Tribuna/Футбол/Блоги/Crazy=genius/Що сталося з гравцями «Шахтаря», які переходили у Росію

Що сталося з гравцями «Шахтаря», які переходили у Росію

Ракицький перейшов в «Зеніт». Хто був до нього?

Блог — Crazy=genius
27 января 2019, 13:34
12
Що сталося з гравцями «Шахтаря», які переходили у Росію

Ракицький перейшов в «Зеніт». Хто був до нього?

Анатолій Тимощук

Куди: "Зеніт".

Роки в "Шахтарі": 1997-2007.

Три рази переміг у чемпіонаті України з "Шахтарем" та три рази визнавався українським футболістом року. Залишав команду у статусі капітана. У "Зеніті" одразу ж став основним та сходу взяв чемпіонат, Лігу Європи та Суперкубок УЄФА. Із "Зеніта" Тимощук перейшов у саму "Баварію" з якою взяв ЛЧ. Заслужений пенсіонер збірної та володар ЛЧ.

Стіпе Плетікоса

Куди: "Спартак"

Роки в "Шахтарі": 2003-2007 (2005-2006 оренда у "Хайдук").

У донецькій команді не відзначився нічим, стабільно грав тільки у першому сезоні і, як сам каже, втратив довіру Луческу через безглуздий пропущений м'яч з майже нульового кута у матчі з "Чорноморцем". У 2007 "Шахтар" підписав П'ятова, тому хорват виявся абсолютно не потрібним. Перші два роки був основним у "Спартаку", але потім випав зі складу. Встиг пограти посидіти на лавці у "Тотенгемі". У 2011 перейшов у "Ростов" де став місцевим улюбленцем та капітаном. Зіграв більше 100 матчів за збірну. 

Вілліан

Куди: "Анжи".

Роки в "Шахтарі": 2007-2012.

Один із найталановитіших бразильців "Шахтаря", володар Кубку УЄФА, який за купезну купу грошей переїхав у Махачкалу. Зіграв там 17 матчів та з повними кишенями і спокійною душею перейшов у "Челсі". У Англії два рази виграв Прем'єр Лігу, дійшов до півфіналу ЛЧ , у 2016 став гравцем року "Челсі". Всього за лондонців забив 49 м'ячів - скоро ювілей. Стабільно викликається до збірної Бразилії.

Віктор Онопко в "Спартак". 1992.

Після розвалу СРСР взяв російське громадянство  та бажаючи зіграти на Чемпіонаті Європи перейшов у "Спартак". Довго грав у Іспанії та є одним із рекордсменів збірної Росії за проведеними матчами (3-й).

Геннадій Орбу в "Ротор". 1996.

Перестав викликатись до збірної України та за запрошенням Віктора Прокопенка приєднався до "Ротору". Взяв бронзу Вищої Ліги Росії та повернувся в Донецьк і виграв два Кубки України та три срібла ЧУ. Залишив "Шахтар" у 2000 через конфлікт з Прокопенко, який теж повернувся в Донецьк, тому не зіграв у дебютній для гірників ЛЧ.  Сьогодні головний тренер молодіжки "Маріуполя" .

Тимофій Калачьов в "Хімки". 2005.

Один із кращих гравців Білорусі в "Шахтарі" взагалі не закріпився. Перейшов до російської Першої Ліги у "Хімкі". Зараз грає у "Ростові" і є рекордсменом клубу за кількістю матчів. Ставав кращим гравцем Білорусі у 2013 та 2016.

Олександр Зінченко в "Уфу". 2015.

Не захотів залишатись в академії гірників, розірваши контракт. Через це довго судився з "Шахтарем". Рік провів у аматорах, доки його не підписала "Уфа". А що було далі знають усі. 

Антон Шиндер в "Амкар". 2016. 

Останній перехід гравця "Шахтаря" в Росію. Колись гірники витягнули високого 18-ти річного форварда з німецького дна. Зіграв 1 матч за "Шахтар", маринуючись в глибокому резерві. Був сплеск у "Таврії", де став кращим бомбардиром команди, після чого повернувся в Донецьк.  Далі оренда в Полтаву. За "Амкар" провів 8 матчів, жодного разу не забив. Сьогодні грає в "Олімпіку", проваливши кар'єру.

Сергій Погодін. 1993. В "Спартак". Зіграв три матчі та повернувся в Донецьк.

Сергій Попов. 1996. У "Зеніт". Провів там один сезон та повернувся в "Шахтар".

Олександр Бабій. 1998. У "Зеніт". Виграв Кубок Росії та зіграв за пітерський клуб 44 матчі.

Сергій Ясковіч (Білорусь).1999. В "Анжи". В "Шахтарі" майже не грав. У Махачкалі провів 93 матчі. Сезон провів у Франції. Завершив в Казахстані

Михаїл Поцхверія (Грузія). 2000. В "Аланію". Після переходу майже не грав і "пішов на пенсію" через 2 роки.

Юрій Селезньов. 2000. "Ростсельмаш". Вихованець "Чорноморця" спабільно грав у "Шахтарі" 3 роки. Після Росії повернувся в Україну та особливо нічим не відзначився.

Олекрандр Шмарко (Росія). 2001. У "Ростсельмаш". Кращі роки провів у "Роторі". В "Шахтарі" провів пів сезону та повернувся в Росію.

Даніел Кіріце (Руминія). 2002. В "Зеніт". У Донецьку зіграв один матч. В "Зеніті" був основним, виграв Кубок та срібло Чемпіонату.

Мілан Йовановіч (Сербія). 2004. У "Локомотив". Там не заграв, але перейшов у бельгійський  "Стандард", де забив 55 м'ячів. Провів 10 матчів за "Ліверпуль".

Віталій Абрамов. 2003. У "Волгарь-Газпром". Після переходу грав у слабеньких клубах Росії.

Ігор Стрєлков. 2003. В "Анжи". У "Шахтарі" майже не грав. Виступав у клубах зони вильоту РФПЛ.

Олег Пєстряков. 2003. В "Спартак". У Москві закріпитися не зміг. Повернувся в Україну та пограв у "Таврії", "Металузі" З. та "Арсеналі" К.

ВойцехКовалевськи (Польща).  2003. В "Спартак". Взяв два чемпіонства та став гравцем року московського клубу.

Михайло Старостяк. 2004. У "Шиннік". Провів за "Шахтар більше 200 матчів, переходив у Росію догравати.

Олексій Бахарев. 2005. У "Ладу" Тольятті. Два рази став чемпіоном України з "Шахтарем". У Росії завершив кар'єру.

Олексій Ботвіньєв. 2011. У "Сатурн". За всю кар'єру в "Шахтарі" відстояв у воротах лише один кубковий матч і був гравцем дублю. У Росії також майже не грав - 4 матчі за "Сатурн" та пішов по орендах.

Роман Ємельянов. 2015. В "Урал".  У "Шахтар" переходив як гравець молодіжної збірної Росії. Вважався дуже перспективним, але  зіграв за донецький клуб лише 1 матч. Сьогодні є гравцем основи "Уралу", але в цьому сезоні майже не грає через травму ахілу.

За статистикою після переходу в Росію, більшість гравців "Шахтаря" прогресували. Можливо, Ярославу забули сказати, що часи були трохи інші?

Фото: ФК "Зеніт", "СЭ", РИА Новости/А. Родионов 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты