Tribuna/Футбол/Блоги/Делегат Футболу/Нова історія – нового «Ньюкасл Юнайтед»

Нова історія – нового «Ньюкасл Юнайтед»

Все, що потрібно знати про покупку «сорок»

Автор — Ivan Dzhugla
4 мая 2020, 20:08
2
Нова історія – нового «Ньюкасл Юнайтед»

Давайте поговоримо про одну з найбільш резонансних новин у 2020 році, а саме покупку «Ньюкасл Юнайтед», або чому «сороки» повинні летіти на вершину.

Почати варто з самої покупки

Теперішній власник «Ньюкасла» Майк Ешлі, у якого були не найкращі відносини з вболівальниками, врешті знайшов кому можна продати клуб. Новим власником «сорок» стане наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд, саме йому дістанеться 80% акцій клубу, а 20% посередникам PCP Capital Partners Аманді Стейвлі і братам Ройбен.

Реєстраційна палата Великобританії отримала необхідні документи від власника Ньюкасла Майка Ешлі та компанії PCP Capital Partners, яка належить Стейвлі, для створення юридичної основи передачі прав власності на футбольний клуб. Окрім того, покупці внесли депозит, який перейде ще чинному власнику клуба, після того, як Прем’єр-Ліга одобрить факт покупки «Ньюкасла». Таким чином, процес  увійшов у завершальну стадію і зовсім скоро угода буде оформлена офіційно, на це повинно піти три-чотири тижні.

Ціна питання складе 300 мільйонів фунтів, як вже зазначалось вище 80% акцій перейде суверенному фонду Саудівської Аравії, 10% отримають брати Ройбени, одні з найбагатших людей Англії, а також 10% отримає сама Аманда Стейвлі.

Хто ж така Аманда Стейвлі і чому вона відіграє ключову роль в покупці «сорок»? Стейвлі – відома англійська фінансистка, яка має близькі ділові зв’язки з близькосхідними партнерами. Саме за її підтримки в 2008 році шейх Мансур придбав Манчестер Сіті, а також допомагала шейхам з покупкою 49% частки акцій «Ліверпулю», але вона не завершилась успішно. Також в 2017 році вона вже робила спробу купити «Ньюкасл», але тоді пропозиція в 250 мільйонів фунтів не задовольнила Майкла Ешлі. Можна зрозуміти, що Аманда не є простою людиною в англійському футболі і частково вона буде впливати на розвиток «сорок».

Чому футбольний клуб потрібен шейху

У принца Саудівської Аравії не найкраща репутація у світі і придбання «Ньюкасла» може бути, як елемент політичного характеру для покращення своєї репутації.

За чутками ібн Салман давав наказ вбити опозиційного журналіста в Саудівській Аравії. Окрім того Саудівська Аравія, на даний момент, одна з найбільш авторитарних країн в світі і частина англійських організацій виступає проти саудівської диктатури в АПЛ.

Головною ж проблемою є ситуація пов’язана з телеправами. В Саудівській Аравії поширено «піратство», яке покривається чиновниками вищого рівня і там існує сервіс який викрадає прямі трансляції АПЛ і видає їх за свої. Тому після придбання клубу саудівські власники можуть відмовитись від телеконтракту.

Тому можна зрозуміти бажання покупки клубу принцом Саудівської Аравії, навіть в такий непростий час для футболу.

 Майк Ешлі і його провальний період

Окремо варто згадати про ще чинного власника «Ньюкасла» Майкла Ешлі. Він став власником «сорок» в далекому 2007 році і його період правління не увінчався успіхом. До його приходу клуб жодного разу не вилітав з АПЛ, а за його керівництва, аж два рази. Команда тільки одного разу піднялась вище 10 місця в турнірній таблиці АПЛ по завершенню сезону.

Він так і не спромігся, або не захотів створити команду, яка могла би поборотись за високі місця в англійському футболі. Головною його проблемою була скупість, він боявся витрачати великі гроші на гравців, або просто переплатити за потрібного гравця, хоча гроші в клубу були. За даними Deloitte в 2019 році, в Англії, більше «сорок» заробили тільки шість грандів і «Евертон». На основі цього у нього почались конфлікти з вболівальниками, які не хотіли миритись з політикою клубу. Пік суперечок припав на 2017 рік і тоді Ешлі міг продати клуб, але скупість не дала йому продати «сорок».

Зараз, під час пандемії, найкращий момент для продажу клуба. Ешлі розуміє, що не зможе продати клуб дорого після карантину та і потрібно буде далі платити зарплати футболістам і персоналу, коли прибутків майже нема. Так що це, напевно, остання можливість для нього продати дорого «Ньюкасл», а для вболівальників надія на великі інвестиції в їхню команду.

Усі в плюсі від покупки «сорок»

Можна без сумніву сказати, що покупка арабськими шейхами є плюсом для всіх хто до того причетний. Майк Ешлі нарешті продасть клуб за хорошу ціну в цей непростий для футболу час. Вболівальники отримують власника, який буде інвестувати в свій новий клуб. Саудівський принц отримує клуб за допомогою якого зможе покращити свою репутацію. АПЛ отримує велике фінансове впливання в англійський футбол, в той час коли йдуть одні втрати. 

Нова команда і тренер 

Зрозуміло, що теперішній головний тренер Стів Брюс не залишиться на своїй посаді. Він просто не підходить під великі амбіції нового проєкту та і ніколи не тренував клуби з претензіями на високі позиції в англійському футболі. Серед претендентів на посаду головного тренера називають такі фамілії, як Массіміліано Аллегрі, Маурісіо Почеттіно, Рафаель Бенітес і Люсьєн Фавр. Головним же кандидатом називають саме аргентинського спеціаліста і як повідомляє Sky Sports йому готові платити 19 мільйонів фунтів на рік. Зрозуміло, що новий власник «сорок» хоче запросити статусного тренера для того, щоб до нього прийшли і топові гравці. Для самого ж Почеттіно це виглядає хорошим варіантом для продовження кар’єри, йому дадуть хороший контракт, а також куплять футболістів, яких він захоче. Він знову зможе боротись за титули в Англії, а згодом і в Європі, а також буде мати можливість повністю побудувати свою команду.

Що ж стосується гравців, то тут складно про щось говорити. На даний момент чутки пов’язують майже всіх гравців в Європі з «Ньюкаслом», але можна буде певним, що «сороки» зможуть запросити 2-3 топових гравців до себе в команду, враховуючи нинішню фінансову ситуацію в футболі.

Чому не варто очікувати стрімкого росту від нового проєкту в «Ньюкаслі»

Великі гроші витрачені на гравців і тренерів ще не означають, що «Ньюкасл» буде скоро грати в Лізі Чемпіонів. Прикладом тут може стати Манчестер Сіті, яким потрібно було три роки для того, щоб пробитись в Лігу Чемпіонів і чотири, щоб виграти Прем’єр-Лігу. Звичайно, якщо новий власник буде регулярно фінансувати клуб, купляти топових гравців і запросить сильного тренера, то можна з впевненістю сказати, що це буде нова сила в англійському, а згодом і в європейському футболі. При правильних і великих фінансових вливаннях ми можемо скоро побачити новий топ клуб на карті Європи.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Що не так із Барселоною?
15 августа 2020, 15:31
1
Все посты