Tribuna/Водные виды/Блоги/Пірнають не тільки в футболі/Азбука дайвінгу. Знаряддя

Азбука дайвінгу. Знаряддя

Просуваємося далі у вивченні стрибків у воду. Сьогодні тема значно легша, ніж попередні, тому можна трошки розслабитись.

Автор — ivasykus
20 августа 2013, 22:53
2

Просуваємося далі у вивченні стрибків у воду. Сьогодні тема значно легша, ніж попередні, тому можна трошки розслабитись.

Отже. Знаряддя у дайвінгу - це ті об'єкти, із яких виконуються стрибки. І розподіляють їх на два види: трампліни та вишки. Мало хто зі спортсменів може вдало виступати на обох знаряддях: найчастіше є окремі фахівці з вишок та окремі фахівці із трамплінів.

Так само і стрибків, які виконувалися б однаково часто з різних знарядь, не існує. У всіх прикладах цього матеріалу, щоб можна було порівняти, наведено один і той самий стрибок 205B. Але ви і самі зрозумієте, у яких дисциплінах він є звичайним, а у яких майже не виконуєтся.

Трампліни

З трамплінів починається дайвінг. Трамплін висотою 1 метр - найнижче, він же найбезбечніше знаряддя. При виконанні деяких стрибків спортсмени навіть примудряються проигнати його до самої води. Але загалом ця дисципліна не така яскрава, як інші.

Далі йде 3-метровий трамплін. Тут уже можна і комбінації цікавіші зробити, і з простішими стрибками не поспішати, виконуючи їх акуратно. 

Обидва трампліни є в програмах чемпіонатів світу, Європи та Олімпійських ігор. На обох трамплінах змагаються чоловіки та жінки в індивідуальному, синхронному та командному розрядах.

Вишки

З вишками ситуація складніша. Мене взагалі стрибки з вишки лякають: кожного разу боїшся, що спортсмен зачепить її головою. Але, звісно, на те вони й професіонали, щоб не припускатися таких помилок.

Крім того, після трагічного випадку у 1993 році, коли 14-річний дайвер Шон Менілі зламав шию при виконанні "убивчого стрибка" та залишився паралізованим, басейни конструюють з урахуванням усіх можливих і неможливих вимог техніки безпеки. 

Змагання на вишці починаються для дітей тільки з 11 років. Та й то - на 5-метровій.

До 7,5-метрової вишки дітей допускають вже у 12 років. В теорії, змагання у цій дисципліні проводяться до 18 років, але насправді талановиті спортсмени у цьому віці вже борються на дорослих турнірах. Для прикладу, нашому Олександру Бондарю - 19 років, а чемпіонкою світу у Барселоні стала 14-річна китаянка.

Ну і найбільша вишка. 10 метрів. Змагатися на ній починають тільки в 14 років (тим дивовижніше досягнення тої китаянки). Це єдина дисципліна серед вишок, яка є у програмах офіційних змагань. І, на мою думку, вона ж є найбільш видовищною - не даремно організатори завжди залишають її на останній день.

Звісно, стрибок 205B дуже слабко ілюструє усі можливості 10-метрової вишки, але залишимо саме його для порівняння з іншими знаряддями.

Цікаво, що під час обчислення  у декількох параметрах метровий трамплін прирівнюється до 5-метрової вишки, а 3-метровий трамплін - до 7,5-метрової. І тільки 10-метрова платформа стоїть у гордій самоті.

Цього разу не буде ніяких завдань. Одне просте питання: яке зі знарядь вам більше до вподоби?

Побачимось.

Другие посты блога

«Вишка». Фінал
17 ноября 2013, 00:48
7
«Вишка». Півфінал
10 ноября 2013, 01:04
4
«Вишка». Випуск №4
3 ноября 2013, 02:08
8
«Вишка». Випуск №3
27 октября 2013, 00:35
7
«Вишка». Випуск №2
20 октября 2013, 01:04
13
«Вишка». Випуск №1
13 октября 2013, 01:29
3
Новий старт
28 июля 2013, 19:03
4
Все посты