Tribuna/Гандбол/Блоги/Crazy=genius/Україна стартує на ЧЄ з гандболу: німецький тренер, ставка на молодь, вийшли на турнір завдяки матчу з Росією

Україна стартує на ЧЄ з гандболу: німецький тренер, ставка на молодь, вийшли на турнір завдяки матчу з Росією

Розпочинається турнір вже 13 січня.

Блог — Crazy=genius
13 января 2022, 15:30
8
Україна стартує на ЧЄ з гандболу: німецький тренер, ставка на молодь, вийшли на турнір завдяки матчу з Росією

Розпочинається турнір вже 13 січня.

З 13 по 30 січня в Угорщині та Словаччині пройде чемпіонат Європи з гандболу. Україна стартує на турнірі вже у перший змагальний день матчем з Сербією.

Транслюватимуть матчі України на європейській першості телеканали Sport 1 та Sport 2. Також матчі покаже Xsport.

Формат турніру

ЧЄ пройде у дві групові стадії та плей-офф. У першому груповому етапі візьмуть участь 24 команди, серед яких є Україна. Збірні розділені на 6 груп по 4 команди у кожній.

Потім по 2 найкращі збірні з кожної групи виходять в основний раунд, де формуються два пули по 6 збірних. За його підсумками по 2 найкращі команди з кожного пулу виходять до півфіналу, а треті місця зіграють матчі за 5-те місце. Далі відбудуться золотий та бронзові фінали.

Група A: Данія, Північна Македонія, Словенія, Чорногорія.

Група B: Угорщина, Ісландія, Нідерланди, Португалія.

Група C: Сербія, Україна, Франція, Хорватія.

Група D: Австрія, Білорусь, Німеччина, Польща.

Група E: Боснія та Герцеговина, Іспанія, Чехія, Швеція.

Група F: Литва, Норвегія, Росія, Словаччина

Головними фаворитами ЧЄ вважаються збірні Данії (букмекери віддають їм найбільшу перевагу) та Іспанії (останні два чемпіонати вигравали саме вони).

Україна їде на другий ЧЄ поспіль. Минулого разу збірна не виграла жодного матчу

У 2020 році Україна вперше за 10 років повернулася на чоловічий чемпіонат Європи з гандболу, але програла усі три матчі у стартовому раунді. Зараз збірна проведе свій 7-й ЧЄ в історії. Найкращий результат нашої збірної – 11-е місце на турнірі 2002 року.

У кваліфікації до ЧЄ Україна стала 3-ю в групі з Росією, Чехією та Фарерськими островами. Наша збірна зайняла останнє прохідне місце у рейтингу команд, які стали третіми у своїх групах.

У зведеній таблиці рахувалися очки з першим і другими командами квартетів. Дві перемоги над Фарерами у залік не йшли, а от вийти на турнір нашій команді дозволила нічия з Росією. Всі інші ігри Україна програла.

На чемпіонат збірну везе досвідчений німецький тренер – із ним Польща брала бронзу ЧС

Минулий тренер збірної України Микита Степанець був звільнений зі скандалом, хоч і вивів збірну на Євро. Степанець розповідав, що команді під час відбору до ЧЄ скорочували тренерський штаб, керівництво не хотіло вітати збірну з виходом на турнір, створювалася токсична атмосфера.

З іншого боку, генеральний секретар ФГУ Олександа Гладун говорив, що збірна після виходу на ЧЄ влаштувала погром у чеському готелі. «Наступного дня після від’їзду команди на адресу ФГУ надійшов лист від колег із Чеської федерації гандболу. Офіційні особи прямим текстом заявляли, що більше не хочуть мати справ із командами з України. Звісно, не можна у нормальній ситуації таке виносити з хати, але публікації у пресі змушують оголошувати факти», – розповідав він.

Як вирішення, у серпні минулого року тодішній виконувач обов’язків президента федерації гандболу України Петрушевський повідомив, що збірну до Євро буде готувати німець Міхаель Біглер.

60-річний спеціаліст до цього працював із клубами німецького чемпіонату, входив до штабу чоловічою збірної Німеччини, був головним тренером жіночої німецької збірної. Найбільшим досягненням Біглера є те, що у 2015-му році збірна Польщі завоювала бронзові медалі чемпіонату світу під його керівництвом.

«Я неодноразово спілкувався з генеральним секретарем української федерації Олександром Гладуном. Він живе у Німеччині, причому не дуже далеко від мене. Ми шукали шляхи, щоб допомогти українському гандболу. Я вже немолодий, у мене в Німеччині агентство, і йшлося лише про короткостроковий контракт.

Моє завдання — не лише тренувати головну команду, а й аналізувати гру молоді, дивитися, хто здатний приєднатися до збірної, щоб зробити її успішнішою», – так коментував своє призначення німець.

Українським помічником Біглера став В’ячеслав Лочман — один із найзірковіших українських гравців свого покоління.

Збірна омолодилася до Євро, але не змогла виїхати на тренувальні збори через скасування авіарейсу

Лише один гравець оновленого складу України зіграв за збірну понад 50 матчів – Олександр Тільте.

7 із 17 гравців, які представляли Україну на минулому ЧЕ не потрапили до складу цьогорічного турніру. Відсутні досвідчені гравці «Мотору» Захар Денисов (31 рік) та Артем Козакевич (29 років). Також немає у фінальній заявці бомбардира Владислава Остроушко (35 років).

Воротарі:

Геннадій Комок («Мотор»), Максим В’юник («Мотор»), Антон Терехов («Бая-Маре», Румунія).

Крайні:

Олександр Касай («Мотор»), Дмитро Артеменко («Динамо Астрахань», РФ); Едуард Кравченко («Мотор»), Данііл Глушак («Драгунас», Литва), Ілля Близнюк («Мотор-Політехніка»).

Лінійні:

Дмитро Ільченко (ЦСКА, РФ), Іван Бурзак («Мотор»), Дмитро Тютюнник («Мотор»).

Розігрувальники:

Олександр Тільте («Мотор»), Тарас Міноцький («Унія Тарнув», Польща), Владислав Залевський («Динамо Астрахань», РФ).

Півсередні:

Дмитро Горіга («Мотор»), Ігор Турченко («Мотор»), Євген Буйненко («Маккаби Димона», Ізраїль), Владислав Донцов («Мотор»).

Найдосвідченішим гравцем збірної стане капітан команди 34-річний воротар Геннадій Комок, який зіграє на третьому Євро в кар’єрі.

Натомість дебютувати у збірній мають 3 гравці: 21-річний Данііл Глушак, 24-річний Олександр Касай та 20-річний Ілля Близнюк.

«Саме ці гандболісти мають величезне бажання. Про них потрібно піклуватися, надавати їм можливість для розвитку. У вас чудова команда. Їй потрібно дати час. Це головне, що вона потребує.

Їм потрібен час і їм потрібно розвиватися. Більше – нічого. Класні хлопці, кожне тренування з ними приносить мені задоволення. Працювати з ними – це честь для мене», – ось так Біглер прокоментував вектор на омолодження збірної.

Прикрість сталася зі збірною під час підготовки до Євро. Спочатку зірвалася участь команди у турнірі Yellow Cup – він був скасований через спалах ковіду у збірних Португалії та Чорногорії.

Замість цього команда мала провести контрольні матчі проти збірної Швейцарії 8 та 9 січня, але авіарейс, яким мали летіти українці, в останній момент був скасований через сильний туман. Збірна прибула до аеропорту о 2-й годині ночі, але гравці були вимушені повернутися до готелю.

«Так, без контрольних матчів нам доведеться грати на Євро з чистого листа. Але залишитись у Запоріжжі та відмовитись від зайвих переїздів до початку чемпіонату Європи – це оптимальне рішення.

Ніч команда через очікування вильоту фактично не спала, але у нас хороший медичний штаб, фізіотерапевт. Гадаю, хлопці зуміють швидко відновитись. А щодо контрольних ігор, то ми замінимо їх двосторонніми, у нас достатньо гравців для цього», – сказав тренер збірної В’ячеслав Лочман.

На сам ЧЄ до угорського Сегеда збірна добралася без проблем. Команда уже провела перші тренування в Угорщині. Україна вважається однією із найслабших команд на турнірі, будь-які здобуті очки вже будуть успіхом.

Біглер чітких результативних задач перед командою зараз не ставить. Перспективи німець бачить у подальшій роботі.

«Україні відверто не пощастило при жеребкуванні: Франція, Хорватія, Сербія – це команди топ-рівня.

Зараз найважливіше – сфокусуватися на собі та своєму розвитку. Команді потрібна ігрова практика, ми хочемо розвиватися. Це те, що має бути у серцях і в головах гравців. І тепер люди мають це для себе усвідомити та сказати: ми маємо підтримку 2-3 роки, працюємо.

У будь-якому виді спорту на початку нового шляху потрібно спочатку орієнтуватися на себе. Якщо орієнтуватися на суперників, то рух буде в неправильному напрямку», – сказав тренер перед стартом турніру.

Фото: ФГУ

Другие посты блога

Все посты