Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Чому Хачеріді не викликали в збірну

Чому Хачеріді не викликали в збірну

І чим Ордець краще – пояснює Дмитро Поворознюк.

12 ноября 2016, 10:13
30
Чому Хачеріді не викликали в збірну

І чим Ордець краще – пояснює Дмитро Поворознюк.

Офіційна версія – Хачеріді залишився без запрошення Шевченка через травму. У Євгена є проблеми з коліном та спиною. Традиційні травми при таких габаритах. Ці проблеми тягнуться уже кілька сезонів. Головний тренер збірної вирішив не ризикувати здоров’ям Хачеріді і надав йому час для повноцінного відновлення. Після останнього матчу з «Дніпром» Шевченко зустрівся з центральним захисником біля роздягальні і пояснив своє рішення особисто. Подібні моменти – величезний плюс в роботі головного тренера. Здається, відтепер футболісти збірної, які не потрапили до списку викликаних гравців, не дізнаватимуться про це з інтернету.

Звісно, при необхідності, лікарі змогли б поставити центрального захисника на ноги. Ушкодження Хачеріді не було серйозним, інакше він би не відіграв повністю матчі проти “Бенфіки” і “Дніпра”. Оскільки в «Динамо» він незамінний футболіст, то паузи для відновлення в Хачеріді просто немає. Особливо зараз, коли в «Динамо» залишилось лише два центральні захисника для гри в трьох турнірах.

Але такої необхідності у Шевченка не виникло. Це означає, що здоровий Хачеріді напевне отримав би виклик від тренера, але навряд чи потрапив би в стартовий склад. Тому рішення Шевченка виглядає логічним і зваженим. А от питання до Хачеріді залишаються.

Чи став Хачеріді гірше грати в нинішньому сезоні?

Не суттєво. Поки гру «Динамо» критикують уже всі, починаючи з вболівальників і закінчуючи працівниками клуба, Хачеріді залишається одним із найбільш стабільних футболістів «Динамо». Він провів лише один слабкий матч. З «Чорноморцем» Хачеріді зробив дві помилки (фол проти Хобленка і автогол на останній секунді матчу), після чого всі заговорили про його спад та регрес. Але якщо подивитись на всі 14 матчів сезону з його участю, то Євген більше не робив критичних помилок. І проти «Шахтаря» в чемпіонаті України, і в матчах Ліги чемпіонів – тобто, проти топ-клубів – Хачеріді відіграв досить надійно. Помилявся Віда, привозив голи Антунеш, багато помилок було в центрі поля, але претензій до Хачеріді у цих матчах – мінімум. Наш колега Женя Гресь нещодавно привів показові цифри захисника “Динамо”:

Найбільше виділяється ріст кількості фолів та падіння показника “підбори” у нинішньому сезоні. Передусім це пов’язано не з гіршою грою Хачеріді, а із загальним регресом «Динамо». Суперники більше проводять атак на ворота «Динамо», збільшилась кількість обрізок та втрат м’яча в центрі поля, а відтак – і тиск на центральних захисників.

Це змушує Хачеріді грати по-іншому. Тепер він частіше страхує фланги, частіше грає 1 в 1 проти опонента, частіше бореться з суперником знизу, а не зверху. І при цьому його показники не настільки суттєво і знизились. Хачеріді залишається дуже стабільним та якісним захисником. У нього немає червоних карток, мінімум результативних помилок, немає обрізок та авантюрної гри, що раніше було досить регулярним явищем. Хачеріді практично не програє єдиноборств у критичних зонах, звідки суперник може забити. Все це говорить про клас гравця, який, безумовно, є в Хачеріді.

Чому ж він перестав бути основним в збірній?

За останні кілька сезонів Хачеріді став незамінним гравцем і в «Динамо», і в збірній. Його якісна гра в обороні та двометровий зріст, вміння все виграти на другому поверсі та протидіяти габаритним форвардам робили його особливим захисником. Ракицький виділяється ударом, виходом з-під пресингу та гострими передачами, Кучер – своїми лідерськими та харизматичними діями на полі, а Хачеріді – оборонними якостями та швидкістю. Можливо, в це важко повірити, але Хачеріді – один із найшвидших гравців чемпіонату на відстані до 30 метрів. Це він показав і в останньому матчі проти «Дніпра», коли не дав втекти на ворота швидкому Кожушко.

Але все для Хачеріді змінилось у нинішньому сезоні. У нього з’явився рівноцінний за габаритами конкурент, чого не було раніше – Іван Ордець. Півтора роки тому Хачеріді закрив Лукаку з «Евертона» та Гомеса з «Фіорентини», в Англії заговорили про інтерес одразу кількох клубів до захисника «Динамо», а сам Євген визнав, що хоче і готовий перейти в топ чемпіонат. У той самий момент із Ордеця сміялись і говорили, що їхня пара з Кривцовим – в кращому випадку рівень «Іллічівця». Ордець привозив моменти на ворота «Шахтаря», часто приймав неправильні рішення і дуже незграбно виглядав проти швидших опонентів.

Але коли в команді з’являється новий тренер, у будь-кого є можливість змінити свою роль. Ордець став основним захисником у Фонсеки, відчув упевненість, почав прогресувати і своєю грою виборов місце не лише в стартовому складі «Шахтаря», але і в збірній. В УПЛ не так і багато українських центрбеків, які мають подібні ігрові характеристики – Мартиненко та Дитятьєв, ось і все. Тому в нинішньому сезоні цікаво спостерігати за конкуренцією основних центральних захисників «Динамо» та «Шахтаря» за місце в збірній.

Ось – статистичні показники Ордеця та Хачеріді в нинішньому сезоні, які надав знову ж таки Женя Гресь.

Аналізуючи ці цифри, пам’ятайте, що їхні клуби грають по-різному – «Шахтар» рідко допускає суперника до власних воріт, тим більше великими силами, а «Динамо» грає проти значно сильніших клубів у Європі і команда перебудовується. Але навіть з цією поправкою Ордець виглядає сильніше в силових єдиноборствах. Іван має ще три суттєві переваги над Хачеріді. По-перше, він набагато менше фолить під час боротьби. Часто порушення правил центрального захисника призводять до небезпечних штрафних ударів або пенальті. Так ось, у Ордеця лише 6 (!) фолів за весь сезон. По-друге, Ордець молодший, ним легше керувати тренерам і він набагато більше працює над собою. Іван більш спокійний та урівноважений футболіст. Один із небагатьох випадків, коли Ордець зірвався – нещодавня гра з Туреччиною, коли центрбек “Шахтаря” двома руками штовхнув суперника і ледь не залишив нас в меншості.

Ну а головною перевагою Ордеця над Хачеріді є гра при стандартах на ворота суперника. Іван уже забив у цьому сезоні три голи і ледь не в кожному матчі пробиває по воротах. Ордець набагато ефективніший в цьому компоненті. Хачеріді, попри свій зріст (198 см), за 239 матчів кар’єри забив лише 9 голів, в середньому – один гол на 27 поєдинків. Це при тому, що «Динамо» подає багато стандартів і часто з них забиває (лідер в УПЛ за цим показником). В Ордеця — 8 голів в 112 матчах. В середньому – один гол в 14 поєдинках, в два рази краще.

У Хачеріді також вистачає переваг над своїм конкурентом. По-перше він швидше. По-друге, попри свою репутацію психічно неврівноваженого гравця, Хачеріді отримав лише три червоні картки за свою кар’єру (в Ордеця стільки ж, хоча він на п’ять років молодший). Євген має значно більший досвід, зокрема – успішної гри проти зіркових нападників. Хачеріді сильніший в обороні внизу, у нього велика кількість перехоплень, від динамівця важче втекти та прокинути м’яч повз нього, він краще читає та інтуїтивно відчуває маневр суперника.

Взагалі-то, Хачеріді та Ордець мають досить багато відмінностей у грі. Навіть при обороні на стандартах вони діють по-різному в своїх клубах. «Динамо» використовує змішаний захист, і Хачеріді відповідає за зону перед ближньою стійкою.

 

«Шахтар» при стандартах діє зонно (лише один гравець ставить блок найбільш небезпечному опоненту), і Ордець займає позицію по центру на лінії воротарського майданчика.

 

Збірна України, як і «Динамо», використовує змішаний захист при обороні. Але на відміну від клуба, найвищий оборонець (в цій ситуації – Ордець) діє проти найнебезпечнішого суперника. В зоні перед стійкою розташовується ще один високий футболіст (в цій ситуації – Кравець).

 

Але яку б тактичну модель при обороні на стандартах не вибирав Шевченко, і Ордець, і Хачеріді якісно грають як зонно, так і персонально.

Невже Хачеріді взагалі не потрібен збірній?

Після перших трьох матчів збірної з новим тренерським штабом стало зрозумілим, що акцент робиться на щит з футболістів «Шахтаря»: воротар, лінія захисту, опорний півзахисник. Кучер виглядає більш ймовірною заміною комусь із пари Ракицький-Ордець. А четвертим центральним захисником тренерський штаб викликав Кривцова, який зіграв лише один матч у чемпіонаті. Навіть головний конкурент Степаненка в опорній зоні – вже не Рибалка, а Малишев.

З Хачеріді склалась парадоксальна ситуація – найсильніший центральний захисник України тепер став гравцем, який не особливо-то і потрібен цій команді. Це неначе вибір сім’єю з дітьми спільного туристичного туру. Чоловік хоче поїхати в Іспанію, сходити на футбол в Мадриді, покататись на машині по Барселоні, Валенсії та Севільї, відвідати музеї та театри, але в підсумку вибирає квитки в Туреччину. Тому що так зручніше для всієї родини.

При подальшому прогресі Ордеця, Хачеріді буде мати мінімум часу в цій збірній. Його роль змінилась – тепер він запасний. За останні роки Євген рідко бував в такій ролі. Певні гравці в статусі запасного можуть негативно впливати на команду. Як поводить себе Хачеріді в подібній ситуації, знають лише в середині команди. Багато в чому від цього залежатиме, чи викличуть Євгена в майбутньому.

Топовое фото: globallookpress.com/aicfoto/AFLO

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты