Tribuna/Биатлон/Блоги/Crazy=genius/Провал України у першій частині біатлонного сезону: чому так сталося

Провал України у першій частині біатлонного сезону: чому так сталося

Жодного потрапляння у топ-10, хвороби Меркушиної та Петренко, коронавірус, поганий мікроклімат у жіночій збірній, жахлива стрільба Джими.

Блог — Crazy=genius
5 января 2022, 19:14
15
Провал України у першій частині біатлонного сезону: чому так сталося

П’ятий етап КС в Обергофі стартує вже 7 січня чоловічим спринтом. Це буде старт другого триместру сезону, в якому Україна спробує реабілітуватися після провалу на початку. Розбираємося, що пішло не так у виступі збірної.

Жодного потрапляння у топ-10 за 18 особистих гонок КС від українців

Найвищим місцем українців за перший триместр є 13-те місце Олени Білосюк у пасьюті Гохфільцена. Це значний регрес після минулого сезону – тоді було три заїзди у топ-10 від жінок та квіткова церемонія від Підручного за цей же період.

Жіноча збірна втратила й у якості результатів – українки показали найгірший старт за останні 4 сезони в особистих гонках. У Кубку націй жінки йдуть 9-ми.

Хоча головний тренер жіночої збірної Урош Велепець вважає, що збірна показала прогрес:

«У цьому році якась криза? Мені всі телефонують: це катастрофа, напевно, хочуть уже мою відставку, не знаю. І на етапах Кубка IBU, і на етапах Кубка світу виступаємо зараз більше, зібрали більше очок.

Можливо, можна застосувати якусь магію, і змусити всіх бігти на дві хвилини швидше. Однак це процес, це не робота на шість місяців, а на кілька років. Авжеж, мені нелегко, нелегко і дівчатам. У Гохфільцені ми мали набагато кращий вигляд, але тут з лижами не пощастило. Знаю, що хлопці [з лижного сервісу] працюють із ранку до вечора, дуже стараються. Але цей сніг, не наші комбінацій. Це було видно й у хлопців вчора [під час пасьюту], був програш ще більший за наш. Зараз буде збір, необхідно трохи відпочити і далі працювати».

А от чоловіки трохи додали, навіть попри спалах коронавірусу у команді та неоптимальну підготовку перед початком КС. Оптимістично виглядає команда в естафетах. Зараз чоловіки вищі за жінок у Кубку націй – 8-мі.

Змазав статистику українців останній етап в Ансі, який пропускали Підручний, Прима, Дудченко та Цимбал. Збірну у Франції представили лише 3 спортсмени. Що є досить дивним – про пропуск було відомо ще до старту сезону, але команда не відправила жодного біатлоніста з дубля на етап.

Хвороби – знову основна проблема збірної. Схоже, Петренко вилетіла через них із боротьби за ОІ, Меркушина достроково завершила перший триместр

Сумно, але знову вилетів Семенов. Сергій мав серйозні ускладнення після коронавірусу та повністю пропустив перші етапи КС. Під величезним питанням, чи зможе він взагалі провести хоч один старт у цьому сезоні.

Також коронавірусом перехворіли Тищенко, Лесюк, Ткаленко та Прима. Юрай Санітра запевнив, що команді вдалося мінімізувати провал у підготовці, але перехворілі чоловіки поки виглядають зовсім неконкурентними ходом на трасі. Особливо прикро за Приму, для якого цей сезон мав стати піковим.

Жіночій збірній вдалося уникнути спалаху ковіду, але Меркушина та Петренко підхопили інший вірус. Вони жодного разу не змогли заїхати у топ-40 КС, хоча на рахунку Ірини є срібло Кубку IBU.

Петренко повернулася на КС після довгої декретної перерви, але з самого початку все пішло погано – стартові гонки в Естерсунді пропустила через проблеми зі шлунком, а потім підхопила інфекцію.

«Ірина Петренко знову почала кашляти, ми її відправимо додому. Навіть нашому лікарю незрозуміло: нормальне тренування, на наступний день – кашель з самого ранку і цілу ніч не спить. Треба зробити обстеження і сказати, що треба робити: або відпочити, або лікувати. У понеділок – в Україну, як і Настя [Меркушина]. Будемо дивитися», – розповідав Велепець.

Згодом з’явилася інформація, що біатлоністці потрібне досить тривале відновлення. Зараз Ірина п’є курс антибіотиків. Поки що тренери не дають точних прогнозів, але є велика ймовірність, що у цьому сезоні ми можемо Петренко взагалі не побачити на трасі.

Меркушина після фінішу провальної естафети в Естерсунді також розповідала, що зовсім не могла нормально дихати під час стартів. Через хворобу Анастасія достроково повернулася до України.

«Приїхавши в Київ, лікар мені каже, що маю отит, ларингіт, бронхіт, бронхоспазм, а я не відчуваю нічого. У нормальному житті не відчувала ніяких симптомів, а насправді усе було червоне і запалене. Якась така хвороба. Спілкувалася з дівчатами, які теж захворіли, у них такі ж симптоми – виявляється, крім коронавірусу ще є інші віруси», – казала Меркушина.

Біатлоністка 2 тижні не проводила швидкісну роботу на лижах, повернулась до тренувань лише перед стартом ЧУ в Буковелі.

«Форма зараз далека не те щоб від оптимальної, а від нормальної. Це нормально, тому що все-таки я довго не робила великих навантажень. Я приїхала з етапів Кубка світу в Київ, з науковцями НДІ ми розробили план виходу з тієї ситуації.

Мені треба було чотири дні відлежатися вдома, ще чотири – відпрацювати в залі, в теплих приміщеннях. А після того лише в обід – коли температура підвищувалася – можна було виходити надвір, робити роботу на лижах», – підсумовувала Меркушина.

За таких умов виникають запитання щодо забійниці збірної на олімпійську естафету. Валентина Семеренко значно програє ходом на рівні КС, у Бех проблеми з плечем і відсутність оптимальних кондицій. Команда залишається без резерву перед Іграми.

Олена Білосюк також скаржилася на здоров’я в Ансі: «Щодо самопочуття, то під час гонки виникли певні проблеми зі здоров’ям, пов’язані з харчуванням. Домучала гонку, важко було, не могла поборотися. Всю дистанцію чомусь було важко, задихалася. Можливо, перепади у висотах – не знаю».

При цьому Олена у свої 34 роки залишається найстабільнішим членом команди та 6-м кращим снайпером жіночого КС. Вона пробігла майже всі гонки, окрім першої індивідуальної.

Юлія Джима – серед найгірших снайперок сезону

Процент влучань Джими після 3-х етапів КС – 75%. Це схоже на катастрофу.

У минулому сезоні Юлія також втратила у точності, але 84% закритих мішеней давали шанси на боротьбу хоча б за квіти в окремих гонках. У цьому ж сезоні українка поки не змогла пройти жодний старт із нулем. В естафетах ситуація ще гірша – 11 (!) хиб за 4 вогневі рубежі.

Якісного прориву в Юлії нема і ходом. Вона швидше та стабільніше провела стартові гонки у цьому сезоні, але у підсумку завершила 10-ту гонку на такому ж рівні. При цьому втратила стрільбу.

Дані – офіційний сайт IBU

Велепець провальну стрільбу Юлії пояснював проблемами з психологією: «Вона боїться стріляти, довго стріляє, робить помилки – будемо працювати. Слава богу, що хід ще є, просто в біатлоні треба бігти та стріляти. Стрільба поки не виходить, ми багато працюємо на стрільбі, але на даний момент боїться стріляти – а коли ти боїшся, то будеш робити помилки. Тому нічого страшного.

Ці чотири етапи закінчуються – зараз буде два тижні, щоб попрацювати, знайти причину, де ці помилки. Адже під час змагань ти переходиш з гонки на гонку. Вона уже стріляла супер, ми можемо повернути цю стрільбу. Щодо інших дівчат, то їх треба підтягнути фізично – це план на два тижні».

Схожі проблеми зі стрільбою мав і Богдан Цимбал. Він зазначав, що збірній не вистачає психолога: «Певно, що на такі виступи впливає психологія. Поки що не виходить продемонструвати хороший результат. Наскільки добрий, аби бути впевненим, що тебе візьмуть в естафету. З двох спринтів я жодного разу не потрапив до пасьюту. Це дуже поганий результат, який б’є по психіці.

Поки що сам справляюся зі своїми думками, знаходжу відповіді на свої помилки. Це важливий фактор в команді. Бо все залежить насамперед від думок. Якщо мозок буде налаштований на роботу, то буде необхідний результат» – підсумував спортсмен.

Проблеми з мікрокліматом у жіночій збірній, дискваліфікація у чоловічій команді Б, дивна ситуація з секретним стартом Білосюк на ЧУ

Окрім суто результатів український біатлон у цьому сезоні оповитий неприємними позазмагальними ситуаціями.

Джерела зі стану збірної повідомляють, що у жіночій команді зараз не найздоровіша атмосфера. Ситуацію навіть особисто їздив вирішувати Володимир Бринзак. Про це він розповідав у одному з інтерв’ю:

«Зустрінемося з дівчатами – не для якихось розборок, а для того, щоб підтримати їх. Щоб поговорити, що ми впевнені, що все йде правильним шляхом. Щоб дізнатися, чи потрібно, може чимось допомогти і чи є якісь нюанси, щоб вони могли підготуватися краще.

Тому ми й приїхали, бо це важливо підтримати команду. І Андрій Дериземля приїхав, віце-президент нашої федерації, який теж спортсмен, якого добре знають та довіряють, і завжди раді. Тому ми думаємо, що ввечері буде така спільна нарада, де ми послухаємо дівчат, послухаємо хлопців та дівчат, з тренерами поспілкуємося. Подумаємо, який шлях далі до Пекіна, як його пройти».

Також ми дізналися, що 24-річного Руслана Бригадира тимчасово відсторонено від змагань через позитивний допінг-тест. З 20 грудня 2021-го до з’ясування всіх обставин та винесення рішення біатлоніст тимчасово усунений та не зможе брати участь у змаганнях та навчально-тренувальних зборах.

Олена Білосюк виграла ЧУ з біатлону під прізвищем 14-річної дівчини. Трансляції гонки видаляли та приховували старт 8-го номера.

Білосюк вже підтвердила свою участь у ЧУ: «В режимі швидкісного тренування я пробігла спринтерську гонку, перевірила власні сили, але оскільки рішення про участь було прийнято в останній момент, як виняток мені дозволили пройти дистанцію з чіпами, щоб мати інформацію по часовим відміткам. Відповідно, в стартовий протокол гонки внести зміни було неможливо, тому я бігла з транспондерами спортсменки, яка в той день не вийшла на старт гонки».

У самій участі Олени на ЧУ немає нічого негативного та соромного. Але навіщо федерації та спортсмені було влаштовувати таку конспірологію, а не пояснити нормально ситуацію з самого початку – загадка.

Абзац позитиву: прогрес Дудченка, юніори з медалями

На фоні провалів та негативу був в українському біатлоні й позитив у першій третині сезону.

Дудченко покращив удвічі свої швидкісні показники у порівнянні з минулим сезоном. Антон зараз 2-й номер збірної після Підручного та збалансований біатлоніст із точністю стрільби 87% (топ-20 серед спортсменів КС).

Українці взяли три медалі на юнацькому Кубку IBU. Срібло в індивідуалці виграв Степан Кінаш, бронзу в спринті – Роман Боровик, третіми юнаки були в естафеті, хоча протягом гонки йшли претендетами на перемогу.

Варто відзначити, що на першому етапі юнацького Кубка IBU не брали участь спортсмени із Норвегії, Франції та Швеції. Але це не заперечує того, що українська молодь може боротися на рівні з навколотоповими збірними. Хоча б щось, правда?

Другие посты блога

Все посты