Tribuna/Футбол/Блоги/Делегат Футболу/Футбольні міфи, в які ми віримо

Футбольні міфи, в які ми віримо

Топ-5 футбольних міфів

Автор — Ivan Dzhugla
10 мая 2020, 23:20
4
Футбольні міфи, в які ми віримо

Сьогодні ми розглянемо п’ять популярних міфів у світовому футболі (на прикладі англійського чемпіонату) і спробуємо їх спростувати, або підтвердити.

Більше б’єш по воротах – більше забиваєш

Часто говорять, якщо ти не б’єш по воротах, ти не забиваєш, а більше ударів – означає більше голів. Давайте розглянемо цей міф на прикладі АПЛ.

Технічно, цей міф вже спростований. В сезоні АПЛ 2016/17 Крістал Пелес мінімально переміг Уотфорд не завдавши жодного удару в площину воріт суперника, єдиним голом у власні ворота тоді відзначився Трой Діні. Ліверпуль, навпаки, переміг Уотфорд 6-1 завдавши 17 ударів в площину воріт, а це найбільша кількість ударів в площину за останні 10 сезонів. Но Арсенал в 2017 році поступився МЮ 1-3 завдавши 11 ударів в площину воріт, коли «червоні дияволи» тільки 3 удари.

А все-таки, правду кажуть, більше ударів в площину воріт - більше голів. Але давайте розглянемо співвідношення. Враховуючи статистику англійського чемпіонату від сезону 2010/11 можна стверджувати, що на один гол потрібно три удари в площину воріт і найбільший шанс забити гол – удар зі штрафного майданчику (15,2%). На графіку нижче можна побачити співвідношення між кількістю ударів в площину воріт і шансами на перемогу. Як ми бачимо збільшення кількості ударів, збільшує імовірність перемоги в матчі.

Якщо говорити про теперішній сезон, то п’ятірка лідерів АПЛ, входить і в п’ятірку лідерів по загальній кількості ударів в площину воріт, хоча і не в відповідному порядку. Лестеру для одного голу потрібно 2,66 ударів в площину воріт. Арсенал теж має хороші показники в даному компоненті, але забиває набагато менше. Шеффілд Юнайтед завдав найменшу кількість ударів в площину воріт суперника (92), проте займає 7 позицію в АПЛ, а Норвіч Сіті – займає останнє місце, забиваючи лише один гол на кожні 4,6 ударів в площину воріт.

Таким чином можна сказати, що більша кількість ударів в площину воріт призводить до більшої кількості голів, не враховуючи затрати на оборону при атаці, більша кількість голів призводить до більшої кількості перемог.

Домашня перевага

Усі часто говорять про перевагу домашнього поля, але чи це насправді важливо?

За останні сто років відсоток перемог в домашніх стінах різко зменшився, в сезоні 1895/96 він складав 64,6% ігор, а у сезоні 2015/16 – 41,1%, причому відсоток перемог в гостях досягнув найвищого показника – 31,5%. В теперішньому сезоні АПЛ відсоток домашніх перемог складає – 44,8%

В чому причина зменшення переваги домашнього поля? Існує цілий ряд причин: зміна стилю гри, сучасні стадіони та поля, швидші та зручніші подорожі – все це дає перевагу і футболістам простіше грати на чужому полі. Загалом можна сказати, що футболісти стали більшими професіоналами і не відчувають сильного тиску при грі на чужому стадіоні.

Але перевага домашнього поля ще існує. Цього сезону АПЛ команди на 14,6% виграють частіше, якщо грають на домашньому полі. Найкращі показники в перемогах на домашньому стадіоні показують Ліверпуль (100%) і Манчестер Сіті (69,23%).

Цей футбольний сезон буде дограватись за пустих трибун. Чи вплине цей фактор на перевагу домашнього поля? Теоретично, якщо ігри будуть проводитись на нейтральних полях і без вболівальників, то це повинно впливати на всі команди однаково, але було 11 ігор, які проводились без вболівальників через спалах коронавірусу і відсоток перемог на домашньому полі зріс на 9%. Проте, вибірка надто мала, щоб можна було говорити про якусь тенденцію.

Ранній гол

Існує теорія, яка передбачає, що забивати гол рано, менш ефективно, ніж забивати пізніше. Ранній гол не дає перевагу будувати свою гру, а віддає ініціативу супернику. Тож чи мають команди, які забивають перший гол рано, менше шансів виграти, ніж ті, хто забивають перший гол пізніше?

Так, шанси на перемогу збільшуються, якщо команда забиває перший гол пізніше, але ранній гол все-таки покращує шанси на перемогу в середньому. Якщо команда забиває перший гол в перші 15 хвилин – це збільшує шанси на перемогу на (63,6%), перший гол з 16 по 30 хвилину матчу (66,6%), 31-45 хвилина (70,3%), 46-60 хвилина (72,5%). Далі шанси на перемогу різко зростають – (77,7%), коли перший гол забитий між 61 і 75 хвилиною, а також (88,6%), якщо гол забитий в останні 15 хвилин матчу, що дає непогані шанси супернику (11,4%) відігратись, не зважаючи на досить обмежений час. Тож можна сказати, що ранній гол, все-таки дає велику перевагу на протязі матчу, але не гарантує кінцевої перемоги.

Гра двох таймів

Часто кажуть про те, що футбол це гра двох таймів, тому часто після перерви результат змінюється. Взявши всі матчі АПЛ з 1992 року, можна сказати, що результат під час перерви (перемога, нічия, поразка), не змінювався і після фінального свистка у 6507 з 10794 ігор.

Попри те, що лише 40 відсотків результатів змінюються протягом другого тайму, більше голів забивають все-таки в другій половині гри (15970), проти (12673) в першій половині гри. Якщо говорити про сезони, то сезон 2004/05 був сезоном двох таймів – 46,1% ігор закінчувались з іншим результатом, у порівнянні з першим таймом, а сезон 2009/10 став сезоном незмінних результатів – 64,2% ігор закінчились тим самим результатом, що і до перерви.

Проте існують ігри, які показують кардинально різні тайми в одній грі. Два таких матчі провели між собою Манчестер Юнайтед і Тоттенгем. Перший матч був зіграний у 2001 році тоді до перерви «шпори» вигравали 3:0, але після перерви пропустили 5 і програли гру. У 2009 році історія повторилась, тільки «червоні дияволи» відіграли дефіцит у два голи, забивши після перерви знову 5 голів. Отже, можна сказати, що зазвичай результат гри не змінюється після перерви, але є в історії футболу яскраві винятки, які показують протилежне.

Перевага у 2 голи

Існує міф про те, що команди, які мають перевагу в два м’ячі стають розслабленими і часто забувають про оборону, що збільшує шанси на втрату перемоги після фінального свистка.

Давайте подивимось на статистику. З моменту старту АПЛ у серпні 1992 року, загалом 3087 команд мали перевагу у два м’ячі протягом матчу. З цих 3087 команд, приголомшливі 2767 перемогли у фіналі, лише 234 закінчились у нічию, а 86 – поразкою. Тому 89,6% команд, які виграють протягом матчу на два голи, виграють гру, 7,6% – нічия, і лише 2,8% – поразка.

Для прикладу, команди з перевагою в один гол набагато рідше виграють у фіналі. З 6314 команд, які в епоху Прем'єр-ліги були на один гол уперед, лише 3296 виграли гру, 1918 зіграли у нічию та 1100 програли. Це лише 52,2% виграшів, що на 37,4% менше ніж у випадку з перевагою у два голи. Таким чином, перевага у виграші 1:0 набагато вразливіша за перевагу 2:0.

Тому міф, можна вважати розвіяним. Звісно є і в історії футболу яскраві камбеки, які підтверджують цей міф, але загалом статистика більш ніж переконлива.

Джерело: https://www.skysports.com/football/news/topic/8614/myths

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Що не так із Барселоною?
15 августа 2020, 15:31
1
Все посты