Tribuna/Футбол/Блоги/Football - my life!/У Північній Македонії Пандев створив свою академію, вона вже зіграла у єврокубках

У Північній Македонії Пандев створив свою академію, вона вже зіграла у єврокубках

Цікавий проект від найвідомішого футболіста Північної Македонії

Блог — Football - my life!
Автор — Danil0809
12 ноября 2020, 22:42
11
У Північній Македонії Пандев створив свою академію, вона вже зіграла у єврокубках

В далекому (а може й не дуже) 2010 році, після перемоги у лізі чемпіонів, Горан Пандев вирішив створити в рідній країні академію, над назвою довго не міркували – «Академія Пандев». Спершу це дійсно була академія, діти приходили на тренування і тренувались, все логічно.

В 2014 році академія вже налічувала 350 молодих хлопців під керівництвом 14 тренерів (1 група – 25 дітей). Двічі на рік ці діти та юнаки мали змогу стажуватись в італійських клубах та академіях, з топових це «Наполі», «Фіорентина» та «Інтер», за всі ці клуби грав і сам Горан Пандев.

Як академія стала клубом?

В тому ж таки 2014 році академія отримала статус професійного клубу і на наступний рік вони заявилась до третьої за силою ліги на той час, ще Македонії. Грали сезон 15/16 лише вихованці академії, середній вік складу не перевищував 18 років. Юнаки здобули путівку до другої за силою ліги Македонії вже в першому ж сезоні у професійному футболі.

В сезоні 16/17 клуб посилив деякі позиції та відправився у другу лігу, в тому ж 2016 році до клубу приєднався брат Горана, Сашко, він молодший на 4 роки за старшого брата і не грав на якомусь високому рівні, крім 10 матчів за Загребське «Динамо». За академію він виступає й досі.

В сезоні 2016/17 років клуб, а точніше «Академія», сходу виграла й другу лігу, випередивши 2 місце на 12 очок, попереду був дебют у вищій лізі Македонії з футболу.

Вища ліга та перший трофей

Від сезону 2017/18 команда очікувала не багато, не вилетіти з еліти де виступають лише 10 команд - буде вдосталь. Так і сталось, 6 місце та 4 очки відриву від восьмого місця, що грали стикові матчі – це вже успіх.

В наступному сезоні склад команди серйозно був перетасований (12 гравців прийшло, 14 пішло), змінився й тренер, клуб призначив людину, що працювала в клубі з самого початку – Ягослава Тренчовскі, він працює й зараз, але вже спортивним директором. Всі ці зміни дали неабиякий імпульс для команди, вона вистрілила, бронзові нагороди чемпіонату та драматично виграний кубок Македонії у серії пенальті (4:2) з Македонією Горче Петров (названа на честь північно-македонського революціонера). Команда досі вважається переможцем кубка (кубок минулого сезону не дограли).

Що було далі? Яка ситуація зараз?

Через перемогу у кубку, клуб кваліфікувався до першого раунду ліги Європи, на македонців чекало балканське дербі проти боснійського «Зріньскі Мостар», свята не вийшло, бо домашній поєдинок команда зіграла на нейтральному полі в Скоп’є й програла його 0-3, виїзний матч закінчився аналогічною поразкою і вильотом академії вже у першому раунді.

Той же сезон Північна Македонія вже не догравала, на момент паузи після 23 (з 36) турів команда посідала 7 місце, хоча за матч до цього йшла четвертою. Клуб майже не продає гравців, за даними Transfermarkt лише 3 гравці пішли із клубу за гроші (в суммі 243 тис. євро).

Майбутнє клубу тепер вже не є чимось особливим, вони будуть боротися в чемпіонаті та робити ставку на кубок країни, можливо в найближчому майбутньому до свого ж клубу приєднається його власник, сам Пандев, і тоді це буде перша в Європі академія, названа на честь гравця, який за неї і зіграє.

Сам же клуб не активно веде соц. мережі (навіть клубний сайт пустий) і зовсім не працює із вболівальниками, до карантину стадіон у Струміце в середньому відвідували 500-600 людей, при населенні міста в понад 100 тисяч.

Чи хотілося б вам побачити в УПЛ "Академію Шевченка", або ж Блохіна?

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты