальні кондиції. Юлія Джима надто нестабільно стріляє в нинішньому сезоні, тому не виключаю, що замість неї може виступити Олена Білосюк, котра зараз не така спритна, але значно влучніша за партнерку по команді. Отже, на мою думку, на медалі тут ми все ж таки не претендуватимемо.

Індивідуальна гонка 15 км, Жінки

Цьогоріч відбулася тільки одна індивідуальна гонка – у шведському Естерсунді. Валентина Семеренко стала кращою з українок, з одним промахом завершивши змагання на 17-й позиції. Юлія Джима з трьома була 22-ю, Анастасія Меркушина теж схибила тричі, але дуже повільно пересувалася по трасі (71-й результат). Катерина Бех сім разів не влучила в мішень – 107 місце.

В Кореї тільки дві наші спортсменки потрапили до залікової зони – Юлія Джима з двома промахами була 20-ю, а Валентина Семеренко з одним – 25-ю. Віта Семеренко та Анастасія Меркушина хибили дуже багато (5 та 6 промахів), фінішувавши на 63-му та 70-му місцях відповідно.

Минулого сезону найуспішніше в цій дисципліні виступала Юлія Джима – на етапі в Контіолахті вона була 10-ю, а в Антхольц-Антерсельві фінішувала другою. В обох випадках Юля показала стовідсоткову влучність. На чемпіонаті ж світу на одному з рубежів схибила тричі й з чотирма промахами стала тільки 32-ю. Найкращий результат серед українок показала Анастасія Меркушина – 13 місце з однією хибою.

Орієнтовний склад збірної України: Юлія Джима, Олена Білосюк, Дар’я Блашко, Валентина Семеренко.

Найкраща українська біатлоністка в рейтингу Кубка світу: 17 (Валентина Семеренко); 4 (Юлія Джима).

Прогноз: 15-20 місце найкращої нашої учасниці. Оскільки в індивідуальній гонці найважливішим фактором для успішного виступу є стрільба, знову не чекаю від українок нічого хорошого. Джима програє лідерам на дистанції близько 1,5 хвилин, а на рубежі навряд чи схибить менше за два рази. Білосюк буде ще нижчою (думаю, що у неї буде 3 промахи), поступившись «ногами» більше ніж 2 хвилини. Блашко та Семеренко можуть потрапити у залікову зону тільки за умов влучної стрільби.

Індивідуальна гонка 20 км, Чоловіки

Як й у жінок, у нинішньому сезоні чоловіки пробігли лише одну індивідуальну гонку. Найвлучнішим з наших з двома промахами був Денис Насико, який фінішував 41-м. Інші українці схибили по три рази. Антон Дудченко був швидшим за Дмитра Підручного (24 та 28 місця відповідно), Богдан Цимбал відстав від лідера на 5 хвилин (52-й), Андрій Доценко – на 7 (76-й).

У Пйончані Артема Тищенка та Володимира Сємакова на фініші розділили 17 секунд. Перший з «нулем» став 29-м, Сємаков з одним промахом – 31-м. Артем Прима (4 хиби) та Сергій Семенов (3) фінішували за межами залікової зони (46-м та 53-м відповідно).

Торік найстабільнішим з наших у цій дисципліні був Артем Прима. У Фінляндії він фінішував на 27-му місці (2 промахи), в Антхольц-Антерсельві – на 23-му (3 хиби), на чемпіонаті світу з одним увійшов до десятки найкращих. Також варто відзначити 5-й результат Антона Дудченка, який жодного разу не промахнувся, в Італії. Дмитро Підручний вкотре підтвердив тезу про свою нелюбов до «індивідуалки» - в усіх трьох випадках був за межами 60 найкращих.

Орієнтовний склад збірної України: Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал (Дмитро Підручний).

Найкращий український біатлоніст в рейтингу Кубка світу: 24 (Антон Дудченко); 18 (Артем Прима).

Прогноз: найкращий учасник збірної України фінішує у третьому десятку (25-30-м). Артем Прима поки що не в найкращій формі, хоча на рубежі є дещо влучнішим за минулі сезони. Антон Дудченко цьогоріч показує непогану швидкість, тож, якщо відстріляється добре, може бути високо у підсумковому протоколі. Тищенко навіть із «нулем» навряд чи потрапить до залікової зони. Цимбал – не найкращий «снайпер» та й високою швидкістю не відрізняється. Дмитро Підручний скоріш за все не братиме участі в цій гонці.

Спринт 7,5 км, Жінки

Вже чотири спринти пробігли жінки на етапах Кубка світу у цьому сезоні. По два рази найкращими з українок були Юлія Джима (з 1 та 2 промахами – 19-ю та 15-ю) та Олена Білосюк (з 0 – 18-ю та 24-ю). Дар’я Блашко тільки в Аннесі – Ле-Гран-Борнан з однією хибою фінішувала в заліковій зоні, а саме на 29-му місці.

На Олімпіаді саме в цій дисципліні Віта Семеренко показала найкращий результат збірної України в особистих гонках. З одним промахом вона була 14-ю. Валентина та Анастасія Меркушина не закрили по три мішені й були 46-ю та 55-ю відповідно. Ірина Петренко з п’ятьма хибами фінішувала 73-ю.

На етапах Кубка світу минулого року Юлія Джима найуспішніше виступила в Нове-Мєсто, де одного разу зайняла місце на подіумі (фінішувала 2-ю), а за тиждень стала 5-ю (також з «нулем»). Також була вона 10-ю в Обергофі. На чемпіонаті світу в Поклюці Олена Білосюк та Дар’я Блашко, промахнувшись по одному разу, фінішували 11-ю та 14-ю відповідно.

Орієнтовний склад збірної України: Юлія Джима, Олена Білосюк, Дар’я Блашко, Валентина Семеренко.

Найкраща українська біатлоністка в рейтингу Кубка світу: 25 (Олена Білосюк); 16 (Юлія Джима).

Прогноз: 15-20 місце найкращої українки. Знову ж таки наголошую на тому, що найшвидша серед наших спортсменок (Юлія Джима) на вогневих рубежах у нинішньому сезоні не «дотягує» до 80% влучності. Ненабагато кращі результати в неї у спринтах – 82,5%. Білосюк та Блашко на дистанції програють більш як хвилину, тож можуть посісти високе місце тільки у разі, якщо усі лідери «провалять» стрільбу. Валентина Семеренко зараз дуже далека від своєї найкращої форми.

Спринт 10 км, Чоловіки

Зважаючи на те, що на останній етап Кубка світу наша команда виставила неосновний склад, варто брати до уваги тільки перші три спринтерські гонки сезону. Двічі найкращим з українців в них був Дмитро Підручний (21-м з «нулем» та 23-м з однією хибою), а в Хохфільцені з двома програв Примі тільки секунду, завершивши гонку 18-м. В Естерсунді непоганий результат показав Антон Дудченко (24-й з одним промахом). У Фінляндії він також схибив одного разу й фінішував 27-м. Артем Прима зі стовідсотковою влучністю був тут 17-м.

В корейському Пйончані Дмитро також показав найкращий серед українців результат у спринті – 21-й з «нулем». Артем Прима з двома промахами фінішував на останньому місці залікової зони, Сергій Семенов, не влучивши одного разу, був 46-м.

Попри декілька «провальних» виступів, Дмитро Підручний був найуспішнішим серед хлопців у спринтерських гонках минулого року. В Хохфільцені він потрапив до «квіткової» церемонії (6 місце з «нулем»), в Обергофі був 7-м з одним промахом. Тричі до двадцятки найкращих пробивався Артем Прима. Одного разу на 20-й підсумковій позиції фінішував Антон Дудченко. У Поклюці саме Артем посів найвище серед наших місце – 20 з однією хибою. Підручний з двома був 23-м, Цимбал з «нулем» - 30-м. 

Орієнтовний склад збірної України: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал.

Найкращий український біатлоніст в рейтингу Кубка світу: 25 (Дмитро Підручний); 24 (Дмитро Підручний).

Прогноз: найкращий з наших біатлоністів посяде 15-20 місце. Схоже, що це буде саме Дмитро Підручний. Він вже демонструє непогану швидкість, та й відсоток влучань в мішені, у тому числі у спринті, у нього доволі пристойний. Також залишається сподіватися, що Артем Прима до Олімпіади підійде в дещо кращих фізичних кондиціях, ніж у нього були на перших етапах Кубка світу. Антон Дудченко, за умови більш-менш влучної стрільби, може потрапити до топтридцятки.

Гонка переслідування 10 км, Жінки

Цих гонок у новому сезоні було на одну менше ніж спринтів, тобто лише три. В усіх найкращим результатом українок було місце у другому десятку. В Естерсунді Юлія Джима, стартувавши 19-ю, піднялася на 5 позицій. У Хохфільцені вона ж провалила стрільбу, 7 разів зайшовши на штрафні кола, й з 15-го місця опустилася на 49. Натомість Олена Білосюк 24-й стартовий номер «розміняла» на 13-й фінішний. У Франції Дар’я Блашко була 20-ю (розпочинала гонку наприкінці третього десятка – 29-ю), а Олена Білосюк навіть з одним промахом погіршила свій результат (18 та 25 місця відповідно).

На Олімпіаді Віта Семеренко опустилася з 14-ї на 18 позицію. Анастасія Меркушина завершила змагання 46-ю, піднявшись з 55-го місця.

Торік найуспішнішим результатом наших дівчат на етапах Кубка світу стало 6 місце Джими в Нове-Мєсто (мінус 4 позиції зі старту). Середньостатистичним найкращим місцем було 11-15, на яких двічі фінішувала Юлія Джима та одного разу Блашко. На чемпіонаті світу Олена Білосюк навіть без промахів стала тільки 7-ю, піднявшись на 4 позиції. Даша та Юля фінішували у середині третього десятка – 24-ю та 25-ю відповідно. 

Орієнтовний склад збірної України: Юлія Джима, Олена Білосюк, Дар’я Блашко.

Найкраща українська біатлоністка в рейтингу Кубка світу: 26 (Олена Білосюк); 20 (Юлія Джима).

Прогноз: оптимістично сподіваюсь, що найкраща з українок зуміє поліпшити свій результат, але при цьому навряд чи підніметься вище 11-15-ї позиції. Тут ми виходитимемо з того, що стартувати нашім дівчатам доведеться з відставанням у хвилину-півтори, а високою швидкістю в нинішньому сезоні вони похвалитися не можуть. Тож навіть за умов «чистої» стрільби (а це також у 2021 році було рідкістю), ми не потрапимо до топдесятки.

Гонка переслідування 12,5 км, Чоловіки

Знову ж таки, через неоптимальний стан нашої чоловічої збірної на останньому етапі Кубка світу, розглядатимемо результати тільки перших двох. Лідер нашої команди Дмитро Підручний у Швеції опустився з 23-го на 32-ге місце, зробивши 4 промахи на останніх двох вогневих рубежах. Антон Дудченко зумів піднятися на 19 позицію з 44-ї (1 неточний постріл). У Хохфільцені Дмитро дещо покращив свій стартовий результат (18-й), фінішувавши 16-м з двома промахами. Дудченко завершив гонку 30-м (мінус 3 позиції), а Артем Тищенко – 45-м (плюс 3).

В Пйончані три наші біатлоністи (Підручний, Прима та Семенов) не змогли здійснити «прорив». Дмитро та Сергій погіршили свій результат, «розмінявши» 21 та 46 місця на 34 та 49 відповідно. Артем Прима дещо покращив, але несуттєво – 40 та 38 позиції.

В минулому сезоні українці двічі «забігали» в цій дисципліні до десятки найкращих. Одного разу це зробив Дмитро Підручний (9 місце з «нулем», стартувавши з 15-го). На чемпіонаті світу 8-м був Артем Прима (20 стартова позиція). Також одного разу Дмитро фінішував 13-м. В Поклюці свій результат він погіршив (23 та 28 місця відповідно), а Богдан Цимбал піднявся з 30-ї на 18 позицію.

Орієнтовний склад збірної України: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко.

Найкращий український біатлоніст в рейтингу Кубка світу: 31 (Дмитро Підручний); 24 (Дмитро Підручний).

Прогноз: вважаю, що найкращий з наших хлопців дещо підніметься у підсумковому протоколі у порівнянні зі своєю стартовою позицію, але посяде лише місце з 11-го по 15. Найбільші сподівання тут у нас на Дмитра Підручного, котрий саме в гонці переслідування став світовим чемпіоном у 2019 році. Але ж старт в середині або наприкінці другого десятку не дозволить Дмитру піднятися вище. Прима ж з Дудченком за сприятливих умов можуть фінішувати у топдвадцятці, в іншому випадку їх максимум – 25-30 позиції.

Естафета 4х7,5 км, Чоловіки

Дві естафети пробігли біатлоністи в новому сезоні. У шведському Естерсунді наша збірна зайняла 5 місце (1 промах + 6 додаткових патронів). В Хохфільцені ж відстала від переможця на 2,5 хвилини, використавши 8 додаткових патронів, й завершила змагання на 7-й позиції.

Чотири роки тому у Кореї українці фінішували на 9-му місці, забігши на 2 штрафних кола (Сємаков та Підручний). Відставання від шведів склало 5 хвилин, тільки Прима стріляв влучно, Дмитро, Володимир та Сергій Семенов використали по 3 додаткових патрони.

Найвищим місцем наших хлопців в естафетах минулого сезону стало 5. На світовій першості у Поклюці українці були одними з найвлучніших (4 додаткові патрони), але за місце на подіумі поборотися не зуміли. На етапах Кубка світу Україна була 6-ю, 8-ю, 9-ю, 10-ю та 13-ю.

Орієнтовний склад збірної України: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал.

Місце нашої команди в рейтингу Кубка світу: 6; 8.

Прогноз: 6-8-ме місце у фінішному протоколі. Проблема як чоловічої, так і жіночої збірної в естафетах – відсутність висококласного «четвертого» номера. Якщо стосовно Артема Прими є сподівання на те, що він зуміє набрати оптимальну фізичну форму й покращить свої швидкісні показники, то Богдан Цимбал практично не має досвіду. У «дорослому» біатлоні він тільки другий сезон, і поки що справи зі стрільбою у нього дещо гірші (77,6% проти 82,4%), ніж торік.

Естафета 4х6 км, Жінки

В Естерсунді наші дівчата (Меркушина, Джима, Блашко та Білосюк) стали тільки десятими, використавши 11 додаткових патронів. Показовим було відставання від збірної Франції – 4 хвилини 17 секунд. Вже в Австрії Анастасію Меркушину на першому етапі замінила Ірина Петренко й, хоч промахів було дещо більше (13), українки фінішували п’ятими, програвши переможцю тільки 1,5 хвилини.

В естафеті Пйончану жіноча збірна виступила гірше за чоловічу – теж 2 кола штрафу (Петренко та Віта Семеренко) та 10 додаткових патронів дозволили фінішувати тільки на 11-му місці. Програш лідерам не був таким катастрофічним (1 хвилина 41 секунда), але ж вище за канадок ми шансів піднятися не мали.

Протягом минулого сезону збірна України в естафетах з першої вісімки не «випадала». На етапах Кубка світу найвищим досягненням було 4 місце в Нове-Мєсто. Також наші фінішували 5-ми, 7-ми та двічі 8-ми. На чемпіонаті світу Анастасія Меркушина, Юлія Джима, Дар’я Блашко та Олена Білосюк вибороли бронзові нагороди (7 додаткових патронів), відставши від німкень на 4 десятих секунди.

Орієнтовний склад збірної України: Юлія Джима, Олена Білосюк, Дар’я Блашко, Анастасія Меркушина (Валентина Семеренко).

Місце нашої команди в рейтингу Кубка світу: 7; 7.

Прогноз: українки фінішують на 5-7-й позиції. Знову ж таки, якщо до Юлії Джими є питання по стрільбі, де в естафетах у неї тільки 64,5% закритих мішеней, від Олени Білосюк та Дар’ї Блашко чекаємо покращення фізичних кондицій, то хто буде четвертою учасницею нашої команди, складно припустити. Тут або Валентина Семеренко доведе свою конкурентоспроможність, або проблеми зі здоров’ям не заважатимуть Анастасії Меркушиній показувати більш-менш пристойні результати. В будь-якому випадку нинішня форма як однієї, так й іншої не додає впевненості в тому, що ми зможемо боротися за медалі. Аналогічна чоловічій проблема стабільного «четвертого» номера, тому максимум, на який я сподіваюся – 5 місце без особливих претензій на подіум.

Мас-старт 15 км, Чоловіки

З наведених вище причин жоден з українців не брав участі в єдиному на сьогодні мас-старті у французькому Аннесі – Ле-Гран-Борнан.

На минулій Олімпіаді у цій дисципліні наші також не стартували.

Торік представництво України в мас-стартах не перевищувало однієї особи. Тричі це був Дмитро Підручний (24, 20 та 27 місця), Антон Дудченко в Антхольц-Антерсельві фінішував 25-м, а Артем Прима у Поклюці – 21-м.

Орієнтовний склад збірної України: Дмитро Підручний.

Найкращий український біатлоніст в рейтингу Кубка світу: - ; 27 (Дмитро Підручний).

Наразі найкращий з чоловіків у загальному рейтингу Кубка світу – наш лідер. Він займає 29 місце з відставанням у 85 очок від 15-го. Сподіваюся, що за три січневі етапи він дещо покращить свої позиції, але навряд чи проб’ється до мас-старту через загальну квоту. Але потрапити до другої п’ятнадцятки, яка покаже непогані результати вже в Пекіні, йому цілком до снаги.

Прогноз: Дмитро Підручний буде у підсумковому протоколі 20-25-м. Судячи з того, як наші хлопці виступали в мас-стартах минулого сезону, на кращий виступ нам сподіватися не варто. Вже саме представництво в останній для чоловіків гонці Олімпіади буде своєрідним успіхом.

Мас-старт 12,5 км, Жінки

Участь одразу трьох представниць України в мас-старті нам «подавали» як певний успіх, але результати гонки у Франції «розставили» все по своїх місцях. 26, 28 та 30 підсумкові місця. 26, 29 та 30 позиції за часом на лижні. У Блашко та Білосюк по 4 промахи, Джима знову неприємно здивувала – 7 хиб…

В Кореї до мас-старту зуміли кваліфікуватися тільки сестри Семеренко. Валентина завершила гонку 19-ю з 1 промахом, Віта з трьома стала 24-ю.

Минулого сезону по два рази стартували в мас-стартах Дар’я Блашко та Юлія Джима. Даша була 23-ю в Хохфільцені та 29-ю на чемпіонаті світу. Юля фінішувала 10-ю в Антхольц-Антерсельві та 12-ю в Естерсунді. Також 12-ю в Поклюці завершила гонку Олена Білосюк.

Орієнтовний склад збірної України: Юлія Джима.

Найкраща українська біатлоністка в рейтингу Кубка світу: 26 (Дар’я Блашко); 26 (Юлія Джима).

Олена Білосюк та Юлія Джима завершили 2021 рік на 29-й та 31-й позиціях загального рейтингу відповідно, відстаючи від 15-ї на більш як 80 залікових балів. Ліквідувати таку різницю за три етапи наступного місяця вони, скоріш за все, не зможуть. Тому припущу, що саме найшвидша з наших біатлоністок завдяки результатам у попередніх гонках таки потрапить до мас-старту.

Прогноз: Юля посяде 20-25 місце на фініші. Минулого сезону я б з впевненістю віддавав нашій учасниці 10-15 позицію, але ж все ті ж горезвісні проблеми зі стрільбою, які поки що ніяк не вдається вирішити, не дозволяють бути оптимістом. Тож в останній біатлонній дисципліні Олімпіади, на мою думку, ми знову не матимемо шансів на медаль й поїдемо додому «на щиті».

 

Як й у прогнозах на поєдинки наших футбольних клубів в єврокубках нинішнього сезону, мені дуже хочеться помилитися у своїх передбаченнях. Звісно ж, ми всі будемо палко вболівати та переживати за наших хлопців та дівчат, бажати їм тільки перемог. Але нинішня реальність така, що навряд чи українським прихильникам цього виду спорту варто серйозно сподіватися на те, що біатлонна збірна України потішить нас високими результатами в олімпійському Пекіні.

Тож, підсумовуючи свій прогноз на 11 біатлонних гонок головного старту чотириріччя, скажу, що, на мою думку, виступимо ми десь на рівні попередньої Олімпіади. В особистих гонках найвищим результатом будуть 11-15 місця (найімовірніше - в гонках переслідування), в естафетах – 5-7 (в «міксті» або жіночій).