Tribuna/Водные виды/Блоги/Пірнають не тільки в футболі/Азбука дайвінгу. Коефіцієнт складності

Азбука дайвінгу. Коефіцієнт складності

Розмовляючи про систему оцінювання, ми уже згадували, для чого потрібен коефіцієнт складності. Сьогодні поговоримо, що це таке і з чим його їдять.

Автор — ivasykus
2 августа 2013, 20:31
2
Азбука дайвінгу. Коефіцієнт складності

Розмовляючи про систему оцінювання, ми уже згадували, для чого потрібен коефіцієнт складності. Сьогодні поговоримо, що це таке і з чим його їдять.

Були часи, коли маючи у програмі виступу стрибки із коефіцієнтом складності 3.0, можна було бути впевненим у високому результаті. Ні, звісно, ці стрибки іще треба вдало виконати, але ті, кому це було під силу, були головними претендентами на перемогу. Не те, щоб ці часи зовсім відійшли у минуле, але нова таблиця стрибків, що вступила в силу у вересні 2009 року, містить купу стрибків із коефіцієнтом понад 4.0, що робить стрибки 3.0 більш буденними.

Приведемо приклад. На пекінській Олімпіаді, де змагалися найсильніші спортсмени, найскладніший стрибок мав коефіцієнт складності 3.8 - 2,5 оберти назад із 2,5 гвинтами у положенні "зігнувшись" на 3-метровому трампліні та 10-метровій вишці. При чому цього стрибка взагалі не було на той момент у таблиці коефіцієнтів.

У новій таблиці є 13 стрибків з коефіцієнтом більше 4.0, тоді як у попередній (за 2005 рік) таких стрибків було тільки 2. Найсладнішим на даний момент є стрибок 309B (для тих, хто проґавив попередній урок - це стрибок із передньої стійки із 4,5 обертами назад у позиції "зігнувшись") із 3-метрового трампліну - його коефіцієнт 4.8! Найлегшим же вважається стрибок 101C на метровому трампліні - всього 1.2.

На жаль, стрибок 309B я так і не знайшов, зате є 309C із коефіцієнтом 4.5.

Важливе зауваження: якщо стрибка немає у списку, то це не означає, що його не можна виконувати. Складність будь-якого стрибка може бути обчисленою за спеціальною формулою, про яку ми поговоримо нижче.

Багато змін у таблиці (власне, 24) полягають у тому, що було додано нові стрибки. Одна із найважливіших змін тут: було додано стрибки із 4,5 обертами в усіх напрямках. До 2009 року єдиним стрибком із дев'яткою наприкінці свого номеру був стрибок 109C. У новій таблиці дев'ятки з'явилися у стрибках перших чотирьох категорії у позиціях "зігнувшись" та "згрупувавшись". Тільки один із цих стрибків (той самий 109C) має коефіцієнт складності менше 4.0, тож можна припустити, що з часом саме вони наберуть популярності.

Іще 46 змін пов'язані із новою формулою обчислення, і як наслідок - нових коефіцієнтів для старих стрибків. Так, наприклад, була здійснена спроба повернути в дайвінг стрибки із декількома гвинтами - вони отримали додаткові бали в коефіцієнті. Це було зроблено, аби спортсмени підвищували складність своїх стрибків не тільки обертами, але й новими гвинтами.

Спортсмени стають сильнішими і вигадливішими, постійно ускладнюючи стрибки. Здається, не за горами час, коли стануть реальними стрибки із коефіцієнтом понад 5.0. Попередня таблиця стрибків була дійсною 4 роки. Нинішній чотири роки виповниться вже через місяць. Можливо, нові коефіцієнти ближчі, ніж здається?

А тим часом нам слід зрозуміти, як все ж таки обчислюється складність стрибка. Отже, формула включає п'ять пунктів:

  • кількість обертів
  • позиція
  • кількість гвинтів
  • клас стрибка та висота, з якої його виконано
  • тип входу (природний чи неприродний)

Коефіцієнт складності отримують, додаючи показники кожного з критеріїв. Ці показники теж занесені у відповідні таблиці.

Таблиця A. Оберти

Таблиця B. Позиція

Для стрибків, у яких елементи виконуються одразу після відштовхування, слід вибирати позиції B або C. Для стрибків, у яких елементи починаються після напівоберту у позиції "прогнувшись" (такі стрибки називаються "в льоті"), слід вибирати позицію E. Сім показників мають від'ємне значення. Прочерками позначено стрибки, які неможливо виконати.

Таблиця C. Гвинти

Для гвинтових стрибків із 1 або 1,5 обертами, необхідно вибирати позицію D у таблиці вище.

Таблиця D-1. Класи

У першій частині таблиці вказано стрибки вперед (клас I), назад (клас II), зворотні (клас III) та всередину (клас IV)

Таблиця D-2. Класи

У другій частині таблиці вказано стрибки зі стійки на руках (клас VI) без урахування гвинтових стрибків.

Таблиця E. Неприродний вхід

Неприродний вхід - це положення, коли спортсмен не бачить води під час входу в неї. Цей бонус не поширюється на гвинтові стрибки

Виглядає дуже страшно. І насправді нам не обов'язково знати ці таблиці в деталях, але вони дадуть нам змогу інтуїтивно орієнтуватися, які стрибки є важчими, а які легшими. А від цього уміння, думаю, ніхто не відмовиться.

Наостанок, користуючись формулою, пропоную вирахувати коефіцієнт складності найкращого стрибка 14-річної китаянки Сі Яцзе у фіналі стрибків із 10-метрової вишки на недавньому чемпіонаті світу.

Побачимось.

Другие посты блога

«Вишка». Фінал
17 ноября 2013, 00:48
7
«Вишка». Півфінал
10 ноября 2013, 01:04
4
«Вишка». Випуск №4
3 ноября 2013, 02:08
8
«Вишка». Випуск №3
27 октября 2013, 00:35
7
«Вишка». Випуск №2
20 октября 2013, 01:04
13
«Вишка». Випуск №1
13 октября 2013, 01:29
3
Новий старт
28 июля 2013, 19:03
4
Все посты