Tribuna/Теннис/Блоги/Декілька цікавих історій/Б'єрн Борг. Скандинавський титан

Б'єрн Борг. Скандинавський титан

Чим можна пояснити феномен Борга? Як у ньому поєдналось стільки таланту і привабливості, від якої шаленіли школярки і експерти?

25 июля 2020, 13:51
Б'єрн Борг. Скандинавський титан

Б'єрн Руне Борг- член міжнародної зали слави тенісу з 1987 року. У складі збірної Швеції став володарем Кубка Девіса в 1975 році.

Велика кількість знавців спорту вважають його засновником сучасного тенісу. Його кількість отриманих гроші за рекламу була вражаючою, зважаючи на те, що лише нещодавно теніс почав приносити прибуток спортсменам. Чим можна пояснити феномен Борга? Як у ньому поєдналось стільки таланту і привабливості, від якої шаленіли школярки і експерти?

А розпочнімо ми з того, що з 9 років маленький Б'єрн захоплюється великим тенісом. Батьки не планували для сина кар'єри у спорті, тому і не змушували працювати. В 13 років уже обігрував доросліших тенісистів.  Борг іде зі школи, щоб повністю присвятити себе улюбленій справі. За тренування хлопця береться Леннарт Бергелін, досвідчений шведський спеціаліст. Уже в 16 років цей дует святкує перемогу на Orange Bowl. Дуже престижний міжнародний турнір у віці до 18 років. Борга беруть в заявку на Кубок Девіса. Він стає одним із наймолодших дуб'ютантів в історії. На думку ЗМІ, Швеція зробила фатальну помилку.  Зовсім зеленого хлопця поставили на матч  проти досвідченого Онні Паруна з Нової Зеландії. Але це Б'єрн Борг. У п'яти сетах він забирає перемогу.

Вікінг мрії.

У 1973 році Борг виступить на Вімбелдоні.  Програє в 1/4 Роджеру Тейлору. Але сама участь дає Б'єрну шалену популярність. Його переслідують усі школярки Лондона. Уже в 17 років він отримує увагу від  шанувальників і шанувальниць тенісу. Особливо від шанувальниць.

Коли до вісімнадцяти було рукою подати, Борг перемагає на Відкритому чемпіонаті Італії. Наймолодший на той момент. Також і на Відкритому чемпіонаті Франції стане наймолодшим. Якщо це вас не вразило, то фінал "Ролан Гаррос" повинен здивувати. А це ще не все. Він переміг досвідченого Мануеля Орантеса та поставив на полицю новий трофей.

Борг рано стає популярним. Його результати натякають на майбутнє домінування на найкращих кортах планети. Але чи не зламається Вікінг від уваги всього світу?

Людина з льоду.

У 1975 році Б'єрн візьме ще один Відкритий чемпіонат Франції. Сезон завершився дуже приємно. У 19 років Кубок Девіса відправився у лист досягнень молодого таланта.

 На корті Борг незворушний. Нуль емоцій, лише ракетка, м'яч і матч. Його стиль гри вважається зразковим.

 Швед тримав ракетку мов ключку в хокеї. Обмінювався ударами із задньої лінії. Закручував м'яч і з правої сторони і з лівої. Його ракетки мали дуже натягнуті струни. Коли ж Борг починав кар'єру, його стиль не могли зрозуміти. Саме Б'єрн заснував оборону.

 У нього є дуже знаменита цитата про свою техніку, з якої ми можемо зрозуміти, який рівень критики кружляв над головою талановитого шведа. "Пам'ятаю, один хлопець дав мені книгу про теніс і сказав:"прочитай її, там пише, як потрібно грати". Але я трішки впертий і не послухався його".

 У Борга була  фантастична фізична форма. Уже тоді він тренувався як спортсмени сьогодення. На першому місці завжди був теніс. Тільки після турнірів він міг думати про спонсорів та інші справи. У шведа було багато ритуалів. На матчах він мав лиш два рушники, ні більше, ні менше.

Лід і Полум'я.

Розпочнімо з фіналу Вімбелдону 1976 року. У віці 20 років та 1 місяця Б'єрн Борг перемагає Іліє Настасе.  Настасе скаже, що Борг грає в щось зовсім інше, а не в теніс. У 1977 і 1978 він переможе Коннорса в фіналах Вімбелдону. Уже в 1979 Роско Таннера паде від стилю шведа.

 Цікаво те, що саме від реклами Борг отримував більшу кількість своїх статків у роки перемог. Швед був першим хто із тенесистів зміг заробити за рік мільйон доларів. Рекламував ж він усе, що тільки можна.

У 1980 році відбувся легендарний фінал між Боргом і Макінроєм. Один з найкращих матчів за всю історію тенісу.

 Джон був експресивним гравцем. Не подобався публіці Вімбелдону. Часто сперечався із суддями. За матч із Джимі Коннорсом, що відбувся в півфіналі, його освистували присутні на фіналі.

Легендарний четвертий сет. П'ять нереалізованих матчболів. Але наш Вікінг підкорює Лондон уже п'ятий раз поспіль. Матч, який вражає своєю драмою. У цього протистояння навіть фільм є. Раджу подивитися як і сам матч, так і фільм.

Кінець легенди.

На мою думку, після Вімбелдону 1980 року, Борг зламався, як машина. Уся ця увага, завжди найвищі очікування. Від шведа чекали тільки перемог. Багато переживань і, можливо, депресій на фоні втомленості, як моральної так і фізичної. 

 Борг програє Макінрою на Відкритому чемпіонаті США. До речі, він так і не перемагав на цьому турнірі, а це дивує.

 У 1981 поставить на полицю уже шостий трофей із Франції. Макінрой відбере перемогу на Вімбелдоні. У тому ж році швед віддасть і чемпіонат США. Знову Джон протистоятиме у фіналі і стане переможцем.

Американець у своїй автобіографії скаже:"...я відчув, щоб Борг зробив щось неможливе, він здався". Далі він проводив матчі зовсім не на рівні першої чи другої ракетки світу. Б'єрн уже не  льодяний. До речі, з Джоном вони стали друзями. Саме йому Борг розповів, що хоче завершити свій шлях у тенісі.

 У 1983 році 26-річний Б'єрн Борг завершує кар'єру гравця. У 11 із 27  турнірах "Великого шолома" він брав трофей. У шведа 83 відсотки перемог у матчах професійного рівня.

 Феномен Борга в його працьовитості, бажанні завжди бути на вершині, у його тренуваннях, у неймовірному таланті та незвичному погляді на теніс. Його метод дав яскравий початок. Велику кількість трофеїв, багато грошей і славу. Але вбив його морально.

На жаль, Вікінг зламався. Після завершення кар'єри було багато невдач, незрозумілих рішень. Звинувачення в зловживанні забороненими препаратами.

 У 1990 році Б'єрн спробує повернутися в теніс. У фінансовому плані все стало в рази гірше, ніж під час кар'єри гравця. Він майже став банкротом. Звісно ж, швед провалився. Теніс уже був далеко попереду, а Борг усе ще в 70-х.

Борг це легенда тенісу і спорту. Б'єрн - це революціонер, який змінив усе.

Другие посты блога

Все посты