Tribuna/Баскетбол/Блоги/Декілька цікавих історій/Геній «Поганих хлопців» із Детройту. Ворог Майкла Джордана. Легенда чи баскетбольний хуліган?

Геній «Поганих хлопців» із Детройту. Ворог Майкла Джордана. Легенда чи баскетбольний хуліган?

«Майкл Джордан не був моїм конкурентом.»

18 июля 2020, 15:19
4
Геній «Поганих хлопців» із Детройту. Ворог Майкла Джордана. Легенда чи баскетбольний хуліган?

Айзея Лорд Томас III  - член Баскетбольної Зали слави з 2000 року. Один із 50 найвизначніших гравців в усій історії НБА.  Двічі здобував чемпіонство в НБА. Неодноразово відбирав  титули в легендарного Майкла Джордана.

Погодьтесь, звучить вражаюче, але це лише світла сторона даного спортсмена. Саме він був лідером знаменитих "Поганих хлопців" із Детройту. Джордан не приховує своєї ненависті до стилю гри Томаса, і його персони.

Кар'єру в університеті проводив у команді  "Індіана". У період з 1979 до 1981 року. У 1981 році підкорює NCAA.  Отримує чемпіонство і нагороду найціннішого гравця турніру. Такий початок дає зрозуміти, що справу ми маємо із дуже талановитим гравцем. Тому, другим піком, у першому раунді, Айзея прямує в Детройт "Пістонс". Зріст 185 сантиметрів, 82 кілограми, позиція очевидна, розігруючий захисник.

У першому сезоні проводить 72 матчі, 33 хвилини на паркеті. Набирає 17 очок, у середньому, майже 8 асистів за гру, та 2 рази здійснює перехоплення м'яча у суперників. Статистика чудова, реалізація кидків 42,6  відсотки, що вражає не менше.

Звісно ж ви звернули  увагу на зріст нашого героя. У 80-х і 90-х роках із таким зростом гравця не враховували як серйозну бойову  одиницю. Айзея усю кар'єру буде боротися із даним стереотипом. Будуть поразки, а також і великі перемоги.

 

Почнімо із третього року Томаса в лізі. У регулярному сезоні провів 82 гри, 11 асистів, 21,3 очки за сезон, у середньому. Відсоток влучних кидків 46, 3. Команда потрапляє в пост сезон. Айзея проводить 5 ігор на паркеті, "Нікс" відправляє "Пістонс" на відпочинок.

 Потрібно пам'ятати, що до сезону 1987/88, Айзея набирає не менше 20 очок, у середньому за сезон. Далі статистичні дані не будуть важливою складовою моєї розповіді,  плеймейкер Детройту показує високий рівень кожного сезону, нас чекають неймовірні протистояння легендам.

 1987 рік, Томас і Детройт у фіналі Східної конференції. Ларрі Берд, 2 метри і 6 сантиметрів, проти Айзеї Томаса. Усі говорили про різницю в зрості між головними зірками команд, але Азейя хоче довести світу, що сам Берд поступиться титулом, а зріст всього лиш цифра. На мою думку, один із найважливіших моментів у кар'єрі Томаса відбувся у цій серії. Момент, коли він отримає важливий урок і стане легендою.

Залишається 5 секунд до завершення, м'яч у гру, після ауту, вводить Томас, помилка розігруючого і Берд перехоплює пас Айзеї, віддає м'яч Джонсону, до побачення "Пістонс", одна секунда на табло. Поразка у п'ятій грі. У шостій грі Детройт здобув перемогу, але в сьомій знову програв, у фінал іде "Селтікс".

 

Після цієї серії, Айзея Томас перетвориться у нічне жахіття зірок  НБА. Наступного року вони переможуть "Бостон",  та зустрінуть новий виклик, уже в фіналі НБА.  Меджик Джонсон та Карім Абдул-Джаббар. Сезон 87/88 не завершився успіхом. "Лейкерс" перемогли у серії з семи матчів. У шостій грі Томас отримав травму, що привело до поразки. Родман не влучив у корзину, коли мав можливість забрати титул у Детройт. Так була програна 7 гра.

Важлива ремарка. Томас і Білл Леймбир, після програної сьомої гри, увійшли в роздягальню переможців і забрали шампанське. Звісно ж не все, лиш пляшку. Народження "Поганих хлопців".

 

Через дискваліфікації "Пістонс" втратить 60 тисяч, у фонді зарплат команди. Хлопці стояли одне за одного, мов брати. Кожну проблему приймали як командну. Як же їх ненавиділи. Вони бісили усіх суперників. Грали жорстоко, часто намагалися нанести травму  чи пошкодити  гравців, що їм протистояли. Саме так, вони хотіли зламати усіх, хто був на шляху.

 

У Томаса була власна тінь. Із Джо Дюмарсом вони створили чудовий дует. Коли Айзея не може, Джо веде команду. Щось схоже було в Джордана і Піппена. Саме Дюмарс буде найціннішим гравцем у фіналі НБА сезону 1988/89. Перед першим чемпіонським сезоном у команду прийде найкращий друг Томаса, Марк Агуайр. Це звісно ж допоможе атмосфері у роздягальні.

Отже, фінал проти "Лейкерс". Тут немає сенсу щось розписувати, 4-0 у серії. Детройт розтоптав суперника. За весь плей-офф, вони програли лиш Чикаго, двічі. "Погані хлопці" на вершині. До речі, це перше чемпіонство "Пістонс" в НБА. Айзея змінив увесь світ баскетболу.

У "Чикаго" вже давно запалює Джордан, але йому потрібні командні титули. Айзея переміг "Буллз" у плей-офф 87/88, також і в 88/89,  і ще в 89/90. Цих легенд об'єднують, на мою думку, дві важливі риси. Неймовірне прагнення перемоги,  та бажання бути номером один у всьому світі. Тому, ми побачимо легендарні серії у плей-офф.

 Сезон 1989/90, фінал конференції проти "Чикаго" Майкла. "Пістонс" ненавиділи по всій країні, але в місті Чикаго це вийшло на новий рівень. Знамениті футболки "Fuck the Bad Boys", як приклад. Також відомі усьому світу "Правила Джордана". З Майклом грали максимально уважно, його стримували по 2 гравці, "Пістонс" не давали і дух перевести, без свого гравця поряд. Серія завершилась 7 матчем, у якому перемогли хлопці з Детройту.

 Це вже третій поспіль фінал НБА. Звісно вони перемагають. У цей період лиш Чикаго "Буллз" були на одному рівні з Айзеєю і "Детройтом", на мою думку. У серії з п'яти ігор  "Пістонс" перемагають команду із Портленда. Нагорода найціннішого гравця іде в руки нашого героя.

 У наступному сезоні Томас проведе лиш 48 ігор в регулярці. "У 1991 році у мене була операція на зап'ясті, зараз її вважають не сумісною із продовженням кар'єри" :скаже  гард "Пістонс". Він брав участь у плей-офф 90/91. У середньому, набирав 13, 5 очки за 13 ігор на паркеті. Тепер "Чикаго" перемагає у фіналі конференції, 4-0 у серії.

 Уже в 1994 році Айзея Томас завершує кар'єру. Звісно ж він великий гравець в історії баскетболу. Номер "11" закріпили за Айзеєю. Він 12 раз брав участь в Матчі Зірок НБА. Чемпіон НБА 1989 і 1990. Легенда НБА.

А завершити розповідь  варто словами самого Томаса: "Майкл Джордан не був моїм конкурентом. Моїми суперниками були Меджик і Берд. Я намагався дістати "Селтикс", намагався зловити "Лейкерс". Але "Чикаго" в період з 1984 по 1990 рік не було тим, з ким я змагався. "

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты