Tribuna/Футбол/Блоги/Делегат Футболу/Легендарна футбольна академія «Аякса». Основа клуба, що впливає на весь сучасний футбол

Легендарна футбольна академія «Аякса». Основа клуба, що впливає на весь сучасний футбол

Чи можна вважати «Аякс» найбільш впливовим футбольним клубом у світі?

Автор — Ivan Dzhugla
6 мая 2020, 13:27
1
Легендарна футбольна академія «Аякса». Основа клуба, що впливає на весь сучасний футбол

Чи можна вважати «Аякс» найбільш впливовим футбольним клубом у світі? Журналіст SkySports Адам Бейт поспілкувався з комерційним директором амстердамського клуба – Менно Гіленом, щоб дізнатися, як «Аякс» використовує бренд своєї футбольної академії для отримання прибутку, та як амстредамці продовжують формувати той футбол, в який грають по всьому світу.

Коли «Аякс» вийшов у фінал Ліги Європи в 2017 році, відчувалось хвилювання. Воно піднялося ще більше, коли в минулому сезоні клуб зупинився за крок до виходу у фінал Ліги Чемпіонів. Ці приклади показують нам, що легендарний клуб все ще може грати на рівних з найкращими у світі. «Аякс» все ще залишає свою могутність, з якою необхідно рахуватися на світовій арені.

Хоч успіхи у єврокубках і надали додатковий стимул уболівальникам, будь-хто, хто думає, що для того, щоб зберегти свій вплив у футбольному світі, «Аяксу» необхідно виграти європейських трофей – помиляється. Незалежно від того, що відбувається на полі, він залишається тим клубом, який формує той футбол, в який грають в усьому світі. Ідеї «Аякса» все ще живі.

«Успіх на найвищому рівні завжди допомагає», – каже Менно Гілен. «Той факт, що ми добилися всього цього з нашими вихованцями, що грають в привабливий футбол, допомагає нам ще більше. Це допомагає нам продавати нашу історію. Але інша ідея полягає в тому, що ми створили бренд на основі власної футбольної філософії, і це дозволило людям по всьому світу приєднатися до нас», – доповнив він.

Гілен є комерційним директором «Аякса». Якщо мигцем він потрапляє в об'єктиви телекамер, то, як правило, на трибунах, сидячи поруч з більш відомими особистостями у футболі, такими як футбольний директор Марк Овермарс або виконавчий директор Едвін ван дер Сар. Менно - людина, просякнута емоціями цього клубу. Він також є тим, кому доручено розвивати академію «Аякса».

Кожен у цьому світі хоче кусочок «Аякса». Лише минулого літа Барселона і Ювентус заплатили шалені гроші за Френка де Йонга та Маттіса де Лігта відповідно. «Аякс» не може конкурувати з цими клубами в фінансовому плані, але амстердамський клуб використовує інший вплив. Нідерландці перемагають за рахунок «м'якої сили», стаючи законодавцями моди у футболі.

Колишній півзахисник «Барселони» – Хаві, колись назвав модель каталонського клубу «моделлю Аякса», а тепер і інші клуби теж хочуть імпортувати цю модель. Важливо відзначити, що вони готові платити за цей привілей. Як пояснює Гілен, ідея використовувати бренд академії «Аякса» виникла сама по собі, при цьому вона кардинально змінила фінансову ситуацію в клубі.

«За останні 25 років багато клубів відвідали нас, щоб дізнатися більше про нашу академію», - підкреслює він. «Ми завжди показували і розповідали про те, що у нас відбувається, тому що це ознака ввічливості. Але оскільки все більше і більше клубів їдуть сюди і хочуть отримати цю інформацію, ми не в змозі задовольнити всі запити. Це вже повноцінна робота - показувати і розповідати людям, що відбувається навколо».

«Тепер, якщо якийсь клуб хоче поліпшити свою академію, ми укладаємо договір про те, як досягти поставлених цілей. Ми можемо поділитися з ними нашими методами тренування та інфраструктурними проектами»

Тут в Нідерландах у нас близько 50 клубів, з якими ми працюємо. У нас є власний клуб навіть в Південній Африці. В Австралії ми співпрацюємо з ФК «Сідней». В Японії - з «Саган Тосу», а в Китаї управляємо академією «Гуанчжоу Фулі».

Для нас це надзвичайно важливо. Будучи «Аяксом» ми отримуємо вісім-дев`ять мільйонів євро в рік за телеправа. Ймовірно, стільки же отримує «Евертон» щомісяця.

Тому ми просто зобов'язані бути креативними. Від «Гуанчжоу Фулі« ми отримуємо три мільйони на рік вже протягом десяти років - разом 30 мільйонів євро. Для такого клубу, як «Аякс«, це великі гроші.

Від інших клубів ми отримуємо ще п'ять або шість мільйонів в рік. Можливо, в англійському футболі це невеликі гроші, але для нас це майже стільки ж, скільки ми отримуємо за телеправа, і ці доходи зростають щорічно.

Коли ми тільки починали, то заробляли лише кілька сотень тисяч. Ми досягли мільйона близько трьох років тому. Після цього три мільйони. Тепер ця цифра складає п`ять або шість мільйонів.

«Якщо коронавірус не стане перешкодою, то через кілька років ми зможемо отримувати вісім-дев'ять мільйонів», – переконаний Гілен.

Але що саме купують ці клуби?

Звичайно, престиж «Аякса» має свою особливість, і перспектива побудови інфраструктури академії відповідно до принципів амстердамського клубу дуже приваблива. Але багато хто з вищеназваних клубів також отримують практичну користь від тренерів «Аякса».

«У нас в Амстердамі були тренери, які хотіли нових випробувань або нового способу життя, і тепер вони можуть без проблем відправитися в Китай на два роки, а потім повернутися сюди», – каже Гілен. «Наші кращі тренери залишаються в Амстердамі, але, на щастя, у нас багато хороших фахівців»

Окрім традицій «Аякса», вони беруть також й інновації нашого клубу.

«Інновації, мабуть, одна з найважливіших речей для нас», – додає він. «Ми першими робимо крок в майбутнє. «Аякс» повністю відкритий до змін, адже творчий підхід – ключ до просування вперед. Ми хочемо бути відкритими для ідей і стимулювати їх.

«Не забувайте, що саме ми першими застосували короткий розбіг перед пробиттям пенальті. Це говорить про наше мислення. Ми хочемо, щоб гравці були креативними на полі, тому ми також виявляємо креативність на рівні тренерів і керівників. Звичайно, іноді це може бути складним у футболі, тому що цей вид спорту має свої певні традиції, і людям складно міняти культуру.

«Але не можна в один момент просто сісти і заспокоїтись, подумавши, що знаєш все. Якщо ви думаєте, що розкрили всі секрети футболу, то через два роки будете старомодним. Нам є чому вчитися, але ми віримо в наш унікальний підхід», - каже Гілен.

Деякі нововведення здаються незначними. Як-от для прикладу, молоді гравці «Аякса», тренуються в різнокольорових шкарпетках, щоб їх партнери по команді знали, яка з ніг сильніша. Кожна деталь має значення.

Деякі наші фахівці раніше черпали натхнення в інших видах спорту.

«В академії є люди, які перейшли до нас з велоспорту, легкої атлетики, бейсболу та навіть хокею на траві, тепер вони працюють з нашою молоддю» – каже Гілен «Як можна проїхати «Тур де Франс» протягом 20 днів на найвищому рівні? Харчування – ось відповідь на це питання, і це те, чого ми можемо навчитися, коли нашим гравцям доведеться грати по три матчі на тиждень».

Це нормально - їсти хорошу їжу. Всі так роблять. Раніше ми давали всім нашим гравцям однаково хорошу їжу перед кожним матчем. Але коли ми команди у велоспорті, то побачили, що у кожного спортсмена було своє індивідуальне меню. У деяких в раціоні було більше курки, ніж у інших. Якщо ви хочете поліпшити продуктивність, то не можете надавати всім однакове меню, воно повинно бути персоналізованим.

У нас є тренери з легкої атлетики, які вчать наших гравців правильно бігати. Навіть невеликі зміни в тому, де розташовувати ноги, кардинально змінили ситуацію і допомогли нашим футболістам стати ще сильнішими.

Кіберспорт теж був корисним для нас. Ми помітили, що нашим молодим гравцям дійсно подобається грати в комп'ютерні ігри. Насправді, це дуже добре зорово-моторної координації. Не потрібно грати цілими днями, але іноді ігри покращують реакцію. Зміни можуть бути навіть на 0,01%, але якщо це допомагає, то ми не відмовляємося від такої практики.

"Ми були одним з перших клубів в світі, в яких з'явився свій кіберспортивний гравець, який представляє команду. Це сталося з комерційної точки зору, оскільки полегшило нам доступ до молодих фанатів, з якими ми хотіли бути на зв'язку. І це дійсно спрацювало. Гроші, які ми заробляємо на кіберспорті, можуть бути реінвестовані в нашу академію», – заявив Гілен.

Це ще один приклад того, як «Аякс» знаходить нові способи процвітання в сучасному футболі.

Але що далі?

«Очевидно, що" Аякс "- це не "Манчестер Юнайтед". Ми не можемо підкорити відразу 20 країн, тому повинні робити це поступово», – каже Гілен. «У Південній Америці до нас є великий інтерес, так що наш наступний крок буде спрямований туди, а поки ми зосереджуємо свої зусилля на Китаї, Японії і Австралії, а також США, де у нас вже є офіс в Нью-Йорку», - продовжив він

«Аякс» справді може не бути «Манчестер Юнайтедом». Але коли справа доходить до формування футболу, як такого, бренд «Аякса» все ще сильний.

«Наша молодіжна академія - це наш рятівний круг», - продовжує Гілен. «Ми не можемо дозволити собі купувати легенд, але ми можемо їх створювати. Ми знаємо, що «Аякс» не найбагатший клуб в світі, але, якщо говорити про вплив на футбол, думаю, ми все ще на вершині».

Звичайно, є нові клуби. Пеп Гвардіола і Юрген Клопп надихають людей своїм футболом. Але я думаю, що багато хто, все ще, надихаються тим, що робимо ми.

«Куди б ви не відправилися, люди говорять про «Аякс», про розвиток молоді, про атакуючий футбол. Ми як і раніше хочемо надавати лише позитивний вплив на футбол. Ми все ще можемо надихати. Ми реінвестуємо всі гроші і цикл почнеться заново», – підсумував Гілен.

Джерело: https://www.skysports.com/football/news/11095/11966838/ajax-coaching-academy-funding-the-club-that-is-still-shaping-football

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Що не так із Барселоною?
15 августа 2020, 15:31
1
Все посты