Tribuna/Футбол/Блоги/Data Science Football/Рейтинг клубів України

Рейтинг клубів України

Шахтар вдвічі сильніший за Динамо. Доведено математикою

Блог — Data Science Football
21 ноября 2019, 23:30
3
Рейтинг клубів України

Привіт. Це Тарас, і сьогодні ми оцінюватимемо силу українських клубів. Тому заварюйте чай та вмощуйтеся позручніше. Як і у випадку англійських, рейтинги Ело українських команд оцінювалися на результатах матчів починаючи з сезону 2009/2010. До уваги бралися матчі УПЛ, Першої ліги, а також Кубку та Суперкубку України. Друга ліга не враховувалася по причині недостатньої точності отриманих результатів, спричиненою регулярними смертями клубів та появами нижчолігових грандів, які за сезон минають шлях з аматорів в Першу лігу.

Рейтинг

Власне, сам рейтинг станом на 21 жовтня:

Щодо четвірки лідерів - то нічого неочікуваного. Різниця між Динамо та Зорею більша, ніж між Шахтарем та Динамо, тому шанси луганчан (не кажучи вже про Олександрію та Десну) на срібло вкрай мізерні. Як і шанси Динамо наздогнати гірників. З цікавого варто відзначити, що Волинь та Інгулець вже зараз готові грати в УПЛ.

Але ж ти написав, що Шахтар вдвічі сильніший Динамо

Тут вся справа в тому, як вираховується рейтинг Ело. В залежності від рейтингів команд (точніше, від різниці між значеннями рейтингів) за спеціальною формулою оцінюється очікуваний результат матчу. У випадку Шахтаря та Динамо ця різниця складає 118 пунктів, що еквівалентно тому, що у випадку гри на нейтральному полі Шахтар набере 66,4% можливих очок, в той час як Динамо - лише 33,6%. Як бачите - різниця майже вдвічі.

Порівняння клубів

Поглянемо на гістограму рейтингу клубів УПЛ:

Бачимо відчутне домінування двох грандів та рівність між клубами другої шістки. Нас очікує цікава боротьба за виживання (якщо ніхто не відкине копита, звісно).

І Перша ліга:

Тут навпаки, серед лідерів все дуже щільно, а ось нижня шістка відчутно відстає, особливо Черкащина, Металург та Кремінь.

Графіки

Настав час наших улюблених графіків, що показують зміну рейтингів клубів з часом. Глянемо на деякі найбільш вагомі протистояння.

Львівські розбірки

Можливо ви помітили, що на 8-му, 10-му та 16-му місцях знаходяться клуби зі Львова. І ось як мінявся їх рейтинг:

Бачимо, що Карпати зараз стабільні. Як і стабілно далекі від свого стану на початку десятиліття. Львів наразі активно здає позиції, в той час як Рух активно прогресує, і якщо так і далі продовжиться, то екс-винниківський клуб має шанс невдовзі стати другим у Львові.

Дніпро - Металіст

Звісно, протистояння Дніпра-1 та Металіста-1925 і близько не має тієї ж гостроти, що дуель їх предків, та все ж все одно викликає певний резонанс.

З самого моменту появи в Першій лізі дніпряни почали демонструвати перевагу над Металістом, особливо наростивши її на початку цього року. Та зараз різниця в рейтингу майже зникла - Металіст-1925 ледь-ледь поступається клубу з Дніпра.

Та це не все по протистоянню Харкова та Дніпра. Ловіть графік зі старими добрими Дніпром та Металістом:

Металіст подекуди домінував, подекуди будучи на рівні з Дніпром, допоки не почав своє піке в сезоні 2014/15 (привіт від Курченка). Дніпро ж протримався аж до початку сезону 2016/17 і також полетів на дно (привіт від Бєні).

Бронзові баталії

Очевидно, що в цьому сезоні є 3 реальні претенденти на бронзу. Глянемо, як вони дійшли до такого життя:

Зоря досягла свого піку наприкінці сезону 2015/16, але майже не здала з того часу. Олесандрія стабільно прогресує, за виключенням провальної УПЛ випуску 2017/18. Ну і якщо ви добре придивитеся - то побачите, як Десна імітувала гру в футбол наприкінці минулого сезону.

І нарешті Класичне

Так, це саме те, чого ви чекали. Динамо та Шахтар. Шахтар та Динамо. Чи були моменти, коли кияни складали конкуренцію Шахтарю крім своїх чемпіонських сезонів?

Так, Динамо показувало щось схоже на конкуренцію в другій половині 2011 та в першій половині 2018 (тоді взагалі випередило донеччан, і чемпіоном, ймовірно, би стало, якби один "функціонером" не почав ухилятися від поїздки в Маріуполь). Зараз же Динамо далеко як до своєї кращої форми часів Сьоміна та Реброва, так і до феєричного дна, що було при Газаєву та Блохіні (як бачите, Хацкевич на їх фоні - справжній алленаторе). Те саме можна сказати і про Шахтар: були і кращі часи, були і гірші.

На сьогодні це все. Якщо не читали мій попередній пост про англійські клуби, то вам сюди. І до зустрічі в Іспанії)

Лучшее в блогахБольше интересных постов

Другие посты блога

Рейтинг клубів Ла Ліги
21 декабря 2019, 19:38
2
Рейтинг клубів України
21 ноября 2019, 23:30
3
Рейтинг клубів Англії
15 ноября 2019, 15:42
Все посты