Tribuna/Футбол/Блоги/Днепрянин/Юрій Береза: «Селезньов бажав завершити кар'єру у Дніпрі-1, але після гри з Колосом, дорога у команду йому закрита»

Юрій Береза: «Селезньов бажав завершити кар'єру у Дніпрі-1, але після гри з Колосом, дорога у команду йому закрита»

Перша частина ексклюзивного інтерв’ю з почесним президентом СК «Дніпро-1» Юрієм Миколайовичем Березою від телеграм-каналу «Дніпрянин»

Блог — Днепрянин
31 октября 2021, 14:28
Юрій Береза: «Селезньов бажав завершити кар'єру у Дніпрі-1, але після гри з Колосом, дорога у команду йому закрита»

     Доброго дня, шановні вболівальники! Телеграм канал «Дніпрянин» презентує Вам ексклюзивне інтерв’ю з почесним президентом спортивного клубу «Дніпро-1» Юрієм Миколайовичем Березою. Бесіда вийшла дуже змістовна, цікава та велика за об’ємом.  Тому для зручності, розбив її на дві частини. Повна версія інтерв'ю доступна на каналі.

1.      Вітаю Вас, Юрій Миколайович, перше запитання: що для Вас «Дніпро-1», яку участь ви приймаєте у житті клубу зараз?

            Добрий день, «Дніпро-1» – це моя дитина. В мене є двоє дорослих дітей, а також двоє дітей, яких я усиновив. А «Дніпро-1» – це дитина, яку я народив. Виходить, що в мене п’ятеро дітей і четверо внуків і я не можу їх розділити. «Дніпро-1» – це частина мене.  

2.      Для більш чіткого розуміння посади почесного президента клубу, які повноваження ви маєте та як вони розподілені у «Дніпрі-1»?             Всі повноваження поділені на блоки. Кожен відповідає за свій блок. Найбільше навантаження лягає на спортивного директора клубу Андрія Русола. Він є людиною, яка має досвід, хист і бажання реформувати український футбол. Коли ми розмовляли із Русолом у 2017 році в нас зародилася основна ідея – зробити «Дніпро-1» командою мрії, відійти від фінансування з однієї кишені, що ми майже зробили, і розкрити якомога більше українських талантів, що будуть представляти м. Дніпро і Дніпропетровську область по всьому світу, насамперед в Європі. Віднайти ці таланти, розкрити їх та продати. Це і є основна стратегія розвитку клубу.

3.      Перейдемо до трансферів. Чи були реальні пропозиції щодо покупки Довбика у інші клуби? Якщо так, чому не було здійснено трансфер?             Пропозиції були, наприклад турецький «Трабзонспор» цікавився Довбиком, але «Дніпро-1» не влаштувала фінансова сторона питання, Артем є важливим гравцем основного складу команди і коштує набагато більше, ніж було запропоновано, але ми відкриті до дійсно вигідних пропозицій. Пріоритет – залишити Довбика у команді до кінця сезону.

4.      Якщо Довбик все ж змінить клуб, чи є потенційні новачки, які б змогли повноцінно його замінити?             Так, звичайно є варіанти. Згадайте, коли до  «Дніпра-1» тільки прийшов Артем, він не мав тої слави, що має зараз. Його  бажав залишити Дмитро Михайленко ще при створенні клубу, але він не забажав тоді грати у другій лізі. Потім він все ж прийшов до команди і результат ви знаєте. Клуб вміє і готовий розкривати потенціал футболістів. «Дніпро-1» – це команда для зросту і злету молодих талантів, стартовий майданчик для них. Наприклад, для того ж Супряги.

5.      Свого часу ви казали, що «Дніпро-1» – це команда, яка повинна складатися винятково із українців, але наразі бачимо чимало іноземців у складі клубу, що змінилося?

            Реалії футбольного світу з часом розбили мої ідеологічні догми, що на кожній позиції має грати українець. Ми бачимо, що для того, щоб у складі команди виріс сильний український футболіст, поряд повинен грати більш майстерний гравець, наприклад із Європи. Попри все, основним завданням для нас залишається виховання своїх талантів. Ярмолюк, як приклад. Прийшов Білл. Я бачу на тренуваннях наскільки це пластичний, талановитий гравець. Також дивує працьовитість Джурасека. Це саме те, що нам потрібно. Ці футболісти мотивують наших молодих хлопців ставати більш професійними футбольними гравцями. Але повторюсь, дати шанс нашим українським футболістам – це основне завдання  клубу на всіх його рівнях. Разом з тим, щоб не повторювати помилки «того» Дніпра, трансферна політика складається переважно з вільних агентів або гравців невеликої вартості. 

6.      Зараз у ЗМІ шириться інформація, що один з клубів УПЛ,  зокрема і «Дніпро-1», цікавився англійським нападником Даніелем Старіджем. Якщо Ви володієте інформацією, підтвердьте або спростуйте цю тезу.             Ми ще не розмовляли з головним тренером щодо наступних трансферів.  Нещодавно закрили питання минулого трансферного вікна, тому предметних розмов щодо конкретних прізвищ зараз немає. Але ми поставили завдання скаутській службі для підсилення деяких  позицій у складі команди у майбутньому.  Після зимової перерви ми підіб’ємо внутрішні підсумки і вже більш детально вирішимо питання можливих трансферів, а поки що, цим питанням буде займатися скаутська служба, яка візьме на олівець підходящих нам гравців. Щодо конкретно англійського нападника, я не підтверджую цю інформацію. 

7.      З яким із цікавих прізвищ «Дніпро-1» ввів переговори, які не завершилися успіхом? Можливо хтось з колишнього складу ФК «Дніпро»?

             Із українських футболістів, які так і не стали гравцями нашої команди, це - Андрій Тотовицький. «Дніпро-1» хотів підписати багаторічний контракт із ним.

       Спілкувався багато з ким із футболістів з «минулого життя».  Наприклад, з Євгеном Селезньовим. Він просився до клубу, бажав закінчити кар’єру у «Дніпрі-1», а потім прийшов і зробив той перформанс у складі «Колосу». Я його не зрозумів тоді і після того, не бажаю  з ним спілкуватися.

8.      Як ви вважаєте, чи зможе «Дніпро-1» стати базовою командою збірної? 

            Звісно, я вірю в це. Подивіться на Назаренка, Батагова, або Ярмолюка! Так, вони поки що роблять помилки, але скільки їм років? У них є інтелект, характер, природні дані.  Вони – майбутнє збірної України.

            Піхальонок – це вже готовий футболіст збірної.  Мало таких футболістів були в Україні: Калитвинцев, Ротань, Рикун. Олександр поєднує в собі цих трьох футболістів.  Коли він почне грати в збірній Україні, збірна буде не командою настрою або не настрою «Динамо» або «Шахтаря». Це буде дійсно «збірна України». Як може бути, що гравець збірної України є орендованим? (мова про Булецу) «Дніпро-1» – шанс для гравців, які зможуть заграти за збірну.

            Для  гравців «Дніпра-1», які представляють збірну у мене є особливі вимоги. Найперше – це одягнув футболку збірної України, поклав руку на серце – ти або викладайся на повну, або взагалі не виходь на поле. Те ж саме стосується і єврокубків. Ганьбити країну не потрібно.

9.      Який на даний час кредит довіри до головного тренера? Коли буде прийматися рішення щодо продовження або не продовження контракту з ним?  Рішення буде прийматися лише на підставі підсумкового місця або буде також враховуватися якість гри команди?

     На сьогоднішній день, довіра до Ігора Йовічевіча – безмежна. Зимою ми детальніше підведемо підсумки певного відрізку робити і будемо рухатись далі. Ми намагаємось по ходу підправляти один одного, постійно співпрацювати.  Для нас однаково важливі і якість гри, і підсумкове місце у турнірній таблиці. Остаточне рішення не буде базуватись на чомусь одному.

10.  Чи існує дніпровська філософія, яку повинен пропагувати головний тренер?

            Ви знаєте, Йовічевіч – напевно найбільш яскравий приклад тренера-дніпровця. Того «Дніпра», за який вболівав я. Це йде у нього з серця. Він емоційний та дуже серйозний мотиватор. У нього правильно підібрана команда. Є лише невелика проблема з психологією гравців.

         11. Розкажіть, будь ласка, про ситуацію зі Скрипником минулого літа. Що там відбулося, чому у останню мить він не став головним тренером?

            Дійсно, був такий варіант, що Скрипник міг очолити СК «Дніпро-1» в якості головного тренера, але в нього були обов’язки по контракту із «Зорею», тому, за певних причин, він не зміг їх вирішити, ці моменти ніяк не залежали від «Дніпра-1». Всі інші подробиці хай він сам прокоментує. Все, що можу сказати – не склалося. Якщо б він розірвав контракт, він скоріш за все був би тренером «Дніпра-1».

            Кінець першої частини. У другій частині, яка вийде незабаром, будуть обговорюватися більш фундаментальні речі, такі як: ребрендинг, конфлікт з ультрас,  проблеми у дитячому футболі та звернення почесного президента до вболівальників. ПОВНА ВЕРСІЯ ІНТЕРВ'Ю - ВЖЕ НА КАНАЛІ - "ДНІПРЯНИН"

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты