Tribuna/Биатлон/Блоги/Crazy=genius/У України перша медаль КС біатлонного сезону – героями (несподівано) стали Блашко та Тищенко

У України перша медаль КС біатлонного сезону – героями (несподівано) стали Блашко та Тищенко

Емоції, нагородження та причини успіху української пари.

Блог — Crazy=genius
8 января 2022, 23:15
18
У України перша медаль КС біатлонного сезону – героями (несподівано) стали Блашко та Тищенко

Емоції, нагородження та причини успіху української пари.

Після провалу України у класичній естафеті (10-те місце) збірна вистрілила у сингл-міксті – бронза від Блашко та Тищенка.

Ця медаль:

- перша у сезоні для України на КС;

- перша у кар’єрі Блашко на КС (але до цього була бронза у жіночій естафеті на ЧС);

- третя медаль в кар’єрі Тищенка у сингл-міксті на КС. Цікаво, що Артем брав участь у всіх медальних гонках України у цій дисципліні.

Також зазначимо, що одиночного міксту, на жаль, немає у програмі Олімпійських ігор.

Перший етап Тищенко провів невпевнено – завершив його 8-м, використавши 4 допатрони. Але видала топовий другий етап Блашко – підняла команду на 2-ге місце за рахунок відмінної стрільби.

На третьому етапі Артем використав 3 додаткові патрони та фінішував третім. На фінальному етапі Дар’я аналогічно використала 3 допи та завершила гонку з бронзою.

Усього наші промахнулися 11 разів (3-й результат у міксті), та програли ходом понад хвилину (12-й результат). Це зовсім не топові показники, але успіху вдалося досягнути внаслідок стабільності. Усі етапи, крім першого, наші йшли у медалях й не витрачали сили на переслідування, могли концентруватися на стрільбі.

Вдало наші використали і провал суперників: Україна – єдина команда із топ-5, яка завершила одиночну естафету без штрафних кіл.

Якщо Тищенко міг триматися за суперниками ходом у підйоми, то Блашко – ні. Вона і привезла 49 секунд програшу ходом на своєму 4-му етапі. Але Дар’ї треба віддати респект за стрільбу – українка збиралася та відсіювала суперниць на вирішальних стійках. За чистим часом другого етапу Дар’я взагалі була першою.

«Була дуже важка гонка, адже ситуація на стрільбищі кожну секунду змінювалась. Сказав би, що це була дуже хороша командна робота Артема Тищенка та Дар’ї Блашко. Артем був кращим на трасі, за фізичним станом у нього не дуже виходило під час стрільби.

Даша ж навпаки швидко працювала на стрільбищі, трохи не встигала на трасі. Але я дуже поважаю цей результат і цю бронзову медаль», – підсумовував Юрай Санітра.

Варто відзначити, що у сингл-міксті не брали участь перші склади топових збірних. Але українці однаково були андердогами, бронза – значний успіх. І Блашко, і Тищенко цим результатом фактично забронювали квитки на Олімпіаду, хоча обидва не розпочинали сезон з основою на КС. Артем переніс ковід, Дар’я програла конкуренцію під час відбору до сезону.

Санітра вже натякнув, що Артем може розраховувати на потрапляння у склад олімпійської збірної України: «За стратегією він стартував у Франції, не мав стільки часу на підготовку. Так що бігти вчора спринт, а сьогодні ще й естафету, то це було б ще забагато для нього. Але він рухається [вперед], треба йому ще допрацювати кілька фізичних аспектів. Думаю, що матимемо хорошого п’ятого спортсмена на Олімпіаді».

Після гонки українці були вкрай щасливими – такх емоцій від наших біатлоністів ми вже давно не бачили.

«Гонка швидкоплинна. Вітер вносить свої корективи: не встигаєш реагувати – біжиш, і все. На вогневому рубежі нормально [працювалося]. Треба було прости стріляти максимально обережно, без запасних.

А в процесі гонки ще не ті рухи. Усе одно, мабуть, треба трохи більше гонок, і думаю, все буде добре. Емоції від медалі? Поки не знаю, поки незрозуміло», – сказала після фінішу Дар’я.

«Без глядачів, звісно, емоції не ті. Поки не усвідомлюю. Не так було бігти, як завжди. По трасі працювалося добре. На стрільбі був сам не свій: не вистачало впевненості, не вдавалося стріляти так, як я можу.

Хід? За відчуттями – досить непогано було. Треба ще подивитися аналіз. Лижі працювали сьогодні класно», – додав Тищенко.

Фото: Tobias SCHWARZ / AFP

Другие посты блога

Все посты