Tribuna/Теннис/Блоги/Tennis Love/Усунення росіян і білорусів викликало сильну критику в тенісному світі. Чому та хто гальмує подальші санкції

Усунення росіян і білорусів викликало сильну критику в тенісному світі. Чому та хто гальмує подальші санкції

Блог — Tennis Love
Автор — DariaTennis
10 мая 2022, 07:57
7
Усунення росіян і білорусів викликало сильну критику в тенісному світі. Чому та хто гальмує подальші санкції

Так звана «боротьба проти дискримінації».

Український теніс вже третій місяць бореться з чиновницькою верхівкою, щоб заборонити гравцям із Росії та Білорусі брати участь у всіх змаганнях. 

Організація тенісного життя – це складна система, яка за логікою повинна керуватися ITF (Міжнародна федерація тенісу). І хоча Рада директорів ITF ще в лютому проголосувала за виключення федерації країн-агресорів, а 6 травня на екстраординарній конференції ратифікували це рішення, їхні спортсмени продовжують виступати.

А все тому, що ITF регулює правила гри, проводить турніри «Великого шолому» та змагання збірних, відправляє гравців на Олімпіаду та популяризує теніс у світі. Проте її рішенню не обов’язково підпорядковуються інші структури. І тут з’являються АТР та WTA, які й вставляють палки в колеса українській стороні.  

«Найбільша проблема тенісу – це семивладдя. Чотири турніри «Великого шолома», ATP, WTA та ITF не можуть порозумітися. Лебідь, рак та щука. Чим більше турнірів заявить про недопуск росіян та білорусів, тим більше тиску на АТР і WTA.

Якщо про це заявить USTA (Асоціація тенісу США), тоді це питання можна вважати вирішеним. Якщо там буде більшість, то іншим уже не буде куди подітися», – сказав Tribuna.com віце-президент ФТУ Євген Зукін.  

«Вімблдон» зазнав серйозної критики за виключення росіян. Говорять навіть про дискримінацію гравців

Ситуація складна, адже тільки Асоціація лаун-тенісу Великої Британії (LTA) заборонила представникам країн-агресорів виступати на британській серії турнірів, зокрема й «Вімблдоні». Після цього переважна більшість гравців верхівки туру висловилася проти цього рішення, назвавши його дискримінацією. 

І тут одразу виринає історія з вакцинацією, коли Австралія заборонила в’їзд Новаку Джоковичу через антиваксерство. Сербу довелося пропустити багато турнірів, оскільки його не допускали до участі без щеплення.

Так чому ж тоді українські вимоги не сприймаються тенісною верхівкою аналогічно?  

«Тут АТР послідовна, оскільки була на боці Джоковича, назвавши цю ситуацію дискримінацією, – продовжує Зукін. – Зараз йде діалог між LTA, ATP і WTA, щоб знайти компроміс. Росіян та білорусів не буде у Британії, а далі питання: що робитимуть ці організації. Вони заберуть очки цих тенісистів чи заморозять? Є варіант, що у росіян та білорусів очки не будуть спалені за британську серію». 

Обговорювалася також і думка, щоб росіянам і білорусам, які публічно засудили війну в Україні, все ж дозволити брати участь у британських змаганнях. Андрій Рубльов на прес-конференції в Белграді навіть заїкнувся, що всі призові перерахував би на допомогу Україні. В Росії йому дали зрозуміти одразу ж, що багато говорити на цю тему не варто.  

«Не знаю, що Рубльов ліпить про гуманітарну допомогу. Думаю, він не знає, що таке гуманітарна допомога. Треба у Андрія запитати, що він мав на увазі. Він намагається виступати обережно, щоб його не зачепили. Кому він обіцяв, що обіцяв – я не дуже розумію», – висловився знаменитий прихильник «русского мира» Шаміль Тарпіщев, який уже давно очолює ФТР.  

Як реагують тенісисти та федерації на війну в Україні

З самого початку війни Андрій Рубльов, Анастасія Павлюченкова, Вікторія Азаренка казали дуже абстрактні речі.

Вони писали «Ні війні», проте без конкретної позиції. Павлюченкова потім видалила свій пост в інстаграмі, Сабаленка, яка хотіла грати в жовто-блакитних кольорах, так і не вийшла в них на корт. А більше ніхто і не висловлювався. Комусь може здаватися, що всі ці тенісисти та тенісистки просто бояться публічних висловлювань через репресії, але їм здебільшого однаково, що відбувається в Україні.  

«З нами не зв’язувався ніхто із росіян або білорусів. Також свою допомогу не пропонував ніхто з гравців туру», – каже Зукін. 

Його слова підтверджує й Олександр Долгополов:

«Одна людина із Росії мені писала. І то після моїх постів. Буквально кілька тижнів тому. А так ні, ніхто. Один топ-тенісист ще в березні питав, чи може чимось допомогти. Я нічого не просив. Це має бути його рішення і від душі.

На цьому все і скінчилося. У турі всім все одно, що тут у нас відбувається. Їх усіх більше схвилював бан від Вімблдону, аніж війна в Україні», – сказав Tribuna.com Долгополов, який також узяв зброю в руки, щоб захищати рідний Київ.  

Ще на початку війни Марта Костюк казала приблизно те ж саме. За її словами, вона очікувала підтримки з боку гравців у турі або слів співчуття від росіян, проте їх усіх більше хвилювало, як під час санкцій відправити гроші додому.

«Ми не кричимо: «Баньте їх негайно». Ми бажаємо знати позицію людей. Ми хочемо знати, що поруч із нами люди, які хоча б не підтримують війну. Я точно не знаю, хто з росіянок підтримує. Декілька я знаю, але я боюся, що їх дуже багато», – казала і Леся Цуренко.  

Всі українські тенісисти та тенісистки виступили з офіційною заявою в соцмережах щодо бану росіян та білорусів. Однак також були розкритиковані тенісним світом. «Ми тут самі проти всіх», – відчайдушно казала Марта Костюк.

Якщо ж політичні рішення національним федераціям даються вкрай важко, то гуманітарні просуваються трохи легше.  

«Хочу зазначити, що одразу виступили з пропозицією про допомогу Федерація тенісу Швейцарії. Вони взяли 12 українських тенісистів. Згодом приєдналися федерації тенісу Словенії, Польщі, Литви.

Довго розгойдувалися французи, але потім прийняли одразу 30 людей. Ми їм дуже вдячні. За ними пішли іспанці, болгари та румуни. За цей час ми розподілили від 250 до 300 людей. Десь допомагають федерації, десь клуби, десь приватні особи. Ми всім дуже вдячні», – каже Зукін. 

Що далі

Хоч усунення гравців із Росії та Білорусі просувається важко, ФТУ продовжує перемовини із іншими національними федераціями, щоб схилити їх на свій бік. Про цю роботу розповів Зукін:

«Ми намагаємось переконати інші федерації, щоб вони винесли питання про заборону участі росіян та білорусів у ITF. Нас сьогодні підтримують британці, всі скандинавські країни, Польща. Вони все зробили публічні заяви. На підході Литва та Естонія. Більше підтримки не видно. Російського лобі насправді немає ні в ITF, ні в АТР, ні WTA.

Вони мають антидискримінаційну позицію кількох країн, що спортсмени не несуть відповідальності за дії свого уряду. Ми, як Україна, вважаємо, що потрібно зробити все можливе, щоб чинити тиск на країни-агресори.

Ми також повинні розуміти, що у світі є й інші думки, а не тільки українська. Наприклад, федерація тенісу Франції допускає на «Ролан Гаррос», АТР та WTA теж вважає, що індивідуальні гравці мають виступати, а ITF десь посередині. Вони взагалі єдині, хто вчинив якісь дії», – сказав віце-президент ФТУ.

Рішення ITF, ATP або WTA у тенісному світі хоч і важливі, проте не є істиною в останній інстанції. Щоб росіяни та білоруси не мали права на виступ у турі, якомога більше окремих турнірів у різних країнах повинні просто заборонити їхню участь. Чим більше з’являтиметься таких турнірів, тим швидше великі організації схилятимуться до ідеї цілковитого усунення.

А поки що АТР та WTA на стороні монстра.

Фото: ATP, WTA, Wimbledon

Другие посты блога

Все посты