Tribuna/Прочие/Блоги/AlphaCody/Блахович – крутий поляк із UFC. Став чемпіоном у 37, захищає Україну у твіттері, його талісман – мотузка суїцидника

Блахович – крутий поляк із UFC. Став чемпіоном у 37, захищає Україну у твіттері, його талісман – мотузка суїцидника

Вирішив займатись ММА, побачивши хайлайти боїв українця.

Блог — AlphaCody
14 мая 2022, 12:07
5
Блахович – крутий поляк із UFC. Став чемпіоном у 37, захищає Україну у твіттері, його талісман – мотузка суїцидника

Вирішив займатись ММА, побачивши хайлайти боїв українця.

З початком війни Польща – один із головних наших союзників не лише у політичному плані, а й у спорті. Ми вже розповідали про те, як нам допомагає Роберт Левандовскі та Іга Швьонтек. Але у наших сусідів є ще один топ-спортсмен, який не оминає тему війни.

Колись Ян Блахович був на волосині від звільнення з UFC. Зараз він – одна з головних зірок промоушена та номер один у рейтингу напівважкої ваги.

Круто відповів американському бійцю, який запропонував Україні здатися у перші дні війни

Світ UFC слабко відреагував на російське вторгнення до нашої країни. Особливо на тлі деяких інших організацій. Промоушен не наклав на російських бійців жодних санкцій, не випускав заяв із засудженням дій агресора чи підтримкою України. Та й мало хто із бійців UFC якось публічно підтримав нас. Але Ян Блахович не був у цьому списку.

На другу добу після вторгнення він запостив у своєму інстаграмі картинку із синьо-жовтим прапором та словами «Ні агресії. Ні війні. Ні страху». Через місяць підтримав ініціативу WADA Play True for Peace, знову виклав фото з кольорами нашого прапора.

А в проміжку між цим встиг зарубатись у твіттері з американським бійцем Шоном Стріклендом (4-й номер у середній вазі). Той 25 лютого написав у твіттері:

«Україні слід просто схилити коліно та стати російською. Я розумію, що це фігово, і так, ви могли б перемогти... Але ви дійсно хочете бути новим Афганістаном упродовж наступних 30 років? Не кажу, що це правильно, але зрештою від цієї гіркої пігулки буде краще».

Блахович не пройшов повз, відповівши Шону: «Ти б так зробив? Легко віддати чужу незалежність. Історія Східної Європи сповнена боротьби та страждань. Україна – як країна та народ – багато пережила. Їхній опір зрозумілий і гідний захоплення. Воля!» Відповідь поляка набрала понад півтисячі ретвітів (у той час як думка Стрікленда – всього 46) та понад 8 тисяч лайків.

Пізніше в інтерв’ю поляк прокоментував ситуацію: «Думаю, що зробив хорошу роботу. Я просто трохи його повчив. Багато людей побачили той твіт. Я вірю, що вони почали думати своєю головою, читати книги, а не просто дивитися ТБ та слухати пропаганду, стали розумнішими.

Не треба казати дурні речі. Думайте, перш ніж щось сказати, а вже потім кажіть. Але насамперед трохи почитайте про те, про що хочете сказати».

Дякуємо, Ян!

Пішов у ММА, побачивши нарізку боїв українця, працював сантехніком та охоронцем у клубі

Ян не з чуток знає історію боротьби народів східної Європи. Він народився у місті Цешин, що на кордоні з Чехією. Йому було лише 6 років, коли в Польщі відбулася антикомуністична революція, внаслідок якої в країні сформувався перший некомуністичний уряд, що розпочав радикальні економічні реформи. Тим не менш, він добре пам’ятає часи, коли батько щотижня діставав їм із братом по банці «Пепсі», хоч це й було не так просто.

У юнацькому віці Ян довго не міг визначитися, ким йому краще стати в країні з новими можливостями. Спочатку хотілося бути священиком, потім каскадером, ще згодом – солдатом. Останнє, мабуть, підійшло б йому найбільше. З дитинства Ян був не лише сильним, а й дисциплінованим, що є важливим для людей цієї професії.

Але все змінилося в день, коли вони з братом побачили нарізку з найкращими моментами із боїв Ігоря Вовчанчина. Ігор – українець, який народився на Харківщині. Одна із легенд ММА 90-х – 00-х. На рахунку Вовчанчина 56 перемог у 67 боях, він досі посідає шосте місце за кількістю перемог нокаутом в історії цього виду спорту.

Ігор Вовчанчин

Скіли українця настільки вразили Блаховича, що він вирішив – хоче стати бійцем ММА. Тим більше, що його бекграунд якраз непогано підходив для змішаних єдиноборств. Ян займався тайським боксом, кікбоксингом та джіу-джитсу.

Проблема була лише в тому, що на той час заробляти на життя, займаючись ММА, в Польщі було неможливо. Блахович здобув освіту інженера-будівельника, паралельно працював сантехніком та тренувався. Пізніше цю професію йому довелося покинути, він пішов працювати охоронцем у клубі (одного разу довелося битися проти двадцяти хуліганів). Все заради того, щоб мати можливість продовжувати займатися змішаними єдиноборствами.

В оточенні Яна вважали, що це просто тимчасове захоплення молодого хлопця – поб’ється кілька разів і сконцентрується на пошуку нормальної професії. Навіть його колеги по рингу не вірили, що йому вдасться заробляти цим на життя. «Я доведу тобі та всім, хто не вірить у мене», – згадував через роки Ян відповідь одному з таких.

Дебют Блаховича у профі ММА стався 2007-го. Це була місцева організація, в якій Ян провів лише один бій. Гарної історії з ефектною перемогою у першому поєдинку не трапилося – Блахович програв суддівським рішенням. Це сталося наступного дня після його 24-річчя. Починати кар’єру з поразки не дуже приємно, але вже через півроку він підписався до головного промоушена країни KSW.

Набивши рекорд 17-3 за шість років, Блахович отримав шанс всього свого життя – контракт із UFC.

Почав у UFC з рекорду 2-4, від звільнення врятувала дівчина, нове мислення допомогло стати чемпіоном у 37 років

У жовтні 2014-го Ян дебютував у головному промоушені світу, нокаутувавши за дві хвилини шведа Іліра Латіфі. Але потім справи пішли не так райдужно. Другий бій відбувся на івенті у Польщі. Ян програв Джімі Мануві у Кракові. Потім ще поразка, перемога та ще дві невдачі. За три роки у UFC у Блаховича був відверто слабкий рекорд – 2-4. Пізніше він зізнавався, що роздумував над тим, щоб завершити кар’єру або взяти паузу. За його власними відчуттями, він не тягнув рівень. Та й в організації всерйоз замислювалися над тим, щоб звільнити поляка.

Тут на допомогу прийшла дівчина бійця Дорота Юрковська. Після поразки Яна Патріку Каммінсу на UFC 210 вона всю ніч переписувалася з одним із матчмейкерів організації, умовляючи його дати ще один шанс Блаховичу. Одним із її аргументів було те, що у жовтні 2017-го мав відбутися UFC Fight Night у Гданську.

Промоушен пішов назустріч, призначивши Яну бій проти Девіна Кларка перед рідною публікою. Звичайно ж, поляк переміг – задушливим прийомом у другому раунді. У 33 роки, з негативним рекордом у найвідомішому промоушені світу він почав шлях до чемпіонського поясу. Ян зізнавався, що йому допомогла не лише дівчина, а й книга «Розбуди в собі велетня» американського оратора-натхненника Тоні Роббінса. За його словами, після її прочитання світ Яна перевернувся на 180 градусів. Як у плані спорту, так і в плані повсякденного життя.

З тепер вже дружиною Доротою Юрковською

У вересні 2020-го Блахович готувався до особливого бою проти Домініка Рейєса. Це був поєдинок за вакантний титул чемпіона UFC у напівважкій вазі. Поляк підходив до зустрічі у чудовій формі – виграв 7 із 8 боїв за останні три роки. Рейєс же вразив усіх у бою проти Джона Джонса, де, на думку багатьох, переміг легенду, але його засудили. Бійці були у приблизно рівних умовах. Ось тільки на поляка давило те, що йому на той момент було вже 37. Ян розумів, що за шанс треба чіплятися всіма силами – і нокаутував Рейєса у другому раунді, оформивши шостий за останні дев’ять боїв виступ вечора.

Він міг тільки мріяти, що, розпочавши кар’єру в 24, зможе досягти таких висот. Що він повертатиметься додому, а там на нього чекатиме зустріч із прем’єр-міністром Польщі. У такому пізньому для спортсмена віці він став національною зіркою.

А ще увійшов до історії UFC як перший, кому вдалося перемогти Ісраеля Адесанью. Новозеландцю нігерійського походження стало нудно у середній вазі після 20-0. Він вирішив заскочити в гості до напівтяжів, та ще й одразу ж побитися за титул. Ян Блахович за п’ять раундів показав Ісраелю, що тому все ж таки краще залишитися у своєму дивізіоні.

До поєдинку проти 42-річного Гловера Тейшейри на UFC 267 поляк підходив у статусі однозначного фаворита та на піку популярності. У світі шанувальників ММА пророкували, що Ян стане не лише першим, кому вдалося перемогти Адесанью, а й тим, хто відправить Гловера на пенсію. Бразилець дев’ять років бився в UFC, але лише 2021-го отримав титульник. Яке ж було здивування, коли він переміг поляка задушливим прийомом. Головний апсет минулого року.

Хоче повернути чемпіонський пояс, на початку року отримав травму, через яку його мало не паралізувало

«Я не знаю, чи зможе Гловер зберегти таку саму форму, яка була у нього під час нашого поєдинку. Постійно триматиму за нього пальці схрещеними, розумієте, про що я?», – сказав Ян після поразки. Тепер невдачі не ламають його. Навіть незважаючи на те, що роки йдуть, йому вже 39, Блахович вірить у те, що зможе повернути собі чемпіонський пояс.

У ніч із 14 на 15 травня він проведе бій проти австрійця Олександра Ракіча. Той на дев’ять років молодший, займає третє місце у рейтингу напівтяжів і має рекорд 6-1 у UFC. Їхній бій мав відбутися ще у березні. Але поляк зазнав серйозної травми, яка ледь не паралізувала його.

«Я прокинувся у понеділок і відчув біль у шиї. Спершу я подумав, що просто невдало ліг у ліжко, проте після пари вправ і удару по захисту мене пронизав біль. У залі я відчув різкий біль, ліва сторона тіла була паралізована. Мені зробили МРТ, яке показало, що один із шийних дисків тисне на нерв. Я не відчував ліву руку. Тоді я зрозумів, що це серйозно. Ти не розумієш, що діється. Ти не можеш поворухнути рукою. Це було нове, але лякаюче почуття», – розповів Ян.

Зараз із ним, на щастя, все гаразд. Але в поєдинку за тиждень простої прогулянки для Яна точно не буде. Однак і відступати нема куди. Поразка може відкинути поляка від титульника на ще більший срок. Зараз Блахович вже не та людина, яка замислюватиметься про паузу або завершення кар’єри після невдачі. Він змінився, він боротиметься до останнього.

Має дуже дивний талісман, наїжджав на Курта Зума після скандалу зі побиттям кішки

Допомагатиме йому в цьому не лише тренер та снаряди у тренажерному залі. Блахович має дивний талісман – мотузка суїцидника. Кілька років тому він вигулював собак у лісі і побачив людину, що висіла на дереві. Ян викликав поліцію та медиків, які констатували смерть. Один із поліцейських запитав у Блаховича, чи не хоче боєць забрати мотузку.

За спиною Яна те саме дерево

Як виявилося, є прикмета, що петля самогубці приносить удачу тому, хто до неї торкається. Ян почав приходити до того дерева перед боями і торкатися мотузки. Коли вийшов на серію перемог, вирішив зрізати її, щоб носити із собою і ніхто її не вкрав. Так, трохи дивно.

Але загалом – Блахович приємний хлопець. Ті, хто спілкується з ним давно, зазначають, що успіхи в кар’єрі не змінили поляка в гірший бік. Він не прагне з’явитися на публіці у дорогій сорочці чи ексклюзивних окулярах. Порівняно з деякими іншими представниками UFC, він справжній скромняга. Підтримує польські притулки для собак та онкологічні центри.

Трештока від нього ви теж не дочекаєтеся. Максимум – може жорстко стати на захист, коли бачить несправедливість. Це не лише про випадок зі Стріклендом та Україною. У лютому Блахович звернувся до захисника «Вест Гема» Курта Зума після скандалу зі побиттям кішки: «Якщо ти такий крутий, виродок, спробуй вдарити мене. Що за шматок лайна. Жорстоке поводження з тваринами не можна терпіти».

А кілька днів тому розлютився на злочинця, який викрав його машину: «Звертаюся до виродка, який вкрав мою машину. Ти зіпсував мені останній етап підготовки до бою. У машині було обладнання, необхідне для тренувального табору. Після тренування я мав сісти в машину та поїхати. Замість того, щоб займатися своїми справами, я змушений сидіти у відділі поліції і гадати, що робити далі. Велике тобі дякую, мерзотник! Ти все ще можеш залишити машину та скинути локацію».

Якщо ви хочете почати дивитися UFC, але не знаєте, кого підтримувати, то Ян є ідеальним кандидатом. 

Фото: UFC; інстаграм Яна Блаховича; The Athletic

Другие посты блога

Все посты