Tribuna/Футбол/Блоги/Crazy=genius/Фінал ЧС вийшов яскравим: фінішні інтриги, українці віддали всі сили в мас-стартах

Фінал ЧС вийшов яскравим: фінішні інтриги, українці віддали всі сили в мас-стартах

Масна крапка у програмі турніру.

Блог — Crazy=genius
22 февраля 2021, 00:01
5
Фінал ЧС вийшов яскравим: фінішні інтриги, українці віддали всі сили в мас-стартах

Масна крапка у програмі турніру.

Мас-старти в останні роки – гонки, у яких яскраво вистрілюють біатлонні андердоги. Були неочікувані перемоги Віндіша і Фака на ЧС, медалі Данклі й Перхт.

У жіночій гонці до несподіванки була близька латвійка Бендіка – якби чисто пройшла останню стійку, то їхала б до медалей. Найяскравіший сюжет мас-старту видали норвежки на фінішному колі. Розбірка Тандревольд, Ройселанн та Екгоф – справжня біатлонна краса.

Мерте, яка минулого року стала найкращою спортсменкою ЧС, залишилась без нагород в особистих гонках. Окремо треба відзначити Лізу Терезу Хаузер. Австрійка сьогодні – найзбалансованіша біатлоністка світу. Вона зібрала те, що не вдалось у свій час піковій Джимі – при фунціональному прогресі не втратила снайперську стрільбу.

Мас-старт – квінтесенція усього ЧС для Підгрушної. Вийшов солідним, але не топовим

ЧС для Олени став справжніми емоційним і фізичним випробовуванням. Їде з турніру у свої 34 Підгрушна з медаллю та у когорті топ-15 найкращих спортсменок світової першості. Хоча до старту ЧС вона не показувала й близьких до такого виступу кондицій. Треба вислови повагу Олені – вона знову найкраща й найстабільніша біатлоністка України. «Підгрушна дуже добре користується своїм досвідом», – казав під час гонки Санітра.

Щоправда, лишився й шлейф – Підгрушна втратила дві медалі на останніх метрах в естафетах, не дотягнулася до квітів в особистих гонках. Але Олена – це про характер, жодна з поразок її не зламала.

Якщо аналізувати суто мас-старт, то капітан збірної знову ж показала свій рівень – другий ешелон гонки, що при завалі лідерів може претендувати на квіти. Вирішальною стала перша стійка – якби Підгрушна спрацювала чисто, то вийшла б у ноги з 4-ю тоді Егхоф. На фінальній стрільбі можна було застрибнути у топ-10, але не пройшов один постріл.

Варто відзначити, що втомлена Підгрушна показала пристойний хід – 13-е місце. Вже без перформансів на фінішному колі, але зі стабільністю на перших. Українка поставила чітку крапку наприкінці цього ЧС.

Блашко провела слабку гонку. Але те, що Дар’я після жахливої функціональної ями пройшла у мас-старт – успіх

«Не налаштована, немає впевненості – постріли по всій мішені, не згруповані», – прокоментував стрільбу мас-старту в виконанні Блашко Юрай Санітра. Вже в естафеті Дар’я функціонально не виглядала упевнено, а в гонці еліти ЧС – посипалась стрільба. Показала 29-те місце з найгіршим ходом серед усіх учасниць.

Українка довго відходила від естафети – це далося взнаки. «Вчора ввечері була настільки «ушатана», що було дуже складно: хотілося скрутитися калачиком і нічого не робити», – сказала Дар’я.

Санітра також зазначив, що у Блашко є певні особливості організму, які заважають їй показувати стабільність під час насичених турнірів. Але те, що тренерський штаб витягнув Дар’ю з ями та прекрасно налаштував на ЧС – значний успіх. Дуже круто, що Юрай знайшов ключик до спортсменки.

На дебютній світовій першості 25-річна українка показала найкращий результат у спринтерських гонках, взяла медаль й точно набралась упевненості. Вирішальною тепер буде передолімпійська міжсезонка – треба працювати над функціональною базою та об’ємами.

***

Чоловічій мас-старт вийшов не менш цікавим за жіночій.

Лайгрейд видав ідеальну за тактикою гонку. Йоханнес Дале та Кентен Фійон-Майє розірвали ветеранів Едера та Фака. Знову абсолютно провалився Йоханнес Бо. Жахлива стрільба ─ експерименти з новим прикладом для гвинтівки зовсім себе не виправдали.

Прима віддав останні сили – не вистачило. Але Артему треба стоячи плескати за цей ЧС

Після індивідуалки та чоловічої естафети ми вже зазначали крутість Артема на цьому турнірі. Зараз же зібрали цифри.

Обсяг роботи Артема – колосальний. Санітра теж був у шоці від того, звідки Прима бере стільки спортивної та змагальної енергії.

У мас-старті Прими ходом вистачило на три кола в темпі лідерів. Десь просто не пощастило – під час другої стрільби місце Артема на килимку зайняв Тарєй Бо, ще не пройшов прикрий габарит.

Далі вже посипалася влучність та і, зрештою, накрила втома. Дуже прикро, що українець залишився без медалей на ЧС – заслужив.

Фото: Sven Hoppe/dpa

Другие посты блога

Все посты