Tribuna/Футбол/Блоги/Декілька цікавих історій/Другий Ван Бастен чи середньостатистичний футболіст? Забута легенда Рой Макай

Другий Ван Бастен чи середньостатистичний футболіст? Забута легенда Рой Макай

У «Баварії» я забив більше 110 голів.  Тільки Герт Мюллер забивав більше.  Коли така легенда - єдина людина, яка випереджає тебе в чомусь, це щось та означає.

20 сентября 2020, 15:35
8
Другий Ван Бастен чи середньостатистичний футболіст? Забута легенда Рой Макай

Жертва одного рекорду і знаменитих співвітчизників

Рой Макай - це стабільність, працьовитість, впертість. Не талант робить Роя великим футболістом, а саме його неймовірна відданість футболу. Якщо у вас є сумніви, що він легенда, або ж ви не знаєте хто це, тоді раджу прочитати мою думку про цю особистість.

 

9 березня 1975 року, на світ з'являється наш герой,  який народився і жив у невеликому містечку Віхен. У  16 років вирішує стати професіоналом у футболі. Розпочинає кар'єру у Вітесі.Вперше на поле виходить уже в 18 років. Йому вдається забити  один гол в 10 матчах.   Одразу на тренуваннях Рой показував свою працьовитість. Через це його і  любили тренери Вітесу.

Голландський період

Наступні три сезони Макай буде дуже стабільним. Його частенько втрачали з виду найкращі захисники Голландії. Десь в цей період кар'єри і зародилося прізвисько Фантом.

 Сезон 1994/95 і 11 голів у 34 матчах. Наступний рік і знову 11 забитих м'ячів у графі молодої зірки. Таку стабільну гру в молодому віці важко не помітити, тому Роя Макая викликали в головну збірну країни.

Важлива ремарка : Голландія дуже багата країна на таланти і на гравців світового рівня. Найкращими бомбардирами з 1993 по 1997 рік, а це роки перебування Макая в рідному чемпіонаті, були такі гравці як: Бергкамп, Літманен, зубастик Роналдо і двічі Люк Ніліс.  Відчуваєте цей рівень конкуренції на позиції форварда?

 Рою ще дуже далеко до Бергкампа у вміннях технічних, чи в баченні гри. Фантом бере працьовитістю. Чи буде він успішним як Ван Бастен? Звісно ж ні, у Марко і таланту було в тричі більше ніж у Бергкампа.

 Сезон 1996/97 і новий рекорд забитих м'ячів підкорюється нашому герою. 19 голів і він тільки третій. Вітес тільки 5, як і минулого сезону. Саме в цей момент Рой переріс свою команду. Йому бракує сильніших партнерів, нового виклику. Він може показати футбол світового рівня. Стати суперником своїм талановитим  співвітчизникам.

 

Переоцінили?

 Рой переїхав у гарячу Іспанію. У “Тенеріфе”, який вважає себе дуже амбітним і хоче в Кубок УЄФА. Чому молода і дуже стабільна зірка Голландії вибирає цей клуб?

 Юп Хайнкес у 1996 році займає 5 місце з цим маленьким клубом. Тому в сезоні 1996/97 їх чекає  похід по Кубок УЄФА. І зупиняє їх “Шальке”, у півфіналі. У півфіналі “Тенеріфе” програє. Аж у ПІВФІНАЛІ! Саме цей успіх і привернув увагу Роя.

Чесно кажучи, в Примері вони були лиш 9, але похід за трофеєм вважався дуже близьким.

Початок кар'єри в Ла Лізі зовсім не вдався. Лиш 7 голів у Роя в сезоні. Клуб лиш 16 із 20. Ось це так провал! І  пішли розмови про переоціненість. Але ж діло не в голландці, чи все ж у ньому? Гра посипалась. Хайнкес тренує уже “Реал” з Мадриду. Але про Макая усі починають забувати, бо успіхів у клубі немає, та й голів небагато.

Наступного сезону 14 забитих м'ячів в Ла Лізі, але “Тенеріфе” це не врятувало, вони вилітають з вищого чемпіонату Іспанії. Наш герой переїхав в “Депортиво”.

 

Гравець світового рівня

І тут все склалося. Гравці високого рівня поряд з Роєм. Хороший тренер. Амбітний власник. А сам Макай  готовий вибороти собі місце в історії.

 І він це зробив. Увесь “Депортиво” продемонстрував свою велич. 22 голи в Ла Лізі та чемпіонство. Перший трофей Макая і такий фантастичний.

 Про “СуперДепор” є багато матеріалів, та відеоконтенту, але нам важливіша доля голландця.

Макай всього лиш 4 голеадор в Прімері.  Усе одно його працьовитість помітили і тепер він у збірній країни, та вже не як молодий талант, а як гравець світового рівня.

 ЄВРО-2000 і...нічого. У Макая 2 матчі і нуль голів. Основними вважаються Бергкамп і Клюйверт.

Новий сезон і новий виклик. Ліга чемпіонів відкриває двері для нашого героя.  Для самого Макая сезон не надто вдалий. Усього 18 голів і з них 2 в Лізі чемпіонів. Але “СуперДепор” в 1/4 фіналу.  На жаль, програли, “Лідс Юнайтед” виявився  сильнішим. Макаю потрібно ще прибавити, щоб взяти більше трофеїв.

 У сезоні 2001/02 Рой забив ще менше. У 41 грі вразив сітку воріт лиш 14 раз. І всього один гол в Лізі чемпіонів.

 Знову чвертьфінал і знову англійський клуб. “Манчестер  Юнайтед” відправляє  Макая і компанію в Іспанію. А там фінал кубка з “Реалом” в суперниках. Але “СуперДепор” не зупинити. Вони голодні до трофеїв. Матч завершився з рахунком 2:1 на користь команди з міста Ла-Корунья.

 На жаль, у сезоні 2002/03 “Депортиво” не зміг вийти з другої групи в Лізі чемпіонів, зупинили його “Базель”, “Ювентус” та “Манчестер Юнайтед”. Але для Макая сезон пройшов фантастично. Голландець провів 56 матчів і відзначився 39 раз.

 Як же приємно бачити його першим. Нарешті, першим. 29 голів у Ла Лізі  і зубастик Роналду позаду, Патрік Клюйверт  також не рівня Макаю. “Золота бутса” пішла у руки нашого героя. Рівних йому не було. Він найкращий бамбардир Європи, а це уже дзвіночок.

“Депортиво” переміг “Баварію” в Лізі чемпіонів у сезоні 2002/03. Ще й як переміг! 3:2 і всі голи “СуперДепора” забив Рой Макай. Саме тому, володар “Золотої бутси” переїхав у стан мюнхенців.

 

Найпрацьовитіший серед найпрацьовитіших

 За 20 мільйонів Макай змінює клуб. Це великі гроші на той час. Саме Рой став трансферним рекордом Баварії.

 Доля нагородила нашого старанного героя. Він потрапив у команду таких же  гравців. “Баварія” - це мрія для кожного, кому важливий сам футбол, а не другорядні речі. Макай виявився саме такою людиною. 23 голи в Бундеслізі та  31 м'яч в 44 іграх. А це тільки дебют.

 На жаль, Ліга чемпіонів так і не покорилась нашому герою. У свої 29 років Макай забиває 34 голи в сезоні, рекордних для себе 7 м'ячів у Лізі чемпіонів та 22 в Бундеслізі. Невже це не фантастика?

 Матч Ліги чемпіонів. “Баварія” проти “Аяксу”. Макай в основі. На 28 хвилині матчу Рой забиває. 43 хвилина і знову голландець. Другий тайм і 50 хвилина, а відзначається знову Фантом. Через 4 хвилини він ще й асист віддасть. Ван дер Варт вражений, Снейдер навіть не зрозумів як таке зміг зробити Макай. А це на той рік одні з найталановитіших голландців. На мою думку, цим матчем було все сказано. Наш герой знову їде в збірну.

 

На ЄВРО-2004 Рой знову не стартовий нападник. Ван Ністерлой головна опція в атаці. 3 гри і один гол, а в Руда 5 ігор і 4 голи. На жаль, збірна є дуже болючою темою для Макая. Тут першим він так і не став.

 Наступні два сезони Маккай проведе уже слабше. 20 голів за 45 матчів, але 17 в німецькій лізі. А в сезоні 2006/07 16 голів в чемпіонаті і всього 18 за 46 матчів.

Головною подією останнього сезону в Німеччині можна вважати протистояння з ще однією зіркою з Голландії. В 1/8 Ліги чемпіонів Макай зустрівся з “Реалом” і Ван Ністерлоєм. Перший матч відбувся 20 лютого. Маккай не відзначився і “Баварія” програла. Рауль забив двічі і Руд ван Ністерлой також оформив один гол. А тепер сьоме березня. Знаменитий найшвидший гол в історії Ліги чемпіонів у виконанні Роя Макая. Баварія переможе, але Руд також реалізує свою можливість з пенальті. В 1/4 Мілан відправить Роя і компанію додому. А наш герой розуміє, що це останній сезон на такому високому рівні.

А ось і кінець

 - Ваша кар'єра в Мюнхені ніби розламана на дві половини: два приголомшливих сезони на початку, два куди менш вражаючих в кінці.

 - У «Баварії» я забив більше 110 голів.  Тільки Герт Мюллер забивав більше.  Коли така легенда - єдина людина, яка випереджає тебе в чомусь, це щось та означає.

 Повернення в Голандію відбулось. За 103 матчі в футболці “Феєнорда” Рой відзначився 50 раз. Також переміг у Кубку Голландії в 2008 році.  Статистика голів йшла на спад і в 34 роки наш герой завершує кар'єру. 28 матчів і 10 голів, так завершив свій останній сезон Фантом, Летючий Голландець або ж Ернесто. Кому яке прізвисько більше подобається.

 На жаль, зараз рідко хто згадує Макая як одного з найкращих нападників з Голландським паспортом. Але саме на цього гравця потрібно рівнятися кожному молодому футболісту. Працьовитість, стабільність і  наполегливість. Ось чому вчить легенда Баварії.

 Він жертва рекорду з найшвидшим голом в Лізі чемпіонів. Він жертва перенасиченого талантами покоління в ланці атаки. Але свій вклад в історію Макай зробив і за це його варто пам'ятати й брати з нього приклад.

Другие посты блога

Все посты