Tribuna/Футбол/Блоги/Crazy=genius/Рейтинг найкращих біатлоністів сезону-2021: парадоксальна Джима, двожильний Прима, проривна Блашко

Рейтинг найкращих біатлоністів сезону-2021: парадоксальна Джима, двожильний Прима, проривна Блашко

Зібрали традиційний топ.

Блог — Crazy=genius
31 марта 2021, 10:35
8
Рейтинг найкращих біатлоністів сезону-2021: парадоксальна Джима, двожильний Прима, проривна Блашко

Зібрали традиційний топ.

Підготовка до коронавірусного сезону 2020/21 стала справжнім викликом для української збірної. Виїхати за кордон не вдалося − довелось готувались вдома. Жіноча збірна змінила тренера – Санітра взяв під своє крило обидві команди.

За таких умов медальні шанси України виглядали туманними. Старт сезону вийшов максимально складним, на дистанції команди виглядали також дуже нестабільно. Втім, результати залишились на рівні минулорічних – та ж медаль у жіночій естафеті на ЧС, срібло та бронза у Джими на КС та повний комплект нагород на ЧЄ. Проте усі українські біатлоністи провели неоднозначний рік.

Не увійшли у рейтинг

У жіночій збірній сезон пропустили Ольга Абрамова та Юлія Журавок, вони пішли у декрет. У чоловіків перед стартом змагань вилетів Сергій Семенов – дуже важко переніс мононуклеоз, а згодом ще й отримав травму спини. Великі питання тепер виникають, чи зможе відновитися Сергій до Олімпіади – прикро, якщо знаковий спортсмен для чоловічого українського біатлону завершить кар’єру саме так.

Після перерви на міжнародні змагання повернулась Ірина Петренко (Варвинець). Санітра ще під час міжсезонки зазначив, що не буде її залучати на КС. Спортсменка стала найкращою з українок у загальному заліку Кубку IBU та буде боротися за путівку на Олімпіаду.

Анна Кривонос майже зачепилася за медалі на IBU, але перманенті проблеми зі швидкістю залишаються – поки боротися за поїздку на КС не може.

Катерина Бех стартувала цей сезон із командою А, але втриматися там не вдалося. Добре виступала на чемпіонаті Європи, але Санітра вирішив не брати Катерину у Поклюку, давши можливість отримати змагальну практику на рівні IBU. Там вона взяла медаль, але неочікувані проблеми зі спиною не дозволили повернутись в основу. Бех прикро завершила сезон, який точно може занести у актив.

Серед чоловіків у загальному заліку найкращим став Тарас Лесюк. Він провів першу гонку сезону на КС, але згодом через сімейні обставини повернувся в України. Підтягнутись до основи після так і не зміг.

Інші резервісти не показали нічого яскравого.

12 найкращих біатлоністів сезону

12. 🔻 Віта Семеренко

Місце у минулому рейтингу: 8

Найкраща гонка сезону: 41-ше місце індивідуалки Поклюки (ЧС)

Найбільш відчутний регрес цього сезону показали сестри Семеренко. Володимир Бринзак сказав, що їм не підійшла методика Санітри: «Є сумніви щодо підготовки сестер Семеренко з Санітрою: у нього є сумніви щодо них, а дівчата впевнені, що ще можуть показувати результат. Тому ні я, ні тренер національної команди не можемо говорити «закінчуйте» – це вирішить спортсмен».

І якщо Валентина таки залишилась у збірній на КС, то сезон для Віти – катастрофа. Вона не нагадувала й тіні навіть минулорічної себе. У сезоні 2019/20 двічі біатлоністка заїжджала у топ-10, зараз же – жодного потрапляння в очкову зону.

Все пішло не так ще до старту змагань – Семеренко перехворіла коронавірусом та пропустила перший за довгий час командний закордонний збір. Але на початку сезону Віту тренерський штаб таки розглядав як естафетного бійця – вона привезла коло у першій же командній гонці.

Найгірше, що за весь сезон неможливо згадати жодного позитивного виступу спортсменки. Не витягнула ні ЧЄ, ні завершальні гонки на Кубку IBU.

11. 🔻 Руслан Ткаленко

Місце у минулорічному рейтингу: 10

Найкраща гонка сезону: 3-тє місце спринту Кубку IBU в Брезно-Осрблі

Поки не зрозуміло, за рахунок чого Руслан може стабільно потрапляти навіть у топ-60 на гонках КС. Прогрес Цимбала та Дудченка закривають шанси потрапляння в олімпійську четвірку, хоча після хвороби Семенова, спочатку саме Ткаленко став вибором Санітри на естафету.

Руслан поступився і Тищенку, який не готувався до сезону з основою.

Але на відміну від Віти Семеренко, Ткаленко зумів зачепитись за бронзу на Кубку IBU.

10. 🆕 Артем Тищенко

Місце у минулому рейтингу: -

Найкраща гонка сезону: 25-те місце пасьюту Нове Место

Тищенко не стартував сезон в команді А, залишився в Україні та відібрався до основи через чемпіонат в Буковелі. На місцевому рівні Артем розірвав суперників, але згодом наочно показав рівень нашого резерву на гонках світового рівня.

Хід Тищенка став справжнім мемом серед вболівальників – Артем оббивав навіть соті місця серед спортсменів КС за швидкістю. І тут у 28-річного спортсмена цілий комплекс проблем – від недостатньої витривалості на дистанції (закопувався на останніх колах) до кострубатої техніки ходу, що видно навіть під час трансляції.

У гонках Нове Место Артем елітною стрільбою двічі затягнув себе в очкову зону. Заслужено витіснив Ткаленка з КС. Але Тищенко навіть із нулями він не може претендувати на топ-15 індивідуалки, а в естафетах його безжально зжирали на дистанції спортсмени країн третього ешелону.

9. 🔻 Валентина Семеренко

Місце у минулому рейтингу: 4

Найкраща гонка: 9-те місце спринту Контіолахті

Пристойно почавши сезон, Валя втратила увесь запал у подальших гонках. У Фінляндії вона провела крутий спринт і естафету, але втратила місце в четвірці на ЧС. Проблема, яка переслідувала Семеренко – критично слабке фінішне коло. Інші українські біатлоністки навпаки додавали на ньому.

Прикро спостерігати за спадом легенд українського біатлону, але Валентині варто віддати належне – вона готова була бігти весь сезон. Семеренко навіть за такого серйозного спаду стала четвертою українкою за набраними балами у Кубок націй – заробила у 2 рази більше, ніж Меркушина.

«Повірте, кожен спортсмен виходить на старт не просто відбути номер, а для того, щоб дійсно боротися. Побачите мене ще? Думаю, що так», − підсумувала сезон Валентина.

8. 🆕 Богдан Цимбал

Місце у минулому рейтингу: -

Найкраща гонка сезону: 18-те місце пасьюту Поклюки (ЧС)

Сезон вийшов дійсно проривним для Цимбала. Хоча розпочинав його Богдан надскладно ─ випав навіть із топ-100 у спринті Хохфільцена. Але вилетівши з КС, 23-річний біатлоніст використав шанс на Кубку IBU. Там витягнув чоловічу естафету на срібло, а вже на ЧЄ провів прекрасний етап у змішці.

Санітра заслужено забрав Богдана на чемпіонат світу, де той неочікувано розкрився як елітний снайпер. Хоча на юнацькому рівні не вирізнявся стрілковими здібностями. Після ЧС Цимбал значно просів у результатах. Але склав позитивне враження та зарекомендував себе на Олімпіаду.

7. 🔛 Анастасія Меркушина

Місце у минулому рейтингу: 7

Найкраща гонка сезону: 13-те місце індивідуалки Поклюки (ЧС)

Зі сріблом індивідуалки чемпіонату Європи та бронзую в естафеті ЧС, Меркушина − друга найтитулованіша українська біатлоністка сезону після Джими. Дуже круто, що Анастасія змогла підійти у повній готовності до двох гонок на ЧС, але враження від змагального року вже 26-річної спортсменки двоякі.

Цілком логічним є те, що з кожним роком до результатів чи не найбільшого таланту команди збільшуються очікування. У сезоні 2018/19 Меркушина зайняла найвищу позицію серед українок у тоталі, вона дійсно може видавати повний стабільний сезон та працювати на команду.

Зараз же здається, що Анастасія з батьком тренером знайшли ключ, як хакнути систему – і поки це працює. Але це точно не те, що очікуєш від потенційного лідера команди.

«Складний був сезон. Дуже багато перепадів і важко оцінити. І один з найгірших, і один з найкращих. З огляду на все, що зі мною сталося за цей рік – в принципі, задоволена сезоном», − ось такі підсумки від виступу у самої Меркушиної

6. 🔺 Антон Дудченко

Місце у минулому рейтингу: 9

Найкраща гонка сезону: 5-те місце індивідуалки Антхольца

Дудченко залишився у 0,3 секундах від найбільшої сенсації сезону в чоловічому біатлоні та видав точно найемоційнішу гонку для українських вболівальників. До того ж, 5-те місце так і залишилось найвищим результатом для наших чоловіків в особистих гонках.

Прикро, що Антон не зміг підійти в оптимальній формі до ЧС, де провалився. Санітра казав, що після ударних стартів в Антхольці Дудченко трохи не витримав навантаження.

Юрай відзначав працездатність Дудченка, про це говорила і його перша тренерка після прориву в індивілуалці: «Йому 24, а він, напевно, вина спробував тільки ковток, у нього все направлено на роботу».

Антон вже став 3-м номером чоловічої команди. У загальному заліку посів позицію вищу, ніж Меркушина. Головне для Дудченка – не зупинятися у прогресі, щоб не повторити долю Тищенка. На фінішному колі гонки в Анхольці українець продемонстрував, що може видавати відрізки ходом у лідерському темпі.

5. 🔻 Олена Підгрушна

Місце у минулому рейтингу: 2

Найкраща гонка сезону: 7-ме місце пасьюту Поклюки

Підгрушна знову видала круті перформанси на останніх колах, запалила скандал з Оберг, програла їй медаль на останніх метрах, але таки дотягнула команду до бронзи в жіночій естафеті та стала найкращою з українок на ЧС.

Кожен сезон Підгрушної в біатлоні ─ це про емоції та яскравість.  Однак у Олени не завжди вистачає сил на фінальний фінішний спурт, стабільність в результатах на дистанції також зникла. 

Олена показала, що все ще може видавати елітний відрізок під  час важливих стартів. Тому на Олімпіаді абсолютно точно одним із вирішальних факторів буде, чи зможе Підгрушна знайти та задіяти свої фірмові фінішні турбо-баки.

4. 🔻 Дмитро Підручний

Місце у минулому рейтингу: 1

Найкраща гонка сезону: 6-те місце спринту Хохфільцена

Підручний не зміг себе вмотивувати під час коронавіруснуго сезону. Дмитро в естафетах та особистих гонках виглядав абсолютно дзеркально: тягнув команду як міг, а біжучи за себе – розчинявся.

До чемпіонату світу Підручний підійшов у пристойній формі, але  розсипалася стрільба. Після турніру спортсмен відзначив, що не впорався психологічно. Спіч Дмитра наприкінці сезону ─ показовий:

«Чемпіонат світу був більше проблемою психології. Мабуть, те, що я від себе занадто багато хотів, лише зробило мені гірше. Я вже замислювався над тим, щоб у підготовчий період спробувати попрацювати з особистим психологом. Буду намагатися налаштуватися на гонки по іншому, тому що, як бачимо, в естафетних гонках, коли присутня командна відповідальність, я переборюю цю психологічну проблему, розуміючи, що потрібно боротися не тільки для себе, але і для команди, і у мене все виходить.

В особистих гонках в цьому сезоні, на жаль, рідко бувало таке. Особливо цей провальний чемпіонат світу у плані стрільби дав знати, що потрібно шукати спеціаліста з психології і робити певні кроки вперед».

25-те місце загального заліку – точно не максимум Підручного, що він розуміє й сам.

3. 🆕 Дар’я Блашко

Місце у минулому рейтингу: -

Найкраща гонка сезону: 12-те місце пасьюту Контіолахті

Блашко нарешті змогла розкритися на рівні Кубку світу. Була найкращою й найстабільнішою з українок у першому триместрі. Потім на етапі в Антхольці перед ЧС стався різкий спад, Дар’я пробігла лише одну гонку. Усі боялися, що повториться минулорічна ситуація й українка повністю випаде. Але обійшлося ─ до ЧС Блашко підійшла в оптимальній формі. Каже, що позитивно вплинула зміна тренера (завершила співпрацю з Махлаєвим, заради продовження підготовки з яким і покинула Білорусь).

Суттєвий прогрес показала Дар’я у швидкості ходу, знявши 4 секунди програшу на кілометр у спринті. За якістю стрільби залишилась на топовому рівні (87.4 % точності ─ 9-те місце по сезону серед усіх учасниць КС з більш ніж 70 пострілами).

Чого не вистачило спортсменці ─ яскравого індивідуального успіху, потрапляння до топ-10. Тому важливо провести серйозну роботу в міжсезоння. Блашко довела, що може бути стабільним лідером команди на дистанції та потужною естафетною одиницею зі снайперською стрільбою.

2. 🔺 Артем Прима

Місце у минулому рейтингу: 3

Найкраща гонка сезону: 8-ме місце пасьюту Поклюки (ЧС)

Прима − приклад для всіх, його самовіддачі немає меж. 33-річний спортсмен відпахав на ЧС та видав найкращий сезон у кар’єрі. І це при тому, що Артем поїхав на чемпіонат Європи та привіз звідти золото. 

Найголовніша драма сезону у тому, що Прима двічі зупинявся за крок до медалей на ЧС ─ в одиночній та класичній змішаній естафетах. Спортивна злість точно має залишитися на олімпійський рік.

Змазали кінцівку сезону проблеми зі спиною. Але Прима зазначив, що наразі все в нормі, та її вдалося залікувати

1. 🔺 Юлія Джима

Місце у минулорічному рейтингу: 5

Найкраща гонка сезону: 2-ге місце спринту Нове Место

Виступ Джими – парадокс. 2 медалі Юлії витягнули медальний результат України в сезоні, у загальному заліку вона також стала найкращою з українців. Але провал Юлії в особистих гонках на ЧС – максимальна прикрість. Умови були оптимальні – трасу знала до дрібниць, тому що провела тут міжсезонну підготовку. Але все знову зійшлося нанівець, бо спортсменка перегоріла емоційно.

Круті результати уже на наступному етапі в Нове Место довели, що Юлія була здатна на прорив ─ Джима на куражі видала серію із трьох квіткових церемоній.

Велепець і сама Юлія казали, що причина провалу на стрільбищі ЧС полягала саме у психології. Тренер зазначив, що його підопічна втратила шанс здобути особисту медаль ЧС, до якої йшла 10 років. Тому у комплексі з проблемами Підручного нагальність залучення психолога для команди стає ще більшою.

Хоча сезон довів, що Джима готова нав’язати боротьбу в еліті пелотону навіть у спринті.

Фото: Deubert/IBU, Manzoni/IBU, biathlon.com.ua

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты