Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол для душі/Якою буде оновлена збірна України

Якою буде оновлена збірна України

Проблеми на флангах захисту, більше контролю м’яча та схожість з «Шахтарем» – Дмитро Поворознюк про зміни, які впроваджує Шевченко.

4 сентября 2016, 19:06
41
Якою буде оновлена збірна України

Проблеми на флангах захисту, більше контролю м’яча та схожість з «Шахтарем» – Дмитро Поворознюк про зміни, які впроваджує Шевченко.

Від нового штабу збірної чекали одразу кардинальних змін. І кадрових, і тактичних. Поки що Андрій Шевченко навіть перевиконує сподівання.

Футболістів, яких викликали через минулі заслуги та авторитет, немає

Сумнівно, що Тимощук прийняв рішення про завершення кар’єри в збірній без розмови з Шевченком і делікатного пояснення, що краще піти красиво і власноруч. Гусєв при Фоменко зіграв лише один матч в останньому відборі, але постійно викликався до збірної. У новій команді у кожного гравця є шанс вийти на поле.

Збірна продовжить грати за схемою 4-5-1

Для гри в два форварди нам не вистачає нападників в оптимальному тонусі. Зозуля та Селезньов у запасі в своїх клубах, а Баланюк зіграв лише 8 матчів в УПЛ. Схему з трьома центральними захисниками Шевченко не планує використовувати, про що вже говорив у інтерв’ю. Враховуючи, що головні зірки команди грають на флангах півзахисту, залишається лише схема 4-5-1, або 4-3-3.

Головна проблема – флангові захисники

На цю позицію викликали двох дебютантів (Соболь, Ксьонз) і двох гравців із мінімальною практикою в збірній (Бутко, Морозюк). Також на будь-якому фланзі захисту міг би зіграти Караваєв. Які ігрові характеристики об’єднують цих футболістів? Швидкість, якісний контроль м’яча, уміння обводити суперника 1 в 1, підключення до атак. За підсумками минулого сезону Ксьонз був у п’ятірці найкращих дриблерів чемпіонату (у середньому 6 успішних обводок за гру), а Соболь та Морозюк у верхній частині (2,5 та 3,5 успішних обводки за гру). Для порівняння в минулому сезоні і Шевчук, і Федецький робили менше однієї успішної обводки за матч.

Якщо звернути увагу на усі топові збірні та клуби, то в їхній грі постійно збільшується роль флангових захисників. Підключення цих гравців часто допомагає пройти насичений захист. Вони створюють більшість на фланзі, повинні розуміти, коли і в які зони потрібно вбігати, для них звільнює простір уся команда. Карвахаль і Марсело в «Реалі», Альба та Дані Алвес (Алейш Відаль) у «Барселоні», Алаба та Лам у «Баварії», Санья та Евра у збірній Франції, Герейро та Седрік у збірній Португалії. Сьогодні на фланзі в успішних командах грають вибухові футболісти, які здебільшого краще атакують, ніж захищаються.

Схоже, ця тенденція доходить до збірної України лише зараз. А ера тотальної безконкурентної гри Шевчука та Федецького за збірну завершується. Найбільша проблема за такої тактики може виникнути в обороні. Маючи на одному фланзі Коноплянку та Соболя (Бутка), а на протилежному Ярмоленка та Ксьонза (Морозюка, Караваєва), значно збільшуються вимоги до опорних півзахисників і потребується швидкий командний відбір, або фол при втраті м’яча. Деякі команди на втілення такого енергозатратного стилю гри витрачають роки, а в збірній його втілити ще складніше.

Нові вимоги до флангових захисників значно розширили список гравців, які можуть дебютувати за збірну найближчим часом. Крім уже викликаних футболістів, на лівому фланзі можуть бути задіяні в майбутньому Костевич, Макаренко, Сухоцький та Каменюка, а праворуч – Мірошниченко, Лучкевич і Данченко.

(збільшення при кліку на таблицю)

Більше контролю м’яча та гра переважно короткими і середніми передачами

Якщо новий тренерський штаб прагне активно використовувати флангових захисників в атаці, значить, команда повинна зменшити брак у передачах до мінімуму. За такої тактики в центрі поля перевага буда надаватись футболістам, які вміють зберігати м’яч при тиску суперника. Із трьох ЦП один буде акцентований на оборону та підстраховку (Степаненко, Ротань, Малишев), і двоє повинні швидко приймати рішення, не помилятись у передачах, динамічно рухатись і не випадати зі структури гри (Коваленко, Зінченко, Шахов, можливо – Ротань та Сидорчук, саме через це – Юрченко). При новій схемі ключову роль в центрі поля може отримати Шахов, який якісно грає і на атаку, і на захист. Значно менше ігрового часу, ніж при Фоменку, може отримати Сидорчук. Якщо Руслан Малиновський після травми поверне собі кондиції, які були в нього в «Зорі», він теж стане одним із важливих гравців нової збірної.

Нападник, який уміє підіграти, обвести суперника і звільнити зону для партнерів

Якщо збірна почне більше контролювати м’яч, а флангові захисники підключатимуться високо в атаку, то одразу відпадають виноси м’яча зі своєї половини вперед, зменшиться кількість флангових навісів. Відтак, потрібен нападник який добре грає ногами (передачі, техніка, швидкість прийняття рішень). Через це був викликаний Баланюк. Під таку модель підходить Хльобас, але його несподівано проігнорували. Ідеальним кандидатом може стати Мораєс, якщо його все таки вирішать натуралізувати. На даний момент найбільше у такий стиль гри вписується Селезньов.

Збірна стане більше подібною на «Шахтар»

Гравців «Шахтаря» в основному складі проти Ісландії буде набагато більше, ніж футболістів «Динамо». Може відбутись незвична ситуація, коли «Динамо» буде представлене в основі збірної лише одним гравцем – Ярмоленком.

Склад проти Ісландії

Недоторканними в побудові нової збірної виглядають чотири футболісти (Ярмоленко, Коноплянка, Ракицький, П’ятов). На всі інші позиції є по два і навіть три варіанта. Соболь чи Бутко, Зозуля чи Селезньов, Шахов чи Ротань, Зінченко чи Коваленко, Степаненко чи Малишев, Ксьонз чи Федецький, Кучер чи Ордець? Я віддаю перевагу гравцям із балансом атакувальних та оборонних дій.

Фактор Рауля Ріанчо

Схоже, головною фігурою у збірній щодо списку викликаних футболістів, тактичного малюнку, аналізу суперника та тренувального процесу на даний момент є Рауль Ріанчо. Він краще усіх в тренерському штабі знає український чемпіонат, його футболістів і їх можливості. У Тасотті та Мальдери для цього було мало часу, Шевченко продовжує вчитись. Через це, можливо, збірна гратиме в центрі поля так, як «Динамо», тобто перевернутим трикутником. Про це вже натякали футболісти збірної на відкритому тренуванні. Ця інновація від Рауля в «Динамо» дала хороший результат і він разом із Ребровим притримувався цієї тактичної побудови в усіх матчах. Якщо проти Ісландії схема буде саме така, «раулівська», відповідь на питання, хто приймає сьогодні головні кадрові та тактичні рішення в збірній, стане зрозумілою.

Топове фото: сторінка ФФУ в Facebook

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Все посты