Tribuna/Шахматы/Блоги/Декілька цікавих історій/Каспаров проти Карлсена. Нова фігура у світі шахів

Каспаров проти Карлсена. Нова фігура у світі шахів

У 2004 році відбулася важлива подія для майбутнього усього світу шахів. Гаррі Каспаров протистояв тринадцятилітньому Магнусу Карлсену.

21 июля 2020, 12:39
1
Каспаров проти Карлсена. Нова фігура у світі шахів

У 2004 році відбулася важлива подія для майбутнього усього  світу шахів. Гаррі Каспаров протистояв тринадцятилітньому Магнусу Карлсену.

 

Спершу нам потрібно ознайомитися з турніром, його учасниками і правилами. Брали участь 16 учасників. Вони діляться на пари, переможець іде далі по сітці. Партії тривають по 25 хвилин, а після цього ще  5 секунд на хід. Матч складається з двох партій. Якщо ж після них не виявили переможця, то проводиться п'ятихвилинний бліц.

У турнірі змагалися такі зірки як Найджел Шорт, Анатолій Карпов, та Дрєєв Олексій. А також наші головні герої- Молодий Магнус і досвідчений Гаррі Кімович Каспаров. Були ще маловідомі скандинавські шахісти.

 

Якщо ж ви нове зацікавлене обличчя у просторі шахів, нам варто розпочати з невеличкого екскурсу в життя і кар'єру шахістів до цієї партії.

Майбутній чемпіон.

 Свен Магнус Еєн Карлсен- шаховий гросмейстер із Норвегії.  Народився 30 листопада 1990 року. Він третій наймолодший гросмейстер в усій історії шахів. У віці 13 років, 4 місяців та 27 днів отримує цей найвищий титул.

Уже в 5 років батько вчить Магнуса шахів. До речі, Хенрік, так звати батька, теж гравець у шахи. Брав участь в місцевих турнірах. З дитинства Карлсен був не подібним до однолітків. Важко давалися йому прості речі. Часто він міг стояти і обдумувати певні дії, які здавалися б очевидними. Юнак читає багато книг про шахи, його захоплює цей світ. Проводив по 3 годин в інтернеті, граючи в бліц партії. Уже у вісім років береться за шаховий спорт із максимальною серйозністю.

 

2003 рік почав з невдалого виступу на турнірі, опинився лиш на 12 місці. Уже через кілька місяців візьме бронзу на Чемпіонаті Європи у категорії до 14 років.

 

У Магнуса буде важкий рік, невдачі і високі позиції на турнірах будуть змінювати одне одного. Карлсен покладається на свою інтуїцію, вона звісно ж неймовірна, але бракує стабільності, що прийде з роками.

 

На початку 2004 року він візьме перше місце на турнірі у Вейк-ан-зе. Набере 10,5 очок з 13 можливих. На турнірі в Москві поділить 30-51 місце з 203 шахістів.  У такому стані майбутня суперзірка шахів чекала зустрічі з Каспаровим.

Останні роки кар’єри Гаррі Кімовича.

Шлях Каспарова до зустрічі із Магнусом почнімо із екскурсу в історію нової шахової асоціації. У 1993 році Каспаров і Найджел Шорт створили нову шахову організації. Вони повинні були розігрувати першість світу в складі організації ФІДЕ, але через ряд причин обидва шахісти заснували ПША(Професійна шахова асоціація). Уже пізніше Каспаров шкодуватиме про створення асоціації. Почнімо з 1995 року в житті Гаррі Кімовича, розповідь про всю кар'єру це тема для майбутньої статті.

У квітні 1995 року відбувається турнір під назвою "Супер-классік". Каспаров і Ананд зустрілися у вирішальному поєдинку. Вішванатан Ананд -це індійський гросмейстер, у майбутньому чемпіон світу. Гаррі Кімович переміг уже на 25-му ході.

Містер Ананд знову зіграє проти нашого героя, у тому ж 1995 році. Нью-Йорк і матч на першість світу.

У вісьмох партіях нічиї. Ананд бере дев'яту партію, але Каспаров покаже  4 перемоги в п'яти наступних партіях. Звісно, переможець визнає неймовірну  підготовку Віші. Каспаров зіграє невдало на третьому турнірі "Супер-классік". Він переможе лиш в одній партії.

1996 рік стане успішним. У Лас-Пальмасі він випередить Віші лиш на одне очко. Суперники були неймовірними. Карпов, Іванчук, Крамник та Топалов.

 

У 1998 році Ананд відмовляється грати  цикл на претендентство не під егідою ФІДЕ. Тому  Всесвітня шахова рада бере Широва Олексія у суперники Крамнику, Каспаров чекає на переможця. Неочікувано для всіх Широв переміг Крамника. На жаль, матч між Каспаровим і Шировим так і не відбувся. Фінансові причини.

 

У 1996 році Гаррі Кімович зіграв проти комп'ютера Deep Blue, але це тема для іншого матеріалу.

 

У 1999 році Каспаров переможе на турнірі у Вейк-ан-Зе. Набере 10 очок із 13 можливих. Ананд був другим, а Крамник третім. Переміг у Лінаресі, також і в Сараєво.  Каспаров досягнув рейтингу 2851, який стане рекордним на той час.

Нове століття для Каспарова принесло втрату звання чемпіона світу, за версією ПША. Тепер Крамник на вершині.  У 2001 екс-чемпіон переможе на трьох турнірах підряд. Забрав турнір у Лінаресі і Астані.

Уже наступного року в Лінаресі Гаррі Кімович випередив Руслана Пономарьова(новий чемпіон світу ФІДЕ). У 2002 в складі збірної Росії покаже найгірший результат у командних змаганнях за усю кар'єру. Але того ж року візьме перше місце для збірної. Його остання олімпіада відбулась в Бледі.

 

У 2003 році не зміг перемогти у Лінаресі. П'ятнадцятилітній Раджабов відібрав очки у  Каспарова у другому турі. На мою думку, саме на цій ноті варто перейти до зустрічі із молодим Магнусом Карлсеном.

Початок нової легенди.

Преса одразу написала про дві перемоги Каспарова. Про спокійний шлях на турнірі. Хоча Карлсен уже на той момент мав рейтинг 2484, що вражає.

 

 Магнус грає білими, а Гаррі Кімович чорними.  За дану партію, досвідчений гросмейстер із Росії візьметься за голову тричі, із думками про  дуже невдалі ходи. Першою помилкою буде 11 хід, що приведе молодого суперника до вигідного продовження партії. Карлсен грає вміло і контролює хід гри. Уже на 22 ході Магнус робить велику перевагу, а експерти і зараз вважають, що Гаррі Кімович не зміг вийти з дебюту. Але молодий талант трішки поспішає 23 ходом, були і кращі варіанти для продовження. Магнус робить невдалий  32 хід. Варіант довести партію до перемоги, або ж велечезної переваги білих, Магнус не побачив. Юний гросмейстер вирішив розміняти ферзів. Привело це до ендшпілю, у якому Гаррі Кімович Каспаров неодноразово робив нічию. Пізніше Карлсен зрозумів помилку, але буде пізно. На 52 ході гросмейстери погодилися на поділ очок.

У другій партії Каспаров переможе юного гросмейстера із Норвегії.  А далі йому підкориться турнір і Найджел Шорт. Він провів один з останніх своїх турнірів. У 2005 році завершить кар'єру

.

Уже в 2013 році Магнус Карлсен стане шістнадцятим чемпіоном світу  з шахів. Досягне найвищого рейтингу в історії шахів(2872). А в 2014 йому підкориться результат у 2882 очок, що просто неймовірно.

Другие посты блога

Все посты