Tribuna/Биатлон/Блоги/Crazy=genius/Яскрава команда у фристайлі, питання біатлону, ковід та патріотичні маніфести. Чим Україна запам’яталася на ОІ-2022

Яскрава команда у фристайлі, питання біатлону, ковід та патріотичні маніфести. Чим Україна запам’яталася на ОІ-2022

Робимо підсумки.

Блог — Crazy=genius
21 февраля 2022, 09:56
8
Яскрава команда у фристайлі, питання біатлону, ковід та патріотичні маніфести. Чим Україна запам’яталася на ОІ-2022

Олімпіада в Пекіні підійшла до свого завершення – Україна привезла з Ігор одну медаль від Олександра Абраменка (після золота 2018-го він подарував нашій країні срібло в акробатиці).

Tribuna.com та компанія Parimatch Ukraine підводять підсумки Ігор для нашої збірної – ця Олімпіада подарувала нам не один і навіть не два сюжети.

Фристайлісти – найяскравіша українська команда на ОІ

Тренер збірної України з фристайлу Енвер Аблаєв казав, що він 4 роки прокидався з думкою про олімпійські медалі в командних змаганнях, які вперше з’явилися на ОІ. 

Тренерському штабу за один цикл вдалося виховати нове потужне покоління (Котовський, Окіпнюк), яке разом із досвідченим Абраменко мало ввірватися в боротьбу за медалі ОІ.

«Ми маємо молодь. Вона виросла за ці три з половиною роки. Ми за цей час зробили неймовірне. Тому що довели не просто до Олімпійських ігор, а довели в конкурентній формі практично кожного, щоб кожен міг боротися за медаль», – розповідав Аблаєв.

Але по прильоту команди до Китаю сталася катастрофа – половина збірної захворіла ковідом та не змогла зібрати команду. Анастасія Новосад так і не взяла участь в ОІ. Котовський та Окіпнюк вийшли з ізоляції напередодні кваліфікації.

І попри це Україна завдяки Абраменку привезла єдину медаль збірної на ОІ-2022. Олександр – герой. Ще влітку 2021-го в нього були серйозні сумніви, щоб взагалі продовжувати кар’єру. Про це розказав тренер Абраменка Енвер Аблаєв:

«Влітку дуже тяжко було. Він уже думав не продовжувати. Але я його мотивував. Говорив, що у будь-якому разі треба стрибати, а вже перед Олімпіадою буде видно. Він не зупинявся, не здавався, продовжував тренуватися на воді, дуже багато різних стрибків, багато чого не виходило».

На цій Олімпіаді Абраменко був найдосвідченішим не лише в українській збірній – серед усіх спортсменів в фіналі на пекінському трампліні. І сильно боявся помилитися:

«Перед фінальним стрибком було жахіття. Неможливо передати свої відчуття, що ти відчуваєш перед стартом. До голови лізуть різні думки, ти розумієш, що ти можеш. І ти водночас розумієш, що можеш припуститися помилки і не буде ніякої медалі. Фільм жахів можна зняти».

Але Абраменко ризикнув і виконав стрибок з величезним коефіцієнтом складності. До цього він за всю кар’єру повторював його від сили десяток разів – і виконав його на срібну медаль.

Дивитися на емоції команди після стрибка Абраменка було саме задоволення.

«Моя медаль – це робота усієї команди, усієї збірної», – підсумовував свій успіх Абраменко.

Жіночий український біатлон показав безсистемність, а чоловічому не вистачило потужності

Після золота Сочі-2014 українська збірна дві Олімпіади залишилася без нагород. Проте у Пекіні збірна не була такою безнадійною, як у Пхенчхані.

– Джима фінішувала усі гонки Ігор в топ-15.

– Найкращі результати на ОІ в кар’єрі показали Меркушина та Петренко.

– Чоловіки вперше за 12 років відібралися в олімпійський мас-старт.

Але стрибнути вище голови не вдалося. Однозначно підбив збірну ковід, до останнього було невідомо, чи збере жіноча команда четвірку на естафету. А чоловіки провели майже всі Ігри без головного тренера.

В олімпійський сезон керівництво пішло ва-банк, зробивши ставку на Джиму. Головним поставили її особистого тренера Уроша Велепца. Це дійсно могло виправдатись – українка підійшла до ОІ у топ-формі і була в пулі претенденток на медалі в кожній гонці. Не вистачило вдачі та власної психологічної стійкості, суперниці також не провалювалися.

За спиною ж Юлії не було і близької за рівнем спортсменки. Передчасний відліт Валентини Семеренко з Китаю взагалі показав, як безславно може провести свою останню Олімпіаду легенда. Перед Іграми тренерський штаб вважав її третім номером збірної після Джими та Білосюк.

«Загалом, треба закінчити цей сезон, а потім сісти – поговорити зі спортсменками та зрозуміти, який кадровий резерв у нас буде і хто тренуватиме цю команду. Думаю, ці питання ми вирішуватимемо у квітні-травні, не зараз», – підсумував виступ жінок Бринзак. Аж занадто багато невизначеності в його словах.

Чоловіча команда стикнулася з реаліями – суперники занадто сильні та конкурентні. Хоча водночас видно, що українська команда підійшла до Ігор не в найкращій готовності. Підручному не підходила траса, Цимбал та Дудченко здали в швидкості. І попри це чоловіки провели найкращі Ігри за останні 12 років.

«Якщо буде фінансова можливість, він хоче зробити всередині команди дві групи – основну та молодіжну, щоб цих хлопців (Кінаша, Мандзина, Боровика, Грущака) підтягувати до якіснішої підготовки та планувати їх розвиток за єдиною методикою з основою. Щоб на наступну Олімпіаду ми вибирали не чотири з чотирьох плюс одного запасного, а щоб було хоча б 8-9 конкурентоспроможних осіб на п’ять позицій», – у чоловічий збірній Бринзак плани окреслив вже.

Що з жіночою частиною команди – відкрите запитання. Але те, що пропонувалося ще після провалу 2018-го актуально і досі – якщо не знайти системного спеціаліста типу Санітри, прориву через 4 роки ми точно не побачимо.

Майже третина українських олімпійців стикнулася з ковідом на ОІ

Україна відправила на Ігри делегацію з 45 спортсменів. Із них позитивні ковід-тести здали 13.

28% - кожен третій український спортсмен втрапив у цю халепу. Це біатлоністки Білосюк та Блашко, лижниці Олех та Рубльва, фігуристи Шмуратко, Даренський та Голініченко, фристайлісти Котовський, Окіпнюк та Новосад, санкар Мандзій, стрибун з трампліну Калініченко, сноубордистка Данча.

Аннамарі взагалі стикнулася дикою ситуацію – їй дозволили взяти участь в заїзді за 5 (!) хвилин до її старту. Через віце-чемпіонка світу провалилися та стала лише 26-ю.

Ковідні проблеми вдарили не тільки по нашій збірній – проблеми були й у топів, тих же норвежців. Усі олімпійці були ізольовані від зовнішнього світу. Навіть персонал, який обслуговував змагання та селище, знаходився у «бульбашці» без можливості виїзду додому. Проте навіть такі міри не врятували ситуацію.

«Вважаю своїм обов’язком сказати і про тих, хто потрапив до ізоляції тут через ковід. Хтось не зміг виступити, і це найгірше, що могло статися. Приїхати до Пекіна і не виступити, бачити своїх конкурентів, що виступають, беруть участь...», – сказав голова МОК Томас Бах на закритті Олімпіади.

Найважливіший маніфест Ігор зробив Владислав Гераскевич

І хоч український скелетоніст Владислав Гераскевич (він також хворів ковідом – але за місяць до змагань) не зміг показати крутий результат на Олімпіаді, він зробив дещо набагато важливіше.

Гераскевич після свого заїзду розгорнув на камеру плакат «No war in Ukraine». Така заява поставила у ступор російських коментаторів на Eurosport. Про Владислава написали серйозні міжнародні ЗМІ.

«Хочу миру у своїй державі, хочу миру над своєю головою. Не хочу, щоб люди гинули через війну», – сказав Гераскевич.

Майже всі українські спортсмени зверталися до вболівальників на включеннях українською.

«Дякую усій Україні, яка підтримує нас. Ми робимо тут свою роботу не тільки за себе, а й за всю країну», – дякував країні Іван Шмуратко.

«Мою медаль я присвячую всій Україні і кожному її громадянину. Дуже радий, що вдалося завоювати її в День єднання. А загалом їздити на Олімпіаду й привозити медалі – це моя робота», – казав після срібла Олександр Абраменко.

У словах кожного звучали гордість та відповідальність за державу. А у наш неспокійний час саме меседжі та обличчя бувають важливішими за результати.

***

Компанія Parimatch Ukraine активно підтримує український спорт та точно пишається кожним нашим олімпійцем, незважаючи на місця, які вони зайняли. Олімпіада була яскравою, непередбачуваною та дуже цікавою.

А головне – вона подарувала всім нам купу емоцій. Точно такі емоції можна отримувати і після завершення Ігор – залітайте на Parimatch Ukraine та зарядіться на перемогу!

Фото: НОК

Другие посты блога

Все посты