Tribuna/Биатлон/Блоги/Crazy=genius/Максимально дивна ситуація з відбором на ОІ в жіночому біатлоні: Блашко можуть відчепити, хоча місяць тому їй гарантували місце в складі

Максимально дивна ситуація з відбором на ОІ в жіночому біатлоні: Блашко можуть відчепити, хоча місяць тому їй гарантували місце в складі

«Ніхто нічого не говорить»

Блог — Crazy=genius
21 января 2022, 09:43
9
Максимально дивна ситуація з відбором на ОІ в жіночому біатлоні: Блашко можуть відчепити, хоча місяць тому їй гарантували місце в складі

 «Ніхто нічого не говорить».

Ще перед стартом олімпійського сезону ми прогнозували, що у жіночій збірній точитиметься боротьба за 5 вакантних путівок на ОІ. На жаль, якісної конкуренції не відбулося – Бех та Віта Семеренко не потягнули рівень КС, Меркушина та Петренко пропустили більшість гонок через інфекційну хворобу.

Здавалося, що за місяць до Олімпіади склад жіночої збірної зрозумілий: Джима та Білосюк (їм гарантували місце на Іграх ще перед стартом сезону), Валентина Семеренко (була однією з найкращих українок на післяноворічних етапах), Блашко (взяла єдину медаль збірної у цьому сезоні). 5-ту путівку мали розіграти Меркушина та Петренко, які повернулися після хвороби.

Остаточний склад команди мали оголосити після завершення етапу в Рупольдингу. Але ситуація змінилася – в Анхольці остаточно склад ще не визначився.

У збірній відсутні прозорі критерії відбору

Хто відбереться у фінальний склад збірної України, вирішує тренерський штаб Велепця та погоджує керівництво федерації на чолі з Бринзаком (у кого більший вплив на формування складу – кулуарна загадка). Урош протягом усього сезону озвучував різні версії збірної під ОІ.

Раніше там була Блашко, а тепер немає. Дар’я обурилася цією ситуацією: «Спочатку було оголошено, що я, начебто, проходжу. Тепер – незрозуміла ситуація, ніхто нічого не говорить. Сподіваюся, мої результати у сезоні сказали за себе. Відбір, мабуть, мав би бути закінчений у Рупольдингу, але було прийняте рішення затягнути далі до Антгольца».

Спортсменка апелює до того, що у команді нема чітких критеріїв відбору, а інформація, хто їде на Ігри, замовчується. «Повинні бути якісь критерії, що затверджуватимуться міністерством, федерацією, НОК. Оскільки це державні справи, не приватна лавочка. Ми усі виступаємо за країну, билися за потрапляння, щоб представляти свою країну гідно. Відбиралися, готувалися. Сподіваюся, що зможу потрапити у заявку», – сказала Блашко.

Велепець хоче дати шанс перехворілим Петренко та Меркушиній, у Блашко спад форми після нового року

Передсезонну підготовку в команді Велепця проходили Петренко та Меркушина, Блашко ж повернулася на олімпійський сезон до свого особистого тренера Махлаєва. Дар’я не потрапила до складу збірної на перший етап КС, але відбиралася до нього через Кубок IBU, там вона взяла одразу 2 бронзи.

Меркушину і Петренко у цей час скосила інфекція. Анастасія взагалі провела усього 4 міжнародні страти у цьому сезоні та всі провалила. Петренко пробігла більше гонок, хоча відновлювалася від хвороби важче. За її входження до складу топить Володимир Бринзак. «У дівчат нам дуже потрібна Іра Петренко, бо це естафетний боєць, вона має характер, вона класно стріляє. На першому старті після хвороби, звичайно, їй було важко, тому що вона була на антибіотиках, потім готувалася, не було стартів, і лише кілька днів тому приступила до швидкісних тренувань, тому я дуже задоволений її стартом, і бачу, що вона буде в команді», – казав президент федерації.

У Блашко зараз спад функціональної форми, що вже традиційно для неї. Дар’я просідала у результатах після нового року останні два сезони. Але минулого року спортсменці під керівництвом Санітри вдалося вийти з ями під ЧС та пристойно провести головний турнір сезону.

Як бачимо, за сукупністю результатів та стабільністю виступів найбільше на прохід заслуговує саме Блашко. За функціональною готовністю найкращою є Петренко. Меркушина виглядає слабше за своїх колег по команді. Дві з трьох біатлоністок мають потрапити до збірної, одну – відчеплять. 

«Потрібно вирішити спочатку нам, розібратися самим, помірятись дівчатам, яким шанси не давали, точніше їх не було, вони хворіли і тому ще не вирішили. Ми хочемо на Олімпіаду здорових, у хорошому стані бійців, і тому це ще питання.

Дочекаймося завтра-післязавтра, зараз я чітко сказати не можу. Наразі 3 дівчини у команді (Юлія Джима, Олена Білосюк та Валентина Семеренко). Ми спочатку обговоримо це із тренерами, а потім скажемо. Зараз нам телеграфувати багато про це не можна. Потрібно на півгодини сісти та поговорити. Після цього вже оголошувати. Іра (Петренко), Настя (Меркушина), Даша (Блашко) ще не на Олімпіаді», – так пояснив ситуації із відбором Велепець.

Збірна наступає на граблі Пхенчхану-2018, тоді теж був конфлікт, пов’язаний зі складом

Ситуація з дивними недомовками у команді нагадує те, що було на минулих Олімпійських іграх. Тоді головним тренером жінок теж був Урош Велепець.

Напередодні естафети Валентина Семеренко випалила вже легендарний хейтспіч у фейсбуці: «У нас не команда, а жопа? Навіть Урошу Велепецу написала, щоб він провів збори і пояснив, що злякався, щоб ми його не побили. Він навіть сам сказав, що злякався.

Ось так все коротко, але повірте, тепер я просто не мовчатиму, прикро боляче, як розбивають твою мрію, твою роботу! Все це реально відбувається у збірній, усі мовчать просто. А взяти Підгрушну, взяти Абрамову, як Урош і Меркушин ляскали в долоні, що в них вийшло їх викинути з команди, як боляче було на це все дивитися. А вони раділи!»

Валентина вчинила тоді некоректно, виливши надто багато бруду на команду прямо перед початком естафети. Блашко ж пояснила ситуацію толерантно. Та чи не відчуваєте ви ефект дежавю?

Другие посты блога

Все посты