Tribuna/Теннис/Блоги/Crazy=genius/Президент ФТР сказав, що Світоліна «абсолютно ніхто». Його знищив екс-перша ракетка світу та українські тенісисти

Президент ФТР сказав, що Світоліна «абсолютно ніхто». Його знищив екс-перша ракетка світу та українські тенісисти

Сама Еліна вважає слова росіянина «дном».

Блог — Crazy=genius
15 мая 2022, 18:10
13
Президент ФТР сказав, що Світоліна «абсолютно ніхто». Його знищив екс-перша ракетка світу та українські тенісисти

Сама Еліна вважає слова росіянина «дном».

Теніс – один з видів спорту, в якому росіянам дозволено виступати на елітних турнірах. Українська тенісна спільнота намагається давити на чиновників та організаторів змагань, але ті чинять жорсткий спротив – відсторонення росіян та білорусів з «Вімблдону» підняло бурю невдоволення від ATP, WTA та тенісних зірок типу Надаля.

Еліна Світоліна відреагувала на ситуацію та закликала організації діяти серйозніше. «Спорт у Росії – засіб пропаганди. Просимо WTA, ATP та ITF, щоб вони робили більше», – сказала перша ракетка України.

Після цих слів постукали з дна – прокоментував їх президент федерації тенісу Росії Шаміль Тарпіщев. Він сказав, що Еліна Світоліна – «абсолютно ніхто».

«Не треба звертати увагу, це не лише моя думка, а й юристів також. Тому що від будь-якого висловлювання нас можуть зняти з якихось змагань. Наразі ми граємо, у нас все нормально. Безглуздо взагалі реагувати. Хто така Світоліна? Ніхто взагалі», – заявив росіянин.

І це вже не перший публічний скандал тенісного чиновника. У 2014-му Тарпіщев був оштрафований і на рік відсторонений від діяльності WTA за некоректне висловлювання про Серену та Вінус Вільямс в ефірі російського телебачення. Він назвав їх «братами Вільямс» і сказав, що йому взагалі не соромно за ці слова.

«Ну я підкреслював їхню силу, а що? Але цікаво, що рейтинг у мене піднявся відразу. До речі, коли написали у МОК, що мені санкції запровадили, етична комісія у МОК навіть не розглядала. Чи було соромно? Кому, мені соромно?» – так президент ФТР прокоментував той скандал у 2022-му.

За класикою, одіозний чиновник підтримав анексію Криму у 2014-му, заявляв про програму розвитку тенісу на півострові, отримував нагороди з рук Путіна. Ніякої реакції від світу тенісу не було. Водночас син Тарпіщева Амір – директор Кубка Кремля, який щорічно присутній у сітці турнірів ATP.

Окрім всього цього Тарпіщев був близьким другом Єльцина та зробив у 90-ті нелегальний бізнес пов’язаний з контрабандою, що влучно описав Сергій Стаховський: «Чого досяг Тарпіщев? Як казнокрад він став мільйонером. А як людина він – лайно».

Жорстко слова Тарпіщева розкритикував екс-перша ракетка світу Енді Роддік. «Найвищий рейтинг Тарпіщева за кар’єру – 164-е місце. Баланс виграних та програних матчів – 2:3. Титулів немає, зрозуміло.

Баланс Еліни Світоліної – 433:228. 16 титулів у одиночному розряді, рейтинговий рекорд – третє місце. Хочеться попросити Тарпіщева пояснити значення слова «ніхто», а потім просто поглянути на себе в дзеркало», – написав американець.

Його слова репостнула Еліна Світоліна з підписом: «Тарпіщев – дно».

«Дуже добре прокоментував це висловлювання Енді Роддік. Що людині, яка у найкращі роки мала рейтинг 164, називати Світоліну «ніким» просто смішно. Можу додати, що цьому діду навіть до моїх скромних досягнень дуже далеко. Та й взагалі коментувати слова старого маразматика з росії не бачу сенсу. Ретвітнув я його висловлювання, щоб іноземці розуміли, з ким і чим мають справу», – додав український тенісист Ілля Марченко.

Обурилась на коментар росіянина і Катаріна Завацька: «Це дуже некоректне висловлювання з вуст Тарпіщева ось так на Еліну. Скільки вона робить для України, українського спорту: її фонд, її максимальна допомога нашим юним гравцям.

Та й взагалі, як можна говорити «вона ніхто» – це жах. Це така неповага до жінки. Тому таких людей, як він, та його коментарі можна не слухати, не бачити і не сприймати».

Віце-президент ФТУ Євген Зукін розклав все по поличках: «Це неповага і хамство, яке демонструє і найвище керівництво Росії, і дипломатичне, і тепер уже спортивне. Українців як таких вони взагалі не поважають. Це було видно не вчора і позавчора. Усі, хто мав можливість з ними спілкуватися, незважаючи на всі запевнення у дружбі і найкращі наміри, – вже після Криму та Донбасу все розуміли.

Він вважає, що так можна висловлюватись. Це не перше його висловлювання щодо жінок. Мені дуже шкода, що такі заяви можуть звучати. Але ми знаємо, від кого вони лунають, весь світ має робити все можливе, щоб такі функціонери перестали перебувати на провідних ролях у спорті. До речі, це не просто президент, це дійсний член Міжнародного олімпійського комітету. Вважаю, що це має змінюватися, всі повинні мати повагу. І це стосується не лише Еліни Світоліної. А затикати рота тим, хто має власну думку – це не позиція сильного, це позиція слабкого».

Вступився за Світоліну голова НОК України Сергій Бубка. «Еліна Світоліна – олімпійка та видатна українська спортсменка. Вона заслуговує на нашу величезну повагу та захоплення. Ми підтримуємо кожного спортсмена, який виступає за мир та проти війни», – написав він.

А Олександр Долгополов звернувся ATP та WTA. «Росія ненавидить Україну практично у кожному аспекті. Вони вбивають нас, гвалтують наших жінок та дітей, катують нас.

Проте ATP і WTA не бачать проблеми у моральному знущанні з українських гравців, змушуючи їх грати проти російських гравців, які не сказали жодного слова щодо цих важких часів. Жодної дискримінації, ну звичайно», – написав Долгополов.

Російські тенісисти, Надаль, Джокович із засудженням президента федерації тенісу Росії не витупили. Але відсторонення з «Вімблдону» вважають дискримінацією.

¯\_(ツ)_/¯

Фото: ФТА

Другие посты блога

Все посты