Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/УПЛ не вистачає якісних тренерів. Шукати треба в першій лізі

УПЛ не вистачає якісних тренерів. Шукати треба в першій лізі

Дмитро Поворознюк в своєму особистому блозі «Футбол для душі» розповідає про Сергія Лавриненка.

22 мая 2019, 09:45
9
УПЛ не вистачає якісних тренерів. Шукати треба в першій лізі

Дмитро Поворознюк в своєму особистому блозі «Футбол для душі» розповідає про Сергія Лавриненка.

Ви помітили, що найсильніші та найперспективніші українські футболісти їдуть закордон, а всі тренери залишаються? Поїхав лише Ребров – і вже став чемпіоном Угорщини. Григорчук продовжує підкорювати Ближній Схід і зараз в «Астані». 

На секундочку, зараз без роботи: Маркевич, Блохін, Кварцяний, Сачко, Санжар, Головко, Калитвинцев, Максимов, Севидов, Пятенко, Фоменко і ще з десяток тренерів із досвідом роботи в УПЛ або збірних. 

На українських тренерів немає особливого попиту закордоном, і взагалі їм лінь вчити англійську. Ви помітили, що в українському футболі більша проблема з тренерами, а не з футболістами? 

Що робити клубам УПЛ? Кого запрошувати в тренери якщо потрібен українець, але з новими поглядами і без архівних конспектів? Є одна пропозиція – подивіться на першу лігу. Там схоже є два топ тренери для України з сучасним підходом і хорошим результатом. 

Перший – Дмитро Михайленко. Так, з «Дніпра» його зараз не відпустять,ну і сам він нікуди не піде. 

Другий – Сергій Лавриненко. Тренер того самого «Інгульця». 

7 пунктів чому Лавриненко кращий тренер за 90% тих, хто зараз в УПЛ. 

1. Вивів «Інгулець» з першої ліги в фінал Кубка України. На шляху бабахнули «Маріуполь», «Карпати» і «Зорю». 

2. Практично всі футболісти «Інгульця» прогресують і стають кращими. Ця якість одна з ключових для будь-якого тренера. В «Інгульці» найкращим бомбардиром став Мішуренко, який два роки тому працював в таксі, пиячив і вже завершував кар’єру. Нещодавно він грав в основі проти «Шахтаря». Його кар’єру перезавантажили. І таких прикладів вистачає. 

3. «Інгулець» входить у топ-3 по більшості ключових статистичних показників у першій лізі – удари, гострі передачі, навіси, пресинг. 

4. За цифрами пресингу «Інгулець» одна з найкращих команд Європи. Це не жарт. Перед тим, як сказати про рівень суперників, не забудьте згадати про рівень гравців «Інгульця».

PDDA – рівень пресингу. Кількість передач, які ти даєш зробити супернику за одне володіння м’ячем. В «МанСіті» та «Шахтаря» – 7. В збірної Німеччини на останньому ЧС – 5,5. В «Інгульця» в першій лізі – 5,2.

«Інгулець» грає в найважчому стилі, який існує в футболі. В такому стилі грають переважно команди з топ-футболістами, які практично не помиляються в володінні м’ячем і мають високу швидкість – як ніг, так і мислення. Закриватися і грати на контратаках завжди набагато легше. Той самий Михайленко називає саме «Інгулець» другою за рівнем гри командою першої ліги. Сьоме місце зараз – більше випадковість, яка не відповідає рівню гри. 

5. За рівнем зарплат «Інгулець» не виділяється в першій лізі – 20-25 тисяч гривень на місяць. Команда живе і грає в селищі міського типу Петрове, де мало що перетинається з сучасним технічним прогресом і нагадує про цивілізацію. Сюди важко запросити футболістів з ім’ям, або з сім’єю (їм просто не буде де жити).

Отримуючи рівноцінну пропозицію, футболісти виберуть Луцьк, Миколаїв, Харків, Київ та інші обласні центри, а «Інгулець» буде не в пріоритеті. Тим більше тут одіозний президент, який хоч і вчасно платить зарплату, але їздить в авто з автоматом. В таких умовах Лавриненко знаходить мотивацію для футболістів з досвідом в УПЛ – і вони йдуть до цього тренера. 

6. У Лавриненка немає великого тренерського штабу. Лише нещодавно з’явився окремий тренер по воротарям. Лавриненко сам аналізує та розбирає суперників і свої матчі, готує тактичні заготовки. «Інгулець» не прив’язаний до жодної схеми і переходить у грі від одного до двох нападників. Тобто це той тренер, який звик до аскетичних та спартанських умов. 

7. У Лавриненка дуже хороша репутація серед футболістів, медіа, людей, з якими він перетинався. Лавриненко інтелектуал, який інтелігентно веде себе з усіма. Він відкритий і не боїться пускати журналістів в автобус по дорозі на фінал Кубка України. Це нова формація тренера та людини.

***

Після завершення сезону мінімум половина клубів УПЛ шукатиме нових тренерів або вже це робить. І в основному цей пошук буде серед колишніх футболістів-легенд. Такий наш футбол – твою роботу можуть не помічати і навіть не чути про тих, хто має цікаві та оригінальні ідеї. Головне, де ти грав раніше і які зв’язки у тебе зараз.

Фото: «Інгулець»

Другие посты блога

Все посты