Tribuna/Прочие/Блоги/Отважный репортер/Українського легкоатлета дискваліфікували за критику екіпірування. Що?

Українського легкоатлета дискваліфікували за критику екіпірування. Що?

Український атлет Антон Грабовський отримав півроку дискваліфікації після того, як на своїй сторінці в Instagram розкритикував екіпіровку збірної України. Tribuna.com вирішила розібратися в нюансах цієї дивної історії.

2 августа 2018, 10:41
19
Українського легкоатлета дискваліфікували за критику екіпірування. Що?

Український атлет Антон Грабовський отримав півроку дискваліфікації після того, як на своїй сторінці в Instagram розкритикував екіпіровку збірної України. Tribuna.com вирішила розібратися в нюансах цієї дивної історії.

Хто такий Антон Грабовський і що сталось?

Антон Грабовський – спортсмен збірної України з легкої атлетики. Його спеціалізація – біг на дистанції 1500 метрів. Антон – чемпіонату світу U-18 і сподівається потрапити на Олімпіаду.

Грабовський активний в соціальних мережах. Він веде сторінку в фейсбуці та інстаграмі, а також блог в YouTube. Грабовський розповідає підписникам про спорт та й в цілому про себе.

22 червня Антон виклав в сторіс інстаграму кілька фото в екіпіровці від компанії Asics. Він скептично поставився до нової форми легкоатлетичної збірної. Але найдивовижніше сталось далі – Антона за цю критику офіційно дискваліфікували і відсторонили від змагань на шість місяців.

Версія Грабовського

Антон сприйняв цю подію з подивом і записав відео, яке виклав на своєму каналі в YouTube. У ньому він детально розповідає, що трапилося.

За словами Грабовського, із рішенням він погоджується, але не розуміє звинувачень у неповазі до форми національної збірної України.

– Як мені сказали, повага до національної форми входить в мої обов’язки як члена Федерації легкої атлетики України. Якщо чесно, я шукав їх там і не знайшов такого пункту в обов’язках. Так що, якщо ви знайдете такий пункт, то скажіть мені.

Сподіваюся, я в цьому відео нічого не порушив. Користуючись нагодою, хочу закликати всіх спортсменів не бути байдужими і не боятися висловлювати свою думку. Я маю на увазі не просто якісь невдоволення, а показувати себе як особистість. Звичайно, робити це потрібно обережно, а то багато хто виглядають немов роботи, у яких все ідеально, – заявив атлет.

Версія федерації

За поясненнями з боку Федерації легкої атлетики України Tribuna.com звернулася до її президента – Ігоря Гоцула. Він заявив: вчинок Антона федерація одноголосно засудила, а дискусія стосувалася лише того, на який термін усунути спортсмена від змагань.

– Ця ситуація, як на мене, є підтвердженням того, в якому іноді викривленому світі ми живемо. Люди обговорюють і сприймають не саму інформацію, а чиєсь її трактування. Тому сприяють і соціальні мережі. Насправді ніякої дискваліфікації за критику форми не було. Ситуація принципово інша. Вона полягає в наступному.

У Федерації легкої атлетики є контракт зі спонсором, який забезпечує на кілька мільйонів на рік безкоштовно формою українських спортсменів. Необхідність такого контракту обумовлена тим, що держава, на жаль, неспроможна в належній кількості і належній якості забезпечити українських атлетів. Протягом багатьох років ФЛАУ робить це за рахунок спонсорських контрактів, вирішуючи це питання самотужки і підставляючи плече державі. У відповідності до цього контракту є перелік змагань, на які здійснюється екіпірування. У цей перелік не входить матчева зустріч у Мінську, однак було ухвалено рішення, що невеличке екіпірування учасники цієї зустрічі отримають. Для того, щоб їм було приємно виступати в екіпіруванні нашого спонсора.

Спортсмени отримали екіпірування, після чого відбувся інцидент з Антоном.  До нас звернувся наш спонсор з офіційною претензією, що ми порушуємо контракт. Цей інцидент розглядався спочатку тренерською радою, потім комісією федерації з юридичних проваджень, а після того – на засіданні виконкому Федерації. Тренерська рада, практично у повному складі, і представник комісії атлетів були присутні на цьому засіданні. В ході засідання було з’ясовано наступне: спортсмен дійсно порушив кілька моментів, пов’язаних із нашою діяльністю.

Перше: порушено контракт, в якому є зобов’язання не здійснювати жодних дій, які можуть спричинити репутаційні втрати для нашого спорту. Те, що зробив спортсмен, було чітко спрямовано на те, що наш спонсор отримав репутаційні втрати.

Друга складова. Спортсмен порушив етичні норми, які існують в Федерації легкої атлетики і взагалі у нормальному людському спілкуванні Ці порушення полягають у двох речах. Перше: він своїми діями зробив так, що подальше екіпірування спортсменів збірної, його колег, було поставлено під ризик. Це прямо випливає з контракту, адже наш спонсор має право розірвати угоду у разі, якщо Федерація допускає дії, які наносять шкоду його репутації. Розрив контракту міг би привести до того, що всі спортсмени української збірної могли б залишитися без екіпірування і ми б були вимушені шукати, як їх екіпірувати. А це мільйони коштів, в тому числі і з державного бюджету.

І третя складова, найголовніша. Наше екіпірування чітко асоціюється із країною. Його виконано у державних кольорах, із використанням символів держави. Будь-яка зневажлива дія із нею є неповагою до держави. 

Спортсмен погодився із претензіями, як і всі члени засідання. Була невеличка дискусія виключно щодо терміну дискваліфікації. Обраний термін був компромісом між найбільшою та найменшою дискваліфікацією. 

Більше того, було чітко встановлено, що спортсмен не здійснив жодних дій для того, щоб отримати належну екіпіровку у випадку, якщо йому щось не підійшло. Форму давали у Мінську напередодні змагань. Вранці і вдень змагань були проведені загальні збори команд. До речі, я на них теж був присутнім. Під час зборів, до спортсменів було адресовано звернення щодо належного ставлення до форми, а також про те, які це може мати наслідки. В разі, якщо комусь щось не підходить, спортсмени могли підійти і вирішити це питання з відповідальними особами збірної. Антон жодного слова не сказав, ні до кого не звертався. Водночас, він здійснив ті дії, про які ми говоримо. 

Таким чином, на думку керівництва Федерації і членів виконкому, такі дії він здійснив не від відчаю або неможливості донести свої претензії, а керуючись якимись іншими бажанням – мати додаткові лайкі у соціальних мережах. 

В той самий час, Федерація не забороняє йому підтримувати форму і тренуватися протягом дискваліфікації.

Другие посты блога

Все посты