Tribuna/Футбол/Блоги/Data Science Football/Рейтинг клубів Англії

Рейтинг клубів Англії

Хто сильніше: Ліверпуль чи Манчестер Сіті?

Блог — Data Science Football
15 ноября 2019, 15:42
Рейтинг клубів Англії

Привіт, Трибуно) Так вже склалося, що я займаюся аналізом даних, і заради фану почав застосовувати його до футболу, а саме до оцінки сили футбольних клубів. Зараз вже можу показати перші результати, тому вмощуйтеся зручніше - ми починаємо. Перша стаття буде про Англію, але почнемо перш за все з огляду існуючих рейтингів.

Отже, які є футбольні клубні рейтинги?

Є чимало різних варіантів футбольних рейтингів, та нам найбільш відомими нам є клубний рейтинг УЄФА та рейтинг IFFHS. Проблема першого з них в тому, що він враховує лише єврокубки. Про його точність говорить хоча б те, що в ньому знаходиться мертвий Дніпро. Щодо рейтингу IFFHS, то його взагалі створили хворі збоченці – непрозора та нічим необгрунтована система нарахування балів і періодичне лідерство умовної Севільї чи Сан-Паулу – яскраве тому підтвердження. Зі сатистикою цей рейтинг нічого спільного не має.

Якщо рейтинг УЄФА такий неточний, чо чому УЄФА його не змінить?

Рейтинг УЄФА доволі простий і зрозумілий. Він створений не для точного рейтингування клубів, його єдина задача – адекватний посів клубів на різних стадіях єврокубків, з чим він чудово справляється. Тому УЄФА немає сенсу щось змінювати.

А є якісь більш точні рейтинги?

Так, звісно. В одному з типів хороших рейтингів використовується система Ело, аналогічна тій, що використовується для рейтингування шахістів. Спробую пояснити не вдаючись в математичні подробиці (їх ви можете почитати на відповідній сторінці Вікіпедії). Якщо сильна команда (візьмемо, до прикладу, Барселону, у якої високий рейтинг) грає з слабкою (якийсь там Вальядолід), то у випадку перемоги Барселони її рейтинг збільшиться на невелике значення (і чим більша різниця в рейтингах команд, тим менш відчутним буде зростання рейтингу Барселони). Але коли слабка команда виграє у сильної, то її рейтинг істотно зростає. Тобто, перемога над сильним суперником дає набагато більше зростання рейтингу, ніж перемога над слабким. Рейтинг команди, що програла відповідно зменшується на те ж значення, що збільшився рейтинг переможця.

А чим цікавий цей рейтинг?

Рейтинг Ело дозволяє порівнювати команди не лише якоїсь окремої ліги, а різних чемпіонатів та країн, він навіть може оцінювати шанси на перемогу в майбутніх матчах.

Тобто рейтинг Ело ідеальний?

Ні, ідеального рейтингу не існує. В нього теж є свої мінуси, зокрема те, що матчі наприкінці чемпіонату, які ні на що не впливають і де деякі команди грають резервом, враховуються як звичайні. Також не беруться до уваги трансфери. Однак рейтинг Ело дає непогане передбачення результатів майбутніх матчів, особливо на фоні вище згаданих аналогів. Крім того, цей рейтинг взяла за основу ФІФА, моделюючи нову систему рейтингування збірних.

Як рахувався рейтинг англійських клубів?

До уваги бралися матчі Премьєр Ліги, Чемпіоншіпу, Ліг 1 та 2, а також Кубки Ліги та Англії і Комьюніті Шілд, починаючи з сезону 2009/2010. Єврокубки не враховувалися (для цього потрібно результати матчів хоча б топ-20 ліг Європи, та з часом ми і до цього дійдемо). Перший сезон брався як базовий, тому ви на побачите його на графіках. Щодо цікавих нюансів, то клуб, який перемагав вдома отримував меншу надбавку до рейтингу ніж у випадку якби він переміг того самого суперника на виїзді (тому що домашні матчі клуби зазвичай грають краще).

Це все добре, але коли вже буде рейтинг?

А ось і він, станом на 10 жовтня. Перша двадцятка:

І друга двадцятка:

З цікавого бачимо, що прем'єрліговий Норвіч знаходиться на рівні чемпіоншипу. Схоже, канарейкам буде важко вижити. В той же час Вест Бром вже зараз є командою рівня АПЛ. 

Подивимося на рейтинги клубів у вигляді гістограми:

І бачимо неймовірне домінування Ліверпуля та Манчестер Сіті над рештою клубів. Третім йде Челсі, а за ним майже нога в ногу червоні дияволи, Лестер та Арсенал. Така ж щільність помітна і в другій двадцятці, за виключенням хіба що вже згаданого Норвіча.

А ось і графіки

За допомогою рейтингу Ело можна спостерігати еволюцію команд з часом та порівнювати їх між собою. Що ж, давайте глянемо на це.

Лідери рейтингу

Глянемо спочатку на двійку лідерів:

Протягом десятиліття Манчестер Сіті впевнено домінував над Ліверпулем, червоним вдавалося хіба що на короткий час вирівнятися з міщанами. Як воно буде зараз? Чи зможе Ліверпуль втримати рівень МанСіті? Від цього, власне, і залежить доля омріяного для фанів мерсисайдців чемпіонства, адже з вкрай малою ймовірністю, якийсь інший переслідувач, крім МанСіті, зможе навязати боротьбу Ліверпулю.

Лондон

Їдемо до Лондона. Звісно дивитися ми будемо лише на 3 топ-клуби, адже Вест Хем і ко від них відчутно відстають.

Невелика, однак стабільна домінація Челсі протягом останніх десяти років. Хіба що сезон 2015/16 був провальний (так, саме той, де плавили Моуріньо). Арсенал був на піку своєї сили в 2013-2015 роках, а Тоттенхем - в 2017 та 2018 роках. Зараз же справи у шпор вкрай жахливі - найнижчий рейтинг за останні 10 років.

Північний схід

Далі в нас по радару північний схід із тайн-уірським дербі. 

Протягом тривалого часу чорним котам вдавалося триматися поруч з Ньюкаслом, та починаючи з 2017 року справи у них раптом стали зовсім кепські - стадіон світла окутала темрява.

Мерсисайд

Ми і так бачили, що розрив між клубами зараз більш ніж солідний, та якою ситуація була раніше? 

А до 2014 року Евертону вдавалося нав'язувати боротьбу своїм червоним сусідам. Чи то швидше Ліверпуль був у кризі, так напевно буде вірніше. З середини 2017 року ж у Ліверпуля розпочався карколомний прогрес, який утворив величезне провалля між клубами з берегів Мерсі.

Манчестер

Манчестер. Ще 10 років тому Манчестер Сіті був звичайним середняком, якого більше хвилювало не вилетіти, ніж потрапити в Лігу Чемпіонів. Все змінив прихід інвесторів з Абу-Дабі. 

Та все ж червона частина Манчестера домінувала до 2014 року (привіт від сера Алекса). При Моуріньо МЮ повільно і поступово піднімався з ями (алу не дуууже повільно), в яку потрапив при Мойєсі та в якій перебував при ван Галі, і деякий час конкурував з МанСіті за першість в місті. Однак якщо повільний прогрес під час першого сезону португальця в МЮ продовжився ще повільнішим в другому та стагнацією в третьому, то результати всім відомого лисого шарлатана були дещо іншими: якщо перший його сезон і схожий на той же сезон Моуріньо в МЮ, то починаючи з другого свого сезону в команді Гвардіола вивів міщан на небачений досі рівень, наслідко чого домінування МанСіті над МЮ зараз присоромливим.

На сьогодні це все. Наступного разу глянемо, хто був найстльнішим клубом Англії в 2010-их та пройдемося ще по кількох топових протистояннях. Але перед цим забіжимо до інших країн, зокрема до Іспанії та України. Якщо комусь цікаво попрацювати з даними матчів, то їх можна знайти в моєму профілі на Кегглі. Згодом додам туди ж код обрахунку рейтингів.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Рейтинг клубів Ла Ліги
21 декабря 2019, 19:38
2
Рейтинг клубів України
21 ноября 2019, 23:30
3
Рейтинг клубів Англії
15 ноября 2019, 15:42
Все посты