Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Хто з гравців УПЛ може підсилити «Динамо»

Хто з гравців УПЛ може підсилити «Динамо»

Список Дмитра Поворознюка.

28 декабря 2016, 11:29
54
Хто з гравців УПЛ може підсилити «Динамо»

Список Дмитра Поворознюка.

«Щоб молоді футболісти прогресували, їм потрібно працювати з досвідченими кваліфікованими гравцями. Повинен бути баланс і для цього робота на трансферному ринку обов’язкова. Якщо ми не можемо сьогодні купувати дорогих легіонерів, то нам потрібно провести селекцію по всій Україні», – сказав Сергій Ребров на початку грудня.

Тренера неважко зрозуміти. У «Динамо» не вистачає резерву і достатньої конкуренції. Збалансованими є лівий фланг захисту (Антунеш, Макаренко), з певними обмовками фланги півзахисту (Ярмоленко, Циганков, Гонсалес, Громов і прогресуючий Лєднєв в молодіжному складі) і, можливо, позиція центрального форварда (Мораєс, Бєсєдін, орендований Яремчук). Усі інші позиції — проблемні.

В УПЛ є ряд футболістів, які можуть збільшити внутрішню конкуренцію в «Динамо», за яких не потрібно платити (або це символічна сума), у яких невеликі зарплати і яким можна запропонувати контракт з терміном, наприклад, 1+2. У разі невдачі клуб особливо нічого не втрачає, але може виграти, якщо подібний футболіст розкриється і витримає конкуренцію (як це було з Сидорчуком).

Центральний захисник

Хто є: Хачеріді, Віда, Очигава, Бурда (перша команда), Лук’янчук (молодіжний склад)

Це найбільш проблемна кадрова позиція «Динамо». Тут у команди лише два досвідчені гравці з незрозумілою перспективою. У Хачеріді через півтора року завершується контракт, а Віду, схоже, планують продати найближчим часом. В обоймі залишаються Бурда та Очигава. Перший був довго травмований, а другому Сергій Ребров особливо не довіряє, тому що часто в заявці «Динамо» на матч не було нікого з центрбеків у запасі. В Олександії, наприклад, цю позицію вимушено закривав в другому таймі Корзун. У молодіжному складі грає Павло Лук’янчук, якого виділяють усі скаути та тренери молодіжних команд, але поки що Ребров на позиції центрального захисника довіряє лише досвідченим виконавцям.

Олексій Дитятьєв, «Ворскла»

Фізично один із найпотужніших гравців чемпіонату – 196 см/90кг. Сильний у єдиноборствах, у повітряних дуелях (70% виграних), уміє забивати зі стандартів, після Ракицького він найчастіше серед центрбеків б’є по воротах (16 ударів в сезоні) і робить в середньому 8 перехоплень за матч. У нього є лідерські якості і досвід переходу з одного клубу УПЛ в інший (подібні дрібниці грають велику роль в терміні адаптації).

Серед мінусів – слабкий нинішній сезон (це актуально для більшості футболістів «Ворскли», про фінансові проблеми команди уже давно всі знають). Дитятьєв часто фолить біля свого штрафного майданчика, втрачає позицію, у нього достатня кількість помилок в обороні і невисока швидкість. Але це все було притаманне колись і Хачеріді. За умови правильного підходу, тактичної роботи та конкуренції Дитятьєв може стати хорошим футболістом ротації. Йому уже 28 років і подібний шанс може окрилити гравця. За Дитятьєва не потрібно буде платити – він або вже розірвав контракт з «Ворсклою», або через заборгованість може це зробити будь-якої миті.

Артем Шабанов, «Волинь»

Володіє дуже якісною довгою передачею, хорошим ударом, вміє виходити через пас із оборони в атаку і може закрити одразу кілька позицій (в цьому сезоні Шабанов грав в центрі захисту, лівого оборонця і в опорній зоні). Збалансований технічно і фізично – зріст 189 см.

Після якісного минулого сезону, коли в «Волині» був хороший підбір виконавців, Шабанов, як і Дитятьєв, проводить слабкий сезон. Рівень партнерів, авантюрна гра «Волині» з високою лінією захисту і робота з постійним психологічним тиском відображається на його грі і кількості помилок. Але при цьому Шабанов у свої 24 роки – віце-капітан «Волині» і безсумнівний гравець основи. Футболіст, який може прогресувати, має хороші данні і вже з солідним досвідом матчів в УПЛ. Трансфер і зарплата Шабанова вписується в економну політику «Динамо».

Рафаель Форстер, «Зоря»

Найсолодший варіант серед усіх доступних футболістів УПЛ. Про його сильні сторони говорять увесь сезон – прекрасний пас, якісний вихід із оборони в атаку, вміння прочитати епізод і зіграти за рахунок розуму та інтелекту. При цьому Рафаель має високі показники в єдиноборствах – в середньому за матч він робить 9 перехоплень і 8 підбирань. Бразилець сильний і у грі 1 в 1 (75% відборів).

«Зоря» готова продавати своїх футболістів за невеликі кошти і це необхідно використати. Якщо Драговича влітку продали за 18 млн євро, то 3-4 млн за Форстера не повинні налякати керівництво «Динамо». Але Рафаель – той футболіст, за якого потрібно буде ще виграти конкуренцію – як мінімум, у «Шахтаря».

Флангові захисники

Хто є: Сілва, Морозюк, Антунеш, Макаренко (перша команда),Тимчик, Михайличенко (молодіжна команда)

На правому фланзі Данило Сілва якісно виглядав у двох чемпіонських сезонах, але в нинішньому отримав травму. У нього солідний вік (30 років) і не менш солідна зарплата, що не вписується в політику клубу, тому бразильцю потрібно шукати заміну. Найчастіше цю позицію закривав Микола Морозюк, але його рівень гри не влаштовував багатьох. Шевченко не викликав Морозюка в збірну, а Ребров навіть пробував на цій позиції не профільних Макаренка та Бурду. У молодіжному складі є Олександр Тимчик, якого називають одним із найбільш талановитих футболістів України 1997 року. Але після хорошого кубкового матчу з «Зорею» Тимчик більше не виходив на поле за першу команду.

На лівому фланзі Антунеш увесь сезон показує, що йому нецікаво в «Динамо» – португалець регулярно провалював матчі. Поки Віторіно ще викликають у національну команду є можливість заробити на його трансфері. Тому ліворуч в перспективі залишається лише Макаренко. Відтак наступає шанс для лівого бровочника молодіжної команди Богдана Михайличенка. Він може закрити весь фланг – це неймовірно працездатний, технічний і швидкий футболіст. Багато спеціалістів, знайомих із юнацьким футболом, уже бачать Тимчика (19 років) та Михайличенка (19 років) на різних флангах оборони «Динамо». Але Ребров поки що використовує досвідчених виконавців на цій позиції.

Павло Ксьонз, «Карпати»

Один із найбільш швидких футболістів УПЛ. Швидкість, гра у відборі, техніка (в середньому 4,5 успішних обводки за гру) – сильні сторони Ксьонза. Номінальний фланговий нападник Ксьонз у «Дніпрі» та «Металісті» діяв на позиції правого захисника і міг сам закрити увесь фланг. 2 січня Ксьонзу буде 30 років, у нього великий досвід як в єврокубках, так і за амбіційні команди. Недаремно Шевченко викликав Павла у розташування збірної. За своїми характеристиками та фінансовими апетитами (у «Карпат» діє стеля зарплат у 10 тисяч доларів) підходить під стиль «Динамо».

Валерій Лучкевич, «Дніпро»

Сергій Ребров в нинішньому сезоні часто говорив про втрату мотивації певними футболістами. Валерій Лучкевич із тих, хто ніколи не втрачає бажання працювати і битись на полі. Увірвався в склад «Дніпра» в 18 років і сьогодні є ключовою фігурою в команді Дмитра Михайленка. Саме з поверненням Лучкевича після травми «Дніпро» почав вигравати.

Лучкевич не зовсім підходить під стиль «Динамо» – він не сильніший, наприклад, за Морозюка в контролі м’яча та техніці. Але за вмінням битись (54% виграних єдиноборств), рухатись без зупинки і створювати зону для партнерів, за грою в обороні і за пристрастю – один із найкращих в УПЛ. 11 січня Лучкевичу виповниться 21 рік – тому з таким бажанням до роботи і даними він неодмінно буде прогресувати.

Центральний атакувальний півзахисник

Хто є: Гармаш, Корзун, Федорчук, Сидорчук, Буяльський (перша команда),Шапаренко, Оріховський (молодіжна команда)

Цю позицію «Динамо» в нинішньому сезоні критикують найчастіше. Тут зібрані футболісти, які багато рухаються і не бояться боротьби. Але в центрі поля просто відсутні футболісти з нестандартним баченням гри, швидкістю та дриблінгом, які можуть регулярно створювати моменти для групи атаки. Гармаш ніяк не може повернутись на рівень сезону-2012/13. Є сумніви, що Федорчук та Корзун (вони діяли і на позиції ЦАП) відповідають рівню «Динамо». Буяльський та Сидорчук грають на стабільному високоінтенсивному рівні, до них мінімум питань щодо мотивації та самовіддачі, але в їхніх діях відсутня на достатньому рівні гострота.

Раніше можна було безкоштовно забрати Матея та Бікфалві з «Волині», купити Джуліано (його трансфер обійшовся «Зеніту» відносно недорого – 7 млн євро), але в «Динамо» обрали інший шлях. Сьогодні в українському чемпіонаті (крім «Шахтаря») на позиції ЦАП практично немає високоякісних виконавців, тому внутрішнє підсилення може бути лише як експеримент. Ще один варіант – спробувати у цій ролі Циганкова, у якого є всі необхідні дані.

Василь Грицук, «Олександрія»

Представник зникаючого амплуа плеймейкер. Грицук намагається свій кожен дотик до м’яча зробити красивим, він посітйно націлений на гостру передачу або удар (3,5 загострень за гру, в середньому 8 передач в штрафний майданчик – найвищі показники чемпіонату серед ЦАП). Естет, який не підходить під стиль бойової «Олександрії» через низькі показники виграних єдиноборств, інтенсивності гри та дещо лінивого стилю дій. Через це Грицук не завжди виходить у стартовому складі, хоча є найталановитішим гравцем «Олександрії». Володимир Шаран часто робить вибір на користь воїнів та колективної самопожертви, тримати на полі навіть одного художника – велика розкіш для цієї команди. Варіант для «Динамо» із Грицуком неначе стрибок з парашутом – може вийти крутий драйвовий досвід, а можна і зламати щось при неправильному приземленні.

Бой Деул, «Сталь»

Грав до 9 туру, після чого травмувався, так і не повернувшись не поле до кінця першої частини сезону. «Сталь» була значно гострішою та креативнішою з Деулом у центрі поля (в середньому за матч – 6 передач в штрафний майданчик, 5 обводок, 68% з яких успішні, та 3 удари). Він пройшов голландську футбольну школу, тренувався в академії «Баварії», тому в нинішній УПЛ почуває себе впевнено і навіть зверхньо. Якщо Деул залікував травму і готовий прогресувати в УПЛ, може стати економною знахідкою для «Динамо». Але ризики такі ж, як і з Грицуком.

Руслан Ротань, «Дніпро»

Трансфер для внутрішньої атмосфери і мотивації всередині команди. Авторитет, професіонал, лідер. Людина, яка своїм відношенням до роботи може надати команді новий імпульс для прогресу. В свої 35 років викликається в збірну, де грає якраз на позиції ЦАП, уміючи заспокоїти гру в важкий момент і надати їй більше продуманності. Якщо в збірній Руслан переважно виходить на заміну, то в “Дніпрі” він зіграв в усіх 12 матчах сезону, причому лише в одному — менше 90 хвилин. На рахунку Ротаня 4 голи, він має високий показник точних передач (88%) і є одним із найкращих за кількістю відборів серед ЦАП (в середньому 3,5 за гру).

Голкіпер

Шовковський завершив карєру, Ковалю не довіряють, Рудько нестабільний і в листопаді-грудні достатньо помилявся. Але які б круті цифри не були в Новака, і яким талановитим не виглядав би Лунін, в УПЛ немає сильніших за нинішніх воротарів «Динамо», якщо не рахувати голкіперів «Шахтаря», звісно. Логічним виглядає повернення Бойка, але він, як відомо, не горить бажанням через непрості стосунки з колишніми партнерами.

Другие посты блога

Все посты