Tribuna/Баскетбол/Блоги/Декілька цікавих історій/Жива легенда. Головна зірка «Хіт»

Жива легенда. Головна зірка «Хіт»

«Він людина народжена для тренерства».

29 сентября 2020, 22:03
2
Жива легенда. Головна зірка «Хіт»

З невідомого координатора відео, до найкращого тренера NBA

Історія Еріка Споелстри - це як сюжет мотиваційного фільму про віру в себе, старанність, уважність до деталей та любов до баскетболу. Отже, розпочнімо розповідь про найкращого тренера в НБА.

 Кар'єра гравця

Після закінчення Університету Портленда, Ерік відправився в Німеччину. Там, як гравець-помічник тренера, він провів два роки. Саме у Вестфалії, місто, у якому розташовувалась його команда, Споелстра вперше тренував. Але це була молодіжна команда клубу. У 1995 в Еріка з'явилися проблеми зі спиною. Тому кар'єру гравця був змушений завершити. Але далі лише краще, Майамі "Хіт" пропонує йому роботу.

Крок за кроком

Команду з Майамі очолює Пет Райлі, одразу після того як прийшов наш герой. Ця людина дуже сильно вплинула на Еріка.  Райлі став батьком у баскетболі, який дав усі потрібні знання, щоб Споелстра став висококласним тренером. Також наш герой вчився будувати захист у Стена Ван Ганді, що сам визнавав.

 З 1995 року він працює, як координатор відео. Проводить дні й ночі в маленькій кімнатці з величезною кількістю касет. Ерік переглядає сотні матчів в NCAA. Шукає молодих талантів, якісних рольових гравців.

 Його працьовитість помічають. Ерік виходить на новий рівень і стає членом скаутського відділу та помічником тренера.

 У 2003 році Дуейн Вейд стає гравцем "Хіт". Його вибрали 5 на драфті. Після цієї події життя франшизи змінюється на завжди.

До речі, Споелстра допомагав із кидком Вейду. У них склалися міцні робочі стосунки. Тому можна вважати, що Ерік зробив важливий внесок у перемогу "Хіт" в фіналі НБА 2006 року.

Ще 2 роки Споелстра буде асистентом головного тренера, щоб у 2008 році змінити свого наставника. Пет Райлі йде у відстваку.

 Шлях на вершину

"Ця гра тепер для молодих тренерів, які технологічно кваліфіковані, мають новаторські та свіжі ідеї. Це те, що, як ми відчуваємо, отримаємо з Еріком Споелстрою. Він людина народжена для тренерства".

Це слова самого Райлі про Еріка. Його трудова етика вражає усіх навколо, змінює і змушує тебе бути таким же, як Споелстра.

Перший сезон і Ерік Споелстра уже в плей-офф НБА. "Хіт" перемагають 43 рази і програють 39, займають п'яту позицію і потрапляють на Атланту.

Серія триватиме 7 матчів. На жаль, пройти далі не вдалось. "Хоукс" перемагає. Наступного сезону знову плей-офф, і знову поразка в першому раунді. Тільки цього разу Споелстру розгромив Бостон, який мчався у фінал проти "Лейкерс".

Споелстра тренер, мотиватор і тактик одночасно. Він вміє надихати своїх гравців, але Ерік знає, що правильно збудована система гри допоможе набагато краще. Саме тому, він вважається і є тактиком високого рівня. Ерік не одразу збудував робочу стратегію, яка б приносила йому титули. На це піде і третій сезон його тренерства.

Важлива ремарка: у 2010 році до Вейда приєднуються такі суперзірки як Леброн Джеймс і Кріс Бош. Король приїхав у Майамі. Але Джеймс ще без перстня, хоча дуже голодний до них. Очі усіх фанів НБА були прикуті саме до "Хіт".

Королі НБА

Велике тріо одразу виходь в пост-сезон. Помітно було, що не все так добре у грі "Майамі". Гравцям бракує хімії. Тому вони стають другими на Сході. 58 перемог і 24 поразки.

Ще на початку сезону були плітки, що Еріком не задоволені гравці команди. Кріс Бош критикував тренера за те, що вони забагато працюють. Навіть Леброн Джеймс висловлювався із негативом. Але в Еріка повірили, дали йому час і отримали фінал НБА.

По дорозі у фінал "Майамі" програли лиш тричі. Але фінал не підкорився. У шести матчах перемагає "Меверікс" із Даласу. Дірк Новіцкі виявився сильнішим за Велике тріо.

Ерік Споелстра важко переживав цю поразку. Саме тому він працює все літо. Не покладаючи рук, він будує нову систему. Переглядає матчі сезону, записує помилки та готує це все для серйозної розмови із командою.

Уся робота Еріка дає результат. "Хіт" в плей-офф. Команда зібралась. Головні зірки теж готові показувати гру найвищого рівня. У першому раунді перемогли "Нікс", 4-1. "Індіана" теж переможена, у 6 матчах. Серія із "Бостоном" затягнулась до семи матчів. Але "Хіт" усе одно сильніші.

Фінал проти "Оклахоми". Перший матч програли, а далі чотири перемоги й чемпіонство. Ерік Споелстра приводить "Хіт" до перемоги в НБА.

Новий сезон і нові виклики. 27 матчів без поразок. На той момент це одна з найдовших серій в історії НБА. Команда готова до ще одного титулу. Королю також потрібен ще один титул. У "Хіт" 66 перемог і тільки 16 поразок. Але на Заході "Оклахома" із подібним показником. У них 22 поразки й 60 перемог. Усі хотіли побачити цей фінал.

"Тандер" уже в другому раунді вилітають із плей-офф. А "Хіт" виходять у третій фінал поспіль проти "Сан-Антоніо" із легендарним Грегом Поповичем. У них 58 перемог у сезоні та всього дві поразки за плей-офф. Така форма команди вражає.

Попович перемагає у першій грі. Споелстра громить "Сперс" 103:84 і рахунок в серії уже 1-1. "Сан-Антоніо" громить "Хіт" 113:77. Але Леброн і компанія зрівнюють рахунок знову. П'ята гра і знову перемога "Сперс". Але Ерік і "Майамі" звели рахунок до нічиї. Сьома гра, легендарний фінал, 95:88 і команда Споелстри святкує ще одну перемогу.

Сезон 2013/14 для Споелстри і "Майамі" був початком кінця. Вони другі на Сході. Усе ніби й нагадує минулорічний пост-сезон, фінал проти Поповича. Один з найважливіших екзаменів Еріка. Та найжахливіший кошмар для Леброна Джеймса.

У першому матчі через поломку в системі кондиціонування у Джеймса з'явилися проблеми, спазми. Тому він зіграв лиш 5 хвилин в 4 четверті, де Попович і компанія розгромили "Хіт" 36:17.

У другому матчі Леброн набере лиш 2 очки в першій четверті, але далі виправиться. Закінчить гру з показниками в 35 очків і 10 підборів. Рахунок у серії став 1-1.

 Третій матч і 7 втрат у Джеймса, а в Поповича зміни в основній п'ятірці, плюс Леонард і 29 очок. 2-1 "Сперс" повели в рахунку.

 Четвертий матч і чистий розгром від Поповича, 107:86. Споелстра програє знову.

 А далі 104:87 в п'ятій грі та провал "Майамі". Споелстра, на жаль, не зміг перемогти Поповича.

Тиша перед бурею

Команду покидає Леброн і все розпадається. Споелстра вперше не потрапляє в постсезон. Ерік починає перебудовувати "Майамі".

Сезон 2015/16 проходить уже набагато краще. Вони треті на Сході. Вейд як головна зірка. Допомагають йому Бош, Хасан Вайтсайд і Горан Драгіч.

На жаль, у другому раунді "Торонто" переможе "Майамі" в серії із семи матчів.

У сезоні 2016/17 Ерік знову пропустить плей-офф. А це точно б'є по його впевненості. Наступного року лиш перший раунд. У сезоні 2018/19 команда знову без постсезону.

Але все змінюється. Сезон 2019/20. "Хіт" займають п'яту позицію в регулярці. Споелстру чекає запекла боротьба із тренерською командою з Індіани.

У п'яти матчах, 4-1 і "Майамі" перемагають. "Мілуокі" та Янніс в другому раунді теж не проблема. Знову 4-1 рахунок в серії. Бостон створив трішки більше проблем для "Хіт", але не зупинив їх. Цього разу - 4-2.

Цим результатам передували перехід в команду Батлера, Кендріка Нанна, Тайлера Хірро та, звісно ж, Андре Ігудали. Особисто я не очікував такого високого рівня гри від Бема Адебайо та Дункана Робінсона.

На мою думку, "Хіт" саме тренерська команда. Завдяки Споелстрі вони будуть боротися проти "Лейкерс". Увесь шлях "Майамі" в цьому плей-офф дивовижний. Гравці зараз віддаються на максимум, як і їхній тренер. Я вважаю, що у команди Споелстри є шанси зупинити команду Леброна. Ерік захопив мене своєю працьовитістю та цієї красивою грою, яку демонструє "Майамі".

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты