Tribuna/Футбол/Блоги/Делегат Футболу/Непереможні команди у Європі

Непереможні команди у Європі

Вони вигравали чемпіонат без жодної поразки

Автор — Ivan Dzhugla
16 октября 2020, 20:06
9
Непереможні команди у Європі

Багато хто може похвалитись перемогою у внутрішньому чемпіонаті, але тільки одиниці можуть сказати: „Ми виграли чемпіонат без жодної поразки”. Виграти найпрестижніший чемпіонат своєї країни – ціль будь-якої команди, але давайте розглянемо приклади тих, хто зумів це зробити не програвши при цьому жодного матчу.

Безпрограшні сезони у топ-5 чемпіонатах Європи

Престон Норт-Енд 1888/89

У період 1880-х років в англійському футболі почали засновуватись багато нових клубів, а також клуби почали виплачувати своїм футболістам зарплату, що дозволило перейти з аматорського на професійний рівень футболу. Саме ці фактори призвели до того, що 17 липня 1888 року було створено «Футбольну Лігу». Першим чемпіоном новоствореного чемпіонату став «Престон Норт-Енд».

Команда з однойменного міста, заснована у 1881 році, змогла не просто стати першим чемпіоном Англії, а і пройти сезон без поразок (18 перемог, 4 нічиї у 22 матчах). Окрім цього «Престон Норт-Енд» зумів завоювати кубок Англії (5 перемог у 5 матчах), що дозволило оформити «золотий дубль». На даний момент «Престон Норт-Енд» виступає у Чемпіоншипі, а крайній виграний трофей був у далекому 1938 році – кубок Англії. Саме клуб із Престона першим отримав прізвисько «The Invincibles» (Непереможні), хоча зараз для них актуальне прізвисько «Old Invincibles», а «The Invincibles» забрав собі «Арсенал» у сезоні 2003/04, але про це згодом.

Атлетік Більбао 1929/30

Клуб із Країни Басків найбільш відомий двома факторами: вони разом із «Барселоною» та «Реалом» жодного разу не покидали найвищий дивізіон, а з 1916 за «Атлетік» грають тільки баски, або ті хто мають баскське коріння. Але зараз хотілось би звернути увагу на сезон 1929/30. Це був другий сезон з моменту заснування Ла Ліги. У цьому турнірі взяло участь 10 команд, відповідно «Атлетік» провів 18 ігор, з яких 12 виграв і 6 звів до нічиєї, що дозволило набрати у підсумку 30 очок і завоювати перше чемпіонство в історії клубу.

Загалом 1930-ті роки вважаються одним з найуспішніших періодів в історії існування клубу. За період від 1930 – 1936 роки команда з Більбао здобула 4 чемпіонських титули. Успішний період клубу пов’язують із постаттю Фреда Пентланда. Саме британський тренер підняв басків на новий рівень і привів клуб до першого у їх багатій історії трофею – Кубок Іспанії 1923 року.

Реал Мадрид 1931/32

Через два роки досягнення «Атлетіка» зумів повторити «Реал». «Вершкові» пройшли чемпіонат із показниками у 10 перемог і 8 нічиїх, що дозволило набрати 28 очок і випередити клуб із Країни Басків всього лиш на 3 очки. Це був перший чемпіонський титул в багатій історії «королівського» клубу.

Даний успіх пов’язують зі зміною керівництва. У сезоні 1929/30 «Реал» посів 5 місце у чемпіонаті, що було незадовільним результатом для такого амбітного проєкту, тому відбулась зміна президента. Разом зі зміною на керівній посаді, на пост головного тренера було запрошено угорця Ліппо Гертца. Для нового тренера були куплені і нові гравці: один з найкращих воротарів на той час Рікардо Самора, захисник Хасінто Кінкосеса та інсайд Луїс Регейро, усі вони були гравцями національної збірної Іспанії. Саме придбання якісних гравців у лінію оборони дозволили завоювати титул, у домашніх матчах клуб пропустив лише 4 голи, а Самора став улюбленцем публіки.

Мілан 1991/92

У 1992 році команда Фабіо Капелло зуміла виграти чемпіонат із показниками у 22 перемоги і 12 нічиїх, що дозволило здобути 56 очок. Головними творцями успіху були усім нам відомі гравці: голландська трійка: Райкард, Гулліт і ван Бастен, а також легендарні захисники: Мальдіні, Барезі, Костакурта і Тассотті. Марко ван Бастен став найкращим бомбардиром того сезону – 25 голів у 31 матчі, а також отримав третій «Золотий м’яч» за підсумками сезону.

Причини такого успіху усім відомі, прихід нового власника – Сільвіо Берлусконі, а також Арріго Саккі на посту головного тренера, який першим запровадив зональну оборону у футболі. Проте саме непереможний сезон був уже під керівництвом Фабіо Капелло, після якого команда отримала прізвисько «Milan degli Invincibili» (Мілан Непереможних). Загальна ж тривалість безпрограшної серії у чемпіонаті склала рекордних 58 матчів.

Арсенал 2003/04

«Арсенал» зразка 2003/04 є командою, яку ми у першу чергу згадуємо, коли говоримо про безпрограшний сезон. Команда Арсена Венгера зуміла повторити досягнення «Престона» 115 роками пізніше, здобувши 26 перемог і 12 нічиїх у 38 матчах. Це був тринадцятий титул чемпіонів для «канонірів» і третій в рамках АПЛ. „Це не неможливо, це колись зробив «Мілан», але я не можу зрозуміти, чому вас це так шокує, коли я про це говорю. Ви думаєте «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуль» або «Челсі» теж не мріють про це? Вони просто не кажуть цього, бо бояться виглядати безглуздо, але у футболі ніхто не може так виглядати, оскільки ми знаємо, що трапитися може будь-що.” – заявив Арсен Венгер ще на початку сезону 2002/03.

Головні герої і так всім відомі, можна виділити хіба Тьєррі Анрі, котрий забив 30 голів за чемпіонат (майже половина голів усієї команди), що дозволило йому стати найкращим бомбардиром, а також отримати нагороду найкращому гравцю турніру.

Ювентус 2011/12

Крайнім, на даний момент, клубом, який зумів пройти чемпіонат без поразок є «Ювентус» зразка 2011/12 років. Це був перший сезон «старої сеньйори» під керівництвом Антоніо Конте. Команда зуміла пройти сезон із показниками 23 перемоги і 15 нічиїх, що дозволило набрати 84 очка і випередити «Мілан» на 4 залікові пункти.

Команда Конте виділялась у першу чергу злагодженою грою у захисті, 20 пропущених голів за сезон – яскраве цьому підтвердження.  Найкращим бомбардиром команди став Алессандро Матрі із всього лише десятьма голами. Саме сезон 2011/12 ознаменував початок домінування туринського клубу на внутрішній арені, уже 9 виграних титулів поспіль.

Безпрограшний сезон ≠ виграний титул

На фото – «Перуджа» 1978/79.

В історії європейських чемпіонатів траплялись випадки, коли команда проводила сезон без поразок, але їй не вдавалось виграти титул. Подібних випадків було чотири: «Бенфіка» 1977/78, «Перуджа» 1978/79, «Галатасарай» 1985/86 і «Црвена Звезда» 2007/08. Усі перелічені команди займали другі місця у своїх чемпіонатах за підсумками сезону і усім їм не вистарчило буквально трішки, щоб стати чемпіоном.

Для прикладу «Бенфіка» і «Порту» набрали однакову кількість залікових пунктів, але за додатковими показниками чемпіоном стали саме «дракони». Подібна ситуація спіткала і «Галатасарай», у 1986 році, за підсумками сезону «Бешикташ» їх випередив лише за додатковими показниками. «Перуджа» і «Црвена Звезда» поступились своїм конкурентам, «Мілану» і «Партизану», лише на 4 і 5 залікових пункти відповідно.

Непереможні українські клуби

В українському футболі було чотири випадки, коли команда закінчувала сезон без поразок: «Динамо» 1999/00; 2006/07; 2014/15, «Шахтар» 2001/2002. В усіх випадках «Динамо» і «Шахтар» ставали чемпіонами. Варто зазначити, що «Динамо» добивалось подібних результатів з різними тренерами: Лобановський, Дем’яненко, Ребров, а у «Шахтаря» це був Невіо Скала.

Ідеальний сезон

На фото – «Ферецварош» 1931/32.

В історії європейських чемпіонатів було тільки два випадки, коли команда змогла не просто пройти сезон без поразок, а і виграти абсолютно усі матчі у внутрішньому чемпіонаті. Подібних випадків було два: «Рейнджерс» 1898/99 і «Ферецварош» 1931/32. Подібне уявити в теперішніх реаліях дуже складно.

Зрозуміло, що головне для команди виграти трофей, але зробити це без поразок дорого вартує. Звісно пройти чемпіонат без поразки ще не означає виграти внутрішній турнір, але додати своїй команді приставку «Непереможні» завжди приємно.

Джерело: Вікіпедія (повний список непереможних)

Фото: Athletic Club, Real Madrid CF, Arsenal, Wikipedia, Bleacher Report, «Динамо» Київ.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Що не так із Барселоною?
15 августа 2020, 15:31
1
Все посты